Na druhý deň už Etixx nezaváhal. Sumáre všetkých klasík

26.2.2015, 18:11 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Na prelome februára a marca sa tradične koná otvárací víkend belgických klasík na dlažobných kockách, ale v týchto dňoch ponúkajú zaujímavé súboje aj podujatia v iných európskych končinách. Podľa mnohých len práve teraz začína cyklistická sezóna.
   
Víkend klasík 28.2. a 1.3. (UCI Europe Tour; 2x 1.HC; 3x 1.1; 1x 1.2)
sobota zvlnená albansko Omloop Het Nieuwsblad 200 km vitaz Stannard
sobota zvlnená vlajka Classic Sud Ardéche 198 km vitaz Sepúlveda
sobota rovinatá vlajka Ster Van Zwolle 177 km vitaz Reinders
nedeľa zvlnená vlajka SuisseGas GP di Lugano 195 km vitaz Bonifazio
nedeľa rovinatá albansko Kuurne - Brusel - Kuurne 197 km vitaz Cavendish
nedeľa zvlnená vlajka La Drome Classic 201 km vitaz S. Dumoulin
 
 
O Ster Van Zwolle sme informovali kvôli štartu Erika Bašku. V tomto slideri nájdete aj krátku informáciu o Tereze Medveďovej a jej debute za bePink. Prvý sezónny štart má za sebou aj Marek Čanecký. Na GP Izola skončil 34.
 
 
rovinatá ciel rovina Kuurne > Kuurne 197 km vitaz Cavendish
 
Druhý deň v Belgicku bol na jednoduchšom profile určený pre šprintérov, ale v pelotóne sa nachádzalo niekoľko silných jazdcov, ktorí chceli po včerajšom dni dokázať svoje klasikárske kvality. Ani dnes nehral 8-členný únik významnú úlohu, tú si naopak pre seba vyhradili iní silní cyklisti.
 
Najskôr to bol Tom Boonen, ktorý 70 pred cieľom na bočnom vetre rozdelil pelotón a vpredu zostalo iba 50 jazdcov. Potom na známom bergu Oude Kwaremont atakoval Sep Vanmarcke, za ktorým sa udržali iba spomínaný Boonen, Štybar a Boeckamns. Napätú situáciu začal okamžite hasiť včerajší hrdina Ian Stannard a po jeho úsilí sa vpredu usadila približne 20-členná skupina, v ktorej nechýbali špurtéri ako Cavendish, Kristoff či Viviani. Prostredná časť pretekov sa odohrávala na zvlnenom teréne, ktoré boli aj najdramatickejšie. Záverečné časti sa ale uskutočnili na úplnej rovine, kde sa postupne do prednej skupiny podarilo dostať aj ostatným pretekárom. 
 
Na konci sa všetci sústredili na hromadný dojazd, to sa snažil využiť na nečakaný útok Philippe Gilbert, ale jeho úsilie bolo vynulované kilometer pred cieľom. V záverečnom šprintérskom súboji vyštartoval ako prvý Alexander Kristoff, ktorý sa spoliehal na svoju špecialitu (dlhý šprint), ale dnes našiel premožiteľa. Bol ním Mark Cavendish, ktorý si zopakoval svoj triumf z roku 2012. Na druhom mieste dorazil nórsky jazdec, tretí finišoval Elia Viviani.
 
Pre Marka Cavendisha to znamená pokračovanie výborného vstupu do sezóny, ktorým po včerajšku potešil celý tím Etixx  - Quick-Step. Už sme veľmi zvedaví, ako dopadne jeho priama konfrontácia s takými borcami ako Kittel či Greipel. Druhý Alexander Kristoff po dlhom čase našiel premožiteľa v priamom súboji, ale aj tak musí byť spokojný so svojou formou na začiatku ročníka. A pekný šprint predviedol aj tretí Elia Viviani, ale talianskemu jazdcovi ešte niečo chýba na tých najrýchlejších.
 
Mark Cavendish (Etixx - Quick-Step): "Na Kwaremonte sme išli veľmi tvrdo, ale my sme tam mali piatich jazdcov. Som veľmi šťastný, že aj ja som bol medzi nimi. Dnes fúkal na konci protivietor, takže v takýchto prípadoch to končieva v hromadných dojazdoch. Na konci som sa zavesil na Kristoffa, pretože jeho tím v tomto roku pracuje veľmi dobre, a podľa mňa to bola najlepšia možnosť. Naším Ďalším cieľom je Miláno - San Remo. Celú zimu som trénoval na tie preteky. Na štarte budeme mať veľmi silný tím a verím, že tam získame víťazstvo."
 
 
VÝSLEDKY KUURNE - BRUSEL - KUURNE (1.1)
1. vlajka CAVENDISH Mark ETIXX - QUICK-STEP 4h 28' 56''
2. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM + 00' 00''
3. vlajka VIVIANI Elia SKY PROCYCLING + 00' 00''
4. albansko VAN ASBROECK Tom TEAM LOTTO NL - JUMBO + 00' 00''
5. vlajka COLLI Daniele NIPPO - VINI FANTINI + 00' 00''
 
 
zvlnená ciel rovina Lugano > Lugano 185 km vitaz Bonifazio
 
Zvlnená švajčiarska klasika je známa napínavým priebehom, kde medzi sebou bojujú silní klasikári a odhodlaní vrchári. V poslednom čase sa profil podujatia mierne zjemnil, aj z toho dôvodu sme na konci tohtoročnej edície videli ako víťaza veľmi rýchleho pretekára Niccolu Bonifazia z tímu Lampre-Merida. Ešte len 21-ročný jazdec sa na konci udržal v prednej skupine aj po najťažších úsekoch, čo bol jasný signál pre jeho spolujazdcov, aby mu pripravili cestu na hromadný dojazd.
 
Taliansky tím si potom ustriehol útoky na záverečnom kopci, ktorý bol situovaný 5 km pred cieľom, ktorými sa prezentovala dvojica z Tinkoffu Basso a Paulinho. Ešte predtým Lampre-Merida zlikvidoval aj odstup brejkovej skupiny. Do záverečného špurtu sa potom dostalo len 17 jazdcov a už len táto skutočnosť by bola pre Bonifazia veľmi dobrá, že sa medzi nimi udržal aj on. Talentovaný taliansky jazdec však z tejto situácie dokázal vyťažiť maximum.
 
Bonifazio už jazdil veľmi dobre na Tour Down Under, kde sa štyri razy dostal do najlepšej desiatky a v bodovacej súťaži obsadil druhé miesto. Veľká cena Lugana sedela aj ďalším talianskym jazdcom, pretože na pódium sa dostali Francesco Gavazzi a Matteo Montaguti.
 
VÝSLEDKY SUISSE GAS GP LUGANO (1.HC)
1. vlajka BONIFAZIO Niccolo LAMPRE - MERIDA 4h 38' 08''
2. vlajka FRANCESCO Gavazzi SOUTHEAST PRO CYCLING + 00' 04''
3. vlajka MONTAGUTI Matteo AG2R LA MONDIALE + 00' 07''
4. vlajka GULDHAMMER Rasmus CULT ENERGY PRO CYCLING + 00' 09''
5. vlajka GERDEMAN Linus CULT ENERGY PRO CYCLING + 00' 09''
   
 
 
zvlnená ciel rovina Livron > Livron 201 km vitaz S. Dumoulin
 
Aj druhý deň na francúzskych cestách priniesol atraktívnu cyklistiku, hoci pre jazdcov neboli pripravené príliš náročné kopce. Dvadsať kilometrov pred cieľom bol umiestnený vrchol posledného dlhšieho stúpania, bezprostredne pred cieľovou páskou sa potom nachádzali ešte dva menšie kopčeky. Prvý kľúčový atak 20 km pred cieľom ukázal Romain Bardet, ale na trati neboli dostatočne ťažké prekážky, aby mu sólová jazda vydržala až do konca. Ale podarilo sa mu okresať skupinu na favoritov na 30 jazdcov.
 
Na predposlednom kopčeku sa vytvorila 5-členná skupina, v ktorej sa nachádzali aj Mollema a Stetina a ktorá mala veľké predpoklady, aby svoj odstup nasmerovali až na cieľovú čiaru. Za nimi však viedol prenasledovanie Romain Bardet, ktorý sa obetoval pre kolegu Samuela Dumoulina. Najmä jeho zásluhou dostal Dumoulin na záverečnom krátkom stúpaní možnosť bojovať o víťazstvo, čo sa mu skutočne podarilo.
 
34-ročný pretekár parádne načasoval svoj atak tesne pred vrcholom a počas záverečných dvoch kilometrov už nepustil nikoho pred seba. Pre skúseného jazdca tímu Ag2r to bol veľmi dôležitý triumf, pretože na toto víťazstvo čakal veľmi dlho. A treba dodať, že bolo úplne zaslúžené, pretože počas hektického finišu si udržal nervy na uzde a potom vynikajúco zaútočil. Na druhom mieste dorazil Fabio Felline, ktorý má veľmi dobrú formu, pretože na pódium sa dostal aj včera. 
 
VÝSLEDKY LA DROME CLASSIC (1.1)
1. vlajka DUMOULIN Samuel AG2R LA MONDIALE 5h 10' 41''
2. vlajka FELLINE Fabio TREK FACTORY RACING + 00' 04''
3. albansko DEFLOSSE Sebastien WALLONIE - BRUXELLES + 00' 07''
4. vlajka GAUTIER Cyril TEAM EUROPCAR + 00' 09''
5. vlajka STETINA Peter BMC RACING TEAM + 00' 09''
 
     
 
 
zvlnená ciel rovina Gent > Gent 200 km vitaz Stannard
 
Prvá kopcovitá klasika na kockách má na začiatku sezóny svoje vlastné zákonitosti, ale vždy dostatočne poukáže na pripravenosť jednotlivých pretekárov. Dôležitým momentom bolo, že na cyklistov dnes čakalo slnečné, ale chladné počasie.
 
Do úniku sa dostalo deväť cyklistov, ale na takýchto jednodňových podujatiach bývajú ich šance na úspech mizivé. Najdlhšie z nich vydržali na čele pretekov Matt Brammeier (MTN-Qhubeka) a Albert Timmer (Giant-Alpecin), 40 km pred cieľom potom prebrali opraty do svojich rúk hlavní favoriti. Najskôr tak urobil Tom Boonen, ktorý na Taaienbergu (60 km pred cieľom) rozdelil pelotón na dve polovice, ale v tej hlavnej časti sa udržali všetci najdôležitejší jazdci.
 
Aktívnym spôsobom sa prezentoval najmä tím Sky, ale akonáhle sa dostavili rozhodujúce momenty, svoje majstrovstvo ukázal domáci celok Etixx - Quick-Step. Štyridsaťpäť kilometrov pred cieľovou páskou na známom dláždenom úseku Haaghoek poriadne zrýchlil Stijn Vandenbergh, ktorému sa podarilo vytvoriť na čele pretekov silnú skupinu, do ktorej sa dostali Boonen, Stannard, Vanmarcke, Chainel, Ligthart, Terpstra a Drucker. V konečnom dôsledku to bol kľúčový moment, ale dráma pokračovala naďalej. Pred predposledným bergom mal defekt Sep Vanmarcke, čo využila partia Etixxu na ďalšiu akceleráciu a belgický borec veľmi smoliarsky vypadol z hry o dnešný triumf.
 
Až do cieľa potom vydržali na čele pretekov Stannard, Boonen, Terpstra a Vandenbergh, za nimi viedli stíhaciu jazdu Vanmarcke, van Avermaet a Štybar. Vanmarcke predvádzal v prenasledovaní vedúcej skupiny skutočne kvalitnú prácu, ale ani jeho hrdinský výkon nehrozil ich bitku o cenné víťazstvo. Zdalo sa, že absolútna presila tímu Etixxu sa bude snažiť pripraviť pôdu na špurt pre Boonena, ktorý bol vo vedúcej skupine najrýchlejší.
 
Belgická jazdec však prekvapujúco štyri kilometre pred cieľom atakoval, ale Stannard si s jeho útokom dokázal poradiť. Samozrejme, potom to skúšali Terpstra a Vandenbergh, ale britský jazdec bol natoľko silný, že nielenže odpovedal na tieto pokusy, ale dva kilometre pred cieľom sám potrhal vedúcu skupinku. Na jeho zadnom kolese sa udržal iba Niki Terpstra a medzi týmito dvomi borcami sa rozhodovalo o víťazovi.
 
V záverečnom špurte bol úspešnejší jazdec tímu Sky Ian Stannard a podarilo sa mu obhájiť svoj minuloročný triumf na tomto podujatí, kde rovnako v špurte porazil Grega van Avermaeta. 27-ročný cyklista sa okrem perfektnej výkonnosti mohol tešiť aj z toto, že mal vynikajúcu podporu svojich kolegov, veď pre neho pracoval aj taký borec ako Bradley Wiggins. Tím Sky tak dnes ukázal, že v tejto sezóne bude na kockách poriadne silný.
 
Veľmi veľké sklamanie dnes musel prežiť nielen druhý Niki Terpstra, ale celý tím Etixx - Quic-Step, ktorý na konci trestuhodne nevyužil presilu troch proti jednému. Už niekoľkýkrát sme z ich strany videli perfektný tímový výkon, ktorým manažovali preteky, ale v konečnom dôsledku to nedokázali pretaviť do víťazstva. V top 10 mali až štyroch pretekárov, no pre tento hviezdny celok to musí byť nedostatočný výsledok.
 
Potrebné kvality predviedol Sep Vanmarcke, na ktorého strane dnes nestálo šťastie. Počas pretekov mal dve mechanické poruchy a to vždy v tom prípade, keď pelotón akceleroval. Philippe Gilbert si pripomenul svoje najlepšie časy na kockách, na konci najlepšej desiatky finišoval Arnaud Démare, čo je pre neho veľká vzpruha pred prichádzajúcimi dôležitejšími jednorazovkami.
         
Ian Stannard (tím Sky): "Pred dnešnými pretekmi som mal rešpekt, ale nakoniec to bolo v poriadku. V závere to bolo náročné, musel som zostať koncentrovaný. Čakal som, že Boonen bude útočiť, pretože prestal ťahať na špici. Do cieľa som chcel prísť radšej s Terpstrom ako Boonenom. Bol to hazard, nemuselo to vyjsť, ale musel som sa o to pokúsiť. Je to dobrý začiatok klasikárskej sezóny a verím, že budem úspešnejší, ako v minulom roku."
 
VÝSLEDKY OMLOOP HET NIEUWSBLAD 2015 (1.HC)
1. vlajka STANNARD Ian SKY PROCYCLING 4h 58' 42''
2. vlajka TERPSTRA Niki ETIXX - QUICK-STEP + 00' 00''
3. albansko BOONEN Tom ETIXX - QUICK-STEP + 00' 03''
4. albansko VANDENBERGH Stijn ETIXX - QUICK-STEP + 00' 12''
5. albansko VANMARCKE Sep TEAM LOTTO NL - JUMBO + 01' 24''
6. albansko VAN AVERMAET Greg BMC RACING TEAM + 01' 24''
7. vlajka ŠTYBAR Zdeněk ETIXX - QUICK-STEP + 01' 29''
8. albansko GILBERT Philippe BMC RACING TEAM + 04' 35''
 
zvlnená ciel rovina Ruoms > Ruoms 198 km vitaz Sepúlveda
 
Francúzska klasika písala len svoju pätnástu edíciu a v tomto ročníku ponúkla na trati totálnu cyklistiku. Celé podujatie bolo zakončené tromi menšími okruhmi, na ktorých vyčnievali dve stúpania Cote du Rocher de Sampzon (2,1km; 8,9%) a Cote de la Vignasse (700m; 8%), ktorý sa nachádzal len šesť kilometrov pred vrcholom. Už na začiatku sa odohralo množstvo útokov, pred pelotónom sa objavil veľký počet pretekárov, ale vždy sa niekomu nepáčilo zloženie úniku. Ten sa nakoniec vyformoval až po náročnej hodine pretekania, počas ktorej sme videli niekoľko delení pelotónu.
 
Potom prevzali kontrolu nad dianím tímy Etixx - Quick-Step a Orica, ktoré mali vo svojich radoch najlepších lezcov spomedzi rýchlych pretekárov - Gianniho Meersmana a Daryla Impeyho. Všetku ich snahu nakoniec zmaril druhý prechod cez Rocher de Sampzon, po ktorého vrchole sa vpredu usadila silná a početná skupina, ktorá si udržala náskok až do cieľa. Takmer každý celok mal v nej svojho zástupcu, preto táto partia dostala potrebný priestor na boj o víťazstvo, aj keď v nej chýbali najväčší favoriti.
 
Aj na konci sa na zvlnenom teréne odohrával na čele jeden atak za druhým, ale keďže ani jeden celok nezískal kontrolu nad týmto priebehom, o víťazovi rozhodovala jazdecká intuícia a momentálna výkonnosť. Najväčší pretekársky kumšt nakoniec predviedol Eduardo Sépulveda, ktorý sa na cieľovú pásku dostal po spoločnom útoku s domácim Julienom Loubetom. A skúsenejší argentínsky jazdec si potom nenechal ujsť veľmi dôležitý triumf. O tretie miesto sa špurtovalo, na pódium sa dostal po celodennom dobrom výkone talentovaný taliansky špurtér Fabio Felline. Zvyšok štartového poľa dorazil do cieľa v niekoľkých skupinách.
 
 
VÝSLEDKY CLASSIC SUD ARDÉCHE (1.1)
1. albansko SÉPULVEDA Eduardo BRETAGNE - SECHE ENVIRON. 5h 09' 47''
2. vlajka LOUBET Julien TEAM MARSEILLE 13 KTM + 00' 03''
3. vlajka FELLINE Fabio TREK FACTORY RACING + 00' 10''
4. vlajka RÉZA Kevin TEAM EUROPCAR + 00' 10''
5. KONOVALOVAS Ignatas TEAM MARSEILLE 13 KTM + 00' 10''
   
 
rovinatá ciel rovina Zwolle > Zwolle 177 km vitaz Reinders
 
Asi nikto z nás dodnes neregistroval dvojkové preteky Ster Van Zwolle vo východnom Holandsku. Asi preto, že tu nikdy neštartoval žiaden Slovák. Až dodnes, keď sa na štart postavil Erik Baška vo farbách svojho nového zamestnávateľa AWT-GreenWay.
 
Každý rok táto klasika otvára sezónu mnohých holandských cyklistov a v listine víťazov nájdeme viacerých profesionálov pôsobiacich v LotteNl, ale aj Dylana Van Baarleho z Garminu. V sobotu sa k nim pridal 22-ročný Elmar Reinders z Cycling Team Jo Piels, ktorý mal na konte už tretie miesto spred dvoch rokov. Výborný časovkár vyhral špurt malej skupiny.
 
177 kilometrov bolo veľmi náročných, pretože na trase bolo množstvo menších kopčekov, ktoré nerozjazdené štartové pole trhalo hlava-nehlava. K tomu sa pridal aj vietor. Erik Baška sa zaradil do skupiny, ktorá prišla do cieľa so stratou deviatich minút s ďalšími dvoma kolegami - bratom Nacera Bouhanniho a veľmi talentovaným Poliakom Kasperkiewiczom, ktorý skončil vlani celkovo tretí na Karpatských kuriéroch. "Takmer celé preteky sme šli na terezín, silno fúkalo a stále sa pelotón delil. Na 120. kilometri som musel meniť koleso a už som si to nedošiel," povedal nám v krátkej reakcii Baška.
 
Bývalý jazdec Dukly Trenčín by sa mal presunúť do Chorvátska a pokračovať v jarnej príprave s tímom na Istrii. O dva týždne ho čaká návrat do Beneluxu a begická jednorazovka Kattekoers (1.2) s jedným až dvoma prokontinentálnymi celkami.
 
 
VÝSLEDKY STER VAN ZWOLLE 2015 (1.2)
1. vlajka REINDERS Elmar CYCLING TEAM JO PIELS 4h 58' 42''
2. albansko CLAEYS Dimitrij VERDANAS WILLEMS TEAM + 00' 00''
3. vlajka BLIKRA Haavard TEAM COOP - OSTERHUS + 00' 00''
144. vlajka BAŠKA Erik AWT-GREENWAY + 09' 17''
 
 
Premiéru v novom pôsobisku bePink La Classica dnes zažila aj od Bašku o dva roky mladšia reprezentantka Tereza Medveďová. Nastúpila v ženskom vydaní pretekov Omloop Het Nieuwsblad v konkurencii najlepších tímov sveta. Do cieľa neprišla. Aj ona ostáva v Beneluxe a v stredu nastúpi na jednorazovku Le Samyn. Potom sa presunie do Talianska a v sobotu ju čaká mimoriadne prestížne Strade Bianche. Následne prídu na rad maturitné povinnosti.
 
 
 

 
 
Multimediálne centrum víkendu:
 
 
Kuurne - Brusel - Kuurne
 
 
Cavendish-k-b-k-2015-eqsf-2
Mark Cavendish vyhral K-B-K 2015 (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
Cavendish-k-b-k-2015-eqsf-3
Mark Cavendish vyhral K-B-K 2015 (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
SuisseGas GP di Lugano
 
bonifazio-lugano-2015-lamf
Niccolo Bonifazio vyhral GP Lugano 2015 (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 
La Drome Classic
 
 
 
Omloop Het Nieuwsblad
 
 
 
Classic Sud Ardéche
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop