V Murcii sme videli znovuzrodenie Estónca Reina Taaramaeho

14.2.2015, 16:12 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Vuelta Ciclista a Murcia (1.1) býva prvou ťažkou klasikou v sezóne. Vyhrávajú ju iba vrchári. V sobotu 14. februára sa konal jej 35. ročník a víťaz bol veľkým prekvapením. Cieľovú pásku na Alto Fortaleze ako prvý preťal po samostatnom úniku Rein Taaramae.
 
Estónsky pretekár Astany bol v druhej polovici 196-kilometrových pretekov v úniku spolu s dvoma Španielmi z kontinentálnych tímov Garikoitzom Bravom (Murias Taldea) a Victrom Martínom (Burgos BH). Obaja nestačili tempu Taaramaeho v ťažkom stúpaní 60 kilometrov pred cieľom a dlhoročný jazdec Cofidisu ostal na čele sám. Nemienil sa vzdať a napriek tomu, že to bol jeho sezónny debut, nohy mal vynikajúce a bojoval ďalej. 50 km pred cieľom mal náskok 1:30.
 
taaramae-rein-2014Po sérií stúpaní prišiel dlhý zjazd kombinovaný s rovinou, kde svoj náskok na slabo pracujúci pelotón zvýšil až na hranicu 2:25. Pomohli mu aj vietor, časovkárske schopnosti a motivácia. S výhodou dvoch minút prišiel pod záverečný osemkilometrový kopec, ktorý našťastie nebol veľmi náročný. 27-ročného borca poriadne vyšťavil, ale napokon dokázal prísť do cieľa s desaťsekundovým náskokom na prvú skupinu, v ktorej sa špurtovalo. Druhé miesto bral Bauke Mollema (Trek) pred Zdeněkom Štybarom (Etixx).
 
Sklamaní môžu byť hlavne v Movistare, ktorý sem prišiel s ambíciou vyhrať. Zostava Fernandez, Asnton, Herrada, Intxausti, Moreno, Izaguirre, Soler sľubovala viacero taktických variant. Napokon sa ani jeden nedostal do Top 10. Zatiaľ čo vlani obsadili Španieli v Murcii sedem miest v najlepšej desiatke, dnes sa tam dostal iba piaty Luis León Sánchez (Astana).
 
Na štartovej listine figurovalo viacero známych mien. Okrem už menovaných napríklad F. Schleck, Scarponi či Kolobnev. Dokonca sem merali cestu i šprintéri Cavendish, Degenkolb a Renshaw. Nikto sa však podľa očakávania nepresadil. Zajtra možno dostanú príležitosť na Clasica de Almeria (1.1), kam sa väčšina tímov presunie. Degenkolbov Giant-Alpecin však na štartovej listine nefiguruje.
 
Taaramae sa zaradil do skupiny slávnych víťazov Vuelta a Murcia. V posledných rokoch tu kraľovali Daniel Navarro, Nairo Quintana aj Alejandro Valverde, ktorý tu už vyhral trikrát.
 
Pre Taarameho by malo byť toto víťazstvo obrovskou vzpruhou. Posledné dva roky sa na prestížnych pretekoch mimoriadne trápil. Na Tour de France absolútne prepadol. Všetci si ho pamätáme ako sympatického mladíka z necyklistickej krajiny, ktorý na TdF 2011 bojoval o biely dres, no napokon ho tesne stratil v súboji s domácim Pierrom Rollandom. Vlani na jeseň sa po ôsmich rokoch rozhodol opustiť Cofidis, vyvetrať si hlavu a kariéru reštartovať. Šancu mu dal Alexander Vinokurov a Astana s Estóncom podpísala ročný kontrakt. Za dôveru sa Kazachom oplatil už pri svojom prvom štarte v novom tíme a zaznamenal aj prvý triumf celého družstva.
 
 
VÝSLEDKY VUELTA A MURCÍA (14.2.)
1. astana vlajka TAARAMAE Rein 5h 11' 38''
ASTANA PRO TEAM
2. trek vlajka MOLLEMA Bauke + 00' 10''
TREK FACTORY RACING
3. etixx vlajka STYBAR Zdenek + 00' 10''
ETIXX - QUICK-STEP
4. trek vlajka FELLINE Fabio + 00' 10''
TREK FACTORY RACING
5. astana vlajka SÁNCHEZ Luis León + 00' 10''
ASTANA PRO TEAM
6. ccc vlajka PATERSKI Maciej + 00' 10''
CCC SPRANDI POLKOWICE
7. katusha vlajka MACHADO Tiago + 00' 10''
KATUSHA TEAM
8. fdj vlajka VICHOT Arthur + 00' 10''
FDJ
 
 
vuelta-a-murcia-2015-profil
 
 
 
 
 
Zajtra sa kolega Tomáš Šandor bude venovať jednodňovke Clasica de Almeria...
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop