Kristoff si vo Flámsku splnil sen, Sagan s vyhliadkami na ďalšie ročníky

5.4.2015, 19:06 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Skvelý monument vo Flámsku ponúkol dramatickú cyklistiku a sme veľmi spokojní, že jedným z aktérov záverečnej drámy bol aj Peter Sagan. Neskutočnú formu potvrdil nórsky pretekár Alexander Kristoff, ktorý v posledných dňoch prežíva najlepšie chvíle svojej kariéry.
 
Ak pred týmto podujatím mal niekto pochybnosti o forme Petra Sagana, slovenský jazdec ich jasne rozptýlil. Celý čas jazdil takticky bezchybne, šetril sily na ten správny moment, čo nakoniec aj ukázal na Kwaremonte a Paterbergu. Na prvom z nich nedovolil odísť Thomasovi a Štybarovi, na druhom sa to naopak podarilo jemu. To bol skvelý moment nášho pretekára. Na konci potom vydal zo seba absolútne maximum, preto štvrté miesto nemôžeme považovať za sklamanie. Jeho výkony na posledných dvoch bergoch sú určite prísľubom, že jeho schopnosti môžu byť raz na tomto podujatím odmenené tým najlepším spôsobom.
 
Športový riaditeľ Tinkoff-Saxo Tristan Hoffman zhodnotil preteky nasledovne: "Sagan dnes odviedol dobrú prácu a skončil štvrtý na jednom z najťažších a najväčších pretekov v cyklistike. Bol veľmi blízko, aby sa dostal na stupeň víťazov. Tím ho dnes chránil počas celých pretekov a v absolútnom finále to už bolo len na ňom. Jazdil však veľmi múdro a svoje úsilie rozbalil v správny moment. Po druhom prejazde cez Kwaremont pelotón explodoval, vpredu zostali len Sagan a Bodnar. Sagan vždy jazdil veľmi ekonomicky, preto ušetril sily na kľúčové okamihy. Na Kruisbergu už zostal osamotený, práve vtedy odišli Terpstra a Kristoff. Verili sme, že na Kwaremonte budú späť v hlavnom balíku, ale boli veľmi silní. Sagan šetril energiu a potom na Paterbergu začal stíhaciu jazdu. Ale vedúci borci skutočne mimoriadne silní."         
 
Alexander Kristoff na tomto podujatí rozšíril zbierku svojich víťazstiev netradičným spôsobom, keď sa presadil po úniku s Nikim Terpstrom. Za svoju odvahu dostať sa do útoku tak skoro si tento triumf jednoznačne zaslúžil. V tejto mini-skupinke však nebol len čiernym pasažierom, ale na záverečných bergoch bol vyrovnaným súperom svojmu holandskému protivníkovi. Azda nikto nepochyboval, ako potom dopadne záverečný špurt o víťazstvo. Posledné pretekárske dni Alexandra Kristoffa tak boli skutočne majstrovským kúskom. "Ako mladý chlapec som vždy sníval, že vyhrám Tour of Flanders, a teraz sa môj sen stal skutočnosťou. Keď zaútočil Niki, vedel som, že musím ísť s ním. Potom som ho presvedčil, aby sme spolupracovali až do cieľa, že najhoršie môže získať druhé miesto. Na Kwaremonte sa ma snažil odtrhnúť, veľmi som trpel, ale tieto dláždené kopce zvládam celkom dobre. Na konci som bol nervózny, keď Niki prestal spolupracovať. Bál som sa, že nás druhá skupina dobehne. Preto som udržiaval vysokú rýchlosť, ale nie absolútnu, aby som mohol ešte dobre šprintovať. Bol to skvelý týždeň, ktorý nemohol dopadnúť lepšie."
 
Celok Etixx - Quick-Step rovnako siahal na víťazstvo, ale v tomto prípade to skončilo bez veľkého triumfu. Spomedzi dvoch lídrov Terpstra - Štybar zobral na seba zodpovednosť prvý menovaný a českého pretekára vystavil do pozície "čakajúceho" jazdca, ktorý musel čakať na svoju šancu. Terpstra sa po pretekoch vyjadril:  "Myslel som, že Kristoff je dobrým partnerom do úniku. Určite je to rýchly jazdec, ale pred sebou sme mali ešte tri bergy. Tak som veril, že to je moja šanca. Ale na týchto stúpaniach bol super-silný. Na Paterbergu nastavil také tempo, že som mal problémy sa pri ňom udržať. Na konci podujatia už nebolo veľmi čo vymyslieť. Prestal som aj spolupracovať, aby som ho unavil, ale na konci takýchto pretekov má dokonalý šprint. Musím byť spokojný s druhým miestom, pretože ma porazil najsilnejší muž."  
 
 
flamsko-2015-sceneria-tcgf
Scenéria Okolo Flámska 2015 (klik pre zväčšenie) (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
So svojím výsledkom bol spokojný Greg van Avermaet, ktorý si na tomto podujatí udržiava vysoký štandard. Stále patrí medzi tých najsilnejších borcov, ale ten najcennejší triumf si doteraz nenašiel k nemu cestu. Jeho zrýchlenie na Paterbergu však patrilo k ozdobám tohtoročnej edície. "Nakoniec som rád, že som skončil na pódiu. Myslím si, že som mal nohy na to, aby som vyhral. Celý deň som sa cítil naozaj dobre. Snažil som sa, aby preteky prebiehali tvrdým spôsobom. Keď odišli Terpstra a Kristoff, niektoré celky tam stále mali potrebné zastúpenie na kontrolu pretekov, preto som ich nenasledoval. Na konci som dúfal, že dobehneme vedúcu dvojicu, pretože Kristoff je oveľa rýchlejší ako Terpstra. V minulom roku Vandenbergh prestal so mnou ťahať, preto som myslel, že sa to bude opakovať. Ale nepodarilo sa."
 
S úlohou najväčšieho favorita sa statočne stotožnil Geraint Thomas, ktorý sa snažil zaceliť takmer každú medzeru, ktorá sa na konci otvorila v hlavnom balíku. Okrem toho si na neho všetci dávali ohromný pozor, presne ako na Petra Sagana v minulom roku. Po svojej aktivite počas pretekov nakoniec na Kwaremonte nebol schopný vytvoriť veľkú selekciu, ale za svoj výkon sa rozhodne nemusí hanbiť. "Je to monument a sú to ťažké preteky. Jednoducho mi chýbala tá akcelerácia, ktorú som mal na E3 na Kwaremonte. Chcem sa poďakovať tímu, ktorý dnes pre mňa perfektne pracoval. Na konci mi však chýbali nohy. Trošku som sa cítil, akoby každý sledoval len ten môj pohyb. Keď som sa ocitol v nejakej skupine, nikto so mnou nechcel spolupracovať. Vo finále sme vpredu zostali len lídri tímov a jeden útok striedal druhý."
 
Najväčším prekvapením bol výsledok mladého domáceho borca Tiesja Bennota, ktorý obsadil piatu priečku. Tohtoročný debut medzi profesionálmi tak pokrstil parádnym spôsobom a potvrdil zvesti o tom, že v Belgicku vyrastá ďalší obrovský talent na mačacie hlavy. "Som veľmi spokojný s mojím výsledkom, pre mňa je to prekvapenie. Už na predchádzajúcich klasikách som jazdil prekvapujúco dobre, ale toto som naozaj nečakal. Tím mi dal úlohu, aby som po Taaienbergu sledoval ataky zástupcov kapitánov. Už len toto bola ambiciózna požiadavka, ale ja som sa cítil naozaj silný. Na Kruisbergu som dokázal zrýchliť, ale keď sa potom dostali do tempa Terpstra a Kristoff, už to bolo pre mňa priveľa. Pre mňa je to veľmi špeciálny moment, že som skončil piaty pri svojom debute na týchto pretekoch."
 
Bez všetkých utečencov bol najrýchlejší v hlavnom balíku John Degenkolb, ktorý sa udržal v prednej skupine aj napriek svojim zraneniam, ktoré utrpel na E3. Pre nemeckého cyklistu to musí byť veľkým povzbudením pred nasledujúcimi ročníkmi. "Dnes som bol naozaj dobrý. Spolujazdci ma držali na čele počas celého dňa bez toho. aby som plytval energiou. Rozhodujúci atak prišiel skôr, ako som čakal, a vtedy potrebujete mať trošku šťastia. Keď sa rozdiely zvyšovali, zameral som sa na čo najlepší výsledok. Som veľmi hrdý na môj dnešný výkon."
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop