Sagan neskrýva slabosť na konci E3, Spartakus má zlomeninu

27.3.2015, 20:04 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Prvá klasika World Tour na kockách splnila vysoký štandard, ktorý je vlastný flámskym jednorazovkám. Videli sme strhujúci boj o víťazstvo, ktorý sa rozhodol na posledných kilometroch a ktorý zaslúžene vyhral najsilnejší pretekár. Peter Sagan mal blízko k cennej obhajobe prvenstva, ale všetko sa rozpadlo v samom závere.
 
Slovenský jazdec má za sebou svojím spôsobom nevydarenú obhajobu titulu, keď sa mu sľubne rozvíjajúcu akciu nepodarilo dotiahnuť do úspešného konca. Predviedol výborné momenty, ale tie nedokázal udržať až do konca. "Nie je žiadnym tajomstvom, ako som sa cítil na posledných kilometroch. Myslím, že ste to videli aj v TV. Až po Kwaremont som sa cítil dobre, ale odtiaľ bolo ešte ďaleko do cieľa. Ako vždy hovorím, také sú preteky. Avšak, nie som znepokojený pred G-W. Cítim sa dobre, pretože som odviedol dobrú prácu na Kwaremonte a aj v brejku. Navyše máme pred sebou ešte niekoľko dní pred monumentmi. Verím si, že v nedeľu to bude lepšie."
Gent - Wevelgem od 14:15 vysiela Digi Sport 1 s komentárom nášho šéfredaktora a prezidenta SZC Petra Privaru.
 
Športový riaditeľ tímu Lars Michaelsen vidí v Saganovom výkone pozitívne momenty, spokojný bol aj s výkonom ostatných členov tímu. Chýbala len lepšia koncovka. "Myslím si, že sme ukázali dobrý tímový výkon, ale nepodarilo sa nám naplniť naše ambície. Peter bol vo finále vpredu, ale došla mu energia. Avšak chlapci zvládli tímovú stratégiu veľmi dobre, cez preteky sme prevzali zodpovednosť a každý jeden z nich k tomu prispel. Je mi ľúto Petra, pretože veľmi chcel vyhrať, a som si istý, že je poriadne sklamaný. Pred nasledujúcimi klasikami je pozitívom, že tím pracoval výborne."     
 
Geraint Thomas dnes dokonalým spôsobom odčinil minuloročný nepodarený finiš na podujatí. Britský jazdec už od začiatku roka jazdí parádne, ale len práve teraz by mala vyvrcholiť jeho forma. Športový riaditeľ celku Sky Servais Knaven pochválil svojho zverenca za bezchybný výkon: "Boli to typické flámske preteky a poriadne vzrušujúce. Geraint prešiel Kwaremont na čele hlavného balíka a išiel naozaj tvrdo. Len Štybar a Sagan pri ňom vydržali. Na konci potom urobil všetko správne, bol jednoducho skvelý. Uľavilo sa mu, keď vyhral, pretože aj minulý rok bol v podobnej situácii, a je to pre neho obrovské povzbudenie pre Flámskom. E3 sú náročné preteky a keď vyhráte tu, môžete kdekoľvek." 
 
 
e3-2015-podium-eqsf
Pódium E3: Štybar - Thomas - Trentin (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Po nedávno skončenom Dwars door Vlaanderen môže byť tím Etixx - Quick-Step po dnešných pretekoch spokojný, pretože dvaja jeho jazdci sa umiestnili na pódiu. Aj keď z toho nebolo prvé miesto, forma Zdeňka Štybara musí byť pre manažment tímu upokojujúca. Český borec po pretekoch neskrýval spokojnosť. "Tím pre mňa pracoval výborne, na Kwaremonte ma dostal na predné pozície. Bolo sme tam všetci pokope, preto sme očakávali útok. Nakoniec tak urobil Thomas a na vrchole stúpania sme zostali len traja. Posledných 15 kilometrov bolo veľmi ťažkých, navyše fúkal protivietor. Pred cieľom zaútočil Thomas, išiel veľmi rýchlo a Sagan poriadne nezareagoval. Zaváhal som o dve sekundy dlhšie a potom už bolo po pretekoch. Najskôr som bol sklamaný, pretože som sa cítil na víťazstvo. Ale nakoniec musím byť spokojný a už myslím na ďalšie podujatia."
 
Boli sme zvedaví, ako sa bude na belgických bergoch správať Alexander Kristoff, ale nórsky jazdec ukázal veľkú kvalitu a len málo chýbalo k tomu, aby jeho šprintérske schopnosti svietili na pódiu. "Vo finále som bol trošku zablokovaný, preto som sa musel v šprinte presúvať. To znamenalo, že som nemal čas a priestor, aby som predbehol Trentina. Som spokojný, aj keď som neskončil tretí. Boli to dobré preteky. Tím sa o mňa veľmi dobre staral a ja som sa cítil celkom v pohode na kopcoch. Veľmi ma teší, ako som zvládol Paterberg a Kwaremont. Prevládajú u mňa pozitívne pocity a teším sa na ďalšie preteky."          
 
Mal patriť medzi hlavných favoritov na prichádzajúcich monumentoch, ale nakoniec bude tieto súboje sledovať len pri televíznej obrazovke, podobne ako jeho veľký rival Tom Boonen. Pre Fabiana Cancellaru nielen tieto preteky, ale celá jarná klasikárska kampaň skončili trpkým spôsobom po páde, ktorému nemohol zabrániť. "Všetko sa to zomlelo rýchlo. Niekto predo mnou skočil na brzdy a ja som cez neho preletel. Preskočil som niekoľkých jazdcov a pristál na bicykloch. Všade som cítil bolesť, ale reflexívne som vysadol na bicykel a chcel som pokračovať. Ale veľmi ma bolel chrbát, ľavé zápästie a rebrá. Aj keď som chcel pokračovať, bol to ťažký pád a bolesť bola veľmi veľká." Výsledkom boli dva zlomené stavca v dolnej časti chrbta a koniec legendy belgických ciest.
 
 
langeveld-e3-2015-pad-tcgf
Aj Sebastian Langeveld skončil v nemocnici (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Nepríjemný pád dnes vyradil z hry aj ďalšieho favorita Grega van Avermaeta, ale belgický jazdec by mal byť v poriadku. Preteky radšej ukončil, aby bol pripravený na Tour of Flanders. "Trošku ma bolí bok, bol to dosť zlý pád. Napriek tomu som chcel preteky dokončiť, bez stresu, ale keď tak urobíte cez bolesť, na druhý deň to býva ešte horšie. Uvidíme, ako to bude vyzerať zajtra, ale myslím si, že na ďalšie preteky budem pripravený."  
 
Na zemi sa ocitol aj John Degenkolb, pre ktorého to bol dôležitý test, ako si bude počínať na dlažobných kockách a krátkych stúpaniach. Nakoniec sa nemohol ukázať v plnej forme, pretože po páde na začiatku pretekov sa necítil veľmi dobre. "Trošku som pochyboval, či mám po páde pokračovať v pretekoch, pretože som mal celkom pomliaždený bok. Ale našťastie sa to zlepšuje. Na Kwaremonte som naozaj nemal nohy, aby som sledoval tých najlepších. Toto sú veľmi ťažké preteky, ktoré sa idú s veľkou intenzitou." Napriek tomu dokázal finišovať v hlavnom balíku. 
 
      

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop