Na tri dni de Panne exceloval Kristoff, Wiggo na pódiu

2.4.2015, 20:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Tri dni De Panne - Koksijde sú záverečnými pretekmi pred Ronde Van Vlaanderen a mnohým cyklistom slúžia na posledné vyladenie formy pred druhým monumentom. Aj keď tu málokedy štartujú všetky veľké klasikárske mená, vždy sa je na čo pozerať. V tomto ročníku tu predviedol one man show Alexander Kristoff. 
 
 
Kristoff vyhráva v úniku 
   
Hneď na začiatku pretekov je tradične pripravený najťažší profil, na trase tentoraz striehlo 13 bergov. V predchádzajúcich troch ročníkoch úvodný deň zakaždým ovládol Peter Sagan, pri jeho neúčasti ho zastúpil ďalší výborný špurtér a klasikár Alexander Kristoff. Počas celého dňa sa útočilo, ale rozhodujúce momenty prišli až na samom konci. V hlavnom úniku mala najviac síl dvojica z Lotto-Soudal Jens Debusschere a Lars Bak, ktorej to vydržalo až do cieľa.
 
Dvadsaťšesť kilometrov pred cieľom na kopci Leberg sa dopredu dostali Sven Erik Bystrom (Kaťuša) a Sean De Bie (Lotto Soudal), na ďalšom bergu Berendries sa k nim pridali aj Alexander Kristoff a Stijn Devolder. Všetci šiesti vytvorili na čele pretekov vedúcu skupinu, ktorá si svoj náskok udržala až do cieľa. Aj keď tu mali prevahu borci z Lotto-Saoudal, ich najrýchlejší muž Jens Debusschere bol po dlhom úniku vyšťavený, preto Alexander Kristoff nemal konkurenciu pri dosiahnutí svojho prvého triumfu. Hlavný balík finišoval so stratou 34 sekúnd, čo dodalo vedúcim jazdcom dobré vyhliadky pre celkovú klasifikáciu.
 
 
 
 
Kristoff poráža Vivianiho 
 
Nasledujúca etapa mala jednoduchší profil, najväčšou prekážkou bolo niekoľko bergov v jej strede, medzi ktorými bol najznámejší Kemmelberg. Až do konca pretekov jazdila pred hlavným balíkom vedúca skupina dvanástich cyklistov, ktorá si však nevybudovala veľký náskok. O to sa postaral tím Kaťuša. Prostredná kopcovitá časť okresala pelotón približne na polovicu, ale všetky dôležité mená v ňom zostávali. Teda okrem Jensa Debusschereho, pre ktorého tak skončil výlet na vysokých miestach v klasifikácii.
 
Druhá časť prebiehala prakticky na rovine, ale aj tak sa niektorí jazdci pokúšali útočiť. Ani jednému sa to nepodarilo, celky ako Sky, MTN-Qhubeka a Kaťuša chceli dostať svojich špurtérov do koncovky. Druhýkrát za sebou bol úspešný Alexander Kristoff, hneď za ním finišovali Elia Viviani (Sky) a Shane Archbold (Bora-Argon). Nórsky jazdec si upevnil vedúcu pozíciu vďaka bonusovým sekundám, jeho najväčším súperom v klasifikácii sa stal Stijn Devolder.
 
 
 
 
Kristoff odráža Greipelov a Devolderov atak 
 
Tretí deň sa skladal z dvoch etáp, doobeda bola na programe krátka a rovinatá, kde sa chceli konečne vytiahnuť ostatní šprintéri. Hlavný únik mal byť len formalitou, ale Kenny van Melsen (Wanty) sa držal statočne na čele až do samého konca, keď ho pelotón chytil dva kilometre pred páskou. Potom sa odohral druhý hromadný dojazd do cieľa, ktorý znovu ukoristil Alexander Kristoff, ale o jeho triumfe musela rozhodnúť až cieľová fotografia. Vyrovnaným súperom mu bol André Greipel, ktorý vyštartoval spoza jeho zadného kolesa v pravý čas, ale aj tak mu chýbali centimetre, aby porazil suverénna podujatia. Tretí skončil Sacha Modolo.
 
Parádny Kristoff mal na štarte 14-kilometrovej časovky pred druhým Devolderom náskok 22 sekúnd. Toto bol najzaujímavejší súboj celého dňa, v ktorom nakoniec dominoval jazdec tímu Kaťuša. Alexander Kristoff sa po ďalšom výbornom výkone umiestnil na treťom mieste, keď sa pred neho v časovke dostali iba Stefan Kung (BMC) a Bradley Wiggins (Sky). Víťazom etapy sa nakoniec stal britský cyklista s náskokom desiatich sekúnd. Nórsky pretekár v konečnom meradle dosiahol o jednu sekundu rýchlejší čas ako Devolder, čím si bez problémov postrážil vedenie na čele klasifikácie. Jazdec tímu Trek Factory sa udržal na druhej priečke, na pódium poskočil víťaz záverečnej etapy Bradley Wiggins.
 
 
 
Kristoff zaslúženým víťazom, Wiggo sa lúči s časovkou
 
Alexander Kristoff má za sebou skvelú prípravu na Okolo Flámska. Ešte nikomu sa nepodarilo na tomto podujatí vyhrať prvé tri etapy, čo z neho urobilo zaslúženého kráľa podujatia. V špurtoch nenašiel konkurenciu, ale štýlový triumf dosiahol v prvej etape, keď si na jednom bergu osamotený doskočil do vedúcej skupiny. A to je pred prichádzajúcim monumentom pre neho výborná správa. "Myslím si, že som na konci pretekov ukázal najlepšiu časovku v kariére. Veľmi ma teší celkový triumf, pretože v minulosti sa mi tu nedarilo. Som rovnako silný ako v poslednej sezóne, len som zlepšil môj šprint a pracovali sme na mojom lead-oute. Posledné tri roky som pretekal na Okolo Flámska, dlho jazdím v Belgicku, takže tieto krátke stúpania poznám. Nie je jednoduché vyhrať Flámsko, ale cítim sa dobre a uvidíme, čo sa stane. Nie som neporaziteľný. Videli sme to na Miláno  - San Remo. Ale na druhej strane na tom podujatí som nebol vo svojej najlepšej forme. A teraz som."
 
Stijn Devolder sa po nečakaných zraneniach stal lídrom v tíme Trek Factory. Skúsený borec mával v minulých rokoch na trati veľkú smolu, ale keď sa mu problémy vyhýbali, bol skvelým pomocníkom Fabiana Cancellaru. Zdá sa, že aj teraz má dobrú formu, aby sa dokázal presadiť na Tour of Flanders. Veď v rokoch 2008/2009 nebolo na týchto pretekoch silnejšieho cyklistu. A Bradley Wiggins sa potichučky pripravuje na svoj veľký deň na Paríž – Roubaix. "Myslím si, že som tu odjazdil jednu z mojich prvých časoviek ako profesionál, a pravdepodobne je to aj moja posledná na tejto úrovni. Skutočne som ju chcel vyhrať. Mám rád túto časovku, každý tu chce ísť tvrdo. Vedel som o možnosti, že sa môžem dostať na pódium. Teraz chcem byť vo finále na Okolo Flámska pre Gerainta. Som presvedčený, že práve tu sa budú robiť rozdiely. Geraint je veľmi silný, preto máme možnosť vyhrať s britským jazdcom toto podujatie."
 
 
CELKOVÉ PORADIE
1. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM 12h 19' 10''
2. albansko DEVOLDER Stijn TREK FACTORY RACING + 00' 23''
3. vlajka WIGGINS Bradley SKY PROCYCLING + 00' 42''
4. vlajka KUNG Hans BMC RACING TEAM + 00' 50''
5. albansko DE BIE Sean LOTTO SOUDAL + 00' 58''
6. vlajka BAK Lars LOTTO SOUDAL + 00' 59''
7. albansko DURBRIDGE Luke ORICA GREENEDGE + 01' 13''
8. albansko VERMOTE Julien ETIXX - QUICK-STEP + 01' 16''
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop