Contador dostal na Gire silnú konkurenciu, rozhodne nakoniec ITT?

7.5.2015, 21:55 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Talianska Grand Tour dostala v tomto roku zaujímavú zápletku. Alberto Contador má pred ukončením kariéry sen vyhrať kombináciu Giro - Tour a ešte pred niekoľkými mesiacmi sa zdalo, že prvá časť jeho misie bude jednoznačná. Lenže medzitým vystrelil do neba (z neba) Richie Porte.
 
 
Contador sa musí zbaviť silného Porteho
 
Giro sa v posledných rokoch môže pochváliť medzinárodnou konkurenciou a v tejto sezóne si organizátori môžu mädliť ruky, že na štarte sa objaví naozaj parádna skupina cyklistov. Medzi nimi vyčnieva Alberto Contador, ktorý má na svojom konte šesť víťazných GT. Pre španielskeho pretekára je tohtoročné Giro, spolu s Tour, veľkým cieľom, kvôli ktorému obetoval aj prvú časť sezóny. Tá musela v jeho podaní oželieť skoré výsledky, aby bol perfektne pripravený na mimoriadne ťažké spojenie, preto si môžeme byť istí, že pri jeho kvalitách a zanietení bude na Gire stopercentný.
 
Contador by zaiste privítal ťažšie cieľové dojazdy ako tie, ktoré pripravili organizátori. Jeho súťaživosť sa však hodí na tie brutálne predposledné kopce v horských etapách, takže z jeho strany určite uvidíme aktívnu jazdu. Očakáva sa, že po časovke jednotlivcov bude musieť doháňať stratu, tá však vďaka jeho schopnostiam nebude astronomická. Na svoje strane bude mať veľmi kvalitných spolujazdcov (Basso, Kreuziger, Rogers) ktorí najmä v posledných dňoch môžu podkúriť konkurencii a otvoriť mu cestu za svojím typickým vrchárskym zrýchlením. Ale musíme mať na pamäti, že Contador sa chystá aj na Tour, preto podľa odborníkov by bolo pre neho najlepšie, aby sa dostal na čelo klasifikácie čo najskôr a potom svoju výhodu len udržiaval. Lenže profil Gira má úplne opačný názor a rozhodne sa len na konci pretekov.
 
porte-tdf-2013Pre jazdca tímu Tinkoff-Saxo bude v obidvoch GT veľkou konkurenciou tím Sky. Na talianskom podujatí ho vyzve mimoriadne nabudený Richie Porte, ktorý je momentálne najlepším etapovým jazdcom, aspoň čo sa týka výsledkov. Austrálsky cyklista sa dostal do skvelej formy a dominoval na takmer každých pretekoch, na ktorých štartoval. Porte v tejto sezóne výrazne schudol, ale pri tom si dokázal zachovať svoju pôvodnú silu. To znamená, že dlhá časovka bude jeho parádnou disciplínou a pri zníženej hmotnosti bude aj oveľa nebezpečnejší v kopcoch. Tieto atribúty a predchádzajúce výsledky mu navyše dodali veľké sebavedomie, ktoré ho budú hnať za jeho prvým víťazstvom na GT. To by malo smerovať cez ITT, po ktorej by si mohol vybojovať potrebný náskok, ktorý ako kvalitnú vrchár udrží až do cieľa.
 
Tím Sky je pripravený bezmedzne podporiť svojho lídra a priváža sem skúsenú zostavu. Nováčikom v nej bude Leo Konig, ktorý má takisto predpoklady na vysoké umiestnenie. Porteho slabinou môže byť fakt, že ešte ani raz v kariére nedokázal udržať formu počas troch týždňov a že tá jeho je parádna už príliš dlho, že nemá priestor, kam rásť. Stačí si však spomenúť na roky 2012 - 2013, ako tím Sky a jeho lídri vyčnievali na pretekoch dlhú dobu. Porte verí, to dokáže aj on.
 
 
Vrchári pôjdu do útoku
 
Rigoberto Urán a Giro je v posledných dvoch rokoch úspešnou symbiózou a kolumbijský jazdec by svoje doterajšie výsledky na tomto podujatí rád ešte zveľadil. A to znamená len oblečenie si ružového dresu v Miláne. Toto očakávanie vedie predovšetkým cez časovku jednotlivcov, ktorú Urán po príchode do Etixxu perfektne vylepšil. Po tejto disciplíne sa môže dostať na pole position a kontrolovať svojich konkurentov. Urán je okrem toho aj vynikajúci vrchár, ktorý patrí medzi svetovú špičku, ale na tých absolútne najlepších mierne stráca. V každom prípade má pred sebou obrovskú šancu na veľký triumf, ktorú bude chcieť patrične využiť.
 
Domáci tifosi sa budú upínať na Fabia Arua a jeho Astanu. 24-ročný jazdec urobil v minulom roku poriadny výkonnostný skok a tentoraz by mal patriť k hlavným tváram aru-fabio-giro-2014-vyhraGira. Pre vychádzajúcu vrchársku hviezdu sú ústrednými etapami tie horské, ale záležať bude hlavne na tom, ako si poradí s dlhou časovkou. V ostatnom ročníku dosiahol výborné výsledky na GT po agresívnej jazde a vyhral tam niekoľko etáp, momentálne to bude pre neho ťažká cesta, ktorú musí dobyť naozaj parádnou výkonnosťou, pretože ho bude každý pozorne sledovať. Jeho prípravu oslabila nedávna choroba, takže úvodné dni neabsolvuje v top kondícii. Aj tak však bude patriť medzi hlavných adeptov na vysoké umiestnenie.
 
Medzi hrdinov posledných ročníkov patril aj Domenico Pozzovivo. Taliansky cyklista by sa konečne rád dostal na pódium, strmé stúpania ako Mortirolo či Finestre mu môžu k tomu dopomôcť. Jasne proti nemu však hrá mamutia časovka, preto musí staviť na agresívnu jazdu v kopcoch, aby eliminoval svoje straty. Tím Ag2r tu bude zastupovať aj Carlos Betancur, ktorý za ostatný rok stále hľadá svoju najlepšiu formu. Niektoré indície však naznačujú, že sa mu to môže podariť práve na Gire. Na taliansku GT prichádza reštartovať kariéru Jurgen van den Broeck, ktorý v poslednom období zápasí so zdravotnými problémami. Keďže cieľové stúpania nie sú veľmi náročné, má šancu na dobrý výsledok.
 
Na štarte sa objaví aj víťaz z roku 2013 Ryder Hesjedal. Kanadský jazdec v sezóne zatiaľ neupútal, ale jeho urputná cyklistika dokáže prekvitať v pravý čas. V tíme Cannondale - Garmin budeme zvedaví aj na talentovaného Davide Formola, ktorý sem príde zbierať skúsenosti. Aj keď nebude jazdiť na GC, jeho vrchárske schopnosti sa môžu presadiť v horských etapách. Kvalitnú zostavu priváža Movistar, ktorý sa bude spoliehať na výborných časovkárov a vrchárov Intxaustiho a Izagirreho. Poľskú orlicu sem prichádzajú reprezentovať skúsení Sylwester Szmyd a Przemyslaw Niemiec, cyklistiku si tu bude naďalej užívať aj Damiano Cunego, ktorý má za sebou jeden z najlepších štartov do sezóny za posledné roky.
 
 
Parádna spoločnosť rýchlych a útočných jazdcov
 
Organizátori okrem tradičných špurtérskych etáp pripravili aj zaujímavé klasikárske dojazdy, ktoré pritiahli príťažlivú zostavu. Spomedzi rýchlych jazdcov sa tu predstavia André Greipel, Sacha Modolo čo Giacomo Nizzolo, ale oveľa väčšiu pozornosť pútajú odolní špurtéri a klasikári. Výbornú partiu poskladal tím Orica-GreenEdge, ktorý bude jazdiť na Michaela Matthewsa a Simona Gerransa. V austrálskom celku vždy panuje vrúcna tímová atmosféra, ktorú môže ešte umocniť triumf v TTT. Na štarte sa predstavia aj Philippe Gilbert, Sylvain Chavanel, Juan José Lobato, Diego Ulissi, Luka Mežgec, Moreno Hofland a Luca Paolini, takže aj v tomto smere sa zišla poriadna konkurencia.
 
 
Giro d'Italia 2014
celkové pódium bodovacia súťaž: súťaž do 25 r.:
QUINTANA Nairo vlajka BOUHANNI Nacer QUINTANA Nairo
URAN Rigoberto vrchárska súťaž: naj. víťazstiev (3):
vlajka ARU Fabio ARREDONDO Julian vlajka BOUHANNI Nacer
Giro d'Italia 2013
celkové pódium bodovacia súťaž: súťaž do 25 r.:
vlajka NIBALI Vincenzo vlajka CAVENDISH Mark BETANCUR Carlos
URAN Rigoberto vrchárska súťaž: naj. víťazstiev (4):
albansko EVANS Cadel link-ikonka link-ikonka vlajka PIRAZZI Stefano vlajka CAVENDISH Mark
Giro d'Italia 2012
celkové pódium bodovacia súťaž: súťaž do 25 r.:
vlajka HESJEDAL Ryder vlajka RODRIGUEZ Joaquim URAN Rigoberto
vlajka RODRIGUEZ Joaquim vrchárska súťaž: naj. víťazstiev (3):
albansko DE GENDT Thomas vlajka RABOOTTINI Matteo vlajka CAVENDISH Mark
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop