Valónsky šíp zmenil dojazd, rozhodne aj tak Mur de Huy?

20.4.2015, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Druhá ardenská klasika zavedie pretekárov po Caubergu na ďalšie legendárne stúpanie, ktoré je oveľa prudšie a preto vyžaduje poriadnu vrchársku kvalitu. Mur de Huy je postrachom všetkých cyklistov, ale jeho dobytie patrí v cyklistike medzi najkrajšie momenty vôbec.
 
Valónsky šíp je vymedzený týmto kopcom a práve vďaka nemu sa stal súčasťou ardenského týždňa.  Na trase nestriehnu žiadne iné prekážky, ktoré by boli výzvou pre štartové pole, z toho dôvodu o víťazovi posledných jedenástich ročníkov rozhodlo spomínané stúpanie. V tomto roku organizátori predsa len vymysleli jednu zmenu a niečo cez päť kilometrov pred cieľom postavili ďalší zaujímavý kopec, ktorý by mohol zmeniť monotónny spád pretekov.
 
 
Ovplyvní dojazd do cieľa pridaný kopec?
 
Trasa obsahuje jedenásť stúpaní, z toho sú tri prechody cez Muur de Huy. Prvé tri štvrtiny pretekov bývame svedkami bežnej naháňačky medzi utečencami a hlavným balíkom. Ten kontrolujú tímy najväčších favoritov, a na zvlnenom teréne to nie je pre nich náročná úloha. Skutočné preteky začnú tesne pred predposledným prejazdom cez Muur de Huy, ktorý je situovaný 30 kilometrov pred cieľom, kde sa budú všetci favoriti tlačiť dopredu. Zvyčajne tu vidíme niekoľko útokov. Niektorým jazdcom sa aj podarí dostať pred pelotón, ale najsilnejšie tímy si s týmito atakmi dokážu poradiť ešte pred cieľom.
 
Tesne pred ním sa však nachádza novinka, krátky kopec Cote de Cherave (1,3 km; 8,1 %), ktorý môže ovplyvniť príchod do cieľa. Cote de Cherave je dostatočne prudký, aby ponúkol priestor pre nebezpečné útoyk od silných jazdcov, ktorí nechcú čakať na posledné stúpanie. Keďže je prvýkrát súčasťou Valónskeho šípu, ťažko odhadnúť, aký náskok si tu musia útočníci vybudovať, aby im vydržal až do konca. V každom prípade tento kopec kladie značné nároky na pomocníkov hlavných favoritov, aby tieto hroziace pohyby eliminovali.
 
Samotný Mur de Huy (1,3 km; 9,6 %) je unikátnou záležitosťou. Cieľové stúpanie začína pozvoľna, ale postupne sa jeho sklon zvyšuje, až vyvrcholí v druhej tretine známou S-zákrutou, kde dosahuje svoje maximá 25 percent. Potom zostáva do cieľa okolo štyristo metrov, ktorých prevýšenie nie je také brutálne, ale s prehľadom prekračuje 10 %. Kľúčom pre úspech na tomto kopci je pozičná jazda a trpezlivosť. Na začiatku stúpania sa musí pretekár nachádzať na samom čele pelotónu, pretože na prichádzajúcich strmých úsekoch sa len ťažko prederie dopredu. Potom musí zaútočiť v tom správnom momente. V minulosti si už mnoho jazdcov vylámalo zuby na predčasnom ataku, preto na konci zavážia skúsenosti a bezchybné rozhodnutie. Posledný víťaz Alejandro Valverde celý čas v závere jazdil na tretej-štvrtej pozícii a smrteľnú ranu vyslal len 150 metrov pred cieľom.
 
 
valverde-valonsky-sip-2014-movf
Alejandro Valverde víťazí na Valónskom šípe 2014 (© Movistar Team)
 
 
Plejáda vrchárov si vytýčila spoločný cieľ
 
Španielsky cyklista aj tentoraz patrí medzi hlavných favoritov. Na túto pozíciu ho predurčujú jeho poznatky terénu a športová forma, veď nedávno dorazil na vrchol Caubergu hneď za Gilbertom a Matthewsom, hoci ho tam zabrzdili menšie problémy. Valverde na tomto podujatí triumfoval už dvakrát, ak by sa mu to podarilo aj tentoraz, vyrovnal by rekord Merckxa či Rebellina.
 
V parádnej forme po minuloročnom treťom mieste sem prichádza Michal Kwiatkowski. Poľský jazdec perfektne zvládol prvú ardenskú klasiku, preto môže pretekať s väčším pokojom. Aj on patril medzi najsilnejších na Caubergu, preto ho nemusí vystrašiť ani Mur de Huy. V ostatnej edícii sa tu dostal príliš skoro na úplné čelo hlavného balíka a potom nestačil reagovať na Valverdeho pohyb. Tentoraz bude jazdiť obozretnejšie, pretože dokáže zúročovať svoje skúsenosti.
 
Veľký deň prichádza pre Joaquima Rodrígueza a Sergia Henaa. Jazdec tímu Kaťuša miluje takéto dojazdy a pred tromi rokmi tu dokázal zvíťaziť. Potom sa mu lepila smola na päty, ale pred týmto ročníkom je jeho výkonnosť konečne veľmi dobrá. Na Caubergu sa síce nedostal do finále, ale prichádzajúce brutálne sklony z neho robia mimoriadne nebezpečného súpera. A nesmieme zabúdať, že bude mať pri sebe dvorného pomocníka Daniela Morena.
 
Na Amstli nezažiaril ani Sergio Henao, ale aj pre neho platí, že len teraz prichádza na rad jeho obľúbený terén. 27-ročný kolumbijský jazdec tu pred dvomi rokmi ukázal svoju výbušnosť a obsadil striebornú pozíciu. V súčasnej konštelácii si určite trúfa aj na víťazstvo. Tím Sky bude posilnený o prítomnosť Chrisa Frooma, ktorý sa sústredí na L-B-L, ale ktovie, či si nevyskúša svoj zúrivý atak.
 
 
amstel-2015-podium-movf-
Pódium Amstel Gold Race 2015: Valverde - Kwiatek, Matthews (© Movistar Team)
 
 
Daniel Martin sa v minulom roku presvedčil, že sa dokáže presadiť aj v takomto prudkom dojazde. Írsky jazdec v sebe takisto ukrýva výbušnosť, ktorá na Mur de Huy môže ostatných prekvapiť. Tím Cannondale-Garmin bude mať vo svojich radoch aj Tom-Jelte Slagtera, ktorý v minulom roku finišoval na piatom mieste. Na túto výzvu si trúfa takisto Philippe Gilbert, pre ktorého môže byť tento finiš príliš náročný, ale nesmieme zabúdať na jeho triumf z roku 2011.
 
Čiernym koňom pretekov môže byť tentoraz Simon Yates z Orici, ktorý si výborne poradil so strmými kopcami na Okolo Baskicka. Spolu s ním bude v austrálskom tíme Michael Albasini, ktorý má bohaté skúsenosti so záverečným stúpaním. Podobne ako belgický borec Jelle Vanendert. Ale na štarte sa predstaví množstvo výborných vrchárov ako Quintana, Costa, Majka, Kreuziger, Mollema, Nibali či Fuglsang, takže na konci pretekov bude na čele poriadna tlačenica.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop