Na Dwars door Vlaanderen Kwiatek štvrtý, pokorili ho borci z Topsportu

24.3.2015, 12:27 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Úvodná klasika na dlažobných kockách postrádala na štarte tie najväčšie hviezdy, ale napriek tomu boli pripravené zaujímavé súboje na zaujímavom profile. V dresoch Tinkoffu dnes zastupovali slovenské farby Michael Kolář a Juraj Sagan.
 
Dwars door Vlaanderen 2015 (UCI Europe Tour, 2.HC, 70. ročník)
25.3. streda zvlnená ciel rovina Hooglede > Waregem 200 km vitaz Wallays
vlanajsi-rocnikstartova-listina
 
Aj táto belgická jednorazovka začínala jednoduchou rovinatou pasážou, všetky bergy boli umiestnené v druhej časti pretekov. Bolo nevšedné, že až na úpätie toho prvého z nich, ktorým bol po odjazdených deväťdesiatich kilometroch Nieuwe Kwaremont, sa pred pelotónom nevytvorila vedúca skupina. Tieto spoločné chvíle pelotónu poznačil hromadný pád, po ktorom museli z podujatia odstúpiť dvaja jazdci z Treku Irizar a Nizzolo, Kaťuša tu stratila Hallera. Okrem toho sa pretekalo pod zamračenou oblohou, z ktorej miestami zapršalo. Azda sme nemuseli pripomenúť, že takéto podmienky robia z dlažobných klasík veľmi selektívnu záležitosť.
 
Hlavný únik dňa sa teda vytvoril pred prvým bergom. Najskôr sa dopredu dostala pätica Jelle Wallays (Topsport), Matthias Brandle (IAM), Boris Dron
9°C
(Wanty-Groupe), Brian van Goethem (Roompot) a Adrien Petit (Cofidis), potom sa k nim pripojili aj Gert Dockx (Lotto-Soudal), Leigh Howard (Orica), Ruben Zepuntke (Can-Garmin) a Martin Mortensen (Cult Energy). Takmer okamžite si vybudovali odstup cez dve minúty.
 
Po prekonaní prvých dvoch kopcov mali utečenci na svojom konte časovú výhodu 2:30. Potom na pretekárov čakali dva dlhé úseky po kockách, najmä ten druhý, Haaghoek, bol známy svojou náročnosťou. Bolo jasné, že pelotón tu naberie väčšiu rýchlosť. Nikoho neprekvapilo, že v tom mal prsty tím Etixx - Quick-Step, ktorý svojou aktivitou na čele spôsobil, že v hlavnom balíku zostalo len 35 jazdcov. Belgickému tímu sa zároveň podarilo okresať odstup utečencov, ktorý sa 80 km pred cieľom scvrkol na 25 sekúnd.
 
Etixx - Quick-Step potom nechával utečencom k dobru len 12 sekúnd, ale tí sa zatiaľ nevzdávali. Na Eikenbergu statočne bojoval Jelle Wallays, ktorý si vybudoval na čele pretekov menší náskok. Za ním sa nachádzali ďalší štyria borci z úniku, ale hlavný balík bol hneď za nimi. I keď tentoraz zo stratou 35 sekúnd. Prvá klasika bola poznačená niekoľkými pádmi, z pretekov medzitým odstúpili piati borci z tímu Lotto-Jumbo, Goss, Bos či Aregger.
 
ROZHODUJÚCI ÚNIK
kwiatek M. Kwiatkowski
(Etixx)
garmin D. Van Baarle
(Garmin)
topsport Jelle Wallays
(Topsport)
topsport Edward Theuns
(Topsport)
Belgičan Jelle Wallays prekonal osamote aj Taaienberg. Na tomto kopčeku sa v hlavnom balíku zrýchlilo a približne dvadsiatim jazdcom sa podarilo dostať dopredu. Na samé čelo sa k Wallaysovi podarilo dostať Kwiatkowskemu, Theunsovi a van Baarlemu, ktorí mali za sebou niekoľko skupiniek. Pretekári potom jazdili na jednoduchých úsekoch, ktoré čoskoro vystriedala náročná dvojica Oude Kwaremont - Paterberg. Vedúca štvorica si postupne vypracovala 40-sekundový náskok, za nimi sa vytvorila 20-členná partia, kde nechýbali Boom, Bak, Devolder, van Keirsbulck, Breschel, Terpstra a prekvapujúco aj Nairo Quintana. Potom odtiaľ zaútočili Bystrom a Amador.
 
Na vrchole Kwaremontu bolo za vedúcou skupinou opäť všetko inak. Výborný výkon tu predviedol Lars Boom, ktorý sa stal ich bezprostredným prenasledovateľom, a okresal ich náskok na 30 sekúnd. Niekoľko členov stratila aj pôvodná skupina, jedným z nich bol Nairo Quintana, ktorý však na kockách statočne bojoval. Potom mal obrovskú smolu Lars Boom, ktorý po jednej rýchlej zákrute skončil v poli. Aj keď nevyzeral vážne zranený, jeho šance na dobrý výsledok klesli na minimum. Po ňom mal tie isté problémy na tom istom mieste Stijn Devolder.
 
Kwiatek a spol. jazdili výborne, po Paterbergu si vypracovali náskok presahujúci jednu minútu. 11-členná skupina prenasledovateľov (Gatto, Benoot, Amador, Breschel, van Keirsbulck, Tsatevič, Kuznetsov, Lamoine, Maes, Debusschere, Drucker) mala čo robiť, aby eliminovala ich odstup, pretože tie najťažšie úseky už boli za nami. Táto partia nechávala na trati úplne všetko a 18 km pred cieľom zmenšili svoju stratu na 36 sekúnd. Vpredu mala presilu dvojica z Topsport-Vlaanderen Wallays a Theuns, ktorí sa snažili na konci najviac ťahať. V úplne opačnej pozícii sa v druhej skupine nachádzali jazdci z Etixxu, ktorí nemuseli ísť, ale strážili Kwiatekovu vedúcu pozíciu. Na predposlednom kopci sa rozdiely medzi týmito partiami opäť trošku zväčšili.
 
S tým sa nechcel zmieriť Vjačeslav Kuznetsov a rozhodol sa atakovať na vlastnú päsť. Desať kilometrov pred cieľom musel zmazať manko tridsať sekúnd. O päť kilometrov neskôr už mohli jazdci vo vedúcej skupine rozmýšľať, ako pred cieľovou čiarou prekabátia svojich súperov. Pre svoj rýchly finiš mal veľké šance aktuálny majster sveta, ale na konci náročných pretekov sa mohlo stať čokoľvek. 
 
 
dwars-2015-unik-tcgf
Rozhodujúci únik (klik pre zväčšenie) (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
V úplnom závere potom dvojica z Topsportu spravila to, čo mala. Kilometer pred cieľom zaútočil Jelle Wallays a Edward Theuns čakal, čo urobí Kwiatkowski. Poľský jazdec už nemal dostatok síl, aby reagoval na tento pohyb, preto si Wallays mohol vychutnať skvelý triumf. Tretie miesto bral Dylan van Baarle, majster sveta nakoniec skončil štvrtý. Hneď za ním finišoval Guillaume van Keirsbulck, ktorý bol najsilnejší zo skupiny prenasledovateľov.
 
Videli sme selektívne preteky, ktoré sa rozhodli po Taaienbergu, keď sa na čele usadila štvorica jazdcov. Tí si potom udržali svoju výhodu pred druhými skupinami až do cieľa. Tam bol najrýchlejší Jelle Wallays, ktorému slúži ku cti, že bol zapojený aj v prvom úniku, takže na čele pretekov strávil vyše sto kilometrov. Tento 25-ročný cyklista vyhral v minulom roku jednorazovku Paríž - Tour, keď bol rovnako úspešný po bojovnom ataku.
 
Dnes to mal opäť výborne rozohraný tím Etixx - Quick-Step, ktorý mal v prednej skupine Kwiatkowskeho a v tej druhej ďalších dvoch jazdcov, ale nakoniec z toho boli len štvrté a piate miesto. Pre domáci celok to bude zaiste sklamanie, aj keď sa do top 10 dostali až traja jeho borci. Prekvapením bolo, že medzi nimi chýbal Niki Terpstra.
 
Výborne si dnes počínal mladík Tiesj Benoot, ktorý jazdí prvý rok medzi profesionálmi, a v budúcnosti by mal patriť medzi nové hviezdy na belgických klasikách. Podobne veľmi dobrý dojem zanechal Lars Boom, ktorý bol poriadne silný na Kwaremonte, ale jeho nepríjemný pád nám nedoprial vedieť, či by sa dotiahol na vedúcu skupinu. Slováci Juraj Sagan ani Michael Kolář preteky nedokončili.
 
 
Jelle Wallays (Topsport-Vlaanderen): "Účasť v prvom úniku ma stála množstvo síl. Mojou jedinou šancou bolo, aby som sa potom dostal do menšej skupiny. Bolo perfektné, že sa v nej ocitol aj Edward. Nemal som v pláne útočiť na víťazstvo. Na posledných kilometroch som dostal kŕče. Naozaj som chcel dostať Edwarda do najlepšej pozície. Cítil sa dobre a je oveľa rýchlejší ako ja. Preto som sa pokúsil atakovať. Je to pre mňa veľmi dôležitý triumf. Chcem sa dostať do WT tímu, s dvomi veľkými výhrami by sa mi to mohlo podariť."
 
 
VÝSLEDKY PRETEKOV
1. topsport albansko WALLAYS Jelle 4h 35' 59''
TOPSPORT VLAANDEREN - BAL.
2. topsport albansko THEUNS Edward + 00' 02''
TOPSPORT VLAANDEREN - BAL.
3. garmin vlajka VAN BAARLE Dylan + 00' 02''
TEAM CANNONDALE - GARMIN
4. kwiatek vlajka KWIATKOWSKI Michal + 00' 04''
 ETIXX - QUICK-STEP
5. etixx albansko VAN KEIRSBULCK Guill. + 01' 20''
ETIXX - QUICK-STEP
6. lotto albansko BENOOT Tiesj + 01' 29''
LOTTO SOUDAL
7. cofidis vlajka LEMOINE Cyril + 01' 29''
COFIDIS SOLUTIONS CREDITS
8. lotto albansko DEBUSSCHERE Jens + 01' 29''
LOTTO SOUDAL
9. etixx albansko MAES Nikolas + 01' 29''
ETIXX - QUICK-STEP
10. katusha vlajka TSATEVIČ Alexej + 01' 29''
KATUSHA TEAM
DNF tinkoff vlajka KOLAR Michael odstúpenie
TEAM TINKOFF - SAXO
DNF tinkoff vlajka SAGAN Juraj odstúpenie
TEAM TINKOFF - SAXO
 
 
 
dwars-2015-podium-tcgf
pódium Dwars door Vlaanderen 2015 (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
 
 

 
 
Krátke preview:
Tieto preteky nepatria do skupiny veľkej štvorky kockových klasík, preto slúžia ako príprava na hlavné vrcholy, a na ich cestách dostávajú šancu domestici. Aj bez najväčších hviezd tu však vidíme rovnako zaujímavú cyklistiku ako na monumentoch. Preteky nie sú tak kontrolované zo strany silných tímov, takže na trati sa odohráva množstvo útokov. V minulosti to bola klasika pre šprintérov, súčasný selektívny terén viac nahráva klasikárskym špecialistom. Najťažšie úseky sú nachádzajú v druhej tretine podujatia a kľúčovým pre výsledok bude štvorica bergov Eikenberg, Taaienberg, Oude-Kwaremont a Paterberg. Záverečné prekážky nie sú príliš náročné, za istých okolností tak môžu šprintérske tímy útočníkov priviesť späť. V minulom roku sa im to nepodarilo, Niki Terpstra svoj náskok pred hlavným balíkom udržal, ale bolo to veľmi tesné.
 
Holandský jazdec bude aj tentoraz patriť medzi hlavných favoritov, veď medzitým dokázal vyhrať Paríž - Roubaix. Jeho zamestnávateľ Etixx - Quick-Step príde v klasicky nabitom zložení, želiezkami v ohni boli aj Michal Kwiatkowski a Mark Cavendish. So silných klasikárov sa tu prezentujú minuloročný víťaz kockovej etapy na TdF Lars Boom či Stijn Devolder, ktorý tu v ostatnom ročníku manažoval posledné úseky. Z rýchlych pretekárov budú na štarte druhý muž z minulého roka Tyler Farrar, Oscar Gatto alebo Moreno Hofland. V tíme Tinkoff-Saxo dostal vedúcu úlohu Matti Breschel, ktorý v nedeľu na MSR obsadil dvanástu priečku. Spolu s ním sa v krikľavých farbách predstavia aj Michael Kolář a Juraj Sagan. Na preteky si pred TdF prišiel vyskúšať jazdu na kockách Nairo Quintana.                  
 
 
Kopce pretekov:
1. 110 km Nieuwe Kwaremont
2. 90 km Kattenberg 740 m; 6 % (celé kocky)
89 km Holleweg 1500 m (kocky)
81 km Haaghoek 1700 m (kocky)
3. 80 km Berendries
4. 78 km Leberg 700 m; 5,6 % (max. 13 %)
5. 70 km Valkenberg 540 m; 8 %; (max. 13 %)
6. 64 km Eikenberg 1250 m; 5 % (max. 9 %)
7. 52 km Taaienberg 700 m; 5,6 % (max. 18 %) (z toho 530 m kocky)
8. 34 km Oude-Kwaremont 2520 m; 3 %; (max. 11 %) (z toho 1500 m kocky)
9. 30 km Paterberg 365 m; 13 % (max. 20 %) (celé kocky)
24 km Varentstraat 2000 m (kocky)
10. 20 km Vossenhol 750 m; 6,5 % (max. 9 %)
11. 15 km Holstraat 1050 m; 5,2 % (max. 13 %)
12. 8 km Nokereberg 500 m; 5,7 % (max. 6,7 %) (z toho 500 m kocky)
 
 
dwars-door-vlaanderen-2014
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop