V strhujúcom boji na Zelenej hore zaskočil favoritov Rafael Valls

13.2.2015, 11:36 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Po troch jednoduchších etapách prišla štvrtá, ktorá chcela rozhodnúť boj o celkové víťazstvo na Okolo Ománu 2015. Ako tu býva zvykom, na Zelenej hore, vrchole šesťkilometrového stúpania.
 
4. etapa Okolo Ománu 2015 (UCI Asia Tour, 2.HC, Ománsky sultanát)
20.2. piatok kopcovitá ciel rovina Mosq. > Jabal Akhdhar 189 km vitaz Valls
uvod-k-pretekomstartova-listina ikona-1ikona-2ikona-3ikona-5ikona-6
 
To, čo už štvrtý rok odlišuje preteky Okolo Ománu od Kataru či Dubaja, sa volá Al Jabal Al Akhdar, teda v preklade Zelená hora, ktorej najvyšší bod Džabal aš-Šám má viac ako tritisíc metrov nad morom. Cyklisti každoročne stúpajú 5740 metrov so sklonom 10,5 % do nadmorskej výšky 1235 metrov. Krátka história pozná iba slávnych víťazov vrchárov - Gesink, Nibali, Rodríguez, Froome. Dnes sa k nim chcel pridať ďalší a tipovali sme, že to bude nové meno. Nedá sa však zabudnúť na rok 2012. Zvíťazil Nibali desať sekúnd pred Petrom Velitsom, ktorý napokon o sekundu opanoval celkovú klasifikáciu po tuhom boji o bonifikácie z prémií v poslednej etape. Ak si tento skvelý ročník nepamätáte, pripomenúť si ho môžete v tomto článku. Škoda, že už Peter nedosahuje také výkony, aby občas porazil najlepších vrchárov sveta.
 
Etapa začala klasickým únikom s veľmi zaujímavými menami. Ukázali sa v ňom Andrea Guardini (Astana), Stijn Vandenbergh (Etixx), Jefg Van Meirhaeghe a Gijs Van Hoecke (2x Topsport). Vpredu sme teda evidovali držiteľov dvoch dresov - zeleného aj bodkovaného. Najmä počin Guardiniho bol veľmi sympatický, hoci to nebolo až také prekvapenie, pretože prvá prémia sa nachádzala už na 18. kilometri a bolo ju oveľa jednoduchšie vyhrať v konkurencii troch ľudí.
 
ÚNIK DŇA
etixx S. Vandenbergh
(Etixx - Quick-Step)
topsport G. Van Hoecke
(Topsport)
Prekvapenie sa nekonalo a mladý Talian šprintérsku prémiu vyhral. Získal tri body a Kristoffovi sa vzdialil na slušných deväť bodov. Tretí Pelucchi strácal už dvanásť. Najbojovnejší jazdec pretekov Van Meirhaeghe bral druhé miesto a dostal sa v zelenej súťaži na štvrté miesto so ziskom 17-tich bodov bez toho, aby špurtoval v závere etapy. A to sa na prémiách rozdávajú iba chudobné body 3-2-1, na väčšine pretekov je to o niečo väčšia nádielka.
 
Po prémii Guardini aj Van Meirhaeghe zvesili nohy a vrátili sa späť do pelotónu. Vpredu ostali Vandenbergh s Van Hoeckom s nákokom piatich minút. Ten dvojica ľudí, ktorá nebola vysoko v celkovom poradí, bez problémov zvyšovala a presiahol dokonca hranicu pätnástich minút! Trek pridzene nemal záujem sťahovať túto dvojicu a ostatné tímy sa na čelo pelotónu nehrnuli.
 
Opäť bolo veľmi teplo, ako predchádzajúce dni okolo 35 stupňov. V polovici etapy sa už medzera medzi únikom a balíkom začala znižovať a klesla pod desať minút. Tento trend pozvoľne pokračoval aj v tretej hodine etapy. Dnes bolo cítiť, že o veľa pôjde v závere, pretože tempo na rovine bolo veľmi pomalé.
 
Hodinu pred cieľom na Zelenej hore bolo jasné, že vedúce duo dorazí pod kopec, pretože mali k
35°C
dispozícii ešte štyri minúty náskoku. Zároveň sme mohli skonštatovať, že na rýchlostnej prémii 11 km pred cieľom neuvidíme veľké boje o bonifikácie, keďže ostane iba jediná sekunda. Zvíťazil Vandenbergh a po jeden bod si prišiel Guardini z pelotónu. Vybudoval si tak náskok desiatich bodov na Kristoffa. Po prvý raz body nebral Jeff Van Meirhaeghe, teda jeho séria sa zastavila na siedmich prémiách.

V záverečnej hodine tempo pelotónu určovali tímy BMC, Trek a Movistar, celky s Van Garderenom, Arredondom a Valverdem v zostavách. Presne pri značke začiatku stúpania boli obaja borci z celodenného úniku dostihnutí a začali sa vrchárske boje.
 
Hneď na začiatku 5700-metrového výstupu logicky vzdal boj o červený dres Cancellara a ostal vo veľkej skupine so šprintérmi a domestikmi. Kto chcel rozhodne bojovať bol Vincenzo Nibali. Posledný víťaz Tour de France a víťaz spomínanej piatej etapy spred troch rokov mal v celkovom poradí manko 52 sekúnd na Valverdeho, takže mal čo doháňať, a hneď útočil. Jazdci BMC určite aj s Petrom Velitsom "žraloka" nechceli pustiť a všetky diery lepili. Koniec-koncov, vlani skončil Tejay Van Garderen celkovo druhý a pri neúčasti Chrisa Frooma chcel vyhrať.
 
Nibalimu sa ataky stali osudné a keď videl, že stredajšiu stratu nemôže dostihnúť, v kombinácii s únavou a možno aj stratou motivácie, skupinu najlepších opustil. Potom prišli ataky tímu BMC. Najprv Hermans, po ňom Van Garderen. Valverde začal strácať, ale nakoniec chytil druhý dych. Vysoko sa pohybovali aj Majka, Arredondo a dobre pripravená dvojica Lampre-Merida Costa - Valls. Lídrom bol tentoraz Valls, pretože Costa mal na konte stratu z druhej etapy.
 
Napínavý záver vyhral Španiel Rafael Valls Ferri z Lampre-Merida po životnom výkone. Za ním finišovali Tejay Van Garderen (BMC) so statou piatich sekúnd a Rafal Majka (Tinkoff) s Alejandrom Valverdem (Movistar) takmer v rovnakom čase. Následne prišli do cieľa Pinot s Costom, ale zaujali hlavne Juhoafričania J. Van Rensburg a mladý Meintjes (obaja MTN) na siedmom a ôsmom mieste. Naši Petrovia prišli do cieľa so stratami šesť (Velits) resp. deväť (Sagan) minút.
 
Valls sa dostal do dresu lídra pretekov a za ním to vyzerá podobne ako v etape, teda druhý Van Garderen (+ 9 sek), tretí Valverde (+ 19 sek), štvrtý Majka (+ 32 sek). Borci MTN okupujú fantastické piate a šieste miesto.
 
Guardini o avizovaných desať bodov vedie súťaž bodovaciu, Meintjes do 25 rokov a Van Meirhaeghe aktivitu.
 
Zdá sa, že ani tento rok nebude súdené vyhrať Američanovi v červeno-čiernom drese. Vlani mu Froome na Jabal Akhdhare jasne ušiel, teraz to je tesnejšie. TVG stráca iba deväť sekúnd! Valverde tu píše svoju klasickú story. Pódium, ale nie víťazstvo. Ešte však nie je rozhodnuté. Zajtrajšia etapa v minulosti maličké rozdiely a zmeny priniesla. Štyri stúpania v druhej polovici etapy by mali byť hlavne živnou pôdou pre Petra Sagana. Vlani etapu pred ministerstvo bývania vyhral. Musí sa zavesiť za BMC, ktorí s deväťsekundovým mankom určite nezložia zbrane.
 
 
Rafael Valls (víťaz etapy): "Perfektné! Čo viac môžem chcieť? Vyhral som kráľovskú etapu a som aj líder pretekov. Sú to úžasné pocity, že som mohol takto dokončiť prácu tímu, pomáhal mi aj majster sveta Rui Costa, a to si vážim. Vedel som, že mám dobrú formu, na začiatku sezóny sa mi zvykne dariť, takže som si veril a vyšlo to."
 
 
valls-rafael-oman-2015-lamf
Rafael Valls Ferri v drese lídra pretekov (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 
VÝSLEDKY 4. ETAPY:
1. vlajka VALLS Rafael LAMPRE - MERIDA 5h 46' 48''
2. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 00' 05''
3. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 00' 19''
4. vlajka MAJKA Rafal TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 22''
5. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 00' 35''
6. vlajka COSTA Rui LAMPRE - MERIDA + 00' 49''
7. VAN RENSBURG Jacques MTN - QHUBEKA + 00' 54''
8. MEINTJES Louis MTN - QHUBEKA + 00' 58''
9. albansko HERMANS Ben BMC RACING TEAM + 01' 00''
10. vlajka FUGLSANG Jakob ASTANA PRO TEAM + 01' 00''
11. vlajka KREUZIGER Roman TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 00''
12. ARREDONDO Julian TREK FACTORY RACING + 01' 15''
62. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 06' 04''
92. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 09' 19''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 4. ETAPE:
1. vlajka VALLS Rafael LAMPRE - MERIDA 18h 05' 44''
2. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 00' 09''
3. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 00' 19''
4. vlajka MAJKA Rafal TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 32''
5. VAN RENSBURG Jacques MTN - QHUBEKA + 01' 04''
6. MEINTJES Louis MTN - QHUBEKA + 01' 08''
7. vlajka FUGLSANG Jakob ASTANA PRO TEAM + 01' 10''
8. albansko HERMANS Ben BMC RACING TEAM + 01' 15''
9. ARREDONDO Julian TREK FACTORY RACING + 01' 25''
10. vlajka KONRAD Patrick BORA - ARGON 18 + 01' 36''
11. vlajka COSTA Rui LAMPRE - MERIDA + 01' 45''
12. vlajka KREUZIGER Roman TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 56''
56. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 09' 29''
63. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 10' 51''
 
CELKOVÁ SÚŤAŽ BODOVACIA SÚŤAŽ
lampre vlajka VALLS FERRI Rafael astana vlajka GUARDINI Andrea
LAMPRE - MERIDA ASTANA PRO TEAM
SÚŤAŽ DO 25 ROKOV SÚŤAŽ TÍMOV
mtn MEINTJES Louis bmc vlajka BMC RACING TEAM
MTN - QHUBEKA
 
 
 
 

 
 
Preview etapy:
Kráľovská etapa celého podujatia je zakončená ťažkým stúpaním na Zelenú horu (5,7 km; 10,5 %), kde v minulosti víťazili takí vrchári ako Gesink, Nibali, Rodríguez a Froome. Štvrtý deň sa bude na trati všetko točiť okolo tohto kopca, ktorý je pripravený pre najsilnejších pretekárov v štartovom poli. Táto etapa nie je v žiadnom prípade určená pre utečencov, pretože Zelená hora je miestom, ktoré rozhoduje o celkovom víťazovi podujatia. Necelých šesť kilometrov má veľmi náročný sklon a na začiatku sezóny je to pre cyklistov ťažká previerka. V minulom ročníku tu bol najlepší Chris Froome, ktorý bol na vrchole o 22 sekúnd rýchlejší ako Tejay van Garderen.        
 
 
4-etapa
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop