Sezónu ukončil víťazstvom Modolo, Gilbert vyhral prvý etapák WT

10.10.2014, 09:30 | Preteky vo svete | L. Timko a T. Šandor
Po dvoch suverénnych víťazstvách Tonyho Martina triumfoval vlani v Pekingu Beňat Intxausti. Časovkárky špecialista tentoraz na ďaleký východ necestoval, ale konkurencia bola veľmi slušná, viď. preview.
   
Okolo Pekingu (UCI World Tour; 764 km; 4. ročník)
1. 10.10. zvlnená ciel rovina Chong Li > Zhangjiakou 167 km víťaz: Mezgec
2. 11.10. zvlnená ciel rovina Chong Li > Yanqing 147 km víťaz: Gilbert
3. 12.10. kopcovitá ciel rovina Yanqing > Qianjiadian Yang 176 km víťaz: Farrar
4. 13.10. kopcovitá ciel rovina Yanqing > Mentougou Mount. 157 km víťaz: D. Martin
5. 14.10. rovinatá ciel rovina Tiananmen > Bird Nest Piazza 117 km víťaz: Modolo
 
historia-pretekovuvod-k-rocniku-2014startova-listina
 
 
rovinatá ciel rovina Tiananmen > Bird Nest Piazza 117 km víťaz: Modolo
 
 
Záverečný deň kalendára World Tour mal absolútne rovinatý charakter v olympijskych uliciach severnej časti Pekingu. Nič iné ak špurt sa nedalo očakávať, a tak sa aj stalo. Po Mezgecovi a Farrarovi ovládol tretí dojazd rýchlikov Sacha Modolo a potešil družstvo Lampre-Merida. Mladý Talian odsunul na druhé miesto Gregoryho Hendersona z Lotta a Edvalda Boassona Hagena v poslednom štarte za Sky.
 
Modolo ukázal celosezónnu vyrovnanosť, keďže etapu vyhral už na svojich prvých pretekoch v sezóne Tour de San Luis. Radoval sa i na Malorke, v Algarve, Tri dni De Panne a najcennejšie je víťazstvo v 5. etape Tour de Suisse pred Saganom. Počas Tour de France mal zdravotné problémy. Za osem víťazstiev v tomto roku sa zaradil na 14. miesto medzi profesionálmi a je najvyššie postaveným Talianom.
 
O symbolický únik sa postarala dvojica Laurent Mangel (FDJ) a Tosh Van der Sande (Lotto-Belisol), ale valiaci sa pelotón za sebou neudržala.
 
 
Verte či nie, Philippe Gilbert vyhral ešte len svoj prvý etapák seriálu World Tour, a to už má na konte deväť triumfov v klasikách. Týmto počinom vylepšil štandardnú sezónu a v rebríčku UCI World Tour sa dostal tesne za hranicu najlepšej desiatky. Sklamaný ostal druhý Daniel Martin, ktorý si po Pekingu chcel povedať, že prežil životnú sezónu, ale s vlaňajškom to skončilo pomyselnou remízou.
 
 
VÝSLEDKY 5. ETAPY:
1. vlajka MODOLO Sacha LAMPRE - MERIDA 2h 40' 10''
2. albansko HENDERSON Gregory LOTTO BELISOL TEAM + 00' 00''
3. vlajka BOASSON HAGEN Edvald SKY PROCYCLING + 00' 00''
4. vlajka FARRAR Tyler GARMIN - SHARP + 00' 00''
5. vlajka HOFLAND Moreno BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 00''
6. vlajka MEZGEC Luka TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 00''
favoriti na celkové poradie + 00' 00''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PRETEKOV:
1. albansko GILBERT Philippe BMC RACING TEAM 17h 59' 57''
2. vlajka MARTIN Daniel GARMIN - SHARP + 00' 03''
3. CHÁVEZ Esteban ORICA GREENEDGE + 00' 09''
4. vlajka COSTA Rui LAMPRE - MERIDA + 00' 11''
5. vlajka ČERNETSKIJ Sergej KATUSHA TEAM + 00' 23''
6. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 23''
7. ARREDONDO Julián TREK FACTORY RACING + 00' 23''
8. vlajka NOCENTINI Rinaldo AG2R LA MONDIALE + 00' 23''
9. URÁN Rigoberto OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 23''
10. vlajka CHEREL Mikael AG2R LA MONDIALE + 00' 26''
 
 
kopcovitá ciel rovina Yanqing > Mentougou Mountain 157 km víťaz: D. Martin
 
 
Kráľovská etapa pekinského podujatia bola zakončená stúpaním Mentougou, ktoré malo dĺžku 12,6 km s priemerom necelých šesť percent a na ktorom sa malo rozhodnúť o celkovom víťazovi týchto pretekov. Priebeh štvrtej etapy však vôbec nedával tušiť, že na jej konci uvidíme záverečnú bitku o GC, pretože pred cieľovým kopcom sme nevideli na trati žiadne dramatické momenty.
 
Do úniku sa dostali Graeme Brown (Belkin), Guillaume Boivin (Cannondale), Julien Vermote (OPQS) a Boris Vallee (Lotto Belisol). Keďže ani jeden z nich neohrozoval najväčších favoritov, pelotón nemal dôvod nasadiť na zvlnenom teréne vysoké tempo. To však neznamenalo, že pretekári v brejku dostali voľnosť a mohli jazdiť s vysokým náskokom. Celý čas bol rozdiel medzi týmito dvomi skupinami okolo troch minút a cyklisti tak pokojne prichádzali pred rozhodujúci kopec. Približne tridsať kilometrov pred cieľom vypadol z čela pretekov Graeme Brown a vpredu tak nechal iba troch jazdcov.
 
Kým celý deň viedli hlavný balík dresy tímu BMC, pred posledným stúpaním to rozpálili Garmin, Lampre a Movistar. Utečenci mali na jeho začiatku náskok už iba jednu minútu, najsilnejším z nich bol Julien Vermote, ktorý potom zostal vpredu sám. Na cieľovom kopci sa išlo od začiatku vysoké tempo, ale ten nemal veľmi veľké selektívne parametre. Útočiť sa pokúšal napríklad Ryder Hesjedal, no pelotón ho mal stále na dohľad. Kanadský borec ale výborne vzdoroval a do hlavného balíka sa vrátil len kilometer pred cieľom. V pelotóne bolo stále okolo dvadsať jazdcov.
 
Na konci predviedol kľúčový atak Daniel Martin, ktorí zachytili iba Chávez, Costa a Gilbert. Írsky pretekár tímu Garmin bol nakoniec na cieľovej páske najrýchlejší a pred druhým Estebanom Chávezom si dokázal vypracovať menší náskok. Na treťom mieste finišoval Philippe Gilbert, pre Ruia Costu zostala iba štvrtá priečka. Za nimi potom dorazila do cieľa väčšia skupina.
 
Aj keď dnes predviedol najlepší výkon Daniel Martin, hrdinom dňa bol jednoznačne Philippe Gilbert, ktorý po bojovnom výkone udržal svoje vedenie v celkovej klasifikácii, a ak zajtra príde do cieľa, stane sa víťazom posledného ročníka Okolo Pekingu. Martin tak potreboval byť ešte rýchlejší o tri sekundy. Na tretiu pozíciu sa dostal Esteban Chávez, ktorý odtiaľ odsunul Ruia Costu.
 
 
VÝSLEDKY 4. ETAPY:
1. vlajka MARTIN Daniel GARMIN - SHARP 4h 12' 14''
2. CHÁVEZ Esteban ORICA GREENEDGE + 00' 02''
3. albansko GILBERT Philippe BMC RACING TEAM + 00' 02''
4. vlajka COSTA Rui LAMPRE - MERIDA + 00' 02''
5. ARREDONDO Julián TREK FACTORY RACING + 00' 10''
6. vlajka NOCENTINI Rinaldo AG2R LA MONDIALE + 00' 10''
7. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 10''
8. URÁN Rigoberto OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 10''
9. vlajka ČERNETSKIJ Sergej KATUSHA TEAM + 00' 10''
10. vlajka LOPEZ David SKY PROCYCLING + 00' 13''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 4. ETAPE:
1. albansko GILBERT Philippe BMC RACING TEAM 15h 19' 47''
2. vlajka MARTIN Daniel GARMIN - SHARP + 00' 03''
3. CHÁVEZ Esteban ORICA GREENEDGE + 00' 09''
4. vlajka COSTA Rui LAMPRE - MERIDA + 00' 11''
5. vlajka ČERNETSKIJ Sergej KATUSHA TEAM + 00' 23''
6. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 23''
7. ARREDONDO Julián TREK FACTORY RACING + 00' 23''
8. vlajka NOCENTINI Rinaldo AG2R LA MONDIALE + 00' 23''
9. URÁN Rigoberto OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 23''
10. albansko SIERRY Pieter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 26''
 
 
kopcovitá ciel rovina Yanqing > Qianjiadian Yang 176 km víťaz: Farrar
 
V tretej etape bolo pre cyklistov pripravených sedem kratších stúpaní, ktoré mohli za istých okolností vystrašiť najrýchlejších pretekárov. Dnes  sa chcelo dostať do úniku veľa jazdcov, preto sa jeho zloženie formovalo dlhšie. Nakoniec sa vpredu objavili Dayer Quintana (Movistar), Julien Berard (Ag2r), Pierre-Henri Lecuisinier (FDJ), Julian Alaphilippe (OPQS), Michal Golas (OPQS) a Karsten Kroon (Tinkoff-Saxo), ktorých hlavný balík pustil pred seba maximálne na štyri minúty. V ňom jazdili najaktívnejšie celky Giant a BMC, ktoré počas kopcovitého dňa nedovolili vedúcej skupine ani pomyslieť na prípadný úspech.
 
Dvadsať kilometrov pred cieľom vypadol z vedúcej skupiny Alaphilippe, ale nemusel byť z toho sklamaný, pretože pelotón už vedúcej skupine dýchal na chrbát. Ich púť sa napokon skončila na záverečnom krátkom stúpaní, kde sa potom podarilo dostať pred pelotón Adamovi Hansenovi a Juliánovi Arredondovi, ale v prichádzajúcom zjazde už boli naspäť v hlavnom balíku.
 
Posledné kilometre neboli vhodné na to, aby sa niektorý jazdec presadil silným útokom, preto o víťazovi etapy rozhodol záverečný špurt. V ňom sa dokázal presadiť prvýkrát v sezóne Tyler Farrar, ktorému sa tak podarilo rozlúčiť s tímom Garmin-Sharp výborným spôsobom. Na druhom mieste finišoval Luka Mezgec, tretia pozícia sa ušla pre Nikolasa Maesa. Všetci favoriti dorazili do cieľa v hlavnej skupine, preto sa poradie v celkovej klasifikácii len mierne menilo.
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY:
1. vlajka FARRAR Tyler GARMIN - SHARP 4h 15' 46''
2. vlajka MEZGEC Luka TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 00''
3. albansko MAES Nikolas OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
4. vlajka HOFLAND Moreno BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 00''
5. albansko RICHEZE Maximiliano LAMPRE - MERIDA + 00' 00''
6. vlajka HAGEN Basson SKY PROCYCLING + 00' 00''
 
CELKOVÉ PORADIE PO 3. ETAPE:
1. albansko GILBERT Philippe BMC RACING TEAM 11h 07' 35''
2.

VAN RENSBURG Reinardt

TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 05''
3. vlajka COSTA Rui LAMPRE - MERIDA + 00' 07''
4. IMPEY Daryl ORICA GREENEDGE + 00' 09''
5. vlajka Herrada Jesus MOVISTAR TEAM + 00' 10''
6. vlajka MEZGEC Luka TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 11''
 
 
zvlnená ciel rovina Chong Li > Yanqing 147 km víťaz: Gilbert
 
Profil druhej etapy naznačoval, že možno uvidíme ďalší hromadný špurt, ale záver nebol taký ľahký ako sa o podľa papiera zdalo. Napokon sa ani jedinému šprintérovi nepodarilo dostať do koncovky a silový šprint odolnejších pretekárov vyhral Philippe Gilbert (BMC), ktorý nastúpil sto metrov pred páskou Reinardtovi Van Rensburgovi z Giant-Shimana. Vlaňajší majster sveta Rui Costa dorazil na pásku tretí. Keďže sa pole roztrhalo, vznikli aj menšie rozdiely v celkovom poradí, ktoré už vedie Gilbert.
 
O klasický únik sa postarala štvorica Alaphilippe (OPQS) Gougeard (Ag2r), Mangel (FDJ) a Silvestre (Trek). Pelotón aj dnes vidli najmä borci Sky, ktorí ako posledného pohltili Mangela. Pár atakov v závere nevyšlo, a tak si Phil pripísal druhé víťazstvo vo World Tour v tejto sezóne. V apríli vyhral svoje obľúbené podujatie Amstel Gold Race.
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY:
1. albansko GILBERT Philippe BMC RACING TEAM 2h 29' 02''
2.

VAN RENSBURG Reinardt

TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 00''
3. vlajka COSTA Rui LAMPRE - MERIDA + 00' 00''
4. vlajka ČERNETCKIJ Sergej KATUSHA TEAM + 00' 00''
5. vlajka MARTIN Daniel GARMIN - SHARP + 00' 00''
6. albansko SERRY Pieter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
favoriti na celkové poradie + 00' 00''
 
CELKOVÉ PORADIE PO 2. ETAPE:
1. albansko GILBERT Philippe BMC RACING TEAM 6h 51' 49''
2.

VAN RENSBURG Reinardt

TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 05''
3. vlajka COSTA Rui LAMPRE - MERIDA + 00' 07''
4. vlajka HERRADA Jesus MOVISTAR TEAM + 00' 11''
5. albansko SERRY Pieter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 11''
6. vlajka CHEREL Maxime AG2R LA MONDIALE + 00' 11''
 
 
zvlnená ciel rovina Chong Li > Zhangjiakou 167 km víťaz: Mezgec
 
Úvodný deň záverečného podniku World Tour v tomto roku sa niesol v tradičnom znení. Pelotón vedený najmä tímami Sky a Giant si poradil s trojčlenným únikom Van Der Sande (Lotto), Kern (Ag2r) a Roy (FDJ).
 
Záverečný špurt ovládol mladý slovinský šprintér Giant-Shimano Luka Mezgec a načal už piatu desiatku výhier svojho tímu v sezóne 2014. Druhý skončil strieborný muž z Ponferrady v pretekoch U23 Caleb Ewan, ktorého od 1. augusta podpísala Orica. Tyler Farrar sa musel uspokojiť s tretím miestom.

 

 
VÝSLEDKY 1. ETAPY:
1. vlajka MEZGEC Luka TEAM GIANT - SHIMANO 4h 22' 58''
2. albansko

EWAN Caleb

ORICA GREENEDGE + 00' 00''
3. vlajka FARRAR Tyler GARMIN - SHARP + 00' 00''
4. vlajka MODOLO Sacha LAMPRE - MERIDA + 00' 00''
5. albansko MAES Nikolas OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop