Z Liége žiari vyspelý výkon Valverdeho a všetkých prekvapil Alaphilippe

26.4.2015, 19:59 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Druhýkrát po sebe sme videli na L-B-L dojazd menšej skupiny, kde o víťazovi rozhodli najrýchlejšie nohy. Zďaleka to však nebolo fádne cyklistické predstavenie, na konci to bol pravý súboj nervov a posledných zvyškov síl. V takýchto dojazdoch sa vyžíva Alejandro Valverde, ktorému sa po siedmich rokoch podarilo znovu siahnuť na cenný triumf na La Doyenne. V konečnom zúčtovaní ich má na svojom konte už tri.
 
Jazdec tímu Movistar patril podľa predpovedí medzi najväčších favoritov a bolo obdivuhodné, ako sa mu podarilo túto pozíciu na trati obhájiť. Na konci ardenského týždňa si tak môže vychutnávať parádne double Valónsky šíp a Liége. "Je to proste neskutočné. Stále si poriadne neuvedomujem, čo som dosiahol, a nemôžem tomu uveriť. Moji spolujazdci boli dnes perfektní, pretože dokázali reagovať na všetky nebezpečné pohyby. Na konci som žiadnemu pretekárovi nevenoval špeciálnu pozornosť, pretože všetci boli veľmi silní. Keď pred cieľom zaútočil Daniel Moreno, vedel som, že všetci budú po tak náročnom dni unavení, preto som si myslel, že na úplnom konci môže po svojom úsilí trpieť. Vedel som, že musím ísť za ním, ale zároveň som si to chcel spraviť tak, aby mi zostalo palivo na záverečný špurt. Víťazstvo na tomto podujatí je fenomenálne. V posledných rokoch som získal na sile a posilnil som si sebadôveru, preto sa ľahšie vyhráva, keď ste pokojný a veríte vo svoju šancu."
 
Medzi najväčšie prekvapenia ardenského týždňa určite patria výkony Juliana Alaphilippa, ktorý na Valónskom šípe a L-B-L dosiahol zhodne druhé miesto. To všetko sa mu podarilo po počiatočnej snahe chrániť Michala Kwiatkowskeho, čo ešte umocňuje jeho výkony a nesmierny talent. "Som super-šťastný. Boli to ťažké preteky, ktoré som išiel prvýkrát. Najskôr som bol zapletený do pádu favoritov a musel som vynaložiť nejakú energiu, aby som sa vrátil do hlavnej skupiny. Podarilo sa mi to až na vrchole La Redoute, takže si viete predstaviť, aké to bolo namáhavé úsilie. Potom som bol zameraný na pomoc Kwiatkowskemu, ale na kopci Saint Nicolas mi športový riaditelia povedali, aby som sa sústredil na svoj šprint na konci pretekov. Posledný kilometer som nezačal v najlepšej pozícii, ale keby som sa v nej aj nachádzal, Valverde bol dnes neporaziteľný. Moja tvrdá práca sa vyplatila a som veľmi rád, že som si zodvihol sebavedomie pred ďalšími pretekmi."
 
 
valonsky-sip-2015-alaphillipe-eqsf
Julian Alaphillipe z Etixx - Quick-Step (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Jeho tímový kolega Michal Kwiatkowski skončil na 21.mieste a druhýkrát za sebou musel prenechať koncovku na mladšieho francúzskeho spolujazdca. "Cítil som sa dobre až do finále, ale potom prišlo veľké zrýchlenie, ktoré som nebol schopný nasledovať. Neviem, čo sa dnes presne stalo. Vždy je priestor na zlepšenie a budem analyzovať moje výkony, aby som našiel, čo môžem v budúcnosti robiť lepšie. Ale zároveň si chcem užiť výsledky, ktoré som doteraz dosiahol, najmä triumf na Amstli bol čerešničkou na torte."
 
Joaquim Rodríguez dosiahol ďalší výborný výsledok na tomto podujatí, ale stále sa mu nepodarilo vyliezť na ten najcennejší stupienok. Kaťuša sa na konci snažila jazdiť agresívne, ale na príliš silného Valverdeho to nestačilo. " Keď útočíte ako prvý jazdec, viete, že máte šancu na víťazstvo. Na Valónskom šípe sme ľutovali, že sme nezaútočili skôr. To bol dôvod, prečo sme dnes chceli jazdiť tvrdo, čo sa nám nakoniec podarilo. Najskôr sme poslali na čelo Carusa, potom to vyskúšal Moreno. Bol som naozaj rád, že sa ocitol vpredu, a videl som, že má na to, aby vyhral. Keď sme ho pred cieľom chytili, už som vedel, že nemôžem poraziť Valverdeho. Ten išiel veľmi inteligentne. Výborne odhadol situáciu, keby má vyštartovať za Morenom."
 
Roman Kreuziger ako jeden z mála pretekárov sa snažil jazdiť aktívne a aj keď sa mu nepodarilo dosiahnuť pódium, po svojom úsilí vybojoval pekné piate miesto. "Piate miesto nie je presne to, čo som chcel na pretekoch dosiahnuť. Tajne som dúfal v pódium, ale bol som k nemu veľmi blízko a urobil som preteky. Energia, ktorú človek tým nástupom stratí, mu potom na konci chýba, ale nič by som neurobil inak. Keď som zaútočil, vedel som, že je to tá správna chvíľa, hoci nikto ešte nechcel rozbehnúť akciu. Škoda, že nám vtedy fúkal protivietor. Záver už bol len o tom, čo komu zostalo v nohách. Valverde vyhral zaslúžene. Dobehol Morena a v špurte bol najrýchlejší."         
 
 
liege-2015-finis-lamf
Špurt na Liége - Bastogne - Liége 2015 (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 
Dobrý výsledok dosiahol aj Romain Bardet, ktorý však túžil po lepšom výsledku. Napriek tomu francúzsky cyklista ukázal veľký talent pre toto podujatie, ktorý tu môže v budúcnosti naplno zažiariť. "Šieste miesto je dobrý výsledok, ale dúfali sme v pódium. Ešte 30 metrov pred cieľom som veril, že ho dosiahnem, ale potom moje nohy vypovedali poslušnosť. Bolo to ofenzívne finále. V závere som dúfal, že sa dostanem na posledný kilometer na čele osamote, ale Kaťuša tam mala troch jazdcov, preto bolo ťažké odtiaľ vyraziť dopredu. Každý rok sa zlepšujem, takže som rád, čo som tu dnes dosiahol."
 
Do skupiny sklamaných sa zaradili Vincenzo Nibali a Philippe Gilbert, každý však z iných dôvodov. Belgického jazdca vyradilo z hry zranenie kolena, ktoré utrpel na Valónskom šípe. "Robili sme, čo bolo v našich silách. Po mojom páde som nebol v najlepšom stave, ale snažil som sa ísť najlepšie, ako môžem. Prežil som všetky kopce, ale na začiatku toho posledného som už nemal silu. Pre mňa je to sklamanie, pretože pred týždňom som bol vo výbornej forme a všetko to zničil jeden pád." Nibali pre zmenu od seba čakal lepší výsledok, ale musel sa uspokojiť len s umiestnením v druhom rade. "Som sklamaný, pretože som chcel dosiahnuť viac. Snažili sme sa jazdiť veľmi tvrdo, čo sa nám podarilo. Som spokojný s tým, ako fungoval náš tím, ale nie s tým, že som šprintoval o top 10, a nie o pódium. Ukázal som, že som v dobrej forme a s trochou šťastia to mohlo dopadnúť lepšie."     
 
            

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop