Získa v tímovej časovke OPQS tretie zlato?

20.9.2014, 06:33 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Titulnou disciplínou na majstrovstvách sveta bude tímová časovka, kde dostanú šancu zápasiť o titul najrýchlejšieho tímu na svete profesionálne celky, pre ktoré to bude prvá a posledná možnosť predstaviť sa v Ponferrade.

 

Tímová časovka sa vrátila do programu majstrovstiev sveta len pred dvomi rokmi a okamžite sa stala významnou súčasťou šampionátu. Pre mnohé celky je to prestížna záležitosť, ktoré preto považujú TTT za jeden z hlavných vrcholov celej sezóny. Maličkou chybičkou je azda len to, že víťazi nedostanú za odmenu možnosť nosiť v budúcom ročníku špeciálny dres. Táto disciplína je jedinou počas majstrovského týždňa, kde medzi sebou nesúperia jednotlivé reprezentácie, ale profesionálne tímy, ktorých zohratosť na trati je na oveľa vyššej úrovni. V ich zostave sa predstaví šesť pretekárov, najdôležitejším časom bude výsledok toho štvrtého v poradí. Na World Tour pretekoch sa zvyčajne jazdí až v deviatich mužoch, preto je tu na pretekárov kladená vyššia záťaž, ale na druhej strane má výkon výnimočných časovkárov väčší dopad na celkový výsledok. Okrem profesionálnych tímov sa na štarte objavia aj tie pro-kontinentálne a UCI ponúkla štart takisto mnohým kontinentálnym zoskupeniam z celého sveta.

 

 

Trasa šitá ne mieru špecialistom

 

Tohtoročná trať je dlhá, rýchla, s tromi krátkymi stúpaniami. Zaujímavosťou je, že štart aj cieľ sú v hostiteľskom meste, čo v minulosti nebývalo zvykom, a pretekári tak absolvujú 57 kilometrov v bezprostrednom okolí Ponferrady. Prvá časť tímovej časovky je veľmi rýchla, ktorá vyvrcholí presne v polovici pretekov dvomi krátkymi stúpaniami. Tým druhým bude na méte 28 km Alto Pieros (0,7 km, 8,3%), kde na cyklistov čakajú najstrmšie úseky. Potom tímové formácie znovu dostanú možnosť nabehnúť na maximálnu rýchlosť, čo bude trvať takmer až do cieľa, pred ktorým je necelé tri kilometre pripravený ďalší kopec, ktorý je dlhý dva kilometre s priemerom okolo štyroch percent. Značná dĺžka a priamočiarosť časovky budú favorizovať naozajstných špecialistov na túto disciplínu.

 

 

OPQS vs. Orica, súboj titánov

 

V minulých ročníkoch vznikla počas TTT veľká rivalita medzi OPQSOricou, počas predchádzajúcich dvoch majstrovských pretekov mal navrch belgický tím. Oproti minulej sezóne, keď OPQS dokázal poraziť Austrálčanov len o desatiny sekundy, však prichádza toto zoskupenie do Ponferrady oslabené. Chavanel, Vandewalle a Velits zmenili v tomto ročníku orica-giro-2014-casovkazamestnávateľov a ich časovkárske schopnosti budú obhajcovi prvenstva veľmi chýbať. Namiesto nich si vybojovali nomináciu Tom Boonen, Julien VermotePierre Serry. Nepochybne sú to veľmi kvalitní pretekári, ale nahradiť spomínané mená bude pre nich veľkou výzvou. Obrovskou výhodou tohto zoskupenia je účasť Tonyho Martina, ktorého časovkársky motor nemá vo svetovom pelotóne konkurenciu. Pri minuloročnom víťazstve doslova hnal svojich spolujazdcov do cieľa, ktorí mali v závere problémy udržať sa za ním. Vtedy sa mu podarilo potiahnuť svojich kolegov až na prvé miesto a podobný čin sa mu môže podariť aj tentoraz. Závisí len od toho, ako na to zareagujú jeho kolegovia.

 

Orica-GreenEdge však bude veľmi silným protivníkom už len z toho dôvodu, že ich zostava z ostatných majstrovstiev prebehla len jednou zmenou. Austrálčania sa navyše veľmi starostlivo pripravovali na tento šampionát, preto dúfajú, že sa im konečne podarí vyletieť na najvyššiu priečku. Tímová časovka je pre Oricu vždy vysokou prioritou na každých pretekoch, preto kládli veľký dôraz, aby sa im podarilo vyhrať tú na Gire, čo nakoniec dokázali. Zloženie ich celku tvoria predovšetkým výborní tempári a bývalí dráhari, takže palebná sila v osobách Lancastera, Durbridga, HepburnaTufta bude na trati veľmi nebezpečná. Keďže im veľmi vyhovuje aj navrhnutý profil, v cieli môžeme vidieť striedanie stráží.

 

 

Určite chcú medailu

 

Britský celok Sky sa od začiatku svojej existencie vyznačoval výbornými časovkárskymi schopnosťami svojich cyklistov, čo pramenilo z dráharskej minulosti domácich pretekárov. Aj tentoraz je ich zostava vybudovaná okolo svojho najlepšieho časovkára Bradleyho Wigginsa. Ten bude mať okolo seba nielen veľmi silnú, ale aj skúsenú partiu spolujazdcov, ktorí sa dokážu vysporiadať s veľkým tlakom. Asistovať mu budú najmä bieloruské lokomotívy Kiryienka, Sivtsov a taliansky univerzál Dario Cataldo. Tento tím je rozhodne silný aj bez Chrisa Frooma. Naopak celku BMC bude veľmi chýbať Taylor Phinney, ktorý pred svojím zranením patril medzi najlepších časovkárov na svete. Zostava je vybudovaná okolo Tejay van Garderena, v jazde proti chronometru vyniká aj Rohan Dennis či Peter Velits, ktorý je v tomto zoskupení jediným pretekárom s majstrovským titulom z TTT. Slovenský jazdec má preto aj v tomto roku šancu bojovať o medailu. Vo veľmi dobrej forme sa v poslednom čase ukazoval aj Manuel Quinziato.

 

Nesmieme zabúdať ani na Trek Factory RacingFabiana Cancellaru, ktorý si do Ponferrady priváža zaujímavú zostavu. Spartakus už nemusí byť najobávanejším jazdcom proti chronometru, ale jeho danosti sú naďalej na veľmi vysokej úrovni. Tentoraz bude mať pri sebe Jesseho Sergenta a Kristofa Vandewalleho. Austrálsky pretekár sa počas tejto sezóny zakaždým umiestňoval v časovkách na vysokých priečkach. Vandewalle zase opustil minulý rok OPQS s dvomi prvenstvami z TTT, čo samo za seba hovorí o jeho kvalitách. Na poslednú chvíľu vypadol zo zostavy Bob Jungles, s ním by bol Trek ešte silnejší. Výborné výkony v tímových časovkách predvádza aj tím Movistar, posledne sa mu to podarilo na Vuelte, kde zvíťazil. Hlavnými aktérmi tohto celku budú Adriano MaloriAlex Dowsett, ktorí patria medzi časovkársku špičku. Okrem toho budú doplnení španielskymi univerzálnymi pretekármi, ktorí dokážu rozprúdiť poriadne tempo aj proti chronometru. Výsledný čas Movistaru bude preto patriť medzi najočakávanejšie.

 

 

Bude priestor na prekvapenie?

 

V drese Cannondalu sa predstaví aj Peter Sagan, pre ktorého to bude ako vždy príprava na samotné cestné preteky, ale aj potvrdením toho, že jeho časovkárske schopnosti sú veľmi dobré. Taliansky celok pristupuje k týmto pretekom zakaždým uvoľnene, ale v minulo roku vybojoval na majstrovstvách sveta siedmu priečku a na Vuelte ich dokázal poraziť iba Movistar. Takže miesto v top 10 by malo byť reálne. Zvedaví budeme na Giant-Shimano a hlavne na Toma Dumoulina, ako sa mu podarí potiahnuť holandský celok. Dvadsaťtriročný jazdec urobil v tejto sezóne v časovkách obrovský pokrok a v spolupráci s Tobiasom Ludviggsonom môže posunúť svoj tím v poradí celkom vysoko. Prekvapením môžu byť aj tímy ako AstanaTinkoff-Saxo, ktoré majú vo svojich najlepších jazdcov na GC a ktoré preto musia disponovať aj ohromnou tempárskou kvalitou.

 

 

Pro tímy:
Ag2r La Mondiale
Astana Pro Team
Belkin-Pro Cycling
BMC Racing Team
Cannondale
FDJ.fr
Garmin Sharp
Lampre-Merida
Lotto Belisol
Movistar Team
Orica GreenEDGE
Omega Pharma - Quick-Step
Trek Factory Racing
Team Giant-Shimano
Team Europcar
Team Katusha
Team Sky
Tinkoff-Saxo

 

Profesionálne kontinentálne:
Caja Rural - Seguros RGA
CCC Polsat Polkowice
RusVelo
Topsport Vlaanderen - Baloise
Wanty - Groupe Gobert

 

Kontinentálne tímy:
Adria Mobil
BDC Marcpol
Kolss Cycling Team
Rabobank Development Team
MG Kvis - Wilier
Ekvádor

 

Kompletná štartová listina tu...

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop