Austrália i Argentína otvorili sezónu sľubne, Velits s Malovcom potešili

26.1.2015, 23:00 | Preteky vo svete | T. Šandor a L. Timko
Máme za sebou prvý týždeň ostrého pretekania, ktorý na začiatku sezóny ponúkol adekvátne predstavenie. Austrálski priaznivci si tretíkrát za sebou vychutnali triumf domáceho cyklistu a rovnaká radosť prepukla aj v Argentíne, kde tuzemský jazdec dokázal pokoriť slávnejších súperov.
 
 
Austrálski jazdci nedali hosťom žiadnu šancu
 
Tour Down Under kládlo jasné požiadavky na získanie celkového víťazstva. To mohol získať len pretekár, ktorý najlepšie zvládne dve cieľové stúpania a počas ostatných etáp nestratí drahocenné sekundy. Prekvapujúco sa to podarilo Rohanovi Dennisovi, ktorý na podujatie cestoval ako pomocník Cadela Evansa. Ale všetko zmenil výbušný finiš v tretej etape na Torrens Hill Road, kde súperov prekvapil svojím zrýchlením a etapovým víťazstvom.
 
Po tretej etape sa dostali obidvaja títo borci na vedúce pozície, avšak v opačnom garde, na aké boli pripravení. Dennisov atak na Torrens Hill Road nebola tímová taktika, 24-ročný jazdec vyštartoval za svojou korisťou inštinktívne. A práve tento moment ovplyvnil preteky, pretože jeho výsledok nedokázal prelomiť ani Willunga Hill. Tam predviedol výborný výkon Richie Porte, ale Dennis zubami-nechtamu dokázal udržať vedenie v klasifikácii. Ako už bolo povedané v našom spravodajstve z pretekov, ani tentoraz (tretíkrát v rade) nezvíťazil pretekár, ktorý bol najsilnejší na Willunga Hill. Ak by neboli k dispozícii bonusové sekundy, víťaznú trofej si odvezie Richie Porte. Na druhej strane Rohan Dennis na obidvoch cieľových kopcoch dosiahol prvé a druhé miesto, za čo si právom vybojoval celkový triumf.
 
 
 
 
Rohan Dennis patrí medzi novú krv v tíme BMC a v najbližších rokoch by sa mohol stať nástupcom Cadela Evansa. Podľa Allana Piepera je tento mladík jedným z mála borcov, ktorých sila rastie ku koncu ťažkých pretekov. Má vynikajúcu časovku, dokáže veľmi dobre liezť, čo z neho robí zaujímavého jazdca pre nasledujúce sezóny. Ak popri tom všetkom predvedie rovnaký dennis-rohan-tdu-2hlad po víťazstve ako na Torrens Hill Road, môže sa dočkať veľkých úspechov. Ten najbližší sa mu môže podariť už za niekoľko týždňov, pretože sa pokúsi prekonať rekord v hodinovke. "Je to neuveriteľný pocit vyhrať TDU. V poslednej etape to však nebolo pre mňa jednoduché. Je to veľmi špeciálna chvíľa, keďže sú to prvé preteky v sezóne a my sme sa dostali na vrchol rebríčka. Môj sen sa stal skutočnosťou. Počas tohto týždňa nebol na mňa vyvíjaný tlak, za čo musím poďakovať predovšetkým Cadelovi a mojím spolujazdcom. Pre mňa to bolo potom jednoduchšie, pretože som mohol jazdiť v ústraní."    
 
Na podujatie prišiel s najlepšou formou Richie Porte, ale podobne ako v minulom roku, ani triumf na Willunga Hill mu nestačil na celkové víťazstvo. Pre jazdca tímu Sky sezóna začala veľmi dobre, čo akútne potreboval. Vyhral domáci šampionát v časovke, najťažší kopec na TDU zvládol perfektným spôsobom a v klasifikácii obsadil druhé miesto. Po komplikovanej minuloročnej sezóne to vyzerá, že sa môže vrátiť na svoju úroveň z roku 2013. "Som šťastný. Preteky som si užil, bol to skvelý týždeň cyklistiky. Druhé miesto pre mňa znamená masívne pozdvihnutie sebadôvery. Vyhral som etapu a mám pocit, že mám späť svoju motiváciu, preto verím, že budem mať dobrú sezónu. V tomto roku som zmenil spôsob myslenia počas zimnej prestávky a som zdravý, preto mám veľkú motiváciu."  
 
Aj tretia priečka v poradí patrila Austrálskemu pretekárovi a to tomu najskúsenejšiemu. Cadel Evans sa na podujatí lúčil so svojou kariérou, takže bronzová pozícia je krásnou bodkou za rokmi strávenými na bicykli. O niekoľko dní si naposledy zajazdí na Great Ocean Race a potom definitívne opustí svet profesionálnej cyklistiky.
 
 
tdu-2015-celkove-poradie
 
 
Budú mať dobrú sezónu?
 
Klasicky dobrými výkonmi sa prezentovali Tom Dumoulin a Domenico Pozzovivo. Holandský pretekár potvrdil, že klasiky s kratšími stúpaniami patria do jeho portfólia, a útly taliansky cyklista zas môže byť spokojný, že po zranení sa dokázal vrátiť v silnom prevedení. Zaujímavým členom TOP 10 je Ruben Fernandez. 23-ročný jazdec v roku 2013 vyhral Tour de l'Avenir a práve z toho dôvodu si ho pred touto sezónou vybral tím Movistar. Fernandez je výborný vrchár, ktorý má veľmi dobrú časovku, preto sa v budúcnosti zameria na úspech na Grand Tour. Aj z tohto pohľadu je dobre vidieť, akú dôležitú úlohu zohráva Movistar pre španielsku cyklistiku.
 
Spoľahlivým výkonom odštartoval sezónu Gorka Izagirre, ktorému vyhovujú výbušné kopce. Tretím úspešným členom španielskej enklávy bol Juan José Lobato, ktorý ukoristil prvé víťazstvo vo WT. Trošku v tieni zostal tím Orica-GreenEdge, ktorému sa nepodarilo vyhrať etapu, čo bolo jeho primárnym cieľom. Dvakrát bol k tomu veľmi blízko Daryl Impey, ale ani siedma priečka v klasifikácii nie je na zahodenie. Do Austrálie sa prišiel rozjazdiť aj Michael Kolář, ale stihol absolvovať len jednu celú etapu, pretože musel odstúpiť kvôli chorobe. Pre jazdca tímu Tinkof-Saxo to bolo nevyhnutné riešenie, aby bol dobre pripravený na tie preteky, kde dostane šancu jazdiť na seba.  
 
Peknými výkonmi sa predviedol Martin Velits. Jazdec Etixx - Quick-Step nemusel sťahovať úniky, pretože belgický tím nemal v pretekoch čistokrvného šprintéra. Etapy nevypúšťal, snažil sa vždy finišovať čo najvyššie a napokon bolo z toho 30. miesto, ktoré je pre neho najlepším výsledkom v pretekoch World Tour. "Nemôžem povedať, že som mal úplne voľnú ruku. Mali sme Maxima Boueta na celkové poradie a Gianniho Meesmana na šprinty. Je pravda, že sme nemuseli kontrolovať preteky celú etapu, ale v závere sme všetci pracovali hlavne pre nich. Keď som si moju prácu odrobil, závery som sa snažil nevypúšťať a bojovať o umiestnenie," povedal nám Velits, ktorý absolvoval vôbec prvú Tour Down Under v kariére. "Pred pretekmi som nemal ciele, čo chcem dosiahnuť, predsa len, na to boli spomínaní dvaja kolegovia. Som spokojný, ako to dopadlo, cítil som sa dobre. Boli to ťažké, ale pekné preteky." Na otázku, či sa pokúsi o celkový výsledok aj v Katare (popri Tomovi Boonenovi v zostave) odpovedal takto: "V Katare už budeme preteky kontrolovať od štartu." Vlani absolvoval 29-ročný Púchovčan preteky v Dubaji, kde zásluhou vydarenej časovky skončil celkovo osemnásty.
 
 
velits-martin-graf-umiestnenia
 
 
 
Argentínske etapy pre profíkov príliš ťažké, dokonca aj pre Cavendisha   
 
Tour de San Luis pripravilo pre pretekárov náročnú trasu, ktorá vyhovovala predovšetkým domácim cyklistom. Len veľmi málo jazdcov z profesionálnych tímov sem prišlo bojovať o dobré umiestnenie v klasifikácii, väčšina z nich využila preteky na trénovanie. Svetlou výnimkou bol Nairo Quintana, ktorý mal záujem obhájiť minuloročné prvenstvo. Ale aj on sa musel skloniť pred formou Daniela Díaza a Rodolfa Torresa, ktorí sa na tieto preteky pripravovali niekoľko týždňov. Jazdec tímu Movistar pritom tvrdil, že na bicykli sa cítil rovnako, ako pred rokom, ale stále to bola len polovičná hodnota jeho maximálneho výkonu.                                
 
V ročníku 2014 to stačilo na jeho celkový triumf, ale tentoraz sa na štarte objavili cyklisti v lepšej diaz-daniel-tdsl-2015kondícii. Najmä Argentínčan Daniel Díaz jazdil parádne, s prehľadom vyhral dva dojazdy na vrchole stúpania a záverečnú horskú etapu si pekne ustrážil. Pre 25-ročného pretekára je to už druhý triumf na podujatí, predtým bol úspešný v roku 2013. Vtedy nechal za sebou pre zmenu Van Garderena a Contadora. Díaz je momentálne najlepším argentínskym pretekárom, na domácom šampionáte vyhral cestné preteky a v časovke skončil druhý. Na začiatku svojej kariéry necelé dva roky jazdil v Európe, ale nepresadil sa, preto sa vrátil domov. Uvidíme, či si jeho kvalitné výkony znovu všimne nejaký zaujímavejší celok.
 
Na výkone Naira Quintanu bolo sympatické, že v každej etape išiel naplno, hoci nebol stopercentne pripravený. Na cieľových kopcoch útočil, ale jeho súperi boli na vyššej úrovni. Pre neho to bol len začiatok prípravy na Tour de France, nijaké závery sa z neho nedajú vyčítať. Z ostatných profesionálnych jazdcov sa dobre ukázal Daniel Moreno z Kaťuše. Španielsky cyklista žije so svojou partnerkou mimo sezóny práve v Argentíne, preto sa rozhodol zabojovať o čo najlepšie umiestnenie. Ani on nebol vo svojej najlepšej forme, ale podľa vlastných slov sa cítil oveľa silnejší, ako pred rokom. Do TOP 10 sa dostal aj Joe Dombrowski. Americký pretekár prišiel do celku Cannondale-Garmin po angažmáne v tíme Sky, kde nedostával veľa príležitostí. Od prestupu si sľubuje viac priestoru, ktorým by dokázal svoj nesporný talent. Dobrý výkon na najťažšom stúpaní dáva nádej, že sa mu to podarí.
 
tdsl-2015-celkove-poradie
 
 
Samostatnou kapitolou boli rovinaté etapy. Mark Cavendish si určite nepamätá, kedy ho tak vytrápil v podstate neznámy pretekár ako Fernando Gaviria. 20-ročný kolumbijský jazdec dokázal dvakrát pokoriť britského špurtéra, ktorý sa musel pochvalne vyjadriť o jeho rýchlosti. Gaviria v mládežníckych kategóriach pretekal hlavne na dráhe, kde sa stal v roku 2012 majstrom sveta  do 19 rokov v disciplínach madison a omnium. Od roku 2013 jazdí aj na ceste za amatérsky kolumbijský tím, preto sa necháme prekvapiť, či zviditeľnenie v San Luis ovplyvní jeho ďalšiu kariéru.
 
Na podujatí sa predstavil aj Ľuboš Malovec, ktorý bol členom zostavy Cycling Academy Team. Pre mladého slovenského pretekára to bola veľká cyklistická škola, ktorej sa nezľakol. Práve naopak, v dojazdoch niektorých etáp sa snažil presadiť a ani jeden z nich svojvoľne nevypustil. Po sympatickom výkone sa v klasifikácii zaradil do lepšej polovice štartového poľa (53. miesto), čo mu zaiste dodá sebavedomie pred ďalšími pretekmi, na ktorých bude jazdiť v plnej forme.
 
"Mám v sebe dobrý pocit, že som dokončil takéto náročné etapové preteky bez väčších problémov. Získal som množstvo skúseností po výkonnostnej stránke, aj ako sa jazdí s takýmito hviezdami," povedal nám Ľuboš Malovec. Nás zaujali aj Ľubove výkony v ťažkých kopcoch, ktoré sa na pretekoch 2. kategórie jazdia zriedka, takže s nimi doteraz nebol často konfrontovaný. "V kopcoch som sa cítil dobre, ale nebolo to ešte ono, lebo moje telo ešte nikdy nezažilo takúto záťaž v januári. V záveroch mi vždy chýbala energia. Dúfajme, že v ďalších pretekoch tomu bude inak," uzavrel bývalý pretekár Dukly Trenčín. Najbližšie by sa aktuálny majster Slovenska U23 mal predstaviť v Chorvátsku začiatkom marca, kam sa chystá aj Dukla, takže si prvý raz vyskúša, aké je to jazdiť proti kamarátom.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop