V Katalánsku idú na to Froome, Contador i Valverde, Purito vypadol

23.3.2015, 11:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Tento týždeň nezačína len klasikárska kampaň na dlažobných kockách. Aj jazdci na celkové poradie pokračujú v príprave na Grand Tours, tentoraz sa proti sebe postavia vo vrchárskom Katalánsku. Mená ako Contador, Froome, Valverde, Porte pokračujú vo svojej rivalite, ktorá môže počas zaujímavých etáp vrcholiť každý deň.
 
 
Kopcovité etapy pre rýchlych vrchárov
 
Okolo Katalánska sa odohráva na kopcovitých profiloch, a aj keď nie sú všetky etapy situované do vysokohorského prostredia, pretekári si poriadne otestujú svoje lezecké schopnosti. Bez časovky a nervóznych šprintérskych dojazdov je to ideálna príležitosť pre vrchárov budovať svoju formu pred najdôležitejšími pretekmi v sezóne. Tohtoročná edícia obsahuje len jeden finiš na vrchole stúpania, ktorý navyše nie je dostatočný, aby urobil v pelotóne kataklizmu, preto o víťazovi rozhodne aj niekoľko dojazdov oklieštenej skupiny favoritov. 
 
Až v piatich prípadoch sa tesne pred cieľom nachádza stúpanie, po ktorom zostane v hlavnom balíku menej pretekárov. Na celkové víťazstvo tak môžu pomýšľať vrchári, ktorí majú rýchly finiš. V prvej etape bude 15 km pred cieľom rozhodujúcim momentom stúpanie Alt de Collsacreu (7,4 km; 3 %), ktoré sa hodí pre tých niekoľko rýchlych jazdcov, ktorí sem zavítajú. Potom bude nasledovať podobný scenár, ale posledný kopec je ešte bližšie k cieľu a navyše aj potom pokračujú úseky v kopci, čo môže byť prvým testom pre výbušných jazdcov. V tretej etape rozhodne o víťazovi Alt des Angels (6 km; 5,5 %), ktoré stojí len šesť kilometrov od cieľovej čiary.
 
Štvrtý deň bude mať prívlastok kráľovský. Na konci je pripravené jediné stúpanie najvyššej kategórie Alt de la Creueta (21 km; 4,5 %) a finišovať sa bude na kopci La Molina (5,3 km; 5,8 %). Tento dojazd v minulom roku nevyrobil medzi pretekármi veľké rozdiely, hodí sa viac pre jazdcov, ktorí majú silné zrýchlenie. Klasickí vrchári by určite privítali náročnejšiu previerku. Piata etape bude zakončená prekážkou Alt de Lilla (4,1 km; 4,8 %), ktorej vrchol je od cieľu vzdialený desať kilometrov v zjazde. Predposledná etapa bude mať najjednoduchší dojazd, v ktorom sa presadia rýchli pretekári alebo únik. Finále podujatia sa odohrá v Barcelone a na známom kopci Alt Montjuic (2 km; 5,7 %), ktorý pelotón prebehne niekoľkokrát, ale rozdiely medzi favoritmi sa tu neočakávajú.
 
 
katalansko-2014-podium-velka
pódium 2014: Contador - Rodríguez - Van Garderen (foto: voltacatalunya.cat)
 
 
Čo vymyslia Contador a Froome?
 
Druhýkrát v ročníku sa proti sebe postavia Alberto Contador a Chris Froome a ich súboje sú vždy cyklistickou udalosťou. Ako skvelí vrchári by boli radšej, keby sa preteky rozhodovali vo vysokohorských končinách. Teraz majú pred sebou zaujímavú úlohu, ako sa prelúskať cez hektické kopcovité dojazdy, ktoré nekončia na vrchole stúpania. Obidvaja sem prichádzajú so znamenitou tímovou podporou, ktorá ponúka viac-menej to najlepšie, čo majú do kopcov k dispozícii. Pre nich bude dôležité, aby za pomoci svojich spolujazdcov, najmä v tretej a štvrtej etape, jazdili veľmi tvrdo počas celého dňa, aby vyšťavili rýchlejších súperov, alebo si pripravili cestu na nejaký skorší atak.
 
Alberto Contador síce prichádza na podujatie v pretekárskom rytme, ale na Tirrene v kráľovskej etape nepodal taký výkon, aký si želal. Tu nebude mať k dispozícii podobne dlhý cieľový kopec, preto budeme veľmi zvedaví, čo vymyslí na konkurenciu tento súťaživý španielsky jazdec. Chris Froome sa vracia na preteky po nútenej zdravotnej prestávke, ale on nikdy nemá problém po pauze jazdiť veľmi dobre. Aj tím Sky bude musieť prebrať iniciatívu, ak chce britský cyklista v pretekoch zvíťaziť. Jediné cieľové stúpanie La Molina nie je síce náročná záležitosť, ale keď si spomenieme na Froomovu akceleráciu v Andalúzii alebo v minulom roku na Dauphiné, štvrtá etapa môže opäť vyvrcholiť neuveriteľným spôsobom.
 
Naopak, ponúknutý terén vyhovuje jazdcom na ardenské klasiky, ktorí sú dobrými vrchármi. Alejandro Valverde vie, že pripravené stúpania nie sú natoľko náročné, aby sa tam dostal do značných problémov, a že na konci etáp čakajú dôležité bonusové sekundy. Pre jazdca tímu Movistar sú profily etáp veľmi vďačné, preto ak na ich koncoch nebudeme svedkami nevídanej selekcie, môže ísť v pretekoch veľmi vysoko. To isté by sme mohli povedať aj o Joaquimovi Rodríguezovi, ale obhajca titulu vypadol zo štartovky kvôli žalúdočným problémom.
 
 
katalnsko-2015-graf
 
 
Takmer v každom tíme silná osobnosť 
 
V tejto partii jazdcov dokážu byť veľmi rýchli Rigoberto Urán a Daniel Martin. Kolumbijský jazdec má ze sebou tretie miesto na Tirrene a jeho forma je výborná. Navyše sa vie dobre orientovať v dojazdoch menšej skupiny favoritov. Aj borcovi tímu Can-Garmin vyhovuje zloženie pretekov a práve v Katalánsku by chcel ukázať svoju pravú výkonnosť. Spolu s ním sa o to pokúsi Andrew Talansky, takže títo dvaja budú tvoriť veľmi odhodlané spojenectvo, ktoré sa môže spoľahnúť na silnú zostavu pomocníkov.
 
Na pretekoch sa však predstaví oveľa väčšia skupina favoritov. Tejay van Garderen si po Paríž - Nice prichádza napraviť chuť. Podľa vlastných slov má dobrú formu, ktorú tentoraz nezničí zlé počasie. V tíme BMC môže zamiešať kartami aj skúsený Samuel Sánchez. Zaujímavú dvojičku priváža celok Ag2r. Romain Bardet a Domenico Pozzovivo patria medzi klasických vrchárov, ktorí sa na konci pretekov neboja jazdiť aktívne. Astana zase vyťahuje mladé pušky Arua a Lópeza, ktorých môže doplniť domáci Mikel Landa. Fabio Aru nemá za sebou dobrý výkon na P-N, preto sa bude chcieť vytiahnuť proti svojim známym súperom z minuloročnej Vuelty.
 
Za zmienku stojí aj účasť Rafaela Vallsa z Lampre-Merida, ktorý po svojom triumfe v Ománe akoby dostal krídla. Na náročnom Paríž - Nice skončil ôsmy a spoločne s Ruim Costom vždy finišoval v čelnej skupine favoritov. Preto sme zvedaví, ako sa presadí v ešte kvalitnejších pretekoch. Domáci borec Daniel Navarro prichádza na tieto preteky po svojom odstúpení z Okolo Andalúzie, takže pre neho to bude prvý dôležitý test v sezóne. V koncovkách jednotlivých etáp môžeme uvidieť aj Wilca Keldermana, Pierra Rollanda či Estebana Cháveza.
 
Rýchlych pretekárov sem neprichádza veľké množstvo, o etapové víťazstvo sa môže usilovať talianska trojica Matteo Pelucchi, Roberto Ferrari či Ivan Santaromita. V Katalánsku sa ukáže aj austrálsky mladík Caleb Ewan, ktorý má za sebou vydarené preteky v Langkawi. Tento perspektívny jazdec nie je v žiadnom prípade len klasickým šprintérom, preto by si mohol nájsť jednu-dve možnosti, ako presvedčiť o svojom talente. O svoje prvé veľké víťazstvo sem príde bojovať aj francúzska vychádzajúca hviezda Bryan Coquard
 
 
Okolo Katalánska 2014
celkové pódium bodovacia súťaž: súťaž do 25 r.:
vlajka RODRÍGUEZ Joaquim neudeľuje sa neudeľuje sa
vlajka CONTADOR Alberto vrchárska súťaž: naj. víťazstiev (3):
vlajka VAN GARDEREN Tejay vlajka CLEMENT Stef vlajka MEZGEC Luka
Okolo Katalánska 2013
celkové pódium bodovacia súťaž: súťaž do 25 r.:
vlajka MARTIN Daniel neudeľuje sa neudeľuje sa
vlajka RODRÍGUEZ Joquim vrchárska súťaž: naj. víťazstiev (2):
vlajka SCARPONI Michele vlajka SALERNO Cristiano albansko MEERSMAN Gianni
Okolo Katalánska 2012
celkové pódium bodovacia súťaž: súťaž do 25 r.:
vlajka ALBASINI Michael neudeľuje sa neudeľuje sa
vlajka SÁNCHEZ Samuel vrchárska súťaž: naj. víťazstiev (2):
albansko VDB Jürgen vlajka SÖRENSEN Ch-A vlajka ALBASINI Michael
 
 
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop