V Andalúzii proti sebe vyletia Froome a Contador, Quintana musel odrieknuť

16.2.2015, 17:10 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Okolo Andalúzie štartuje európsku sezónu etapových pretekov a v konkurencii ďalších podujatí je jednoznačne tým najťažším, čo ponúka cyklistický kalendár vo februári. Aj z toho dôvodu si tento región na juhu Španielska vybrali Alberto Contador a Chris Froome za miesto, kde najazdia svoje prvé súťažné kilometre.
 
 
Poriadne kopce hneď na začiatok sezóny
 
Päťdňové preteky v hornatej Andalúzii, ktorá je dobre známa aj fanúšikom Vuelty, charakterizujú kopcovité terény, aké nemajú obdobu v tejto časti sezóny na žiadnom inom podujatí. V tomto termíne sa preteká aj v Ománe a Algarve, preto musia jednotliví organizátori vynaložiť veľké úsilie, aby sa práve na ich podujatí predstavili najlepší pretekári. Okolo Andalúzie sa rozhodlo staviť na atraktivitu horských etáp a v tomto ročníku si preto vychutnáme dva finiše na vrchole stúpania a dynamické klasikárske dojazdy.
 
Prvý deň sú na programe dve polovičné etapy. Najskôr sa pretekári postavia na štart kratšej špurtérskej previerky, ktorá vyvrcholí tesne po poludní. Potom ich podvečer bude čakať osemkilometrová časovka jednotlivcov, ktorá vzhľadom na ďalší priebeh podujatia vytvorí len kozmetické rozdiely, ale pre fanúšikov to bude zaujímavé divadlo. V druhej etape sa budú všetky zraky upierať na kopec Alto de la Primera Cruz (2.6km, 6.5%), ktorý striehne len šesť kilometrov pred cieľom. Vysoké šance na víťazstvo bude mať najrýchlejší jazdec, ktorý sa udrží vo vedúcej skupine.
 
Najdôležitejšie momenty celých pretekov sa odohrajú počas tretieho dňa, ktorý bude finišovať na ťažkom stúpaní Alto de Hazzallanas (16,6 km; 5,1 %). Tento kopec sme jediný raz videli froome-contador-vueltana Vuelte v roku 2013 a práve na ňom Chris Horner odštartoval cestu za svojím celkovým triumfom. Na pretekárov čakajú brutálne momenty na záverečných ôsmich kilometroch, ktorých priemerný sklon sa pohybuje na úrovni desiatich percent. Hneď nasledujúca etapa poskytne ďalší vrchársky bonbónik. Cieľová destinácia Alto de Allanadas (5,4 km; 9,6 %) bude cyklistom na konci lámať nohy dvojciferným gradientom. A záver celého podujatia takisto zabezpečí atraktívna koncovka, pretože v meste Alhaurin de la Torre čaká na pelotón typická španielska stena, ktorej rozhodujúcich tristo metrov má priemerný sklon 21 %.
 
 
Kto získa ako prvý cenný skalp?
 
Posledné ročníky bol na Okolo Andalúzie nezastaviteľný Alejandro Valverde, ktorý vyhral ostatné tri edície. V tomto roku sa rozhodol pre zmenený program a v tíme Movistar ho mal nahradiť Nairo Quintana. Kolumbijský jazdec však pred niekoľkými dňami spadol na domácom šampionáte a poranil si práve to rameno, kvôli ktorému musel odstúpiť z minuloročnej Vuelty. Vedenie Movistaru nechcelo nič podceniť, preto Quintanov európsky debut odsunuli až na Tirreno - Adriatico. 
 
S Quintanom by bola v Andalúzii väčšia zábava, ale o kvalitné herecké obsadenie sa nemusíme obávať. Alberto Contador a Chris Froome si zopakujú svoje súboje z Dauphiné či Vuelty a už vo februári sa postavia proti sebe. Obidvaja dokážu na začiatku sezóny predvádzať kvalitné výkony, Froome bol v minulom roku parádny na Zelenej hore v Ománe, Contador zas zvíťazil na Alto do Malhao v Portugalsku. Ich rivalita patrí medzi ozdoby súčasnej cyklistiky, preto sme zvedaví, ktorý z nich bude lepšie pripravený.
 
Chris Froome bude mať okolo seba kvalitnejšiu podporu. Nieve, Kennaugh, obidva bieloruské motory či premiant v tíme Sky Roche dokážu spoločne v kopcoch potrápiť každého pretekára. Líder tímu Sky je určite veľmi hladný po víťazstve, veď to posledné dosiahol pred ôsmimi mesiacmi na Critérium du Dauphiné, kde porazil práve Pistolera. V krátkej časovke by si mal prilepšiť o pár sekúnd, ale tie bude musieť potvrdiť v ťažkých kopcoch.      
 
Alberto Contador sa zas spolieha na svojich lojálnych pomocníkov Hernandeza a Paulinha, prvýkrát mu bude robiť garde Ivan Basso. Španielsky jazdec veľmi rád zbiera víťazstvá hneď od začiatku sezóny, preto sa bude snažiť poriadne otestovať svoju výkonnosť. Jediným limitom jeho predstavenia môže byť skutočnosť, že má pred sebou náročnú výzvu Giro - Tour, ktorá ho môže prinútiť jazdiť opatrnejšie a šetrnejšie.
 
 
Bitka len o tretie miesto?
 
peraud-jean-christopheS veľkým odhodlaním prichádza do Andalúzie aj Bauke Mollema, ktorý po prestupe do Treku získal novú motiváciu, a hneď to bolo vidno na jeho výkonoch na Malorke. Aj v jeho prípade platí, že na úvod sezóny býva veľmi dobre pripravený, preto patrí medzi hlavných kandidátov na pódium. Spolu s ním sa vo farbách Treku predstaví aj Frank Schleck. Silnú dvojicu jazdcov bude mať na štarte rovnako Ag2R, ktorý sem priváža Romaina Bardeta a Jeana-Christopha Perauda. V lepšej forme sa zdá byť ten mladší z nich, pretože Peraud mal po svojom druhom mieste na Tour cez zimu množstvo povinností, ktoré mu bránili naplno trénovať, navyše si musel vyliečiť aj menšie zranenia.
 
Jurgen van den Broeck sa po predchádzajúcich ročníkoch ocitol v pozícii, že musí dokazovať svoje pretekárske schopnosti. Lotto-Soudal totiž rozhodol, že van den Broeckovým cieľom v tomto roku nebude Tour de France, ale svoje kvality musí dokazovať na týždňových podujatiach. Uvidíme, či sa mu to podarí už v Andalúzii. Na svoju prelomovú minuloročnú sezónu chce nadviazať Wilco Kelderman, ktorý bude mať v tíme Lotto-Jumbo po svojom boku dobrú vrchársku zostavu, vrátane Laurensa ten Dama. So silných jazdcov, ktorí dosiahli úspechy na GT, tu uvidíme jazdiť aj Daniho Morena, Beňata Intxaustiho či Pierra Rollanda.
 
Aj keď toto podujatie neponúka veľa príležitostí pre rýchlych pretekárov, niekoľko z nich sem predsa len zavíta. Najrýchlejším by mal byť John Degenkolb, ktorému bude v Giante sekundovať Simon Geschke. Dobrú fazónu bude chcieť využiť domáci borec Juan José Lobato, ktorý si postupne získava čoraz väčší rešpekt. Zaujímavú konkurenciu dopĺňajú Moreno Hofland, Tyler Farrar a jeho kolega z MTN-Qhubeka Gerald Ciolek.                                
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop