Na Blízkom východe má zatiaľ Etixx double, Sagan so sľubným štartom

15.2.2015, 08:04 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Podujatia v Dubaji a Katare síce neponúkajú UCI body, ale úspech na týchto pretekoch získava čoraz väčšiu prestíž, aj keď sa odohrávajú na úplnom začiatku sezóny. V obidvoch prípadoch bol najúspešnejším celok Etixx - Quick-Step, ktorý pre svojich lídrov zabezpečil kvalitnú tímovú podporu. Na pretekoch sa predstavili všetci Slováci z WT tímov, z ktorých mal najlepší štart Peter Sagan.
 
Na týchto podujatiach majú možnosť vyniknúť najmä rýchli pretekári, ktorí si museli v tomto ročníku prežiť niekoľko komplikácii. V Dubaji sme videli v tretej etape finiš na dvestometrovej stene, Katar zas ponúkol aj na svoje podmienky nevídanú veternú smršť. Štvordňové podujatie v najväčšom meste arabských emirátov vyhral Mark Cavendish, ktorému zabezpečili triumf dve vyhraté etapy a bonusové sekundy. O niekoľko dní neskôr ho napodobnil spolujazdec Niki Terpstra, ktorý v Katare uspel predovšetkým po skvelom výkone v časovke. Pri týchto úspechoch mali obidvaja výbornú tímovú podporu. Na kopcoch tretej etapy v Dubaji sa okolo Cavendisha zoradili všetci kolegovia, aby dostali svojho nestíhajúceho špurtéra späť do pelotónu, aby čo najlepšie obraňovali jeho vedúcu pozíciu. V katarskej púšti zas Etixx - Quic-Step niekoľkokrát rozdelil hlavný balík, čím sa mu podarilo odstaviť z GC nebezpečných súperov.
 
 
Dubaj napriek kopčekom do šprintérskych rúk
 
Mark Cavendish len málokedy vyhráva etapové preteky, podarilo sa mu to iba v sezóne 2012 na Ster ZLM Toer a o rok neskôr v Katare. Aj to bola jedna z príčin, ktorá ho prinútila v kľúčovej tretej etape siahnuť na dno síl. Hybným momentom bola aj motivácia znovu sa dostať na svoju najvyššiu rýchlostnú úroveň, na ktorej v minulom roku pobudol len málokedy. Že je veľmi rýchly, ukázal už v San Luis, ale že je na tom opäť výborne, potvrdil až v Dubaji. Pri silnej konkurencii dokázal dvakrát triumfovať a našiel aj správnu harmóniu vo svojom lead-oute. Srdnatý výkon predviedol pri prudkej koncovke v tretej etape, kde stratil na Degenkolba len desať sekúnd a zostal v hre o celkový triumf. Po tomto súboji sa síce čertil na organizátorov, že v cieli nebola medzi jazdcami žiadna medzera, ale výborný tímový výkon v záverečnom špurte ho znovu dostal do líderskej pozície.
 
"Som super-šťastný. Samozrejme, je príjemné vyhrať, ale výhry nie sú pre mňa ničím novým. Čo však robí tento triumf výnimočným je môj tím, ktorý od začiatku pretekov až do samého konca neúnavne pracoval. Chceli sme preteky kontrolovať, nikto nám nepomáhal a chalani na ceste zodrali aj kožu. V tretej etape ma udržali v poradí v dostatočnej vzdialenosti, aby som mal šancu celkove vyhrať. Niekedy som na trati nemusel nič robiť, preto som nesmierne vďačný mojim spolujazdcom. Zaslúžia si túto poctu viac ako ja. Dubaj mi zároveň ukázal, že som na dobrej ceste pred mojimi hlavnými cieľmi v sezóne. A to mi dáva veľké sebavedomie."
 
Po pretekoch zostal sklamaný John Degenkolb. Nemecký jazdec ovládol prudký finiš pri priehrade Hatta, ale ani tento perfektný výkon mu nestačil na celkový triumf. Ak odhliadneme od toho, že mu pomedzi prsty pretieklo veľké víťazstvo, jeho lezecké predstavenie v tretej etape znieslo špičkové parametre. Degenkolb tu ukázal veľkú silu, čo ho musí pred zvlnenými severskými klasikami naplniť optimizmom. Na druhej strane v hromadných dojazdoch sa ani raz nepresadil, nepredviedol svoju rýchlosť, a v konečnom dôsledku sa tým pripravil o potrebné bonifikácie pre víťazstvo v klasifikácii. Po záverečnej etape sa vyjadril: "Nemôžem byť so sebou spokojný. Sotva som sa dostal do šprintu, bol som príliš vzadu. Nemohli sme sa porovnávať s vláčikom Etixxu, tak to jednoducho bolo. Špurt sme úplne pobabrali. Takže som potešený len úspechom z tretej etapy, to mi však dáva dôveru pred ďalšími pretekmi."
 
V dobrom svetle sa predviedol aj Elia Viviani, ktorý si v tíme Sky užíva exkluzívnu podporu britských rýchlikov. Tí mu počas každého hromadného dojazdu vytvorili výbornú pozíciu a taliansky jazdec sa len musí naučiť, ako to čo najlepšie a najčastejšie využiť. Juan José Lobato pokračoval po dobrých výkonoch v Austrálii v nasadenom trende aj v Dubaji. Tretie miesto v klasifikácii a rovnaká pozícia v cieli tretej etapy hovoria, že tento 26-ročný jazdec môže mať pred sebou skvelý ročník. Kvalitné výkony predvádza od začiatku roka aj Filippo Pozzato, ktorý v San Luis a na tomto podujatí patril medzi najsilnejších cyklistov. Uvidíme, či mu táto pohoda vydrží aj na kockových klasikách.
 
 
cavendish-dubaj-2015-licencia
Mark Cavendish víťazom Dubai Tour 2015 (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Veternú epopeju si užil Etixx - Quick-Step 
 
Niki Terpstra v Katare obhájil svoj minuloročný úspech. Kým v predchádzajúcej sezóne si rozhodujúci odstup vybojoval v úniku, keď bol v správny čas na správnom mieste, tentoraz ho získal v časovke. Holandský pretekár v nej predviedol najlepší výkon v kariére a porazil také esá ako Wiggins či Cancellara. Tieto získané sekundy boli nakoniec dostatočné, aby si udržal vedenie až do konca. "Som spokojný. Prišiel som sem obhájiť titul alebo získať dobrý výsledok. Časovka dopadla tak parádne, že som sa dostal na vedúcu pozíciu, a môj tím odviedol výbornú prácu, aby som ho udržal až do konca. Nikdy nie je ľahké vyhrávať. Momentálne mám dobrú výkonnosť, preto viem, že môžem byť pred ďalšími pretekmi sebavedomý. Chcem poďakovať mojim spolujazdcom, že mi druhý raz za sebou pomohli vybojovať tento triumf." Skutočne, Etixx - Quick-Step bol najsilnejším celkom na trati, ktorý mal výborne poskladanú zostavu do veterných podmienok. Velil jej Tom Boonen, ktorý už na konci etapy nemá tú rýchlosť, čo v minulosti, ale jeho skúsenosti dokážu rozhodovať takéto náročné predstavenia.
 
Tím Tinkoff-Saxo musel byť nadmieru spokojný s výkonmi Macieja Bodnara, ktorý sa prvýkrát predstavil v jeho farbách. Poľský jazdec bol za svoju kvalitnú jazdu odmenený druhým miestom v klasifikácii, i keď pri troške šťastia mohol skončiť ešte vyššie. Ktovie, ako by dopadla situácia z konca piatej etapy, keď sa Kaťuši a trojici z Tinkoffu podarilo pred cieľom odtrhnúť Terpstru, keby boli počas pretekov požívané vysielačky. V každom prípade Bodnar po svojom prestupe viditeľne pookrial a už v prvých pretekoch rozbalil svoj potenciál, čo sa mu v tíme Cannondale nie vždy podarilo. "Bol to absolútne pozitívny týždeň. Aj keď sme nezískali celkové víťazstvo, ukázali sme, že máme veľmi silný tím. Rád by som poďakoval mojim kolegom za ich podporu, pretože počas celého podujatia pracovali veľmi tvrdo. V predposlednej etape sme mohli azda urobiť niečo inak, ale v zlomku sekundy sa nám nepodarilo využiť ponúkanú príležitosť. Takto to dopadlo, ale som si istý, že budeme mať šancu zvíťaziť v prichádzajúcich dôležitých pretekoch."
 
Hrdinom podujatia sa stal Alexander Kristoff, ktorý vyhral tri etapy a v tej záverečnej dostal šancu bojovať o celkový triumf. Aj keď to nevyužil, pretože šesť náročných dní sa muselo prejaviť na kondícii každého pretekára, na konte má najlepší vstup do sezóny vo svojej kariére. "V poslednej etape sme boli veľmi motivovaní, aby sme získali bonusové sekundy na rýchlostných prémiách. Podarilo sa nám to, ale nakoniec nás to stálo veľa energie, ktorá nám chýbala na konci, preto som sa v špurte nedostal do dobrej pozície. Ale nemôžem sa sťažovať, pretože to bol skvelý týždeň. Tím Kaťuša bol impozantný, preto musím poďakovať mojim kolegom." Kristoff predviedol v Katare parádne špurtérske schopnosti, ktoré na svojej kvalite nič nestrácajú ani na konci ťažkej etapy. Nemal pri sebe klasický lead-out, preto začínal špurtovať ako prvý a z väčšej vzdialenosti, ale ani tak ho nedokázal nikto predbehnúť, hoci sa za ním vyviezol, ako sa to dvakrát stalo Petrovi Saganovi. 
 
 
Terpstra-qatar-2015-licencia
Niki Terpstra počas časovky na Tour of Qatar 2015 (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Motivovaný Sagan má na čom stavať
 
Peter Sagan má na svojom konte veľmi silný vstup do sezóny a na jeho výkonoch bolo vidieť obrovskú motiváciu, aby úspešne reprezentoval svoj nový tím. Do Kataru necestoval s úmyslom, aby sa rozjazdil a získal pretekársku prax, ale v každej etape sa snažil bojovať o víťazstvo. Konečný výsledok (dve druhé a tri štvrté miesta) signalizuje, že konštantnosť jeho výkonov zostáva skalopevná. Skutočne, chýbalo len veľmi  málo, aby svoj krst v Tinkoffe okorenil etapovým víťazstvom, ale jeho účasť v Katare má aj tak niekoľko pozitív.
 
V prvom rade ako jeden z mála cyklistov vždy finišoval v prednej skupine a prežil všetky delenia pelotónu. Výborná pozičná jazda je kľúčová pre dlažobné klasiky, takže v tomto smere by nemal byť žiadny problém. Spoľahnúť sa mohol aj na silnú podporu spolujazdcov, pretože Tinkoff-Saxo predviedol spoločne s Etixxom najlepší tímový výkon. Počas etáp nemal slovenský šampión žiadne problémy, navyše v prednej skupine sa spolu s ním vždy udržal niektorí z jeho kolegov, čo je povzbudivá správa pred hlavnými cieľmi sezóny. Navyše ukázal aj kvalitné šprinty, keď bol Kristoffovi úplne vyrovnaným súperom, čo nebolo na predchádzajúcej Tour de France samozrejmé.
 
Pre Petra Velitsa znamenali terény v Katare len príležitosť, ako sa dostať do pretekárskeho rytmu, oveľa zaujímavejšie sa bude cítiť na blížiacom sa podujatí v Ománe. Martin Velits si ako stabilná súčasť tímu Etixx - Quick-Step mohol užiť celkový triumf Nikiho Terpstru, ku ktorému prispel aj on spoľahlivou jazdou. Michael Kolář mal smolu, že na začiatku sezóny v Austrálii ochorel, preto sa v Dubaji nepredstavil stopercentne pripravený. Pritom na obidvoch podujatiach si mohol porovnať svoju rýchlosť s inými kvalitnými špurtérmi. Jeho ďalšia šanca príde na Tour of Langkawi.                                   
 
 
sagan-uvod-sezon-graf
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop