Turecko: Na záver v Istanbule zaskočil Cavendisha Španiel Mas

25.4.2015, 10:36 | Preteky vo svete | L.Timko a T. Šandor
Turecko nie je len dovolenkovým, ale aj šprintérskym rajom. Svoje o tom vedia najmä André Greipel s deviatimi a Mark Cavendish so štyrmi etapovými triumfami. Obaja si tento rok prišli štatistiky dvoch najúspešnejších pretekárov histórie týchto pretekov vylepšiť. My sme dúfali, že uvidíme pekne bojovať Michaela Kolářa s Jurajom Saganom. Zo Slovákov má na Turecko najlepšie spomienky Maroš Kováč, ktorý tu v drese trenčianskej Dukly vyhral etapu v roku 2007, keď boli preteky ešte v druhej kategórii.
 
 
vlajka Okolo Turecka 2015 (UCI Europe Tour, 1255 km, 51. ročník)
1. 26.4. rovinatá ciel rovina Alanya > Alanya 145 km vitaz Cavendish
2. 27.4. rovinatá ciel rovina Alanya > Antalya 182 km vitaz Cavendish
3. 28.4. horská ciel rovina Kemer > Elmali 163 km vitaz Rebellin
4. 29.4. zvlnená ciel rovina Fethiye > Marmaris 132 km vitaz Greipel
5. 30.4. kopcovitá ciel rovina Mugla > Pamukkale 160 km vitaz Modolo
6. 1.5. zvlnená ciel rovina Denizli > Selcuk 184 km vitaz Bilbao
7. 1.5. zvlnená ciel rovina Selcuk > Izmir 168 km vitaz Cavendish
8. 1.5. rovinatá ciel rovina Istanbul > Istanbul 121 km vitaz Mas
 
vlanajsi-rocnikstartova-listina
 
 
rovinatá ciel rovina Istanbul > Istanbul 121 km vitaz Mas
 
Posledný deň v Turecku bol absolútne rovinatý a cyklisti si mohli prezrieť veľkomesto na rozhraní Európy a Ázie. My sme dúfali, že výbornú rýchlosť dnes opäť ukáže Michael Kolář a potrápi veľkých favoritov v boji o etapový triumf. Napokon sa tak nestalo.
 
Organizátori si na záver pripravili veľmi technický dojazd. Krátke stúpanie a kopec zákrut po kockách. V Tinkoff-Saxo stavili na štvrtého muža celkového poradia Jaya McCarthyho. Ani jemu to však nevyšlo. Kilometer pred cieľom, v kopci, atakoval Lluis Mas z Caja Rural, vytvoril si trojsekundovú výhodu a dokázal to udržať až do cieľa. Druhý finišoval Mark Cavendish (Etixx), ktorý sa ocitol už na šesťstovke sám na prvej pozícii za Masom. Boonena s Renshawom akoby to stúpanie prekvapilo. Dlhý predlhý špurt Cav zvládol tak, že síce pred seba nikoho nepustil, Masa však nedostihol. Ten sa radoval vôbec z prvého triumfu v kariére. Doteraz sme ho poznali ako pretekára z klasických celodenných únikov.
 
Z Turecka odchádza spokojná hlavne Lampre-Merida. Chorvát Kristian Durašek sa stal celkovým víťazom pretekov. Nestarnúci Davide Rebellin napokon preteky kvôli pádu veľmi smolne nedokončil a jeho druhé miesto pripadlo Eduardovi Selpúvedovi z Bretagne. Tinkoff dosiahol s Jayom McCarthym pekné tretie miesto.
 
 
VÝSLEDKY 8. ETAPY
1. vlajka MAS Lluis CAJA RURAL - SEGUROS RGA 3h 59' 49''
2. vlajka CAVENDISH Mark ETIXX - QUICK-STEP + 00' 00''
3. vlajka BARBERO Carlos CAJA RURAL - SEGUROS RGA + 00' 00''
4. vlajka PETACCHI Alessandro SOUTHEAST PRO CYCLING + 00' 00''
5. vlajka COLLI Daniele NIPPO - VINI FANTINI + 00' 00''
38. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 18''
81. vlajka SAGAN Juraj TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 06''
 
 
KONEČNÉ PORADIE
1. vlajka DURAŠEK Kristijan LAMPRE - MERIDA 31h 06' 44''
2. albansko SÉPULVEDA Eduardo BRETAGNE - SECHE ENVIRON. + 00' 32''
3. albansko McCARTHY Jay TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 56''
4. CANO Alex vlajka + 01' 30''
5. albansko PAUWELS Serge MTN - QHUBEKA + 01' 32''
87. vlajka SAGAN Juraj TEAM TINKOFF - SAXO + 37' 42''
114. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 53' 10''
 
 
zvlnená ciel rovina Selcuk > Izmir 168 km vitaz Cavendish
 
Siedma etapa vzbudzovala napätie najmä stúpaním, ktoré sa nachádzalo 29 kilometrov pred cieľom. To v prvom rade mohlo vyradiť zo záverečného dojazdu špurtérov alebo motivovať niektorých jazdcov, aby si vylepšili svoje pozície v klasifikácii. Pôvodný únik troch jazdcov bol zlikvidovaný práve na tomto kopci a potom sme videli dve drámy. Najskôr do útoku zavelil Davide Rebellin, ktorý si v spoločnosti ďalších troch jazdcov vypracoval odstup od hlavného balíka 15 sekúnd, ale ten bol natoľko silný, aby jeho atak eliminoval.
 
Na vrchole stúpania sa vpredu nachádzalo okolo tridsať cyklistov a za nimi sa ocitla partia Marka Cavendisha, ktorá potrebovala zmazať manko jednej minúty. Britský šprintér sa chcel dostať späť do hry, tímy ako Orica a Tinkoff-Saxo mu v tom potrebovali zabrániť, pričom Tinkoff tu mal najrýchlejšieho pretekára Daniele Bennatiho. Etixx nakoniec priviezol Cavendisha späť do hlavného balíka, pričom nebol jediným rýchlym jazdcom, ktorému sa to podarilo. Na cieľovej páske sme preto videli špurt väčšej skupiny.
 
Najrýchlejším mužom v siedmej etape bol Mark Cavendish, ktorému sa osvedčila spolupráca s Renshawom. Na druhom mieste skončil Andrea Piechele, tretí dorazil Kristian Sbaragli. Britský jazdec bol na konci jasne najlepší, pochvalu si zaslúžia aj jeho spolujazdci, ktorí ho dokázali vrátiť späť do hlavnej skupiny. V celkovom poradí sa nič nezmenilo, ak Kristijan Durasek zajtra dorazí do cieľa, stane sa celkovým víťazom pretekov.           
 
VÝSLEDKY 7. ETAPY
1. vlajka CAVENDISH Mark ETIXX - QUICK-STEP 3h 59' 49''
2. vlajka PIECHELE Andrea BARDIANI - CSF PRO TEAM + 00' 00''
3. vlajka SBARAGLI Kristian MTN - QHUBEKA + 00' 00''
4. vlajka BELETTI Manuel SOUTHEAST PRO CYCLING + 00' 00''
19. vlajka CORT Magnue ORICA GREENEDGE + 00' 00''
111. vlajka SAGAN Juraj TEAM TINKOFF - SAXO + 07' 53''
119. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 07' 53''
 
 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 7. ETAPE
1. vlajka DURASEK Kristijan LAMPRE - MERIDA 28h 21' 23''
2. vlajka REBELLIN Davide CCC SPRANDI POLKOWICE + 00' 21''
3. albansko SÉPULVEDA Eduardo BRETAGNE - SECHE ENVIRON. + 00' 32''
4. albansko McCARTHY Jay TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 14''
5. CANO Alex vlajka + 01' 30''
90. vlajka SAGAN Juraj TEAM TINKOFF - SAXO + 36' 54''
125. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 53' 10''
 
 
zvlnená ciel rovina Denizli > Selcuk 184 km vitaz Bilbao
 
Posledná dôležitá etapa pre celkovú klasifikáciu končila stúpaním Selcuk (5 km; 8 %), ktoré vyhovovalo výbušným pretekárom, pretože na jeho svahoch sa objavilo niekoľko prudkých sklonov. Po štarte sa odohrala veľmi rýchla cyklistika, ktorá sa ukončila až po päťdesiatich kilometroch, keď sa dopredu dostali Rudolph (Drapac), Salomein (Topsport-Vlaanderen), Jans (Wanty-Groupe) a Akdilek (Torku). Títo utečenci upokojili na chvíľu situáciu, potom sa na čelo pelotónu dostal tím Tinkoff-Saxo a pedantne kontroloval ich odstup. Jedných z jeho borcov na čele pelotónu bol Juraj Sagan, ktorý si dnešnú etapu poctivo odpracoval.
 
Táto snaha Tinkoffu udržiavala odstup na úrovni dvoch minút, ten sa im však podarilo vynulovať na prvom dôležitom stúpaní 20 kilometrov pred cieľom. Pred cieľovým kopcom sa potom sa odohrala pozičná bitka, ani jeden z favoritov ju nechcel prehrať. Na samotnom Selcuku nastavil vysoké tempo tím MTN-Qhubeka a podarilo sa mu okresať hlavný balík, ale najdôležitejší jazdci v ňom zostávali. Necelé tri kilometre pred vrcholom podnikol prvý atak Miguel Angel López z Astany, ktorý si vybudoval pekný odstup. Na najtvrdších úsekoch sa však pod tlakom mnohých atakov (najmä Caja Rural) rozbila skupina favoritov a Davide Rebellin začal strácať na svojich súperov.
 
K jazdcovi tímu Astana sa potom na čelo dostal Pello Bilbao, ktorému sa nakoniec podarilo prešpurtovať mladého Kolumbijčana na cieľovej páske. Tretí prišiel na vrchol Heinier Parra a za ním favoriti v malých rozostupoch. Najväčšiu stratu si však pripísal Davide Rebellin, ktorého tak vymenil na priebežnom prvom mieste Kristijan Durasek. Na štvrtom mieste finišoval Thomas de Gendt. Ďalší z favoritov Eduardo Sépulveda obsadil siedmu priečku so stratou 18 sekúnd, Jay McCarthy si pripísal manko 34 sekúnd.
 
Udalosťou dňa teda bolo zosadenie Davide Rebellina z vedúcej priečky. Taliansky jazdec nedokázal odolať náporu svojich súperov, zásluhu mal na tom najmä tím Caja Rural, a prenechal svoje miesto Kristijanovi Durasekovi. Chorvátsky jazdec tak stojí pred najväčším úspechom svojej kariéry.            
 
VÝSLEDKY 6. ETAPY
1. vlajka BILBAO Pello CAJA RURAL - SEGUROS RGA 4h 38' 46''
2. LÓPEZ Miguel Angel ASTANA PRO TEAM + 00' 03''
3. PARRA Heinier CAJA RURAL - SEGUROS RGA + 00' 11''
4. vlajka DURASEK Kristijan LAMPRE - MERIDA + 00' 18''
19. vlajka REBELLIN Davide CCC SPRANDI POLKOWICE + 01' 01''
127. vlajka SAGAN Juraj TEAM TINKOFF - SAXO + 11' 01''
153. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 19' 07''
 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 6. ETAPE
1. vlajka DURASEK Kristijan LAMPRE - MERIDA 24h 21' 34''
2. vlajka REBELLIN Davide CCC SPRANDI POLKOWICE + 00' 21''
3. albansko SÉPULVEDA Eduardo BRETAGNE - SECHE ENVIRON. + 00' 32''
4. albansko McCARTHY Jay TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 14''
5. CANO Alex vlajka + 01' 30''
77. vlajka SAGAN Juraj TEAM TINKOFF - SAXO + 29' 01''
127. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 45' 17''
 
 
{jsrp}refresh=600{/jsrp}
 
kopcovitá ciel rovina Mugla > Pamukkale 160 km vitaz Modolo
 
Piata etapa sa zdala byť vhodnou pre šprintérov, ale cieľová rovinka bola do mierneho kopca, takže sme na konci očakávali silový špurt. Hlavný únik dňa, do ktorého sa dostali de Gendt, Veuchelen, Bazzana, bol zlikvidovaný už 50 kilometrov pred cieľom na druhom z dnešných stúpaní. Na tomto kopci nasadil tvrdé tempo tím Caja Rural a vedúcu trojicu dostal späť do hlavného balíka. V tom momente vypadlo z pelotónu niekoľko borcov, pričom Michaela Kolářa sme videli jazdiť bezpečne v hlavnej skupine. Španielsky celok však dokázal len to, že sa potom často nastupovalo, ale šprintérske zoskupenia dokázali eliminovať tieto pokusy.
 
Posledné kilometre etapy potom ovládli tímy Etixx - Quick-Step, Bardiani a Torku Sekerspor, ktoré zariadili hromadný dojazd. V zaujímavom dojazde do mierneho kopca stavil na dlhý špurt Michael Kolář, ktorý si pred ostatnými jazdcami vypracoval sľubný náskok, a už to vyzeralo, že svoj náskok udrží. Lenže nášho pretekára tesne pred cieľovou čiarou predbehol Sacha Modolo, ktorý sa stal víťazom etapy. V mimoriadne tesnom dojazde dosiahol Micheal Kolář nakoniec štvrté miesto, pred neho sa ešte dostali Carlos Barbero a jeho tímový kolega z Tinkoffu Jay McCarthy, ktorý ho preskočili len niekoľko centimetrov pred cieľovou páskou. Sacha Modolo získal prvé víťazstvo v sezóne, čo je pre neho vítaným povzbudením pred jeho cestou na Giro d'Italia.
 
Slovenský jazdec bol dnes mimoriadne blízko nielen k pódiovému umiestneniu, ale dokonca k etapovému víťazstvu, keď na posledných stovkách metrov mal odvahu zaútočiť ako prvý a jeho snaha bola takmer odmenená tým najlepším spôsobom. Aj tak však vybojoval výborné štvrté miesto. Trošku nás môže mrzieť, že Tinkoff-Saxo nevyužil prevahu dvoch silných pretekárov na etapový triumf, ale na druhej strane si zaslúžia pochvalu, ako si poradili so záverečným kilometrom, ktorý napríklad Etixxu vôbec nevyšiel.
 
Organizátori nakoniec videli v cieli medzery v hlavnom balíku a jednotlivým skupinkám nadeľovali sekundy. Keďže vedúci muž klasifikácie Davide Rebellin finišoval na úplnom čele pretekov, na jeho konto pribudli štyri sekundy k dobru na Sépulvedu a dokonca pätnásť na Duraseka a Pauwelsa. Ale favoriti na GC majú zajtra k dispozícii dojazd na vrchole stúpania, ktorý môže ešte pozmeniť poradie.
 
 
Michael Kolář: "Cítil som sa veľmi dobre a videl som, že veľa ľudí už nemá z čoho ísť, tak som to skúsil. Strašne som chcel vyhrať a bol som netrpezlivý. Atakoval som príliš skoro. Veľmi ma to mrzí a štve. Bol som tak blízko. Budem si dnešný deň dlho vyčítať. Ani pre tím to nebolo výsledkovo najlepšie. Dohodol som sa s McCarthym, že to skúsim na takýto dlhý špurt, on teda čakal a nechcel ma stíhať, potom to dopadlo nie veľmi šťastným 3. a 4. miestom. Aspoň pozitívom je, že sa tu o mne rozprávalo, aj v tímoch. Obzerali si ma po dojazde a vraveli, že som to skoro dokázal.
Najdôležitejšie je, že tímový riaditeľ je so mnou veľmi spokojný, a to, čo som dnes ukázal, nikto nečakal. Môj najlepší výkon u profíkov. Povedali mi, že som urobil výkonnostný skok, s čím súhlasím. Bola to ťažká etapa, v podstate druhá najťažšia na týchto pretekoch. Veľa elitných šprintérov sa do Top 10 nedostalo. Som sám zo seba prekvapený a dáva mi to motiváciu, že určite tu patrím, aj keď to neboli WT preteky, ale konkurencia je tu vysoká. Budem makať na sebe ďalej.
V tíme sme dohodnotí, že ak danú etapu prežijem v prvej skupine, pôjde sa na mňa, takže dúfam, že ešte cez víkend zabojujem o úspech."
 
 
VÝSLEDKY 5. ETAPY
1. vlajka MODOLO Sacha LAMPRE - MERIDA 4h 06' 19''
2. vlajka BARBERO Carlos CAJA RURAL - SEGUROS RGA + 00' 00''
3. albansko McCARTHY Jay TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
4. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
5. vlajka BELLETTI Manuel SOUTHEAST PRO CYCLING + 00' 00''
106. vlajka SAGAN Juraj TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 39''
 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 5. ETAPE
1. vlajka REBELLIN Davide CCC SPRANDI POLKOWICE 19h 42' 08''
2. vlajka DURASEK Kristijan LAMPRE - MERIDA + 00' 22''
3. albansko SÉPULVEDA Eduardo BRETAGNE - SECHE ENVIRON. + 00' 54''
4. albansko McCARTHY Jay TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 54''
5. albansko PAUWELS Serge MTN - QHUBEKA + 01' 28''
60. vlajka SAGAN Juraj TEAM TINKOFF - SAXO + 18' 40''
92. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 26' 50''
 
            
turecko-2015-etapa-5
 
 
zvlnená ciel rovina Fethiye > Marmaris 132 km vitaz Greipel
 
Po kráľovskej etape nasledoval pokojnejší deň, ten však na konci obsahoval stúpanie, ktorého vrchol sa nachádzal deväť kilometrov pred cieľom. V minulých edíciách tento dojazd videl hromadný špurt, ale do neho sa zapojil oklieštený pelotón, preto sme boli zvedaví, ktorý z rýchlych jazdcov sa nedostane do záverečného súboja. V priebehu celého dňa jazdila na čele pretekov 6-členná skupina (Boem, Guillou, Pozzo, Planet, Seeldraeyers, Berhane), ale hlavný balík vedený tímom CCC Sprandi Polkovice im nenechával veľký odstup.
   
Na záverečných kilometroch začal aktívne jazdiť aj celok Lotto-Soudal, pretože André Greipel si chcel vybojovať prvý etapový triumf na podujatí. Dopredu sa tlačil rovnako Etixx - Quick-Step, ten pre zmenu túžil rozšíriť víťaznú sériu Marka Cavendisha. Pelotón nenechal nič na náhodu a utečencov chytil na záverečnom kopci. Potom však začali tvrdo jazdiť celky Tinkoff-Saxo a Astana a ich zásluhou sa na čele pretekov vytvorila skupinka piatich jazdcov Mas, Quintero, Pauwels, McCarthy, Agnoli. Pre Rebellina bol najväčšou hrozbou Jay McCarthy z Tinkoffu, ktorý bol na štvrtom mieste v klasifikácii.
 
Tieto ataky zmenšili hlavný balík a už v ňom chýbali aj Cavendish a Ewan. Z vedúcej dvojice boli najstatočnejší Mas a McCarthy, ktorí ešte dva kilometre pred cieľom jazdili pred pelotónom. Tejto dvojici to nakoniec nevyšlo a víťazom štvrtej etapy sa stal André Greipel. Nemecký jazdec bol pred touto etapou sebavedomý, preto poslal svojich spolujazdcov kontrolovať náskok utečencov. Záverečné stúpanie mu nerobilo žiadne problémy, takže si mohol vychutnať ďalší etapový triumf v kariére na tomto podujatí. Druhé miesto vybojoval skúsený taliansky jazdec Daniele Colli, tretí dorazil jeho krajan Daniele Ratto. Zaujalo aj štvrté miesto Magnusa Corta, ktorý dnes dostal v drese Orici príležitosť pred Calebom Ewanom.
 
Tím Tinkoff-Saxo v najlepšej desiatke tentoraz zastupoval Daniele Bennati, ktorý obsadil deviatu priečku. Rusko-dánsky celok sa snažil na záverečnom kopci pretlačiť na vyššie priečky v klasifikácii Jaya McCarthyho, ale keď to nevyšlo, v zredukovanom pelotóne bol ich najrýchlejším pretekárom Bennati. Michael Kolář si vystúpil z pelotónu na poslednom kopci a finišoval v spoločnosti Cavendisha či Boonena. Juraj Sagan dorazil do cieľa hneď v ďalšej skupine. V celkovom poradí zostali pozície nezmenené.
 
Michael Kolář (Tinkoff-Saxo): "Posledný kopec som skoro prežil v hlavnom balíku, chýbalo mi 400 metrov. Mrzí ma to, dal som do toho všetko. Jediné pozitívum, ktoré si môžem zobrať z dnešného dňa, je, že veľa iných šprintérov odpadlo ešte skôr, ako ja. Nevadí, zajtra je tiež deň." 
 
VÝSLEDKY 4. ETAPY
1. vlajka GREIPEL André LOTTO SOUDAL 3h 22' 08''
2. vlajka COLLI Daniele NIPPO - VINI FANTINI + 00' 00''
3. vlajka RATTO Daniele UNITEDHEALTHCARE PRO CYC. + 00' 00''
4. vlajka CORT Magnus ORICA GREENEDGE + 00' 00''
5. vlajka BELLETTI Manuel SOUTHEAST PRO CYCLING + 00' 00''
86. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 34''
96. vlajka SAGAN Juraj TEAM TINKOFF - SAXO + 03' 15''
 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 4. ETAPE
1. vlajka REBELLIN Davide CCC SPRANDI POLKOWICE 1ťh 35' 49''
2. vlajka DURASEK Kristijan LAMPRE - MERIDA + 00' 07''
3. albansko SÉPULVEDA Eduardo BRETAGNE - SECHE ENVIRON. + 00' 50''
4. albansko McCARTHY Jay TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 20''
5. albansko PAUWELS Serge MTN - QHUBEKA + 01' 23''
63. vlajka SAGAN Juraj TEAM TINKOFF - SAXO + 17' 01''
100. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 26' 50''
 
horská ciel rovina Kemer > Elmali 163 km vitaz Rebellin
 
Kráľovská a rozhodujúca etapa podujatia obsahovala dve stúpania prvej kategórie, pričom sa finišovalo na druhom z nich s názvom Elmali (11,5 km; 6,5 %). Prvá selekcia pelotónu prišla 40 kilometerov pred cieľom, keď sa pretekári začali šplhať na prvý dôležitý kopec a z hlavného balíka sa porúčali takmer všetci šprintéri. Pod záverečným stúpaním sa na čele pretekov nenachádzal už ani jeden utečenec a hlavná skupina obsahovala približne tridsať jazdcov. Jedným z pretekárov, ktorí vypadli na začiatku tohto kopca, bol aj Juraj Sagan.
 
Na Elmali sme potom videli útočnú cyklistiku, ktorá vyprodukovala rozhodujúci atak sedem kilometrov pred vrcholom. Dopredu sa dostali Davide Rebellin (CCC Sprandi), Kristijan Durasek (Lampre-Merida) a Rodrigo Parra (Caja Rural), ktorí sa vzdialili ostatným 12 pretekárom. Z vedúceho tria napokon vypadol Rodrigo Parra a Rebellin s Duraseokm mohli proti sebe bojovať o etapový triumf. Durasek sa snažil nastupovať rýchlejšiemu Rebellinovi, ale taliansky jazdec si jeho pokusy postrážil a sám nasadil smrtiaci úder 150 metrov pred cieľom. Na treťom mieste finišoval Eduardo Sépulveda (Bretagne-Séché), ale jeho silný výkon na záverečných dvoch kilometroch už nestačil eliminovať vedúcu dvojicu.
 
Dnešný deň podľa očakávania poprehadzoval miesta na čele klasifikácie, na to najvyššie sa dostal skúsený taliansky cyklista Davide Rebellin, ktorý pri absencii ďalších horských etáp má veľmi blízko k celkové víťazstvu. Lenže počas zvyšných dní musí jazdiť veľmi pozorne, pretože strata chorvátskeho jazdca Kristijana Duraseka je malá.
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY
1. vlajka REBELLIN Davide CCC SPRANDI POLKOWICE 4h 34' 11''
2. vlajka DURASEK Kristijan LAMPRE - MERIDA + 00' 07''
3. albansko SÉPULVEDA Eduardo BRETAGNE - SECHE ENVIRON. + 00' 50''
4. albansko McCARTHY Jay TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 20''
5. albansko PAUWELS Serge MTN - QHUBEKA + 01' 23''
53. vlajka SAGAN Juraj TEAM TINKOFF - SAXO + 12' 17''
113. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 25' 16''
 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 3. ETAPE
1. vlajka REBELLIN Davide CCC SPRANDI POLKOWICE 12h 13' 41''
2. vlajka DURASEK Kristijan LAMPRE - MERIDA + 00' 07''
3. albansko SÉPULVEDA Eduardo BRETAGNE - SECHE ENVIRON. + 00' 50''
4. albansko McCARTHY Jay TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 20''
5. albansko PAUWELS Serge MTN - QHUBEKA + 01' 23''
60. vlajka SAGAN Juraj TEAM TINKOFF - SAXO + 13' 46''
111. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 25' 16''
 
turecko-2015-etapa-3
 
rovinatá ciel rovina Alanya > Antalya 182 km vitaz Cavendish
 
Druhý deň mal klasický charakter roviny na širokých cestách. Profil síce vyznačoval menšie kopčeky, ale všetko iba do hranice 82 metrov nad morom, čo nemohlo žiadnych šprintérov odstaviť. Vpredu sa ukázali Rwanďan Adrien Niyonshuti (MTN), Kevin De Meesmaeker (Novo Nordisk), Frederik Veuchelen (Wanty Groupe) a dvojica známych fieriem zo včera Lluis Mas (Caja Rural) i Federico Zurlo (UnitedHealthcare).
 
Zurlo bral šprintérske, Mas vrchárske prémie a obaja bezpečne ovládli tieto klasifikácie. Šancu na etapový úspech však nemali. Ich náskok pred pelotónom nedosiahol ani šesť minút a dostihnutí boli dvanásť kilometrov pred cieľom. Tinkoff s Michaelom Kolářom sa opäť príliš nepohybovali vpredu a zo zadných pozícií prišli do čela až do samotného záveru. Celú etapu teda veľký kamarát Saganovcov šetril sily.
 
Špurt bol výsledkom veľkých zmätkov a pozičnej jazdy jednotlivých tímov. Vyhral znova Mark Cavendish, ktorého tím predviedol obrovské skúsenosti. Sacha Modolo z Lampre-Merida bral druhý flek a tretie miesto zo včera zopakoval Nicola Ruffoni (Bardiani).
 
Kolářovi výborne pomáhal tím do hranice 1,5 km pred cieľom, bol na tom pozične výborne, aj na treťom mieste v balíku, ale v zákrutách kilometer pred cieľom pozíciu stratil, rovnako ako Caleb Ewan, André Greipel, Theo  Bos i Manuel Belletti. Ocitol sa tesne vedľa Cavendisha, za ktorého zadným kolesom bola veľká tlačenica a aby nespadol, musel klesnúť nižšie. Doplatil tiež na to, že chcel využiť pomoc Bennatiho, ktorý tam ešte bol, ale chaos aj jeho vytlačil z absolútneho čela. Do špurtu šiel veľmi zozadu, ale parádnym zrýchlením to dotiahol aspoň na siedme miesto. Škoda, že cieľová rovina nebola o päťdesiat metrov dlhšia. Spomínaný Austrálčan spolu s Nemcom i Holanďanom stratu pozície nezvládli a ostali mimo Top 10.
 
Žilinčan sa na základe súčtu umiestnení posunul na celkové štvrté miesto za Cava, Modola a Ruffoniho. Zajtra je už na programe horská etapa, takže sa prepadne dozadu.
 
 
Michael Kolář (Tinkoff-Saxo) v našom rozhovore: "Kolegovia mi ozaj výborne pomohli, ale stále to nemáme doriešené. V jednom momente nás začali predbiehať súperi z oboch strán a skoro som tam spadol. Potom som len dúfal, že sa za niekým vyveziem zozadu. Keď som bol na päťstovke stále okolo 30-teho miesta, už som začal strácať nádej na Top 10, ale povedal som si, že to nezabalím a skúsim to dať na dlhého špurta. Aspoň aby som si otestoval výkonnosť. Nakoniec to nedopadlo až tak zle aj napriek tomu, že som ešte potom musel kvôli súperovi ľahko zabrzdiť a už to bolo bez šancí. Škoda, lebo v tej chvíli som mal vyššiu rýchlosť ako ostatní. To siedme miesto mi aj trochu pridalo na sebavedomí, že z takej zlej pozície a ešte aj s brzdením som dokázal rýchlo prešpurtovať takmer na tretie miesto, lebo to bolo celé veľmi tesné a od pódia ma delili iba centimetre."
 
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY
1. vlajka CAVENDISH Mark ETIXX - QUICK-STEP 4h 21' 32''
2. vlajka MODOLO Sacha LAMPRE - MERIDA + 00' 00''
3. vlajka RUFFONI Nicola BARDIANI - CSF PRO TEAM + 00' 00''
4. MOLANO Sebastian vlajka + 00' 00''
5. vlajka COLLI Daniele NIPPO - VINI FANTINI + 00' 00''
7. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
159. vlajka SAGAN Juraj TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 29''
 
 
rovinatá ciel rovina Alanya > Alanya 145 km vitaz Cavendish
 
V prvý deň bola na programe absolútne rovinatá etapa so štartom aj cieľom v pobrežnej turistickej destinácii Alanya, kde je vraj v hoteloch pripravených  157 000 lôžok pre turistov z celého sveta.
 
Päťčlenný únik bol bez šance. Objavil sa v ňom brat Ruia Costu Mario (Lampre-Merida), no hlavne Federico Zurlo z UnitedHealthcare. Talian vyhral všetky rýchlostné prémie. Pelotón vedený Etixxom, Lottom, ale aj MTN a ďalšími celkami nechcel dopustiť žiadnu drámu a skupina bola dostihnutá 18 km pred páskou. Ťažiť z neho mohli v Lampre-Merida, ktorá sa vpredu celú etapu nemusela ukázať, ale s Modolom, Ferrarim a Richezem patrila medzi ašpirantov na triumf. Rovnako ako Orica s Calebom Ewanom.
 
kolar-cavendish-turecko-2015Dojazd ovládol Mark Cavendish tesne pred Calebom Ewanom. Michael Kolář špurtoval na šiestej pozícii! Trošku sa mu to skoro otvorilo a musel vybiehať z ľavej strany, čím sa dosť vyvetral a predviedol veľmi dlhý špurt, no šieste miesto v tejto konkurencii rozhodne nie je zlé. André Greipel tlačenicu nezvládol ani tak ako Žilinčan a skončil až ôsmy. Výborné je, že 22-ročného Slováka vôbec športový riaditeľ a bývalý výborný pretekár Nicki Sörensen určil ako šprintérsku voľbu na dnešný deň v konkurencii s Bennatim i Trusovom, z čoho sa aj my tešíme.
 
 
Miša sme sa po etape pýtali, aké má pocity z dojazdu, či bol od začiatku líder, prečo sa chvíľu nachádzal vzadu v balíku a či bude lídrom aj v ďalších dňoch.
"Áno, bol som dnes lídrom ja. Vzadu som chvíľu jazdil, lebo boli veľmi široké cesty a nehrozilo žiadne nebezpečenstvo. Posledné kilometre som, samozrejme, prepol na vyšší výkon a šiel dopredu. Máme tu silné zloženie a dnes urobili skutočne dobrú prácu na konci. Bolo to hektické ako vždy, tak som v úplnom závere stratil koleso kolegu Trusova, ale zasa rozbiehal mi to dosť skoro, takže by ma nechal na prvej pozícii 800 metrov pred cieľom, čo by tiež nebolo dobré. Zbabral som to s pozíciou, takže nemôžem byť úplne spokojný s tým, ako to dopadlo. Pozitívne je aspoň to, že rýchlosť som mal, iba som sa kvôli zlej pozícii musel doťahovať dopredu, takže dnešný dojazd určite je prísľubom do ďalších dní. Zhodli sme sa všetci, že musíme popracovať na tom závere. Dúfam, že sa z dnešného dňa poučíme a bude to lepšie.
Zajtra by som mal byť znova líder. Uvidíme, ako na tom bude Bennati, ktorý dlho nepretekal. Na takýchto širokých, rovinatých a málo technických dojazdoch sú spolu s Trusovom lepší na leadout - rozbehnutie špurtu. Majú väčší výkon ako ja. Ja som ale za podmienky maximálneho šetrenia síl rýchlejší v samotnom špurte ako oni. Aspoň podľa testov a z nich vychádzajúcich čísel. Ale ak sa tím rozhodne dať im priestor, bez akýchkoľvek otázok "prečo?" im rád pomôžem. Uznajte, že sú to oproti mne rozhodne väčšie mená."
 
 
VÝSLEDKY 1. ETAPY
1. vlajka CAVENDISH Mark ETIXX - QUICK-STEP 3h 17' 58''
2. albansko EWAN Caleb ORICA GREENEDGE + 00' 00''
3. vlajka RUFFONI Nicola BARDIANI - CSF PRO TEAM + 00' 00''
4. vlajka MODOLO Sacha LAMPRE - MERIDA + 00' 00''
5. vlajka BOS Theo MTN - QHUBEKA + 00' 00''
6. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
121. vlajka SAGAN Juraj TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
 
 
 
turecko-modolo-kolar-lamf
Michael Kolář (v strede) a víťaz 5. etapy S. Modolo (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop