V Lombardii sa bojuje aj o post svetovej cyklistickej jednotky

4.10.2014, 08:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Posledná dôležitá klasika v sezóne Il Lombardia je pre mnohých pretekárov aj úplným záverom sezóny, to však určite neznamená, že nás čaká nezaujímavé predstavenie. Práve naopak. Len týždeň po majstrovstvách sveta sem prichádza využiť zvyšky starej formy niekoľko silných jazdcov, pretože triumf na tomto podujatí je veľkou prestížou.

 

Klasike padajúceho lístia v posledných rokoch perfektne zahralo do kariet zaradenie v kalendári hneď za svetový šampionát. V pelotóne sa totiž stále pohybuje veľa jazdcov s dobrou formou, ktorí týmto spôsobom dostávajú výbornú príležitosť v kopcovitom regióne v Taliansku zabojovať o cenný triumf. Okolo Lombardie patrí medzi päť najdôležitejších klasík v sezóne, ale ako jediná z nich sa odohráva na jeseň. Druhým špecifikom podujatia je jeho kopcovitý charakter, ktorý je ešte náročnejší ako na L-B-L. Hoci tie najťažšie stúpania sú na trati umiestnené ďaleko od cieľa a o víťazovi rozhodujú väčšinou explozívne, strmé rampy tesne pred finišom, profil je vždy veľmi ťažký pre čistých puncherov. Vrchári tak majú ideálnu možnosť získať do svojho portfólia cenný skalp, ale na trati sa to nemusí podariť vždy tomu najsilnejšiemu z nich, pretože v tejto časti sezóny už zohráva významnú úlohu aj únava.

 

 

Ťažký priebeh, klasikársky finiš

 

Organizátori sa nesnažia každý rok poskladať rovnaký profil, veď v okolí tradičných miesto ComoBergamo majú dostatok možností, ako sa pohrať s kopcovitým okolím. Okrem zaujímavej vrchárskej porcie je dôležitým faktorom aj značná dĺžka podujatia, ktorá na 254.kilometroch dokáže aj sama vyčerpať pretekárov. Prvým dôležitým kopcom na trati bude klasické stúpanie so lombardia-padajuce-listyznámou kaplnkou Madonna del Ghisallo (8,6km, 6,2%), ktoré bude tentoraz iba start-upom. Dôležitejšie stúpania prídu na rad v druhej časti pretekov. Najskôr to bude Colle Gallo (7,4km, 6%), po ňom nasleduje to najťažšie z vrchárskej ponuky dňa Passo Ganda (9,2km, 7,3%, max. 15%), ktorého vrchol šesťdesiat kilometrov pred cieľom odštartuje skutočné preteky. Práve tieto dva kopce sú tým miestom, kde sa začne trhať hlavný balík a my už budeme vedieť, kto stratí možnosť bojovať o víťazstvo. Zaujímavou šancou pre útočníkov môže byť 5-kilometrový kopec Berbenno, no stále sa budeme nachádzať ďaleko od cieľa. Všetky predpoklady preto hovoria o tom, že o triumfe sa bude rozhodovať na poslednom stúpaní Bergamo Alta (2,9km, 7,9%, max. 12%), z ktorého vrcholu zostáva do cieľa iba 3,5 km v zjazde.

 

 

Poslední raz nabudení favoriti

 

Jedným z hlavných magnetov podujatia bude bitka medzi Albertom ContadoromAlejandrom Valverdem o pozíciu svetovej cyklistickej jednotky na konci roka. Medzi obidvomi pretekármi je rozdiel iba štrnásť bodov, preto bude veľmi zaujímavé sledovať, ako sa na ponúknutom profile predvedú dva rozdielne jazdecké štýly. Momentálnym lídrom rebríčka je Alberto Contador, ktorý je na papieri aj najsilnejším vrchárom v štartovom poli. Lenže vo svojej kariére vyhral iba jedno jednodňové podujatie, kým Alejandro Valverde je majstrom nad majstrov v takýchto pretekoch. Jazdec tímu Tinkoff-Saxo vie, že ak chce byť úspešný, nemôže prísť do cieľa s Valverdem, ale ani s Rodríguezom, Kwiatkowskym, Martinom či Aruom, ktorí sú všetci vo finiši rýchlejší. Možno sa preto pokúsi vymyslieť niečo prekvapivé a možno sa bude snažiť iba minimalizovať straty na Valverdeho, pretože čerstvý víťaz Vuelty sa plánuje predstaviť aj v Pekingu, kde má tiež šancu na dôležité UCI body.

 

Alejandro Valverde pred týždňom v Ponferrade ukázal, že si dokáže úžasne udržať stabilnú rodriguez-joaquim-lombardiaformu počas celého roka, čo môže patrične využiť v Lombardii. Profil mu veľmi vyhovuje a len ťažko si dokážeme predstaviť, že na poslednom kopci zaváha a do cieľa nepríde vo vedúcej skupine. A keď sa v nej Valverde objaví, môže byť niekto z tejto malej skupinky rýchlejší ako on? Posledné dve podujatia vyhral Joaquim Rodríguez, ktoré ukoristil po zdrvujúcom ataku na poslednom kopci tesne pred cieľom. V tomto ročníku však záverečné stúpanie nemá dvojciferné hodnoty, kde Purito exceluje, preto bude pre neho ťažšie v závere sa odpútať od konkurencie.

 

Michal Kwiatkowski si užíva najkrajšie chvíle svojej kariéry a prvýkrát sa vyskúša jazdu v dúhovom drese. Na majstrovstvách sveta sa ukázal v super-forme, nielen vo fyzickej, ale aj v mentálnej, preto je záver Il Lombardia perfektne šitý na jeho mieru. Otázkou však zostáva, ako si poradí s tými najdlhšími stúpaniami. Spomínaní španielski matadori veľmi dobre vedia, že poľský jazdec bude na konci veľmi nepríjemným vyzývateľom, preto počas pretekov urobia všetko preto, aby ho tam neuvideli. Podobným typom pretekára je aj Daniel Martin, ktorý je však ešte lepším vrchárom ako Kwiatkowski. Írsky jazdec je stvorený pre tento druh cyklistiky, ale často ho pripraví o veľký úspech nešťastný okamih. V minulej sezóne tu siahal na pódium, ale nepríjemný pád pred cieľom ho posunul na štvrtú priečku.

 

Uvidíme, ako sa s profilom popasuje Philippe Gilbert. Pre neho bude najdôležitejšie, aby prežil najdlhšie stúpania a po nich dobre obnovil sily. Ak sa mu to podarí, posledné dva kopce ho nemusia vyradiť z boja o výborné umiestnenie. V tejto sezóne je špeciálnou kategóriou Fabio Aru, ktorý dokázal ukoristiť cenné etapové víťazstvá na Grand Tour po nebojácnych útokoch. Aj v Lombardii sa bude snažiť využiť vyčkávanie najväčších favoritov, aby mohol atakovať. Na útoky sa bude určite spoliehať aj talentovaný francúzsky borec Warren Barguil, ktorý na konci určite nezaprie svoju útočnú vášeň. Nenápadným pretekárom na štarte bude Bauke Mollema, avšak tento jeho status nebude platiť na záverečných kilometroch. Po MS bol sklamaný zo svojho výsledku, ale kopcovitá trať v Lombardii, jeho jazdecký inštinkt a rýchly finiš môžu ľahko napraviť Holanďanovu nespokojnosť. Rui Costa si prvýkrát vyskúša jazdu v tímovom drese Lampre-Merida, Samuel Sánchez si príde do Lombardie vynahradiť neúčasť na Majtrovstvách sveta. Zaujímavé bude sledovať aj Tonyho Gallopina, Romaina Bardeta, Thibauta Pinota či Rigoberta Urána, no štartová listina ponúka ďaleko viac silných pretekárov, ktorí sú odhodlaní zakončiť sezónu parádnym výkonom.

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop