Mark Cavendish a Etixx - Quick-Step potvrdili v Almerii skvelú formu

15.2.2015, 17:23 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Clasica de Almeria nemala taký náročný profil ako predchádzajúca jednorazovka v Murcii, takže na štarte sa na svoju príležitosť tešili predovšetkým špurtéri. Posledné ročníky sa naozaj rozhodovali v hromadnom dojazde a inak tomu nebolo ani tentoraz. Výbornú formu zo začiatku sezóny potvrdil Mark Cavendish, pre ktorého bol triumf na tomto podujatí už štvrtým víťazstvom v ročníku.
 
Trasa tejto klasiky obsahovala len niekoľko malých kopčekov a aj tie boli usadené v jej prvej polovici. Potom na pelotón čakali už len jednoduché kilometre, ktoré nemali potenciál ohroziť hromadný dojazd. Ten v tomto ročníku zabezpečilo zoskupenie Etixx - Quick-Step. Belgický celok jazdil celý deň na čele hlavnej skupiny a svojou aktivitu ustriehol aj silných utečencov, medzi ktorých sa dostali Romain Bardet (Ag2r) a Romain Sicard (Europcar). Obidvaja francúzski borci určite patrili medzi pretekárov, ktorí si zo strany Etixxu zaslúžili zvýšenú pozornosť. V brejku im robili spoločnosť aj Unai Intziarte (Muria Taldea), Miguel Angel Benito (Caja Rural) a Arthur Vanoverberghe (Topsport-Vlaanderen).
 
Romain Bardet pred blížiacim sa podujatím Okolo Andalúzie zvolil aktívnu formu prípravy a bol to práve on, kto sa pokúsil vo vedúcej skupine atakovať, keď sa ešte pretekalo v kopcovitej oblasti. Vypracoval si síce sľubný, ale nedostatočný náskok, preto sa rozhodol počkať na Sicarda a Benita, ktorí sa ešte udržali pred pelotónom. Posledných 60 kilometrov sa nachádzalo na rovine a práve v týchto momentoch hlavná skupina poriadne zrýchlila, čo malo za následok pohltenie vedúcej skupiny.
 
Etixx - Quick-Step dostal pri udávaní tempa pomoc od celku Kaťuša, ktorý mal vo svojich radoch ruského šprintéra Alexandra Porseva. Obidvom zoskupeniam sa dokonca podarilo rozdeliť pelotón a druhá skupina už nedostala šancu, aby sa vrátila späť. So zaujímavých pretekárov v nej zostal napríklad Davide Appollonio. Na čele sa udržalo iba 58 cyklistov, medzi ktorými sa mal nachádzať nový víťaz podujatia.
 
Záverečné úseky boli veľmi rýchle, k ďalšiemu deleniu už nedošlo, ale dva kilometre pred cieľom sa na zemi ocitli Tyler Farrar a Fábio Silvestre. Posledné stovky metrov najlepšie zvládol tím Etixx - Quick-Step, ktorý pre Marka Cavendisha vytvoril perfektný lead-out. Britský špurtér sa potom ocitol vo svojom živle a druhý v cieli Juan José Lobato nemal žiadnu šancu, aby mohol prekaziť radosť belgického zoskupenia. To navyše prostredníctvom Marka Renshawa vybojovalo aj ďalšie miesto na pódiu.
 
Mark Cavendish má tak za sebou skvelý štart do novej sezóny, keď sa mu podarilo vyhrať jednu etapu v San Luis, dve etapy v Dubaji, kde pridal aj triumf v celkovej klasifikácii. Veľmi ho musí tešiť aj skutočnosť, že jeho dvorný rozbiehač špurtu Mark Renshaw sa rovnako dostáva do parádnej formy, pretože kľúčom k jeho úspechom sú práve výkony tohto austrálskeho rýchlika.
 
Pre Etixx - Quick-Step je to už deviate víťazstvo v sezóne a v tomto smere len ťažko nájdeme úspešnejší celok. Na druhom mieste finišoval španielsky jazdec z Movistaru Juan José Lobato, ktorý takisto predvádza skraja sezóny silné výkony. Aj keď sa rýchlosťou nemôže porovnávať s dnešným víťazom, na jeho obľúbených zvlnených terénoch bude v tomto roku zdatným konkurentom.
 
 
Výsledky Clasica de Almeria (15.2.)
1. etixx vlajka CAVENDISH Mark 4h 36' 19''
ETIXX - QUICK-STEP
2. movistar vlajka LOBATO Juan José + 00' 00''
MOVISTAR TEAM
3. etixx albansko RENSHAW Mark + 00' 00''
ETIXX - QUICK-STEP
4. astana vlajka AGNOLI Valerio + 00' 00''
 ASTANA PRO TEAM
5. topsport albansko THEUNS Edward + 00' 00''
TOPSPORT VLAANDEREN - BAL.
6. katusha vlajka PORSEV Alexander + 00' 00''
KATUSHA TEAM
                  
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop