Amstel rozhodol špurt, titul získal majster sveta Kwiatkowski

17.4.2015, 21:01 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Slávna holandská jednorazovka nepotrebuje nič meniť na svojej trase, pretože rozhodujúce stúpanie Cauberg patrí medzi ikonické miesta cyklistiky a vždy pripraví napínavé vyvrcholenie. Cauberg aj tentoraz prilákal silnú konkurenciu, ktorá chcela úspešne vstúpiť do ardenského týždňa.
   
vlajka Amstel Gold Race 2015 (UCI World Tour, 4. kat., 50. ročník)
19.4. nedeľa zvlnená ciel rovina Maastricht - Valkenburg 251 km vitaz Kwiatkowski
historiavlanajsi-rocnikuvod-k-pretekomstartova-listina
 
Najväčším adeptom na víťazstvo bol Philippe Gilbert, ktorý vybojoval na tomto podujatí už tri triumfy. Belgický jazdec bol pred pretekmi sebavedomý a tvrdil, že na Caubergu by mal byť najrýchlejší, ale to len v tom prípade, ak nebude fúkať protivietor. Za svojich súperov označil napríklad Rodrígueza a Matthewsa, pričom austrálsky jazdec mal skutočne patriť medzi čiernych koňov podujatia. Do zoznamu favoritov sme mohli zaradiť aj Valverdeho, Kwiatkowskeho alebo Martina. Domáci borec Bauke Mollema chcel dnes vidieť ťažké preteky, tím Lampre-Merida zase zvažoval, či svojho lídra Ruia Costu nevyšle na konci do dlhšieho úniku.
 
Hneď na štarte nebol tím IAM Cycling v dobrej
ÚNIK DŇA
astana Laurens de Vreese
(Astana)
lampre Jan Polanc
(Lampre-Merida)
lottoj Timo Roosen
(Lotto-Jumbo)
cult Linus Gerdemann
(Cult Energy)
mtn Johann van Zyl
(MTN-Qhubeka)
roompot Mike Terpstra
(Roompot)
nálade, pretože ich líder Dries Devenyns musel z pretekov odstúpiť kvôli bolestiam chrbta. Okrem toho im chýbal aj Thomas Degan, ktorého zabrzdili žalúdočné problémy. Na prvých kilometroch sa odohrali len sporadické útoky, ten prvý podnikol holandský jazdec Wout Poels, ktorý si od začiatku roka užíva angažmán v tíme Sky. Skutočný únik sa potom vytvoril po treťom stúpaní, ktorých bolo mimochodom na trati pripravených až 34, pričom dopredu sa dostalo šesť jazdcov. Boli to Laurens de Vreese (Astana), Jan Polanc (Lampre-Merida), Timo Roosen (Lotto-Jumbo), Linus Gerdemann (Cult Energy), Johann van Zyl (MTN-Qhubeka) a Mike Terpstra (Roompot), ktorí od pelotónu dostali povolenie propagovať svoje dresy na čele pretekov.
 
Hlavný balík si potom doprial vlažnú hodinu pretekania, takže utečenci si vytvorili odstup presahujúci desať minút. To bol signál pre tímy ako BMC, Etixx - Quick-Step, Kaťuša či Movistar, aby sa začali seriózne venovať vedúcej skupine. V úniku sa prezentovali Laurens de Vreese, ktorý si po mačacích hlavách chcel ešte predĺžiť sezónu, či talentovaní vrchári a momentálne domestici do kopcov  pre svojich lídrov Polanc a Roosen. Pro-kontinentálne celky vyslali do brejku mladšieho brata Nikiho Terpstru a skúseného nemeckého cyklistu Linusa Gerdemanna, ktorý tentoraz skúša šťastie v dánskom zoskupení.
 
V polovici pretekov sa rozdiel medzi dvomi skupinami ustálil na úrovni šiestich minútach. Na čele pelotónu sme miestami videli jazdiť aj chlapcov z tímu Nippo-Fantini, ktorých kapitánom bol víťaz týchto pretekov z roku 2008 Damiano Cunego. Ale väčšinu práce vykonávali celky BMC a Movistar. Druhý zo štyroch prejazdov cez Cauberg (900 m; 7 %) sa odohral 90 kilometrov pred cieľom, potom sa jazdci dostali na druhý okruh, ktorý bol zo všetkých najťažší. Práve tu sa mohli odohrať zaujímavé pokusy o únik, ktoré by dostali najväčších favoritov pod tlak. Náskok utečencov klesol pod šesť minút.
 
Potom začal pelotón viditeľne zrýchľovať, jeho palebnú silu
14°C
doplnil tím Orica-GreenEdge. To bolo znamenie pre všetkých favoritov, aby sa na úzkych cestách pohybovali výlučne na čele hlavného balíka. Vedúca skupina postupne strácala pôdu pod nohami. Šesťdesiat kilometrov pred cieľom mala náskok 2:30, rýchlosť pelotónu bola stále vyššia. Pomaly sa blížili dva ťažké kopce Eyserbosweg a Keutenberg, ktoré mali potenciál rozprúdiť prvú dôležitú akciu. 
 
Na jednom strmom stúpaní vpredu nasadil vysoké tempo Jan Polanc, ktorého sa dokázali udržať len de Vreese a Gerdemann. Táto trojica tak mala dostatok síl, aby ešte bojovala na čele pretekov, ale hlavný balík im dýchal na chrbát s minútovou stratou. Eyserbosweg znamenal stop pre vedúcu trojicu, ktorú najskôr dobehli Tanner a Clarke. Pri nich sa ale dokázali udržať aj de Vreese a Polanc, ktorí tak pokračovali vo svojej aktivite. Z pelotónu si na tomto kopci vyrazila dopredu aj iná menšia skupinka, ktorá si pred ním vybudovala 10-sekundový náskok. Martin, Howes, Caruso, Kelderman, Rosa a Nibali boli tí, ktorí sa nachádzali za vedúcou štvoricou.
 
Hlavnému balíku chvíľu trvalo, kým našiel zdroje na skorú kontrolu týchto pohybov, nakoniec to skúšali Lotto-Soudal a Tinkoff. Po ďalšom ťažkom stúpaní Keutenberg sa udržali na čele pretekov len dvaja austrálski jazdci Clarke a Tanner, Nibali a spol. na nich strácali 15 sekúnd. Horšie to bolo s pelotónom, ktorý sa vzdialil na 50 sekúnd. Z Nibaliho partii ale vypadli Rosa a Caruso po vzájomnej kolízii, navyše už predtým vybehol do poľa Wilco Kelderman. Potom sa do vedúcej skupiny dostali Nibali, Howes a Martin, ktorí doplnili Tannera a Clarka.
 
Pelotón tak mal pred sebou už len túto päticu, BMC a Movistar boli opäť zoradení na jeho predných pozíciách a museli si poradiť so stratou 40 sekúnd. Vpredu bol agilný predovšetkým Vincenzo Nibali, ale po predposlednom prejazde cez Cauberg mala jeho skupina náskok len 20 sekúnd. Medzitým z nej vypadol Alex Howes. Pelotón si nakoniec dokázal poradiť s týmito hektickými pasážami a dostať pod kontrolu novú skupinu utečencov. Vpredu to ešte vyskúšal Simon Clarke, ktorý sa odpútal od Nibaliho a Martina. Tí sa čoskoro vrátili do hlavného balíka.
 
Po predposlednom stúpaní sa jazdec tímu Orica vpredu už nenachádzal, ale na odvážny útok sa potom odhodlal Jakob Fuglsang, za ktorého sa zavesil len Greg van Avermaet. Keďže belgický borec nechcel spolupracovať, obidvaja sa za chvíľu ocitli v pelotóne. O víťazovi dnešného podujatia tak rozhodla záverečná bitka na Caubergu.
 
Na tomto kopci najskôr zaútočil Ben Hermans, ktorého začali stíhať jazdci z Kaťuši. Keď sa im to podarilo, vyrazil dopredu Gilbert. Za ním však celý čas zostal Matthews, ktorý sa ho za žiadnu cenu nepustil. Potom k nim dorazili Valverde, Kwiatkowski a pomerne početná skupina, takže o víťazovi rozhodol špurt väčšej skupiny. A v ňom bol najrýchlejší Michal Kwiatkowski. Na druhom mieste finišoval Alejandro Valverde, tretí skončil Michael Matthews.
 
O všetkom tak nakoniec nerozhodol Cauberg, po ktorého prejazde zostala na čele pretekov väčšia skupina. Na záverečnom kopci vyrazil do očakávaného útoku Philippe Gilbert, za ním sa však držal ako kliešť Michael Matthews. Pre austrálskeho borca to bol nepochybne skvelý výkon, ale aj vďaka tomu mu na konci chýbali sily pre záverečný špurt.
 
Na vrchole Caubergu sa potom dostalo dopredu niekoľko jazdcov, z ktorých ukázal najlepšiu rýchlosť Michal Kwiatkowski. Poľský pretekár sa pred cieľovou páskou prešmykol popri svojich súperoch a vybojoval svoj prvý triumf na ardenských klasikách. Na konci sa výborne zorientoval a ukázal skvelú rýchlosť, preto si Etixx - Quick-Step mohol v tejto sezóne konečne vychutnávať triumf na slávnej klasike.
 
Na druhom mieste sa objavil Alejandro Valverde, ktorý na Caubergu patril medzi najsilnejších, ale Gilbertovi sa aj tak nevyrovnal. Španielsky jazdec však na konci potvrdil svoju všestrannosť, keď si vybojoval v špurte striebornú pozíciu, ale na očakávaný triumf na Amstli to stále nestačilo. Vo výbornej pozícii sa v závere ocitol Michael Matthews, ktorý bol vo vedúcej skupine jasne najrýchlejším pretekárom, ale obrovské úsilie na Caubergu ho v konečnom dôsledku obrali o možnosť triumfovať. Ale po dnešnom výkone si musí aj tak zvýšiť sebavedomie.
 
Hrdina cieľového stúpania Philippe Gilbert skončil až na desiatom mieste, pre neho muselo byť veľkým prekvapením, ako sa pri ňom udržal spomínaný austrálsky borec. Do najlepšej desiatky sa dostali osvedčené mená, medzi ktorými púta pozornosť Greg van Avermaet, ktorý ešte našiel energiu po ťažkých kockových klasikách. Výborné výkony ukázali aj nádejný francúzsky borec Julian Alaphilippe, ktorý by sa mohol na týchto klasikách v budúcnosti výraznejšie presadzovať, a poľský pretekár Maciej Paterski, ktorý už bol veľmi dobrý na Brabantskom šípe.
 
Michal Kwiatkowski (Etixx - Quick-Step): "Vôbec to nebolo jednoduché. Posledný kilometer som prežil vo veľkých ťažkostiach. Cez predposledný prejazd cez Cauberg som veľmi trpel. Povedal som to aj mojim spolujazdcom. Ale nakoniec sa mi podarilo vyhrať takýmto spôsobom. Je to úžasné víťazstvo v dúhovom drese. Mali sme v pláne dostať jazdca do úniku, preto bolo dôležité, že Tony Martin sa dostal do Nibaliho skupiny. Veľmi mi pomohol. Som plný vďačnosti mojim spolujazdcom. Toto je pre mňa sen. Teším sa na ďalšie preteky, ale toto je úžasný deň." 
 
Alejandro Valverde (Movistar): "Myslím si, že som dnes nemohol dosiahnuť lepší výsledok, ako sa mi podarilo. Na Cauberg som prišiel v dobrej pozícii, ale v jednom momente sa tempo predo mnou spomalilo a zostal som zavretý. Našťastie som uvidel, ako Gilbert začal atakovať. Potom som mal dobré nohy, preto som hneď za ním  vyštartoval. Keď som ich na vrchole dobehol, chcel som pokračovať vo svojom úsilí, pretože som si myslel, že Gilbert a Matthews sa budú po sebe pozerať. Ale nestalo sa tak. Bol som jedným z najsilnejších jazdcov, získal som druhé miesto, bojoval som ako zvyčajne, preto musím byť spokojný."
 
Michael Matthews (Orica): "Pre mňa to bola prvá účasť vo finále na Amstli, preto musím byť s výsledkom spokojný. Teším sa, ako som dnes pretekal, na trati som nechal úplne všetko. Škoda len, že z toho nebolo víťazstvo. Išiel som na doraz, aby som sa na Caubergu udržal pri Gilbertovi, a minul som na to veľa energie. Myslel som, že na konci stúpania budeme mať pred ostatnými dostatočný náskok, ale za nami sa nachádzalo niekoľko silných jazdcov, ktorí nás dobehli. Dúfal som, že na konci budem šprintovať len proti Gilbertovi, ale v záverečnom špurte našej skupiny som to mal veľmi ťažké."           
 
 
VÝSLEDKY PRETEKOV
1. kwiatek vlajka KWIATEK Michal 6h 31' 49'' 80 b.
ETIXX - QUICK-STEP
2. movistar vlajka VALVERDE Alejandro + 00' 00'' 60 b.
MOVISTAR TEAM
3. orica albansko MATTHEWS Michael + 00' 00'' 50 b.
ORICA GREENEDGE
4. lampre vlajka COSTA Rui + 00' 00'' 40 b.
 LAMPRE - MERIDA
5. bmc albansko VAN AVERMAET Greg + 00' 00'' 30 b.
BMC RACING TEAM
6. lotto vlajka GALLOPIN Tony + 00' 00'' 22 b.
LOTTO SOUDAL
7. etixx vlajka ALAPHILIPPE Julian + 00' 00'' 14 b.
ETIXX - QUICK-STEP
8. wanty vlajka GASPAROTTO Enrico + 00' 00'' 10 b.
WANTY - GROUPE GOBERT
9. ccc vlajka PATERSKI Maciej + 00' 00'' 6 b.
CCC SPRANDI POLKOWICE
10. bmc albansko GILBERT Philippe + 00' 00'' 2 b.
BMC RACING TEAM
 
    
 
 
amstel-2015-profil-maly
 
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop