Tinkoff lamentuje nad poslednými kilometrami, Cavovi opäť spadla reťaz

22.3.2015, 20:41 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Zdá sa, že v súčasnom vyrovnanom pelotóne je veľmi náročné urobiť selekciu na Poggiu, preto sa posledné dva dojazdy na Miláno - San Remo skončili špurtom veľkej skupiny. Po minuloročnom sklamaní John Degenkolb vybojoval najcennejšie víťazstvo v kariére, pre Petra Sagana sa ušlo výborné, ale nepopulárne štvrté miesto.
 
Slovenský jazdec bol na konci pripravený zapojiť sa do akcie, ale veľká rýchlosť na stúpaní nedovolili jemu, ale ani ostatným borcom vypracovať si na vrchole potrebný náskok. Peter Sagan potom v záverečnom špurte skončil tesne za pódiom, ale z jeho strany to bol výborný špurt, pretože Degenkolbovi a Kristoffovi bol naozaj vyrovnaným súperom. "Aj vzhľadom k dažďu to boli náročné preteky. Ale oproti minulému roku to bolo z tohto hľadiska lepšie, na konci dokonca svietilo slnko a cesty boli suché. Chcel by som sa poďakovať mojím spolujazdcom, ktorí počas celého dňa tvrdo pracovali. Aj keď som sa na konci cítil dobre, urobil som malú chybu, pretože keď sa blížil záverečný špurt, bol som príliš vzadu. Potom som musel obiehať veľa protihráčov, aby som mohol byť na konci úspešný. Teraz sa zameriam na dlažobné klasiky. Cítim sa veľmi dobre a v potrebnej forme."
 
Športový riaditeľ Tinkoff-Saxo Bruno Cenghialta bol spokojný s výkonom Petra Sagana, ale na konci mu chýbal vpredu ešte jeden jazdec, ktorý by mu pomohol. "Bohužiaľ, preteky sa nevyvinuli tak, ako sme očakávali. V závere sme potrebovali mať vpredu jedného silného jazdca, ktorý by asistoval Petrovi na záverečných kilometroch. V zjazde sa odohral pád, do ktorého sa zaplietli aj Kreuziger a Bodnar, takže sme stratili dvoch ľudí z nášho taktického plánu. A Matti Breschel už nemal na konci silu, aby mu viac pomohol. Kvôli tejto chýbajúcej podpore Petra nemal kto dostať do pozície, čo je nesmierne dôležité, pretože na takýchto pretekoch môžete v zlomku sekundy stratiť svoj priestor. Toto je presne rozdiel medzi úspechom a neúspechom na Miláno - San Remo."
 
John Degenkolb v tomto roku vyhral len jeden hromadný dojazd, ale podarilo sa mu to na tom správnom podujatí. Na cieľovej čiare dokázal vyvinúť najvyššiu rýchlosť a po minuloročnom triumfe na Gent - Wevelgem dosiahol ešte cennejšie klasikárske víťazstvo. "Stále tomu nemôžem uveriť. Bol to úžasný deň. Na Poggio to bolo veľmi rýchle, musel som ísť na doraz, trpel som, ale ukázalo sa, že moja forma bola dobrá. Na jeho vrchole som zostal na predných pozíciách, potom som sa vyhol zrážke a posledné kilometre už boli vedené inštinktom. Päťdesiat metrov pred cieľom som si myslel, že Kristoffa nedokážem poraziť. Bol veľmi silný a rýchly, ale tesne pred cieľom akoby vytuhol. Stále som si veril. Je to úžasný pocit."
 
degenkolb-san-remo-2015-2-tgaf
John Degenkolb s trofejou pre víťaza (© CorVos / Team Giant-Alpecin)
 
 
Nórskemu jazdcovi Alexandrovi Kristoffovi chýbalo len veľmi málo, aby obhájil triumf na tomto podujatí. Ale aj druhé miesto je pre neho výborný výsledok, hlavne ak si uvedomí, akú skvelú podporu dnes dostal od svojich spolujazdcov. Za svoj výkon si zaslúži medailu najmä Luca Paolini, ktorý ho vyviedol na Poggio a potom bol schopný rozbehnúť mu aj špurt. "Myslím si, že som začal šprintovať rýchlo, možno som mohol počkať ešte 50 metrov, ale nemal som inú možnosť, lebo som bol na vedúcej pozícii. Luca bol dnes skvelý, najskôr na Poggio, potom aj v závere. Úprimne povedané, v jednom momente som si už myslel, že zvíťazím, ale John bol príliš rýchly a nemohol som ho zastaviť. Na konci som už bol unavený. Som trochu sklamaný, pretože som mohol opäť triumfovať, ale časom ma to možno prejde, keďže je to stále druhé miesto na MSR."
 
Poslednými kilometrami pohodlne preplával aj Michael Matthews, ktorý na podujatí jazdil prvýkrát ako líder tímu. Po dojazde bol trošku mrzutý, že nedosiahol viac, ale jeho šance v budúcnosti určite ešte prídu. "Dnes to bol veľmi chladný a vlhký deň. Ako ste mohli vidieť, na Cipresse a Poggio som mal naozaj dobré nohy, preto som trošku sklamaný, ako dopadlo finále. Ale musím to brať pozitívne, keďže to bola moja prvá účasť ako lídra tímu a zistil som, že toto podujatie zvládam."
 
Fabian Cancellara obsadil siedme miesto a hoci sa mu po vzore z minulého roku nepodarilo vyskočiť na pódium, na svojom výkone našiel pozitíva. "Keď sa pozrieme na výsledky, tak predo mnou skončilo šesť šprintérov svetovej triedy. V takýchto dojazdoch nemám ten správny inštinkt, aby som si našiel správne miesto. Na konci som urobil aj menšiu chybu, čo ma mrzelo, pretože som sa cítil dobre. 500 metrov pred cieľom som bol na veľmi dobrej pozícii, ale potom prišli šprintéri, a dvere sa predo mnou zavreli. Cítim sa vo výbornej forme a už sa teším na Belgicko. Bude to zaujímavé. Štartové pole je veľmi vyrovnané, všetci mali dobrú zimnú prípravu, preto to budú všetko otvorené preteky."
 
 
san-remo-2015-spurt-lamf
záverečný špurt pretekov (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 
Obrovskú smolu prežil na konci tím Etixx - Quick-Step. Mark Cavendish sa kvôli mechanickým problémom neudržal vo vedúcej skupine, Kwiatkowski a Štybar zase v záverečnom zjazde spadli a šance celého zoskupenia vyšumeli. Cavendish v cieli povedal: "Necítil som sa príliš dobre, ale spolujazdci ma udržiavali na pozícii. Kilometer pred začatím stúpania na Cipressu mi spadla reťaz. Takmer celý kopec som sa doťahoval na pelotón, čo má stálo veľmi veľa energie. Na Poggio mi potom chýbala sviežosť, aby som dokázal nasledovať zrýchlenie hlavného balíka. Súhra týchto okolností ma na konci vyradila z hry."
 
Zdeněk Štybar aj Michal Kwiatkowski sú po páde v poriadku, obidvoch však mrzí premárnená príležitosť vyskúšať si záverečný dojazd po náročných pretekoch. Poľský jazdec sa vyjadril: "Teší ma, že po páde sa cítim v poriadku. Bola veľká škoda, že sme obidvaja spadli. Dnes sme jazdili veľmi dobre, boli sme stále v pozícii. Keď sme sa dozvedeli, že Cavendish už nie je v hlavnej skupine,  obidvaja so Štybarom sme sa cítili dobre, a verili sme si, pretože záver takýchto pretekov býva vždy dramatický. Možno by som zaútočil, alebo by som si počkal na záverečný špurt. Napokon sme mali smolu, ale musím byť rád, že som sa vážnejšie nezranil."
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop