Prvá etapa v Ománe pre Guardiniho, Sagan siedmy

13.2.2015, 11:36 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Prvý ománsky deň slúžil na roztočenie nôh favoritov na celkové poradie. Očakávali sme šprintérsku koncovku a boj dobre naladeného Petra Sagana o prvý triumf v sezóne. Proti nemu stáli najmä Kristoff, Démare, Arndt, Van Poppel, Boonen, Bouhanni, Modolo i Bennett. Veľkou výhodou bola absencia nemeckej trojky Greipel - Kittel - Degenkolb.
 
1. etapa Okolo Ománu 2015 (UCI Asia Tour, 2.HC, Ománsky sultanát)
17.2. utorok rovinatá ciel rovina Al Naman > Wutayyah 161 km vitaz Guardini
uvod-k-pretekomstartova-listina ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6
 
Keďže to bola klasická rovinatá etapa, záujemcovia o únik sa hneď na štartovom rošte tlačili dopredu, aby mohli s oficiálnym štartom pretekov ihneď atakovať. Urobila to štvorica Jeff Van Meiraeghe (Topsport), Patrick Konrad (Bora), Johann Van Zyl (MTN) a Simone Andreetta (Bardiani). Pelotón s nimi nemal záujem pretekať. Už na treťom kilometri mali minútu náskoku. To sa postupne zvyšovalo na minút päť.
 
Vpredu sa ukázali výlučne pretekári prokotinentálnych tímov. Všetky Pro tímy s Cofidisom ostali pokojne v balíku. Už od úvodu sme však videli, kto má eminentný záujem o réžiu pretekov. Bola to Kaťuša s Kristoffom a Rodríguezom v zostave. Zverenci Torstena Schmidta sa tento týždeň poriadne narobia. Nór chce vyhrať všetky etapy okrem štvrtej, Purito si z Ománu zatiaľ odniesol "iba" dve štvrté a jedno siedme miesto, takže je čas zabojovať o víťazstvo.
 
30°C
Prvú šprintérsku prémiu, na ktorej sa berú aj bonifikácie 3-2-1, si vyšpurtoval Patrick Konrad. Rakúskeho pretekára poznajú najmä naši kontinentálni cyklisti. Vlani sme ho tiež videli na Okolo Slovenska, kde sa výraznejšie nepresadil. Uvidíme, ako sa mu bude dariť vo farbách Bory - Argon 18, kde podpísal zmluvu na dva roky.
 
Kvarteto pociťovalo prácu Kaťuše viac ako by si predstavovalo. Motospojka im v polovici etapy ukazovala iba dve minúty náskoku. Na takúto rovinatú etapu veľmi malý rozdiel. Juhoafričan s belgickým menom Van Zyl urobil 85 km pred cieľom nečakaný krok, keď sa rozhodol újsť trojici kolegov. Nastala tak bizarná nahánačka členej partie. Jazdec MTN zrejme nabádal ostatných k zvýšeniu tempa. Keď mu nevyhoveli, ušiel im. Prvé stovky metrov sa Konrad, Meiraghe ani Andreetta nevzdávali, ale napokon tak urobili a rozdiel sa postupne zvyšoval.
 
Pelotón na tieto roztržky úniku pochopiteľne nereagoval, a tak sa strata na Van Zyla zvýšila na štyri minúty. Rodák z Kapského Mesta vyhral druhú prémiu, ale virtuálne ostal na prvom mieste Konrad, ktorý bral druhé miesto, teda už mal k dobru päť bonusových sekúnd. V ďalšom priebehu práve Konrad dostal defekt a musel sa vrátiť do pelotónu. Meiraghe a Andreetta to zabalili tesne pred hranicou stého kilometra. Van Zyl ostal vpredu sám a 60 km pred páskou v Al Wutayyah mal náskok troch minút.
 
Nasledujúce desiatky minút boli pokojné. Johann Van Zyl, ktorý bol v úniku aj v druhej katarskej etape, pomaličky strácal svoju časovú výhodu. Do pelotónu sa zaradil 26 kilometrov pred cieľom a tento úsek už naplno riadili šprintérske tímy.
 
Špurt ovládol Andrea Guardini z Astany o koleso pred Tomom Boonenom (Etixx). Tretie miesto bral Matteo Pelucchi (IAM). Peter Sagan skončil siedmy privretý na ľavej strane vozovky. Dnes špurtovali všetci favoriti a obsadili prvých jedenásť miest. Žiaden z popredných vrchárov nič nestratil. Bezpečne na 27. mieste preťal pásku Peter Velits.
 
Do červeného dresu sa teda oblečie Guardini, ktorý po troch druhých miestach tento rok konečne zvíťazil. Peter Sagan uzatvára prvú desiatku, keďže sa pred neho dostali unikajúci borci s bonifikáciami. Zajtra je na programe zaujímavá etapa s dvoma malými kopcami v závere.
 
 
Sean Yates (športový riaditeľ Tinkoff-Saxo): "Bola to celkom rýchla etapa. Na tomto podujatí máme dva ciele, takže Petra Sagana podporovali Bennati a Breschel, ostatní jazdci boli pri Rafalovi Majkovi. Na konci vytvoril Bennati  pre Breschela a Sagana dobrú pozíciu, ale tí zostali trochu zavretí v poslednej zákrute. Som však spokojný, pretože naši lídri boli dobre chránení. Stále čakáme na naše prvé víťazstvo v sezóne, ale cítime, že pretekári sú motivovaní. Zajtra je etapa vhodná pre Petra Sagana, ktorá bude končiť dvomi prudkými kopcami. Takéto etapy sú únavné pre čistých šprintérov, Sagan má však schopnosti víťaziť na rôznych typoch terénu." 
 
Andrea Guardini (Astana): "Dnes bolo ideálne špurtovať zozadu, pretože fúkal protivietor a cieľová čiara bola do mierneho kopca. Preto som sa držal vzadu, zavesil som sa za Boonena a na plný plyn som vyrazil len 100 metrov pred cieľom. Páči sami, že som získal aj líderské tričko a verím, že sa mi bude dariť aj naďalej. Na konci roka mi vyprší zmluva, takže je dôležité, aby som sa ukazoval v dobrom svetle."    
 
 
VÝSLEDKY 1. ETAPY:
1. vlajka GUARDINI Andrea ASTANA PRO TEAM 3h 45' 37''
2. albansko BOONEN Tom ETIXX - QUICK-STEP + 00' 00''
3. vlajka PELUCCHI Matteo IAM CYCLING TEAM + 00' 00''
4. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM + 00' 00''
5. vlajka SINKELDAM Ramon TEAM GIANT - ALPECIN + 00' 00''
6. vlajka BOUHANNI Nacer COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 00''
7. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
8. vlajka BENNETT Sam BORA - ARGON 18 + 00' 00''
27. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 00' 00''
favoriti na celkové poradie + 00' 00''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 1. ETAPE:
1. vlajka GUARDINI Andrea ASTANA PRO TEAM 3h 45' 27''
2. albansko BOONEN Tom ETIXX - QUICK-STEP + 00' 04''
3. vlajka KONRAD Patrick BORA - ARGON 18 + 00' 05''
4. vlajka PELUCCHI Matteo IAM CYCLING TEAM + 00' 06''
5. VAN ZYL Johann MTN - QHUBEKA + 00' 07''
6. vlajka ANDREETTA Simone BARDIANI - CSF PRO TEAM + 00' 09''
7. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM + 00' 10''
8. vlajka SINKELDAM Ramon TEAM GIANT - ALPECIN + 00' 10''
9. vlajka BOUHANNI Nacer COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 10''
10. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 10''
30. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 00' 10''
 
CELKOVÁ SÚŤAŽ BODOVACIA SÚŤAŽ
astana vlajka GUARDINI Andrea astana vlajka GUARDINI Andrea
ASTANA PRO TEAM ASTANA PRO TEAM
SÚŤAŽ DO 25 ROKOV SÚŤAŽ TÍMOV
bora vlajka KONRAD Patrick astana vlajka ASTANA PRO TEAM
BORA - ARGON 18
 
 
 
 

 
 
Preview etapy:
Začiatok pretekov pravidelne obstaráva jednoduchá etapa, ktorá končieva hromadným špurtom. Ani tentoraz sa na trati nenachádzajú kopcovité prekážky, ktoré by mohli poprieť túto tradíciu. Aj keď sa bude pelotón na konci pohybovať v blízkosti pobrežia, vietor nebude príliš silný, pretože záverečné pasáže prebehnú v zastavanom území. Finišovať sa bude v Al Wutaayyah, čo je predmestie hlavného mesta Ománu Muskat, a táto lokalita bola dejiskom etapového dojazdu aj v roku 2011, kedy zvíťazil Matthew Goss. Pre šprintérov je tak na konci prvej etapy v cieli položený červený dres, ktorý si v minulom ročníku ako prvý obliekol André Greipel.        
 
 
1-etapa
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop