Dubaj otvára blízkovýchodný blok bez časovky

2.2.2015, 14:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Nádherné zábery na veľkolepé mesto, ktoré vyrástlo skoro na ničom, v kontraste s púšťou a oceánom. Presne toto ponúka prvé podujatie konajúce sa na Arabskom poloostrove, preteky Okolo Dubaja.
 
Minulú sezónu bola pre priebeh pretekov rozhodujúca už úvodná časovka, ktorú dokázal vyhrať Taylor Phinney so 14-sekundovým náskokom pred Stephenom Cummingsom. Po jazde proti chronometru v ostatných troch etapách nastali v prvej desiatke už len mierne zmeny, keď z nej po páde vypadol aj Peter Sagan. Stal sa jedinou obeťou pádu v poslednej etape.
 
Celkovo vyhral Američan a spolujazdec Peťa Velitsa Taylor Phinney, ktorý dokázal na druhého Brita získať k dobru ešte jednu sekundu. Druhým "víťazom" podujatia sa stal Marcel Kittel, ktorý vyhral všetky ostatné etapy a ukázal tak svoju silu, ktorú postupne demonštroval celý rok až na Tour de France vyhral štyri etapy.
 
 
Tento ročník bez časovky
 
Ročník 2015 však bude v bohatom Dubaji diametrálne odlišný. Nie, šejkovia umelé kopce nepostavili, ale po vlaňajšej jednotvárnosti pretekov po úvodnom dni, sa organizátori rozhodli časovku vynechať. Zo štyroch etáp budú tri absolútne rovinatého charakteru v okolí Dubaja, čo poskytne milovníkom hromadných dojazdov presne to, čo chcú. Preteky by mali ovládnuť rýchli muži. Ani ťažšia tretia etapa s cieľom mimo bohatého mesta by nemala byť pre špurtérov žiadnym problémom. Koniec-koncov, aj vlani túto zvlnenú etapu vyhral nemecký rýchlik. Tretí deň z Dubaja do Hatty bude však i najdlhší. 205 kilometrov v kombinácii s vetrom by mohlo aspoň trocha vyselektovať štartové pole.
 
 
Čo ponúka štartová listina?
 
degenkolb-2015-spurtPreteky sú takmer o 246 kilometrov dlhšie ako minulý rok. Dubaj sa však posunul o kategóriu vyššie z 2.1 na kategóriu 2.HC a organizátori vynechali už spomínanú časovku. Práve preto môžeme a aj nájdeme v menoslove pretekárov kvalitných špurtérov.
 
Veľmi zaujímavé súboje sa očakávajú od dvojice Mark CavendishJohn Degenkolb. Oba tímy jazdcov prichádzajú do Dubaja v silnom zložení. Veď prvý menovaný bude mať podporu jazdcov ako Tony Martin či Mark Renshaw. I tím Nemca Giant-Alpecin bude mať možnosť predviesť dokonale natrénovaný vláčik.
 
Nás môže potešiť Michael Kolář, ktorý by mal byť i podľa jeho vlastných vyhlásení lídrom celku Tinkoff-Saxo. Bude zaujímavé sledovať jeho výkony, no najmä to, či sa dokázal vyliečiť z choroby, ktorá ho trápila v Austrálii. Podporu dostane i od krajana Juraja Sagana, ktorý si v Dubaji odkrúti sezónnu premiéru, no i premiéru v novom drese.
 
Okrem týchto jazdcov nemôžeme zabúdať ani na cyklistov z tímov BMC, najmä na skúseného Philippa Gilberta či rýchleho Ricka Zabela. Na podujatí sa predstavia aj elitný vrchári, ktorí sem prichádzajú zbierať prvé pretekárske kilometre v sezóne. Sú nimi Joaquim Rodríguez, Alejandro Valverde, či víťaz Tour de France 2014 Vincenzo Nibali. Tiež tu bude štartovať poľské CCC. Na štarte však bude chýbať minuloročný víťaz Taylor Phinney a spolu s ním viacero vlaňajších časovkárskych dominátorov ako Cummings, Cancellara, Malori či Velits. Najvyššie priečky celkového poradia teda obsadia úplne iní borci.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop