Tinkoff sa vyjadril k Saganovým problémom, chvála na Degenkolba

12.4.2015, 18:51 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Po pretekoch sa vo všetkých pádoch skloňovalo meno Johna Degenkolba, ktorého všetci chválili za jeho víťazné momenty. V tíme Tinkoff-Saxo zas rozoberali problémy Petra Sagana, ktorý nakoniec finišoval na začiatku tretej desiatky. 
 
Športový riaditeľ tímu Tinkoff-Saxo Lars Michaelsen po pretekoch priblížil nečakané problémy Petra Sagana, ktoré ovplyvnili výsledok slovenského šampióna. "Na konci bol Sagan zameraný na Carrefour de l’Arbre, ale tu sa vyskytol neznámy problém s jeho prehadzovačkou a nemohol si nahodiť veľký prevodník. Keď sa začali útoky na tomto úseku, nemohol na ne reagovať. Preto sme museli meniť bicykel a v konečnom dôsledku sme nedosiahli nič, keď sa na to pozrieme z hľadiska výsledku. Očakávali sme rýchle preteky, čo sa splnilo. Pred prvou kľúčovou časťou, Arenbergom, mal Peter nejaké žalúdočné problémy, a musel zastaviť. Vďaka Pavlovi Bruttovi sa ale čoskoro dostal tam, kde mal byť. Na posledných päťdesiatich kilometroch sme mali vpredu až päť jazdcov, s čím sme boli pokojní. Potom spadol Breschel, ale preteky sa mu podarilo dokončiť."      
 
Tím Giant-Alpecin musí v týchto týždňoch oželieť triumfy Marcel Kittela, ale s dvomi víťazstvami na monumentoch, ktoré vybojoval John Degenkolb, musia byť nadmieru spokojní. Nemecký jazdec v cieli neskrýval obrovskú radosť a povedal, že kľúčom k úspechu bola jeho sebadôvera. "Dostal som výbornú podporu od spolujazdcov. Vybral som si správny moment na atak. Vedel som, že ak budem čakať ako v minulom roku, zopakuje sa rovnaký scenár a nevyhrám. Ostatní vpredu vedeli, že som rýchly cyklista, preto som musel viac pracovať. Na konci som bol pokojný a v žiadnom prípade som sa nebál zlyhania. A to bolo kľúčové. Môj šprint bol potom perfektný." Ako v siedmom nebi sa cítil aj športový riaditeľ celku Marc Reef: "Je neskutočné, že sme vyhrali dva monumenty za štyri týždne. Vedeli sme, že ani jeden tím nedokáže kontrolovať preteky od začiatku do konca. Preto sme jazdili v druhej línii a výborne to zrealizovali. Celý tím jazdil výborne, ale Bart de Backer bol neuveriteľný. Keď na konci pomohol Degenkolbovi, bola to jeho čistá intuícia. Potom sme mali výbornú šancu uspieť."    
 
Zdeněk Štybar na tomto podujatí dosiahol najlepšie umiestnenie v kariére a so svojím výkonom bol spokojný, ale verí, že sa mu raz podarí triumfovať na velodróme v Roubaix. Etixx mal na konci pretekov opäť početné zastúpenie, ani to však nestačilo na príliš silného Degenkolba. "Keď Lampaert vyskočil dopredu, bola to pre nás dobrá situácia. Ale keď tam prišiel Degenkolb, vedel som, že musíme niečo urobiť. Keď som sa nakoniec dostal do vedúcej skupiny aj ja, musel som si na chvíľu odpočinúť, pretože som išiel naplno. Takže som nemohol hneď atakovať, čo by bola ideálna taktika proti Johnovi. Na velodróme ho bolo ťažké poraziť, ale po takých náročných pretekoch, keď aj on musel jazdiť na vlastnú päsť, som dúfal, že bude unavený. Ale to sme boli všetci. Nakoniec predviedol veľmi dobrý šprint a nemohol som ho poraziť. Degenkolb bol veľmi silný a zaslúžil si víťazstvo."
 
 
stybar-roubaix-podium-eqsf
Zdeněk Štybar bol blízko životného triumfu (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Predviedol ďalší výborný výkon a získal ďalšie miesto na pódiu, ale Greg van Avermaet bol trošku sklamaný z toho, že veľký triumf na monumente z toho opäť nebol. No jeho konzistencia výkonov a výsledkov je parádna. "Vždy chcem vyhrať preteky, ale na konci som vedel, že bude veľmi ťažké poraziť Degenkolba. Je silný na tomto druhu pretekov, a keď nás dobehol na čele pretekov, bol mimoriadne silný. Na konci som už bol vyčerpaný. Na posledných piatich kilometroch mi už chýbala energia, preto som musel urobiť maximum, aby som sa dostal na pódium. Dnes som sa necítil super dobre, na kockách som so sebou bojoval."
 
Veľká pozornosť sa upierala na Alexandra Kristoffa, ale nórsky jazdec už nemal silu, aby nadviazal na svoju neskutočné výsledky z posledných dní. Ale v žiadnom prípade to nebral tragicky. "Vedel som, že dnes to bude na trati veľmi ťažké. Cítil som, že by to bolo prekvapenie, keby som tu vyhral. V ostatných ročníkoch mi tu niečo chýbalo, teraz som na tom nebol až tak zle. Na konci som nemal dostatok energie, aby som zostal pri najlepších. Bol som na svojom limite. Nemám rád tieto preteky na kockách a na rovine. Ale naša klasikárska kampaň bola úžasná. Degenkolb je silný jazdec a víťazstvo si zaslúži."
 
Záujem médii si vyslúžil aj Bradley Wiggins, pre ktorého to boli posledné preteky v kariére na ceste. Aj keď sa mu nepodarilo zvíťaziť, bol spokojný, že si dobre zajazdil. "Som rád, že je to už za nami a som spokojný s tým, ako to dopadlo. Silný vietor spôsobil, že sa poriadne jazdilo od samého začiatku, aj prvé sektory na kockách sa išli veľmi rýchlo. Bolo to náročné, ale som rád, že som dostal niekoľko príležitostí na útok. Ten môj najdôležitejší ostatných asi prekvapil, ale ocitol som sa v celkom dobrej pozícii. Potom sa ku mne pripojili jazdci, ktorí nechceli spolupracovať, preto nás rýchlo dobehli. Cítil som, že som mal nohy, aby som zvíťazil, ale to mali asi všetci, ktorí zostali v mojej skupine."
 
Boli sme zvedaví, či Lars Boom zopakuje svoje parádne predstavenie z minuloročnej TdF, ale holandský pretekár mal na trati viac smoly, ako by bol čakal. "Bolo veľa pádov a niekoľkokrát som musel minúť veľa energie, aby som sa vrátil späť. Bolo to ťažké, lebo sa išlo na plný plyn celý deň. Keď som sa potom vrátil do skupiny favoritov, bol som unavený. Samozrejme, aj Degenkolb pracoval veľmi tvrdo, ale o niečo menej ako ja. Vždy sa musíte snažiť a myslím si, že sa mi to dnes podarilo. Mohol som skončiť na druhom mieste, na Degenkolba som nemal. Pre mňa je dôležité, že som ukázal tímu, že môže so mnou počítať."
 
 
roubaix-sceneria-tcgf
Scenéria Paríž - Roubaix 2015 (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop