V Andalúzii opäť dominoval Lobato, Froome zostal na čele poradia

13.2.2015, 15:17 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Podujatie v španielskej Andalúzii ponúkalo veľmi súťaživé etapy, ktoré prilákali na štart mnoho výborných pretekárov. Spomedzi nich vyčnievali Alberto Contador a Chris Froome, ktorí mali proti sebe bojovať o celkový triumf. Dva náročné vrchárske finiše tak sľubovali atraktívnu cyklistiku.
 
vlajka Vuelta a Andalucía 2015 (UCI Europe Tour, 2.1, 857 km)
1a 18.2. zvlnená ciel rovina La Rábida > Hinojos 121 km vitaz Ligthart
1b 18.2. indiv. čas. ciel rovina Coria del Río > Coria del Río 8,2 km vitaz Moreno
2. 19.2. zvlnená ciel rovina Utrera > Lucena 195 km vitaz Lobato
3. 20.2. horská ciel rovina Motril > Alto de Hazallanas 160 km vitaz Contador
4. 21.2. kopcovitá ciel rovina Maracena > Alto Allanadas 202 km vitaz Froome
5. 22.2. zvlnená ciel rovina Montilla > Alhaurín la Torre 171 km vitaz Lobato
 
uvod-k-pretekomstartova-listinasumar-pretekov-cerveny
 
 
zvlnená ciel rovina Montilla > Althurín la Torre 171 km vitaz Lobato
 
Posledná andalúzska previerka predstavovala zvlnený terén, ktorý bol zakončený kilometrovým stúpaním. Jeho druhá polovica dosahovala maximá až 21 percent, preto sme sa mohli tešiť na ďalší explozívny špurt do kopca. V Dubaji takýto finiš najlepšie zvládol John Degenkolb, vo vynikajúcej forme sa ukazoval aj Juan José Lobato. Ale predovšetkým sme boli zvedaví, ako si na tomto krátkom a výbušnom kopci budú počínať Froome a Contador, medzi ktorými bol rozdiel v klasifikácii len dve sekundy.
 
Únik sa vyprofiloval hneď na začiatku etapy, dopredu sa prepracovali Peio Bilbao (Caja Rural), Johnny Hoogerland (Roompot), Rodolfo Torres (Colombia), Songezo Jim, Merhawi Kudus (obaja MTN-Qhubeka), Victor Martin (Burgos) a Maciej Paterski (CCC). Ich odstup nepresiahol tri minúty, čo bolo na takýto druh etapy málo, aby mohli tajne dúfať na prípadný úspech.
14°C
Pelotón viedli Sky a Movistar, španielsky celok tak robil aj napriek tomu, že mal v brejku svojho pretekára. Cieľom Peia Bilbaa však bolo ovládnuť jedinú dnešnú vrchársku prémiu, aby sa znovu dostal na čelo vrchárskej klasifikácie, čo sa mu nakoniec aj podarilo.
 
Už 40 kilometrov pred cieľom sa pelotón dostal na dostrel utečencov, ich odstup klesol len na pol minúty. Túto situáciu sa potom pokúšal zmeniť Merhawi Kudus, ktorý zaútočil na krátkom stúpaní. Jeho pohyb dokázali nasledovať len Maciej Paterski a Johny Hoogerland, takže na čele pretekov zostali už len traja cyklisti, ktorí sa rozhodne nechceli vzdať.
 
Naháňačka Movistaru, Giantu a Lotto-Soudal spôsobila, že na zvlnenom teréne sa z pelotónu vytratilo množstvo pretekárov, ktorí už nedokázali jazdiť skutočne vysokým tempom. Maciej Paterski mal na konci ešte dostatok síl, aby si na niekoľkých kilometroch vyskúšal sólovú jazdu pred pelotónom, do ktorého sa už vrátili Kudus a Hoogerland. Poľský jazdec vzdoroval veľmi statočne, do hlavného balíka sa vrátil len sedem kilometrov pred cieľom. Do pelotónu sa postupne vrátili takmer všetci pretekári, ktorí mali problémy na zvlnených úsekoch, takže o posledný etapový triumf sa pobilo kompletné štartové pole.
 
Záverečnú etapu napokon ukoristil Juan Jose Lobato a znovu odsunul na druhé miesto Johna Degenkolba. Tretiu pozíciu si vyšprintoval Sylvain Chavanel. Záverečný kopec sa neukázal dostatočne ťažký na to, aby dovolil Contadorovi ukradnúť Froomovi niekoľko sekúnd. Britský jazdec sa tak stal celkovým víťazom podujatia. Obidvaja dnes finišovali v najlepšej desiatke.
 
Kilometer pred cieľom, na začiatku záverečného stúpania, ako prvý atakoval Edward Theuns, ale na prudkých úsekoch to bol veľmi skorý útok. Naopak, na správny čas si počkal Juan José Lobato, ktorý druhýkrát na podujatí predviedol víťazný špurt do kopca, ktorý nemal konkurenciu. Nedokázal ho poraziť ani John Degenkolb, ktorý podobne ako v tretej etape začal špurtovať príliš zozadu, a preto nemal šancu pokoriť výborného španielskeho cyklistu.
 
Chris Froome a Alberto Contador majú za sebou parádny vstup do sezóny a všetkým fanúšikom predviedli skvelé vzájomné súboje. Obidvaja vyhrali po jednej etape, ale nakoniec mal navrch Froome, ktorého akcelerácia na konci štvrtej etapy bola neuveriteľná. Contador bol zas úspešnejší v krátkej časovke a dlhšom horskom dojazde. Spokojný môže byť aj Beňat Intxausti, ktorý si poradil s líderskou pozíciou v tíme Movistar veľmi dobre. Po nie veľmi vydarenej uplynulej sezóne sa môže v tomto roku opäť dostať do najlepšej desiatky na Grand Tour.
 
V tíme Sky sa môžu tešiť aj z výkonov ostatných jazdcov, veď Nieve, Kennaugh a Sivtsov sa dostali do TOP 10. Dobrý začiatok sezóny má za sebou Romain Bardet, ktorý sa podľa vlastných slov nachádza presne tam, kde momentálne potrebuje byť. Medzi najlepšími sa ocitol aj Sylvain Chavanel, ktorému dodá pred ďalšími pretekmi motiváciu najmä tretie miesto z klasikárskeho dojazdu záverečnej etapy.
 
Juan José Lobato (Movistar): "Nikdy nemôžete povedať, že ste vyhrali ľahko, ale ak mám byť úprimný, moji spolujazdci mi dnes poriadne uľahčili cestu za víťazstvom. Finiš bol veľmi ťažký, čo ešte umocňoval bočný vietor a nervózna bitka o pozície. Gorka Izagirre ma na cieľovom kopci dostal presne tam, kde som potreboval, a potom som mohol ukázať svoju silu. Dúfam, že mi toto víťazstvo zabezpečí väčší rešpekt na dôležitejších pretekoch."    
 
 
VÝSLEDKY 5. ETAPY
1. vlajka LOBATO Juan José MOVISTAR TEAM 3h 48' 56''
2. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - ALPECIN + 00' 01''
3. vlajka CHAVANEL Sylvain IAM CYCLING TEAM + 00' 02''
4. vlajka LIGTHART Pim LOTTO SOUDAL + 00' 02''
5. vlajka BOLE Grega CCC SPRANDI POLKOWICE + 00' 02''
 ostatní favoriti + 00' 02''
   
 
KONEČNÉ PORADIE OKOLO ANDALÚZIE 2015
1. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING 21h 21' 41''
2. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 02''
3. vlajka INTXAUSTI Beňat MOVISTAR TEAM + 02' 32''
4. vlajka NIEVE Mikel SKY PROCYCLING + 02' 52''
5. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 03' 13''
6. vlajka KENNAUGH Peter SKY PROCYCLING + 03' 50''
 
 
kopcovitá ciel rovina Maracena > Alto Allandas 202 km vitaz Froome
 
Druhá najťažšia etapa podujatia bola zakončená veľmi prudkým stúpaním Alto Allandas, ktorého záverečné štyri kilometre mali priemerný sklon 11 percent. Na tomto kopci sa malo rozhodnúť o celkovom víťazovi pretekov, pretože medzi Contadorom a Froomom bola iba 27-sekundiová medzera. Na štarte privítalo cyklistov studené a daždivé počasie, ktoré ešte znásobovalo náročnosť dnešného dňa.
 
Klasický únik sa vytvoril až po štyridsiatich kilometroch, dovtedy išiel pelotón priemernou rýchlosťou 46 km/h a  prvú vrchársku prémiu vyhral Peio Bilbao (Movistar), ktorý si tým upevnil vedúcu pozíciu v tejto súťaži. Až po hodine pretekania sa
10°C
pred hlavným balíkom usadila 9-členná skupina, ktorá sa rozhodla jazdiť proti najväčším favoritom. Vpredu sa ukázali Carthy (Caja Rural), Euser (UnitedHealthcare), Selvaggi (Wanty-Groupe), Duyn (Roompot), Geschke (Giant-Aplecin), Sicard (Europcar), Dougall (MTN-Qhubeka), Salas (Burgos) a Jacobs (Tosport-Vlaanderen).
 
Vedúca skupina však nedostala veľký priestor na rozvoj, pelotón jej nedaroval viac ako dve minúty. Tam pracoval najmä tím Tinkoff-Saxo, ale miestami sa vpredu ukázali aj Sky či Movistar. Veľmi ťažké podmienky prinútili odstúpiť Vasila  Kyriyenku alebo Janeza Brajkoviča, po páde a podozrení na zlomený lakeť sa z pretekov porúčal domáci jazdec Daniel Navarro. Kedže vzdialenosť medzi pelotónom a únikom bola celý deň veľmi malá, na záverečnom stúpaní sme mali vidieť ďalšiu bitku o etapové víťazstvo medzi Froomom a Contadorom. Ten sa aj dnes mohol spoliehať na veľmi dobrú tímovú podporu, ktorú zvyčajne potrebuje len na začiatok záverečného kopca. Tam si už potom poradí aj sám.
 
Potom sa najdôležitejšie momenty odohrávali v úniku, na samostatnú akciu sa odhodlali Geschke a Selvagii, ktorí si pred hlavným balíkom vybudovali až 4-minútový odstup, čo bolo mierne prekvapujúce. Naopak do pelotónu sa vrátili Euser a Dougall. Dvojica na čele pretekov mala svoj nádejný odstup aj dvadsať kilometrov pred cieľom, snažiaci sa tím Tinkoff-Saxo ho nedokázal stiahnuť na želanú úroveň. V závere dnešnej etapy sa tak črtala šanca na triumf utečencov. Na konci prestalo aj pršať.
 
Desať kilometrov pred cieľom boli do sťahovania odstupu utečencov zapojení aj Movistar, Lotto-Soudal a Ag2r, ale vedúca dvojica si udržiavala odstup 3:30. Simon Geschke bol určite lepším jazdcom do kopcov, ktorý mal preto pred sebou veľkú šancu na úspech. A pri tom sme nesmeli zabúdať ani na členov pôvodného úniku (Carthy, Sicard, Duyn), ktorí stále jazdili pred hlavným balíkom.
 
Pred rozhodujúcim stúpaním boli Carthy, Sicard, Duyn späť v pelotóne a na vedúcej dvojici sme už videli príznaky únavy. Prekvapujúco bol v nej silnejší Mirko Selvaggi, ktorý sa dokázal zbaviť svojho konkurenta v úniku. Ten mal na začiatku záverečného kopca náskok sto sekúnd, čo mohlo, ale nemuselo stačiť na etapový triumf.
 
Úplne posledné kilometre zmenežoval tím Sky, za ktorého jazdcami sa pohodlne viezol Alberto Contador. Kilometer pred cieľom skončila púť Mirka Selvaggiho, potom 900 metrov začal šprintovať Chris Froome, za ktorým vydržal iba líder pretekov.        
 
Froome však pokračoval v perfektnom výkone, ktorým sa dokázal striasť Contadora. Jeho masívne zrýchlenie úplne vygumovovalo včerajšieho víťaza etapy a jazdec tímu Sky vrátil Contadorovi svoju porážku z predchádzajúcej etapy. Contador stratil v cieli  29 sekúnd, čo znamenalo, že stratil svoju líderskú pozíciu o dve sekundy! Na treťom mieste dorazil Mikel Nieve s mankom 49 sekúnd. Ďalej finišovali Szmyd, Intxausti, Kelderman, Van den Broeck a Mate.
 
Na posledných stovkách metrov sme videli fantastický výkon Chrisa Frooma, ktorým dokázal eliminovať ten Contadorov z predchádzajúcej etapy. Froome na veľmi prudkých úsekoch dostal na svoju stranu potrebné sekundy a presunul sa na čelo klasifikácie. Contador na týchto pasážach vôbec nevyzeral tak dobre ako britský jazdec, ktorý tu predviedol jeden zo svojich najlepších vrchárskych šprintov v kariére.
 
Dnešné predstavenie poriadne nažhavilo fanúšikov na záverečnú etapu, ktorá bude síce iba zvlnená, ale končiť na typickej španielskej stene, ktorej posledné stovky metrov majú priemerný sklon 20 percent. Dve sekundy medzi Froomom a Contadorom sú tak úplne bezvýznamné. Dnes bol na takýchto prudkých úsekoch jednoznačne lepší Froome, ale vzhľadom na Contadorovu súťaživosť sa môžeme tešiť na ďalšiu cyklistickú lahôdku.
 
 
Chris Froome (Sky): "Som úplne unesený tým, ako to dnes na konci dopadlo. Na tieto preteky som prišiel s cieľom, aby som otestoval svoje nohy, a pozrite sa, kde stojím. Je neuveriteľné vyhrať takúto etapu a dostať sa na čelo klasifikácie. Moji spolujazdci išli tiež perfektne. Na poslednom stúpaní išli veľmi rýchlo a pripravili pôdu pre môj útok."   
 
Alberto Contador (Tinkoff): "Včera o mne všetci hovorili, že som príliš dominoval, ale sú dni, keď majú lepšie nohy iní. Froome atakoval a nepoľavoval, nepoľavoval, tak som sa rozhodol trochu si oraziť a potom ísť vo svojom tempe. Ja som spokojný. Myslím, že sme tu ukázali niečo pekné a Andalucia sú skvelé preteky. Je potešujúce, akú mám formu a budem sa sústrediť na svoje hlavné ciele Giro a Tour."
 
 
VÝSLEDKY 4. ETAPY
1. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING 5h 08' 54''
2. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 29''
3. vlajka NIEVE Mikel SKY PROCYCLING + 00' 49''
4. vlajka SZMYD Sylwester CCC SPRANDI POLKOWICE + 00' 59''
5. vlajka INTXAUSTI Beňat MOVISTAR TEAM + 01' 00''
6. vlajka KELDERMAN Wilco TEAM LOTTO NL - JUMBO + 01' 13''
7. vlajka REICHENBACH Sebastien IAM CYCLING TEAM + 01' 26''
8. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 01' 27''
           
 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 4. ETAPE
1. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING 17h 32' 16''
2. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 02''
3. vlajka INTXAUSTI Beňat MOVISTAR TEAM + 02' 32''
4. vlajka NIEVE Mikel SKY PROCYCLING + 02' 52''
5. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 03' 13''
6. vlajka KENNAUGH Peter SKY PROCYCLING + 03' 50''
 
  
andalucia-2015-4
 
 
horská ciel rovina Motril > Alto de Hazallanas 195 km vitaz Contador
 
Stúpanie Alto de Hazallanas (16,6 km; 5,1 %) bolo práve tým dôvodom, prečo sa na podujatí predstavili Alberto Contador a Chris Froome. V doterajšej sezóne sa ešte nefinišovalo na takomto náročnom kopci, preto boli všetci zvedaví, v akej forme sa obidvaja cyklisti predvedú na začiatku ročníka. Do okruhu favoritov patril aj Bauke Mollema, ale holandský jazdec dnes z pretekov odstúpil kvôli žalúdočným problémom.
 
Hneď v úvode kráľovskej etapy bolo pripravené stúpanie prvej kategórie, na ktorom už jazdila pred pelotónom deväťčlenná skupina v zložení Bazzana (UnitedHealthcare), Bilbao (Movistar), De Maar (Roompot),
12°C
Geschke (Giant-Alpecin), Jacobs (Tosport-Vlaanderen), Riblon (Ag2r), Roy (FDJ), Saramotins (IAM Cycling) a Szmyd (CCC Polkowice). Uvedená skupina sa dostala na vrchol prvej horskej prémie s náskokom dvoch minút, o čo sa v hlavnom balíku postarali tímy Tinkoff-Saxo a Movistar. A práve jazdec tohto celku Peio Bilbao bol na Puerto de la Cabra ako prvý.
 
Ešte na tomto stúpaní sa do vedúcej skupiny dostal aj kolumbijský borec Miguel Angel Rubiano. Jazdec tímu Colombia patril v úniku k najlepším vrchárom, spolu s ním do tejto kategórie patrili Sylwester Szmyd, Christophe Riblon či Peio Bilbao, bolo však otázne, či hneď na začiatku roka budú mať takú fazónu, aby vybojovali etapový vavrín. Na druhej vrchárskej prémii vypadol z úniku Aleksejs Saramotis a na jej vrchole opäť zvíťazil Bilbao.
 
Štyridsať kilometrov pred cieľom bolo jasné, že Tinkoff-Saxo nechce darovať utečencom etapový triumf, pretože z ich náskoku zostala už len na jedna minúta. Ostatné celky sa zatiaľ šetrili v závetrí, z čoho mohol najviac profitovať tím Sky, ktorý na úpätie záverečného kopca mohol priviesť sviežu vrchársku zostavu.
 
Alto de Hazallanas bolo dlhé stúpanie, ktoré začínalo pozvoľna, ale jeho konečných osem kilometrov obsahovalo priemerný sklon až 12 %. Na jeho prvých kilometroch nasadil vysoké tempo tím Tinkoff-Saxo, ktorým chcel odradiť skoré ataky. V tej chvíli už vyčerpaní utečenci vydychovali v pelotóne, ale ešte len teraz mali pred sebou najťažšie úseky. Prvá polovica stúpania prebehla bez väčších problémov, rusko-dánsky celok udával rýchle tempo, ale na miernych sklonoch sme nevideli značnú selekciu.
 
Akonáhle sa kopec dostal do svojej druhej, ťažšej polovici, na čelo pelotónu sa posunul Ivan Basso a po chvíli sa vpredu udržalo len niekoľko jazdcov. Nakoniec sa dvojici Basso - Contador podarilo odtrhnúť od svojich konkurentov a El Pistolero nemusel na nič čakať. Vyrazil dopredu a osamotený išiel na vrchol. Veľkým prekvapením bolo, že v skupine prenasledovateľov sa neudržal Chris Froome, naopak za Contadorom boli iba Kennaugh, Kudus, Bardet, Mate, Intxausti, Torres. 
 
Španielsky jazdec si vypracoval náskok 30 sekúnd, za ním sa napokon vyprofilovala skupina piatich jazdcov, do ktorej patrili Kennaugh, Bardet, Kudus, Intxausti a aj Froome, ktorý sa svojím typickým spôsobom dostal na kopci do tempa. Práve britský jazdec potom zavelil do útoku, striasol sa svojich bezprostredných súperov a vyrazil za Contadorom. Zostávali štyri kilometre. Nasledujúce úseky zvládli obidvaja jazdci v rovnakom tempe a ich odstup sa ustálil na tridsiatich sekundách.
 
Až do cieľa sa napokon situácia na trati nezmenila, takže Alberto Contador si vybojoval prvé víťazstvo v sezóne a pevnejšie sa usadil na čele priebežnej klasifikácie. Na druhom mieste dorazil jeho veľký konkurent Chris Froome, ktorý za ním zaostal 19 sekúnd, takže na konci sa ešte dokázal vyburcovať k lepšiemu výkonu. Na treťom mieste dorazil Romain Bardet so stratou 1:41. Dobre išli aj Intxausti a Kelderman, tím Sky môže tiež spokojný, veď okrem Frooma finišovali v top 10 aj Nieve a Kennaugh.
 
Prvý súboj Contadora a Frooma dopadol lepšie pre španielskeho jazdca, ktorému spolujazdci pripravili perfektnú pozíciu na záverečnú 7-kilometrovú sólovú jazdu. V tom momente Chris Froome zaváhal a aj z toho dôvodu si Contador okamžite vypracoval náskok pol minúty. Keď sa britský jazdec spamätal, bolo už neskoro, pretože na konci obidvaja jazdili na rovnakej úrovni. Froome v úplnom závere dokázal stiahnuť nejaký čas, ale v celkovej klasifikácii stráca už 27 sekúnd. V každom prípade sme aj dnes videli, že títo dvaja pretekári patria k absolútnej cyklistickej špičke, a je úplne jedno, v ktorej časti sezóny.
 
Zajtra sa bude opäť finišovať na prudkom kopci, ktorého posledné tri kilometre majú ešte náročnejší sklon ako tie dnešné. Rozdiel 27 sekúnd tak nemusí ešte nič znamenať.
 
Alberto Contador (víťaz kráľovskej etapy): "Bola to celkom vyčerpávajúca etapa, pretože celý deň fúkal vietor. Naším cieľom bolo, aby som prišiel na posledné stúpanie čo najčerstvejší a aby som nestratil čas v GC. To všetko sa nám nakoniec podarilo, teraz si musíme pred zajtrajšou etapou oddýchnuť. V nej sa bude rozhodovať o celkovom víťazstve. Cieľový finiš má strmé pasáže a je to ťažké stúpanie, takže tam uvidíme, akú máme všetci formu. Niektorí jazdci sa pripravovali na tento kopec a keďže v GC nie sú veľké rozdiely, uvidíme, ako sme na tom v porovnaní s ostatnými."  
 
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY
1. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO 4h 19' 15''
2. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 00' 19''
3. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 01' 39''
4. vlajka INTXAUSTI Beňat MOVISTAR TEAM + 01' 58''
5. vlajka NIEVE Mikel SKY PROCYCLING + 02' 02''
6. vlajka KELDERMAN Wilco TEAM LOTTO NL - JUMBO + 02' 05''
7. KUDUS Merhawi MTN - QHUBEKA + 02' 15''
8. vlajka KENNAUGH Peter SKY PROCYCLING + 02' 16''
     
 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 3. ETAPE
1. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO 12h 22' 55''
2. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 00' 27''
3. vlajka INTXAUSTI Beňat MOVISTAR TEAM + 01' 59''
4. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 02' 13''
5. vlajka KENNAUGH Peter SKY PROCYCLING + 02' 28''
 
andalucia-2015-3
 
zvlnená ciel rovina Utrera > Lucena 195 km vitaz Lobato
 
Druhý deň čakal na pretekárov zvlnený terén, na ktorom budil najväčšiu pozornosť kopec Alto de la Primera Cruz (2.6km, 6.5%), ktorý striehol deväť kilometrov pred cieľom. Na tomto stúpaní sa malo rozhodnúť, ktorí pretekári stratia šancu bojovať o etapový triumf. Trasa favorizovala najmä odolných špurtérov ako John Degenkolb či Juan José Lobato. Posledný kilometer bol navyše do mierneho kopca s priemerom necelých troch percent, takže pre rýchlych cyklistov bola na konci pripravená zaujímavá výzva. Kvôli včerajším kolíziám museli preteky opustiť Ludvigsson, Cummings, Shumacher, Ghyselinck a Geniez.  
 
Brejk sa vyformoval celkom jednoducho, na čelo sa dostalo päť jazdcov, ktorí si okamžite vypracovali potrebný odstup. V úniku sa predstavili Pirmin Lang (IAM), Adrian Honkisz (CCC), Sjoerd van Ginneken (Roompot), Nicolas Dougall (MTN-Qhubeka) a Alexander Komin (Rusvelo) a ich náskok sa v prvej
16°C
polovici etapy pohyboval na úrovni piatich minút. Sjoerd van Ginneken sa v minulom ročníku predstavil na Okolo Slovenska, kde ešte v holandskom kontinentálnom tíme Metec vyhral tímovú časovku v úvodnej etape. Okrem toho sa vo veku 21 rokov stal aj víťazom súťaže pre najlepšieho mladého pretekára.
 
Na začiatku etapy tím Tinkoff-Saxo začal robiť to, čo by veľmi rád predvádzal počas celej sezóny - obraňoval vedúcu pozíciu Alberta Contadora. Španielsky jazdec vyhral v krátkej časovke prvý mikro-súboj proti Chrisovi Froomovi, preto sa jeho spolujazdci mohli spokojne usadiť na čele pelotónu. Postupne sa k nim pridali farby Movistaru a Giantu. Obidva celky mali vo svojich radoch pretekárov, ktorým parádne vyhovoval dnešný dojazd. Menší otáznik visel nad Lobatom, ktorý včera bolestivo padol, ale aktivita jeho kolegov nasvedčovala, že sa cíti v poriadku.
 
Priebeh etapy mal pokojný charakter, i keď fúkal protivietor, ktorý spomaľoval pohyb pretekárov. V pelotóne sa aj tak išlo svižné tempo, ktorým sa podarilo okresať náskok vedúcej skupiny na dve minúty. A to sme sa nachádzali 60 kilometrov pred cieľom. Posledná tretina druhého dňa sa odohrala na zvlnenom teréne a na jednom nehodnotenom kopci vypadol z úniku Alexander Kormin. Ruský borec ale nemusel smútiť, pretože hlavný balík bol na dostrel a zvyšní utečenci mali k dispozícii už iba niekoľko kilometrov.
 
Približne 30 km pred cieľom sa v pelotóne rozhýbali všetky celky a každý z nich sa chcel dostať na predné pozície, aby sa vyhli podobným nepríjemnostiam, aké sa odohrali na konci prvej etapy. Posledných dvadsať kilometrov už absolvoval pelotón pohromade a mal pred sebou dlhé, ťahavé stúpanie, ktoré vyvrcholilo vrchárskou prémiou tretej kategórie.Tempo naďalej udávali celky Tinkoff-Saxo a Movistar. 
 
Posledné stúpanie nenarobilo v pelotóne veľkú paseku, všetci hlavní kandidáti na dnešný triumf zostali v hlavnom balíku. Pre vrchárske body si vybehol na vrchole Nicolas Edet (Cofidis) a v klesaní si potom vybudoval menší odstup. Pelotón bol však na podobné ataky pripravený a poradil si aj s ostatnými pokusmi, ktoré sa v krátkom zjazde odohrali.  
        
Na konci sa potom niektorí jazdci pokúšali využiť mierny kopec na cieľovú čiaru, aby podnikli sólovú jazdu, ale nakoniec bol spomedzi nich najrýchlejší Juan José Lobato, ktorý po veľmi dlhom šprinte jasne pokoril všetkých konkurentov. Na druhom mieste skončil John Degenkolb, ale ten celý čas len dobiehal španielskeho pretekára. Tretí finišoval Grega Bole.
 
Práve slovinský jazdec mal na konci pri sebe spolujazdca, ktorý mu rozbehol špurt, ale pomedzi všetkých pretekárov prefrčal Juan José Lobato, ktorý si vybudoval veľký náskok a s prehľadom vyhral svoju druhú etapu v sezóne. Druhý John Degenkolb začal špurt na zlej pozícii, bol príliš vzadu a potom už nestačil zareagovať na Španielove zrýchlenie.  
 
V hlavnom balíku zostalo približne 50 pretekárov a medzi nimi nechýbal ani jeden z hlavných favoritov na celkový triumf, takže po dnešnej etape si Contador a Froome udržali svoje pozície. Do cieľa prišiel so stratou jedine Bob Jungels, ktorý tak opustil svoje druhé miesto v klasifikácii. Zajtra je na programe dojazd na vrchole stúpania, ktorý je zatiaľ najťažší nielen na tomto podujatí, ale aj v celej prebiehajúcej sezóne. 
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY
1. vlajka LOBATO Juan José MOVISTAR TEAM 4h 51' 57''
2. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - ALPECIN + 00' 00''
3. vlajka BOLE Grega CCC SPRANDI POLKOWICE + 00' 00''
4. vlajka VICHOT Arthur FDJ + 00' 00''
5. vlajka PRADES Eduard CAJA RURAL - SEGUROS RGA + 00' 00''
ostatní favoriti + 00' 00''
        
 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 2. ETAPE
1. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO 8h 03' 4O''
2. vlajka INTXAUSTI Beňat MOVISTAR TEAM + 00' 01''
3. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 00' 08''
4. vlajka CHAVANEL Sylvain IAM CYCLING TEAM + 00' 08''
5. vlajka KENNAUGH Peter SKY PROCYCLING + 00' 12''
6. vlajka BASSO Ivan TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 17'
7. albansko THEUNS Edward TOPSPORT VLAANDEREN - BAL. + 00' 18''
8. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - ALPECIN + 00' 20''
 
 
andalucia-2015-2
 
 
indiv. čas ciel rovina Coria del Río > Coria del Río 8,2 km vitaz Moreno
 
Osemkilometrová časovka nebýva pre žiadneho pretekára nijakou hrozbou, ale ak sa uskutoční len niekoľko hodín po devastačnej etape, akú sme videli dnes napoludnie, nie je to nič príjemné. Na štarte sa napriek tomu neobjavili len dvaja jazdci, Blel Kadri a Artur Vanoverberghe. Pripravených osem kilometrov nemohlo ovplyvniť celkovú klasifikáciu, ale prípadný úspech mohol pre najväčších favoritov znamenať psychickú výhodu. Prvý najrýchlejší čas dosiahol Marco Canola (Unitedhealthcare), ktorého hodnota sa zastavila na úrovni 10:15.
 
V dnešných kolíziách sa ocitlo niekoľko jazdcov, ktorí chceli uspieť v celkovej klasifikácii, ale keďže tieto pády sa neodohrali v ochrannej zóne, ich šance na dobrý výsledok takpovediac zhasli. Jedným z nich bol Tim Wellens, ktorý sa spoliehal aj na časovku, ale tá mu veľmi nevyšla, pretože za novým lídrom Javierom Morenom z Movistaru zaostal o 15 sekúnd. Jazdec tímu Movistar časom 9:51 predviedol výborný výkon, jediný Jerome Coppel z IAM Cycling sa k nemu dokázal priblížiť na štyri sekundy. Ostatní borci zaostávali minimálne 11 sekúnd.
 
V priebehu tejto etapy sme sa dozvedeli, že z pretekov odstúpil aj Frank Schleck. Na Morena prekvapujúco nestačil ani austrálsky jazdec Jesse Sergent, ktorý za ním zaostal o osemnásť sekúnd. Naopak veľmi dobre išli ďalší jazdci z Movistaru Intxausti a Izagirre, ktorí sa zaradili na priebežné tretie a štvrté miesto. Netrvalo dlho a na trati sa objavili Chris Froome a Alberto Contador, ktorých súboj bol mimoriadne sledovaný.
 
Britský jazdec dosiahol v cieli čas 10:05, ktorý bol o 14 sekúnd pomalší od toho Morenovho. Contador nakoniec podal silnejší výkon ako jeho veľký súper a v cieli pri ňom svietil výsledný čas 9:57. Ešte lepšie predstavenie mal za sebou Wilco Kelderman, ktorý sa zaradil na druhé miesto so stratou dvoch sekúnd za aktuálnym lídrom. Zaujímal nás aj čas Romaina Bardeta, ktorý zostával v hre o celkový triumf. V cieli mu však namerali výsledok 10:49 a v porovnaní s Contadorom a Froomom si výrazne pohoršil. 
 
Potom sa na trati neudiali žiadne veľké zmeny, takže víťazom krátkej časovky sa stal Javier Moreno, ktorý patrí v tíme Movistar ku spoľahlivým pomocníkom. Na druhom mieste finišoval Wilco Kelderman, ale ten dnes stratil v prvej etape veľa času, takže sa v klasifikácii nedostane na vysoké priečky. Tretiu pozíciu vybojoval skúsený Jerome Coppel z IAM Cycling. Hneď za nimi sa umiestnil Alberto Contador, ktorý sa tak dostal na vedúcu pozíciu v priebežnom poradí.
 
Najdôležitejším dnešným údajom bola skutočnosť, že Contador porazil v časovke Chrisa Frooma o osem sekúnd, čo mu zaiste dodá pred ťažkými kopcami potrebné sebavedomie. Do TOP 10 si obidvaja priniesli aj svojich elitných pomocníkov, takže v horách sa máme na čo tešiť. Medzi najlepších sa dostali aj Bob Jungels a Beňat Intxausti, ktorí majú kvality na to, aby sa na týchto vysokých priečkach udržali až do konca. Zajtra je na programe zvlnená etapa a tesne pred cieľom číha na jazdcov zaujímavé stúpanie.    
 
 
VÝSLEDKY 1b. ETAPY
1. vlajka MORENO Javier MOVISTAR TEAM 09' 51''
2. vlajka KELDERMAN Wilco TEAM LOTTO NL - JUMBO + 00' 02''
3. vlajka COPPEL Jerome IAM CYCLING TEAM + 00' 04''
4. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 06''
5. vlajka INTXAUSTI Beňat MOVISTAR TEAM + 00' 07''
6. vlajka JUNGELS Bob TREK FACTORY RACING + 00' 08''
7. vlajka IZAGIRRE Gorka MOVISTAR TEAM + 00' 11''
10. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 00' 14''
 
 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 1b. ETAPE
1. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO 3h 11' 43''
2. vlajka JUNGELS Bob TREK FACTORY RACING + 00' 00''
3. vlajka INTXAUSTI Beňat MOVISTAR TEAM + 00' 01''
4. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 00' 08''
5. vlajka CHAVANEL Sylvain IAM CYCLING TEAM + 00' 08''
6. vlajka KENNAUGH Peter SKY PROCYCLING + 00' 12''
7. vlajka BASSO Ivan TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 17''
8. albansko THEUN S Edward TOPSPORT VLAANDEREN - BAL. + 00' 18''
 
 
zvlnená ciel rovina La Rábida > Hinojos 121 km vitaz Ligthart
 
Prvý deň boli na programe dve kratšie etapy, tá prvá z nich bola pripravená pre šprintérov. Keďže podujatie malo výsostne kopcovitý charakter, pre rýchlych pretekárov to bola jediná istá príležitosť, ako zabojovať o etapový triumf. Medzi favoritov patrili Degenkolb, Lobato, Hofland či Farrar, ktorých tímy chceli urobiť všetko preto, aby sa na konci špurtovalo.
 
Do úniku sa dostali štyria jazdci Reinier Honig (Roompot), Chris Jones (UnitedHealthcare), Alexander Komin (Rusvelo) a Ibai Salas (Burgos). Náskok vedúcej skupiny sa vyšplhal na tri minúty a prvá časť etapy prebiehala pokojným tempom. Pelotón sa
17°C
 na týchto miestach obával bočného vetra, ktorý fúkal pri pobreží, ale k žiadnej dramatickej situácii nedošlo. Na čele hlavného balíka sa ukazovali tímy Tinkoff-Saxo, Giant-Alpecin a prekvapujúco aj Wanty-Groupe, ktorý chcel do finále dostať skúseného talianskeho jazdca Danila Napolitana.
 
V Andalúzii panovalo slnečné počasie, ale do pelotónu naďalej dobiedzal bočný vietor, ktorý  držal priemernú rýchlosť pod hodnotou 40 km/h. Štyria jazdci v úniku začali v druhej časti etapy strácať pôdu pod nohami a ich odstup plynule klesal. Na svedomí to mal aj tím Movistar, ktorý tiež kontroloval ich odstup. Tridsaťpäť kilometrov pred cieľom sa obidve skupiny spojili, ale do konca zostávalo ešte dostatok kilometrov, aby sa do úniku dostali ďalší cyklisti. Navyše posledné úseky sa odohrávali na zvlnenom teréne, kde sa mohli niektorí jazdci pokúsiť atakovať.
 
O malú chvíľu sme skutočne videli niekoľko takýchto pokusov, ale pred pelotónom sa usadil iba Sander Helven (Tosport-Vlaanderen). Belgický jazdec mal ale nulovú šancu na úspech, pretože všetci boli uzmierení s tým, že dnešnú etapu zakončí hromadný špurt. Dvadsať kilometrov pred cieľom bolo opäť všetko pohromade. O desať kilometrov neskôr čakal na cyklistov malý kopec, ktorý nebol veľmi náročný. Nasledujúci zjazd však priniesol nepríjemný pád, do ktorého sa zaplietli jazdci z tímov Giant a Sky. Nervozitu v hlavnom balíku ešte vystupňovala ďalšia kolízia, ktorá sa odohrala päť kilometrov pred cieľom.
 
Tento druhý pád rozdelil pelotón na dve časti, takže záverečný dojazd neprebehol v ideálnych podmienkach. Z toho dôvodu sa prekvapujúcim víťazom stal Pim Ligthart z tímu Lotto-Soudal, ktorý vyhral na cieľovej páske súboj tých pretekárov, ktorých neobmedzili spomínané kolízie. Hneď sa ním skončili Fabio Silvestre a Grega Bole. Belgický jazdec však dorazil do cieľa s náskokom dvoch sekúnd pred ostatnými jazdcami, pretože využil chaos v pelotóne a zaútočil jeden kilometer pred cieľom. Ani jeden celok už nemal silu, aby ho vrátil späť do hlavného balíka, takže  Pim Ligthart sa stal prvým lídrom podujatia. Priebežné poradie v klasifikácii je identické s výsledkami dnešnej etapy.  
 
John Degenkolb finišoval na jedenástom mieste, oveľa horšie skončil Juan Jose Lobato, ktorý sa pred cieľom bolestivo ocitol na zemi. Z ďalších mien mali pád aj Schleck, Devolder, Mollema, Ten Dam, Van den Broeck, Kelderman či Hofland. Obidvaja favoriti na celkový triumf Chris Froome a Alberto Contador dorazili do cieľa v hlavnom balíku, bez účasti v nejakom páde. Z kvalitných jazdcov na celkové poradie finišovali v rovnakom čase ako títo dvaja Intxausti a Bardet, ostatní pretekári si dnes pripísali vysoké straty, ktoré ich vylučujú z boja o celkovú klasifikáciu. Basso, Nieve a Kennaugh tiež patrili medzi borcov, ktorým sa dnes pošťastilo prežiť prvú etapu bez ujmy.
 
Podľa predbežných informácii sa do kolízií zapojilo až 40 pretekárov a všetci títo jazdci musia po dramatickom úvode opäť vysadnúť na svoje bicykle o niekoľko hodín, pretože ich ešte dnes čaká osemkilometrová časovka. 
 
 
VÝSLEDKY 1a. ETAPY
1. albansko LIGTHART Pim LOTTO SOUDAL 3h 01' 44''
2. vlajka SILVESTRE Fabio TREK FACTORY RACING + 00' 02''
3. vlajka BOLE Grega CCC SPRANDI POLKOWICE + 00' 02''
4. albansko VAN STAEYEN Michael COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 02''
5. vlajka FARRAR Tyler MTN - QHUBEKA + 00' 02''
favoriti na celkové poradie + 00' 02''
 
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop