Martin pred veľkým míľnikom kariéry, dokáže vyhrať aj v Ponferrade?

23.9.2014, 08:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Vrcholom prvej časti majstrovského týždňa bude časovka jednotlivcov, ktorá je vždy krásnym predstavením sily a vytrvalosti. V posledných rokoch spĺňal najlepšie tieto atribúty Tony Martin, ktorý tentoraz stojí pred rekordným zápisom do histórie.

 

Jazda proti chronometru je na majstrovstvách sveta špecifickou záležitosťou, ktorá kladie na cyklistov rozdielne nároky ako tá na etapových pretekoch. Časovka časoviek totiž nie je rušená žiadnymi predchádzajúcimi etapami a na štarte sa pretekári objavujú v maximálnej koncentrácii a kondícii. Pre špecialistov na túto disciplínu je majstrovská časovka vrcholom celej sezóny, preto aj súboje na trati bývajú mnohokrát veľmi napínavé.

 

 

Profil pre skutočných majstrov

 

Trasa je oproti minulému ročníku o desať kilometrov kratšia, ale o to zaujímavejšia. Prvá časť je rovinatá, kde pretekári pôjdu do maximálnej rýchlosti, pretože na plochých úsekoch môžu udržať pravidelné a vysoké tempo. Zmena nastane na záverečných dvadsiatich kilometroch, kde sa začne profil postupne dvíhať, čo vyvrcholí dvomi stúpaniami, ktoré dosahujú maximálne prevýšenie až osem a desať percent. Na samom konci budú dôležité aj zjazdárske kvality pretekárov, pretože po poslednom kopci ich čaká trojkilometrové klesanie.

 

Niektorí pretekári si vyskúšali podobný profil v TTT a tam sa mohli presvedčiť, že táto trasa je veľmi zradná. Podstatné bude, aby pretekári na začiatku časovky neprepálili tempo, lebo koniec je dosť náročný, a pri odchádzajúcich silách sekundy naopak porastú. Na druhej strane nemôžu jazdiť ani opatrne, pretože na konci to nemusia dobehnúť. Víťazom tak bude ten jazdec, ktorý si najlepšie rozloží sily a zároveň dokáže udržať vysoké tempo počas celých pretekov.

 

 

Martin proti histórii

 

Momentálne najväčšou hviezdou súčasnosti v časovke je Tony Martin, ktorý ovládol tri predchádzajúce majstrovstvá sveta. Ak by sa mu podarilo triumfovať aj tentoraz, prekonal by martin-tony-casovka-ms-2víťazný hetrik Michaela Rogersa, ktorý dosiahol v rokoch 2003-2005, zhodou okolností takisto vo farbách Quickstepu. Nemecký jazdec v tomto roku bol najsilnejší až v siedmich jazdách proti chronometru, vrátane tých na TourVuelte, kde bola mimoriadna konkurencia. Podľa predpokladov by mal v Ponferrade potvrdiť svoju pozíciu a vybojovať si magické štvrté víťazstvo v rade, no takéto špeciálne výsledky sa dosahujú len s obrovským vypätím. Zvlnený koniec časovky mu sedí, v jeho prípade totiž platí, že čím náročnejší profil, tým jeho motor buráca silnejšie. Ak predvedie svoj najlepší výkon, môžeme byť svedkami historického okamihu.

 

 

Dvaja pre medailu?

 

Jedným z jeho vyzývateľov bude Bradley Wiggins. Britský pretekár v minulom roku skončil vo Florencii na druhom mieste, ale vysoká strata mu v žiadnom prípade nedovolila pomýšľať na ohrozenie pozície Tonyho Martina. V tejto sezóne jazdec tímu Sky prežíva akúsi uvoľnenejšiu časť svojej kariéry, ale nesmieme zabúdať na jeho perfektnú časovku v Kalifornii. Pred dvomi týždňami zas ukázal výbornú formu aj na Okolo Británie, preto je tento 34-ročný borec veľkým kandidátom na medailu, aj keď má svoje najlepšie roky už za sebou. Presný opak platí o Tomovi Dumoulinovi, ktorý v tomto roku prežíva najlepšiu sezónu. Výborne sa mu darilo najmä v časovkách, kde patril medzi tých absolútne najlepších. Trikrát ho dokázal poraziť len Tony Martin, čo bolo pre 23-ročného Holanďana veľkým povzbudením, ale aj miernym sklamaním. Na základe výrazného výkonnostného napredovania tak bude jeho predstavenie v Ponferrade veľmi sledovaným.

 

 

Niekto z nich môže pekne vyskočiť

 

Posledné dva ročníky predviedol na majstrovstvách sveta parádne výkony Vasil Kiryienka a má všetky predpoklady na to, aby v tom pokračoval aj naďalej. Skvelý bieloruský tempár sa vyznačuje príkladnou spoľahlivosťou a toto je jedno z mála podujatí v sezóne, kde môže jazdiť pre osobný úspech.  Posilnenú sebadôveru budú mať aj čerství víťazi tímovej časovky Tejay van GarderenRohan Dennis. Van Garderen možno trošku potlačil do úzadia svoje časovkárske schopnosti na úkor tých lezeckých, ale stále disponuje potrebnou kvalitou. Austrálsky borec je čoraz viac univerzálnym pretekárom ako časovkárskym špecialistom, preto sa nechajme prekvapiť, ako dopadne jeho snaha na španielskych cestách. Zamiešať kartami bude určite chcieť aj niekto spomedzi jeho zaujímavých krajanov.

 

Poslednú súťažnú jazdu proti chronometru vyhral na Vuelte Adriano Malori. Táto etapa však mala necelých desať kilometrov a to môže byť práve jeho nevýhoda v Ponferrade, pretože Maloriho kvality najlepšie vyniknú na nie veľmi dlhej trati, čo rozhodne nie je prípad tej majstrovskej. No nikto netvrdí, že nemôže zažiariť. V minulom roku tesne minul top 10 na majstrovstvách sveta Jan Bárta, ale po skvelom treťom mieste na Tour v ťažkej časovke je určite kandidátom na zlepšenie si svojho maxima. Výbornou formou sa môže momentálne pýšiť aj Sylvain Chavanel, ktorému sa otočila sezóna k lepšiemu výborným ôsmim miestom v spomínanej časovke na Starej dáme.

 

pdf-ikona Štartová listina tu...

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop