Mur de Huy ovládol Valverde, Purito bol na konci zatvorený

20.4.2015, 21:08 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Valónsky šíp je bytostne spätý s prudkým finišom na Mur de Huy, ktorý v tejto edícii dostal na konci zdatného pomocníka v podobe Côte de Cherave. Dnešný záver si mali užiť všetci výbušní borci, ale po mnohých rokoch sa otvorila víťazná cesta aj pre útočiacich jazdcov.  
 
albansko Valónsky šíp 2015 (UCI World Tour, 4. kat., 79. ročník)
22.4. streda zvlnená ciel rovina Waremme > Mur de Huy 205 km vitaz Valverde
historiavlanajsi-rocnikuvod-k-pretekomstartova-listina
 
Cieľové stúpanie Mur de Huy (1,3 km; 9,6 %) sa pýšilo zaujímavými parametrami, kde sa v závere mohol vytiahnuť len mimoriadny cyklista, ktorý pripravené strmé sklony prekoná trpezlivým spôsobom, ale s potrebnou razanciou. Tento finiš vyhovoval pretekárom ako Rodríguez, Valverde, Martin, Kwiatkowski či Henao, ale na štarte sa objavili aj Nibali, Majka, Kreuziger, Quintana alebo Mollema, ktorí mohli využiť predposledný kopec Côte de Cherave (1,3 km; 8,1 %), aby popreháňali hlavný balík.
 
V mestečku Waremme na začiatku pretekov chýbal zo štartovej listiny len Lieuwe Westra (Astana). Podujatie odštartovalo klasickým spôsobom. Na prvých kilometroch sa odohralo niekoľko útokov na vytvorenie hlavného brejku a
ÚNIK DŇA
lotto Thomas de Gendt
(Lotto-Soudal)
lottoj Mike Teunissen
(Lotto-Jumbo)
bretagne Brice Feillu
(Bretagne-Séché)
wanty Jerome Baugnies
(Wanty-Groupe)
roompot Reinier Honig
(Roompot)
united Daniele Ratto
(UnitedHealthcare)
topsport Pieter Vanspeybr.
(Topsport-Vlaan.)
netrvalo dlho, aby sa pred pelotónom usadila 7-členná skupina. Dostali sa do nej Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Mike Teunissen (Lotto-Jumbo), Brice Feillu (Bretagne-Séché), Jerome Baugnies (Wanty-Groupe), Reinier Honig (Roompot), Daniele Ratto (UnitedHealthcare) a Pieter Vanspeybrouck (Topsport-Vlaanderen). Tento únik nechával pelotón chladným, partia na čele pretekov si takmer okamžite vybudovala náskok osem minút.
 
Do úniku sa dostal známy belgický bojovník de Gendt, ktorý by vydržal jazdiť pred pelotónom aj celý deň. Podobné sklony máva a často ich využíva aj Brice Feillu, slovenskí fanúšikovia si zase spomínajú na talianskeho klasikára Daniela  Ratta, ktorý mal v minulej sezóne v drese Cannondalu pomáhať Petrovi Saganovi na mačacích hlavách. Zaujímavým jazdcom v úniku bol 22-ročný nováčik Mike Teunissen, ktorý dostal šancu v tíme Lotto-Jumbo. Tento cyklista má veľký talent na jednodňové podujatia, veď v kategórii U23 sa stal majstrom sveta v cyklokrose a vyhral Paríž - Roubaix. Vpredu nechýbal ani zástupca novovytvoreného holandského celku Roompot, ktorý do úniku vysiela jazdcov na každých pretekoch, kde sa objaví na štarte.
 
V hlavnom balíku udávali prvé husle tímy Kaťuša a Movistar, ktoré mali vo svojich radoch dvoch španielskych borcov, Rodrígueza a Valverdeho, ktorí mali vysoké šance na dnešné víťazstvo. Ich zásluhou klesol náskok vedúcej skupiny na prvom prejazde cez Mur de Huy na šesť minút. Pred týmto stúpaním sa v pelotóne objavila nervozita a spôsobila kolíziu, do ktorej sa zaplietli aj Thiago Machado (Kaťuša) a Daniel Martin (Can-Garmin). Írsky jazdec pritom patril medzi hlavných favoritov a po páde sa dostal do zbytočných problémov. Na vrchole múru strácal na pelotón jednu minútu. Ale potom sa za pomoci spolujazdcov dokázal vrátiť späť.
 
Náskok vedúcej skupiny sa dlhú dobu držal na úrovni šiestich minútach, Kaťuša a Movistar zostávali vo svojej kontrole osamotení. Šesťdesiat kilometrov pred cieľom sa situácia zmenila, na čele balíka sa zoradil tím Sky a tempo sa začalo zvyšovať. Dopredu sa tlačilo viacero tímov, pretože na trati mali pred sebou dve ďalšie stúpania. To prvé z nich znamenalo stopku v úniku pre Teunissena a Honiga.
 
Potom začali aktívne jazdiť
17°C
aj farby Etixx - Quick-Step a pod touto paľbou klesol náskok vedúcej pätice pod tri minúty. V pelotóne sa odohral ďalší nepríjemný pád, ktorý poslal na zem Gilberta, Jungelsa či Arredonda. Philippe Gilbert sa na ceste poriadne doudieral, a aj keď znovu vysadol na bicykel, po chvíli bol nútený odstúpiť z pretekov. Belgický jazdec sa teda rozhodol šetriť na L-B-L. Kolízie na podujatí neprestávali, po jednej z nich zostal za pelotónom napríklad Wout Poels, iná vyradila zo záverečnej bitky Jelle Vanenderta, ktorý preteky takisto nedokončil. Medzitým nedokázal udržať tempo hlavného balíka Daniel Martin, ktorý trpel na následky svojho predchádzajúceho pádu.
 
Druhý prechod cez Mur de Huy rozbil vedúcu skupinu, na čele zostali už iba de Gendt a Baugnies. Z pelotónu zaútočil Giovanni Visconti, za ktorým sa vydal len Luis Leon Sánchez. K tejto dvojici sa pridal aj Daniele Ratto a pred pelotónom si užívali menší náskok. Za chvíľu sa obidve skupiny spojili a vpredu sa vytvorila nová 5-členná partia, ktorá mala náskok 20 sekúnd. Lenže na treťom kopci od konca Ratto, de Gendt a Baugnies už nemali silu pokračovať v prednej skupine. Baugnies ešte dokázal zachytiť atak Tejay van Garderena, ktorý vyrazil z pelotónu spoločne s Louisom Varvaekem.
 
Tento útok však netrval dlho, takže pred predposledným stúpaním bojovala vpredu len dvojica Visconti a Sánchez s náskokom 25 sekúnd. Ďalší pád poslal na zem aj Chrisa Frooma, ktorý sa potom na bicykli len ťažko rozbiehal. Všetci boli napätí, ako sa bude vyvíjať situácia na novom kopci Côte de Cherave, preto chcel byť každý z favoritov na predných pozíciách v pelotóne. Vedúca dvojica tu bola pohltená, náznaky atakov predviedli Nibali a Kreuziger, ale nepodarilo sa im vytvoriť medzeru. Oveľa sympatickejší útok predviedol Tim Wellens, za ktorým vyrazil len Giampaolo Caruso. Wellens si vybudoval 10-sekundový náskok pred pelotónom, Caruso sa k nemu nakoniec nedokázal pripojiť.
 
Belgický jazdec pred Mur de Huy zvýšil svoj náskok na 14 sekúnd, ale za sebou mal nabudený pelotón. Wellensovi to nevyšlo a do hry sa teda dostali všetci favoriti. V najprudších úsekoch sa vyprofilovala skupina dvadsiatich jazdcov a na prvý útok sme čakali až do samého konca. Podobne ako v minulom roku ho v správnom čase odpálil Alejandro Valverde a obhájil svoj titul. Na druhom mieste finišoval Julian Alaphillipe, tretie miesto putuje do rúk  Michaela Albasiniho
 
Na cieľovom stúpaní sme nevideli žiadnu veľkú drámu, všetci favoriti kontrolovali jeden druhého až do méty dvesto metrov, keď sa rozhodol zaútočiť obhajca prvenstva. Pri svojom útoku si vytvoril značnú medzeru, ktorú nedokázal nikto zaplniť. Jazdec tímu Movistar získal svoje tretie víťazstvo na tomto podujatí, čo je maximum, ktoré sa okrem neho podarilo dosiahnuť len štyrom pretekárom, vrátane Eddyho Merckxa. Po druhom mieste na Amstli tak Valverde dokazuje, že v Ardenách je vždy stopercentne pripravený.
 
Na druhom mieste finišoval 22-ročný Julian Alaphillipe, čo je pre neho najlepší výsledok v kariére. Tím Etixx - Quick-Step celý deň pracoval pre Kwiatkowskeho, ale ten skončil až na 33.mieste. Namiesto neho si s náročným dojazdom skvele poradil francúzsky mladík, ktorý tam jazdil na čele skupiny favoritov. Aj keď sa mu nepodarilo odraziť Valverdeho útok, stále bol najsilnejší spomedzi ostatných pretekárov. Nesmieme zabúdať ani na to, že vynikajúcu formu ukázal aj na AGR siedmim miestom. Michael Albasini zase nadviazal na svoje druhé miesto z roku 2012 a tento výsledok ho určite povzbudí k lepším výkonom, pretože doteraz nemal príliš úspešný ročník.
 
Dvojica z Kaťuše Rodríguez a Moreno dorazila do cieľa tesne za pódiovým umiestneným, pre jazdcov ich kvalít to môže byť sklamaním. Viac od seba asi očakával aj Sergio Henao. Dobrú výkonnosť potvrdzuje v tomto týždni Fuglsang, pred L-B-L to môžeme povedať aj o Keldermanovi. Výborné predstavenie predviedol Vuillermoz, na ktorého lezecké schopnosti sa tak môžu tešiť Peraud a Bardet.
 
 
Alejandro Valverde (Movistar): "Bol to ťažký deň s množstvom pádov. Nepamätám si náročnejšiu edíciu. Som veľmi šťastný, že sa mi podarilo zvíťaziť, tím išiel naozaj výborne. Na konci sme mali vpredu Viscontiho, ktorý bol vo výbornej pozícii. Pred cieľom som mierne zrýchlil, a keď som cítil, že dokážem ísť naplno až do konca, vedel som, že to udržím. Pridané stúpanie v závere malo vplyv na preteky, pretože na Mur de Huy sme prišli všetci viac unavení. Ja som sa na ňom cítil skvele, preto som sa rozhodol, že budem viesť tempo, aby ma súperi nezavreli, a zároveň som mohol sledovať ich útoky."
 
Julian Alaphillipe (Etixx - Quick-Step): "Toto bola moja prvá účasť na pretekoch a na Mur de Huy som nikdy predtým nejazdil. Som prekvapený a šťastný. Stúpanie Cherave vytvorilo napäté finále. Mojou úlohou tu bolo sledovať útoky, aby som ochránil Kwiatkowskeho. Na cieľovom stúpaní sa objavila vpredu veľká skupina. Ja som mal veľmi dobré nohy a navyše som sa ocitol na samom čele tejto skupiny, takže som dostal svoju šancu. Potom som urobil, čo bolo v mojich silách, ale keď sa Valverde dostal dopredu, na strmých úsekoch nebolo možné ho dobehnúť. Som stále mladý jazdec, ktorý sa snaží zbierať skúsenosti a podporovať svojich lídrov, ale rád využijem šancu, ak sa naskytne."
 
Joaquim Rodríguez (Kaťuša): "Na cieľovom stúpaní sa odohral scenár, ktorý mi nehral do kariet. Cítil som sa dobre, ale na svojom obľúbenom mieste na útok som bol zablokovaný. Okrem toho bolo tempo na Mur de Huy veľmi vysoké. Bol som síce vpredu, ale pri takej rýchlosti v žiadnom prípade nebolo možné atakovať o čosi skôr. Keď som videl Valverdeho pohyb, vedel som, že je po všetkom. Ale teší ma, že som sa cítil veľmi dobre. Pred Liége som poriadne motivovaný."
 
 
Vo štvrtok o 11:00 budeme publikovať najexkluzívnejší rozhovor v našej histórii...
 
 
VÝSLEDKY PRETEKOV
1. movistar vlajka VALVERDE Alejandro 5h 08' 22'' 80 b.
MOVISTAR TEAM
2. etixx vlajka ALAPHILLIPE Julian + 00' 00'' 60 b.
ETIXX - QUICK-STEP
3. orica vlajka ALBASINI Michael + 00' 00'' 50 b.
ORICA GREENEDGE
4. katusha vlajka RODRÍGUEZ Joaquim + 00' 00'' 40 b.
 KATUSHA TEAM
5. katusha vlajka MORENO Daniel + 00' 00'' 30 b.
KATUSHA TEAM
6. ag2r vlajka VUILLERMOZ Alexis + 00' 04'' 22 b.
AG2R LA MONDIALE
7. sky HENAO Sergio + 00' 04'' 14 b.
SKY PROCYCLING
8. astana vlajka FUGLSANG Jakob + 00' 04'' 10 b.
ASTANA PRO TEAM
9. garmin vlajka SLAGTER Tom-Jelte + 00' 04'' 6 b.
TEAM CANNONDALE - GARMIN
10. lottoj vlajka KELDERMAN Wilco + 00' 04'' 2 b.
TEAM LOTTO NL - JUMBO
     
 
valonsky-sip-2014-valverde-movf
Alejandro Valverde vyhráva Valónsky šíp (klik pre zväčšenie) (© Movistar Team)
 
 
valonsky-sip-2015-alaphillipe-eqsf
Julian Alaphillipe so životným 2. miestom (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
valonsky-sip-2015-pad-tcgf
Pád Daniela Martina z Cannondale - Garmin (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
 
 
 
 
 
 
valonsky-sip-2015-profil
 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop