Po Katalánsku je Porte na koni, Contador pred Girom už nepreteká

30.3.2015, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Za nami sú ďalšie dôležité etapové preteky, ktoré priblížili jazdcov k prvej Grand Tour. Po katalánskom podujatí sme získali väčší prehľad o výkonnosti jazdcov, ktorí by mali patriť medzi hlavných aktérov na trojtýždňových pretekoch, a momentálne sa na najlepšej vlne vezie Richie Porte.
 
 
Súťaživé konce etáp, ale sekundové bonusy preteky nerozhodli 
 
Okolo Katalánska neponúklo ťažké vysokohorské etapy pre vrchárskych vytrvalcov, ale pretekári súťažili na útočných profiloch, kde mali možnosť vyniknúť tí agresívnejší z nich. Podujatie osviežila prvá etapa, keď pelotón podcenil kontrolu utečencov, pričom sa do toho zamiešalo aj zlé informovanie o časovej strate zo strany organizátorov. Adepti na celkový triumf tak okamžite počas úvodného dňa prikázali pomocníkom jazdiť na plný plyn, aby obmedzili svoje straty v poradí. Aj keď sa im podarilo okresať náskok do prijateľných hodnôt, na menej selektívnej trati potom museli jazdiť naplno každý deň, aby nečakaných lídrov zhodili z tejto pozície.
 
Nakoniec sa im to podarilo, ale etapy sa odohrávali vo vysokom tempe, a odpor posledného z nich Barta de Clerqa zlomila až veterná naháňačka v piatej etape. Poradie v klasifikácii  sa rozhodlo na jedinom, ale krátkom finiše na vrchole stúpania, kde si Richie Porte vybudoval rozhodujúci náskok. Austrálskemu pretekárovi tu zahral do kariet aj menší výpadok Alejandra Valverdeho, ktorý na La Molina mierne zaostal. Navyše jazdec tímu Movistar prežil komplikácie aj v tretej etape, keď mu kvôli pádu odišla skupina favoritov, v ktorej by sa za iných okolností udržal. Preto mu nestačili ani tri víťazné etapy, aby poskočil na najvyšší stupienok.
 
 
katalansko-2015-podium-movf
Pódium: Valverde - Porte - Pozzovivo (klik pre zväčšenie) (© Movistar Team)
 
 
Porte a Valverde idú ako hodinky
 
Richie Porte si v tomto roku cyklistiku mimoriadne užíva, pretože má parádnu formu. A nikto si ani nevšimol, že v tíme Sky tu jazdil aj Chris Froome. Porte len pred niekoľkými dňami vyhral Paríž - Nice a na troch predchádzajúcich etapákoch vždy ovládol cieľové stúpanie. Na La Molina obsadil síce druhé miesto, ale aj tak bol spokojný, ako si poradil s Contadorom, Uránom či Aruom, ktorí budú jeho priamymi súpermi na Gire. "Je to neuveriteľné. Prežívam fantastický vstup do sezóny. Jazdím veľmi dobre od TDU až doteraz. Nedokázal som si predstaviť, že všetko pôjde tak dobre po tom, čo som prežil minulú sezónu. Teraz si pôjdem na týždeň odpočinúť do Monaka, potom mám naplánovaný tréningový kemp a Giro del Trentino. Mám trochu menšiu prípravu na Giro, preto verím, že tam dorazím v top forme. Teraz som presvedčený, že tam môžem bojovať o pódium."    
 
Z tohto pohľadu bola dôležitá pre jeho sebavedomie najmä porážka Alberta Contadora, ktorého dokázal prešprintovať tesne pod vrcholom cieľového stúpania. Skutočne, austrálsky jazdec od začiatku sezóny neukázal slabosť, miestami sa dokonca zdá, že jeho forma kulminuje príliš skoro. Ale nezabúdajme na roky 2012/2013, ako dokázali jazdiť Wiggins a Froome až do Tour de France. Ak si Porte udrží takúto výkonnosť, ako vynikajúci časovkár a rovnako lezec má na Gire pripravenú dokonalú trasu.
 
Alejandro Valverde bol nepochybne hrdinom celého podujatia, ale v konečnom dôsledku to stačilo "len" na druhé miesto. Skúsený matador si už musel zvyknúť, že nešťastná náhoda sa mnohokrát postaví proti jeho jazdeckým schopnostiam. Napriek tomu na trati využil pre neho perfektné profily. Dvakrát vyhral špurt menšej skupiny, pričom za sebou nechal aj rýdzejších šprintérov, v jednom prípade inštinktívne zaútočil zo skupiny favoritov. Toto sú všetko atribúty, ktoré ho znovu dostávajú do úlohy jedného z najnebezpečnejších jazdcov na ardenských klasikách.
 
"Bolo to naozaj náročné podujatie, každý deň sa išlo veľmi rýchlo. Okrem toho nás zasiahlo aj ťažké zranenie Pabla Lastrasa. Vyhral som tri etapy a skončil som na druhom mieste... Boli to súťaživé preteky, videli sme veľa útokov, ale všetci sme boli viac-menej rovnako silní, preto rozhodovali bonusové sekundy. Ak by som nepadol v tretej etape, mohol som sa stať celkovým víťazom, ale som spokojný s tým, čo som dosiahol. Keď vyhráte jednu etapu v silnej konkurencii, je to úžasné. Ja som vyhral tri. Už sa teším na ardenské klasiky." Ako vždy si mohol užívať vzornú podporu svojich kolegov, ktorí patria v tomto smere medzi najlepších na profesionálnom okruhu. Napríklad v záverečnej etape ťahali celý deň na čele pelotónu, aby sa mohol pokúsiť zabojovať o prvé miesto.
 
 
valverde-katalansko-2015-movf
Alejandro Valverde vyhral tri etapy (klik pre zväčšenie) (© Movistar Team)
 
 
Contador získava súperov na Giro, so sebou je spokojný
 
Celkom nenápadne buduje svoju formu na Giro Domenico Pozzovivo. Taliansky jazdec utrpel v minulom roku v auguste zlomeninu holennej a lýtkovej kosti, do prebiehajúcej sezóny preto vstúpil s cieľom, aby sa čo najlepšie pripravil na taliansku Grand Tour. Už na TDU a Tirrene sa dostal do top 10, v Katalánsku sa dokonca dostal na pódium. To len svedčí o tom, že 32-ročný pretekár má stále motiváciu a potrebnú výkonnosť, aby sa na Grand Tour dostal medzi najlepších. Vyhral aj svoju prvú etapu vo WT, keď v skupine favoritov nachytal na hruškách rýchlejších cyklistov. "S tretím miestom v Katalánsku som veľmi spokojný. Počas troch veterných dní má spolujazdci výborne chránili, preto som spokojný aj z tohto pohľadu. Chcel som predviesť dobrý výkon. Vedel som, že moja forma bude po Tirrene dobrá, ale nečakal som, že vyletím na pódium a vyhrám svoju prvú veľkú etapu. Giro je moja priorita, ale podľa mňa môžem byť silný aj na L-B-L."  
 
Na Alberta Contadora platí presne to isté, čo po Tirreno - Adriatico. Potreboval by ťažšie horské etapy. V dojazdoch menšej skupiny favoritov nepatrí medzi najrýchlejších, takže bonusové sekundy neboli v jeho dosahu. Kopec La Molina bol zase príliš krátky, aby tam rozhodol o pretekoch. Aj tak sa na posledných kopcoch snažil rozbehnúť akciu, ale v konečnom dôsledku to neprinieslo želaný efekt. Na jedinom cieľovom stúpaní zaútočil, ale tam si ho na konci ustrážil tím Sky a Porte. V predposlednej etape mal aj nepríjemný pád. "Katalánsko je za nami, teraz je čas, aby som sa zotavil a pripravil na prvý veľký cieľ - Giro d´Italia. V tomto roku je moja príprava rozložená na dlhšieho obdobie a momentálne to prebieha podľa plánu. Napriek môjmu pádu som spokojný s výkonom a so svojou momentálnou formou. Mnoho ľudí bude asi porovnávať moje minuloročné výkony s tými súčasnými, ale to sú dve rozdielne situácie. V minulom roku som mal prvý vrchol počas jari, teraz musí prísť neskôr, pretože chcem uspieť na Gire a Tour."       
 
Zaujímavé je, že Contador a ani Froome nedokázali na ďalších pretekoch zopakovať výkony, ktoré ich zdobili na Okolo Andalúzie. Zdá sa, že Pistolero potom nechcel priveľmi tlačiť na pílu, Froome po prechladnutí zase nebol v optimálnej forme. Akoby obidvaja nechceli plytvať svojimi najlepšími výkonmi a plánujú ich rozbaliť až na GT. Úvodný test v Andalúzii totiž pre nich dopadol veľmi dobre. Alberto Contador sa pred Girom už nepredstaví na žiadnom podujatí, teda na talianskom podujatí vysadne na súťažný bicykel po 42. dňoch.   
 
 
valverde-contador-atak-movf
Atak Valverdeho v 6. etape, vzadu Contador a Porte (© Movistar Team)
 
 
Rigoberto Urán prežíva príjemné chvíle v tíme Etixx - Quick-Step, umiestnenia medzi najlepšími dokazujú, že jazdí v potrebnej pohode. Aj on smeruje na Giro a momentálne nemá dôvod pochybovať, že tam bude patriť medzi najsilnejších jazdcov. "Piate miesto v Katalánsku a tretie na Tirrene presne odzrkadľujú môj progres, ktorý som dosiahol v tomto roku. Oproti minulej sezóne je to úplne rozdielna situácia. V kráľovskej etape som v jednom momente zaváhal a tým som stratil možnosť dostať sa na pódium. Teraz si odpočiniem a začnem sa pripravovať na Giro, čo je môj veľký cieľ. Veríme, že ako tím sme na správnej ceste, aby nám nasledujúce mesiace vyšli."
 
Po Paríž - Nice vypadol aj na tomto podujatí z boja o celkovú klasifikáciu Tejay van Garderen. Americký pretekár mal v tretej etape smoliarsky pád, preto sa zameral na etapový úspech. Ten sa mu podaril ukoristiť v kráľovskej etape, keď mu ostatní favoriti dovolili odísť. Tým ukázal, že jeho forma je na potrebnej úrovni. Víťazom súťaže do 25 rokov sa stal Wilco Kelderman, ktorý takýto výsledok potreboval po nevydarenej účasti na P-N. Najlepším vrchárom bol ostrieľaný Tom Danielson z celku Cannondale-Garmin, ktorý aj vo veku 38 rokov má stále chuť jazdiť na najvyššej úrovni. V omladenom americkom tíme môže teda naďalej presúvať skúsenosti na oveľa mladších a talentovaných kolegov.                      
 
 
danielson-katalansko-2015-tcgf-2
Tom Danielson, najlepší vrchár pretekov (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop