Giro: Skvelú etapu vyhral Formolo, favoriti sa ukázali

3.5.2015, 20:25 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Organizátori pretekov nešetrili cyklistov ani dnešný deň, zvlnená etapa mala niekoľko scenárov, ktoré sa mohli na trati odohrať, preto sme očakávali ďalší nervózny deň. Na záverečnom kopci sa mohli prvýkrát ukázať aj favoriti na celkový triumf.
     
4. etapa Giro d'Italia 2015 (UCI World Tour, 98. ročník)
12.5. utorok zvlnená ciel rovina Chiavari > La Spezia 150 km vitaz Formolo
historia-pretekovuvod-k-pretekomstartova-listina
 
Pred začiatkom etapy sme sa dozvedeli aktuálne informácie o zdravotnom stave Domenica Pozzoviva, ktorý je podľa vyjadrenia lekárov v poriadku, neutrpel žiadne poranenia mozgu, má len povrchové zranenia a hlbokú tržnú ranu nad pravým okom. Taliansky cyklista dokonca poskytol aj malé vyjadrenie: "Som v poriadku, ale bol to veľmi ťažký pád. Nepamätám si na to. Len viem, že to bol náročný zjazd. Mal som tu veľké ciele, preto ma bolí, že som musel preteky opustiť. Táto noc bola dlhá a dokonca som premýšľal o mojej budúcnosti. Mal som životnú formu, preto som uvažoval nad návratom na Okolo Švajčiarska, kde by som chcel byť konkurencieschopný."
 
Začiatok etapy sa odohral vo vysokom tempe, množstvo jazdcov sa chcelo dostať do úniku, ale pelotón bol v tomto smere neúprosný. Veľká rýchlosť a prvé hodnotené stúpanie poslali niekoľkých jazdcov za hlavný balík, situácia bola neprehľadná. V jednom momente sa zdalo, že na čele pretekov sa definitívne usadila štvorica Zeits, Pellizotti, Amador a Finetto,
22°C
ale za chvíľu sa za nimi vynorila veľká skupina a pred vrcholom prvého kopca sa znovu preskupovali rady. Zaujímavé však  bolo, že hlavný balík už nereagoval na pretekárov, ktorí sa nachádzali vpredu.
 
Pre najviac bodov na prvej horskej prémii vyštartoval Edoardo Zardini, ale v prichádzajúcom zjazde už bola na čele pretekov spomínaná skupina, ktorá mala minimálne dvadsať jazdcov. Identifikovali sme v nej napríklad Atapumu, Pellizottiho, Chávesa, Sivtsova, Weeninga, Clarka, Viscontiho, Amadora či Formola. Najzaujímavejším pretekárom tu však bol Roman Kreuziger, ktorého účasť v úniku bola veľmi nebezpečná pre konkurentov Tinkoff-Saxo. Najmä v tom prípade, keď pelotón spomalil a utečencom nechal voľné ruky. Tí si však naďalej vzájomne nastupovali.
 
Výsledkom týchto atakov bolo to, že na čele sa vytvorila 13-členná partia Montaugi, Pellizotti, Zeits, Moinard, Courteille, Amador, Visconti, Clarke, Monsalve, Danielson, Formolo, Haga a Keizer, ku ktorým sa za chvíľu pripojili Grmay, Colbrelli a Finetto. Za nimi potom zostala skupina s Kreuzigerom, Chávesom, Monfortom, Kočetkovom, Sivtsovom, Weeningom, ktorá mala stále pred pelotónom väčší náskok. Sto kilometrov pred cieľom strácal hlavný balík na vedúcu skupinu už 9:40, tá Kreuzigerova mala pred ním náskok sedem minút.
 
Dnešný deň teda poriadne explodoval. Na čele sa usadila veľká skupina, ktorá dostala obrovskú šancu na víťazstvo v etape. Davide Formolo mohol byť navyše nebezpečný pre celkovú klasifikáciu a to isté platilo aj o Dariovi Cataldovi, ktorý sa tiež dostal na čelo pretekov. Za nimi sa potom nachádzali ešte silnejší jazdci na GC, medzi ktorými vyčnieval Roman Kreuziger. Ak by český borec dnes dostal do daru niekoľkominútový náskok pred ostatnými favoritmi, bola by to neskutočná výhoda pre Tinkoff-Saxo. Polepšiť v klasifikácii si mohli aj Atapuma a Cháves.
 
Tesne pred vrcholom Passo del Bracco sa Kreuzigerova partia spojila s vedúcou skupinou a na čele sa usadilo okolo 25 pretekárov. Tí mali stále pred hlavným balíkom náskok deväť minút, tempo tam udávali celky Etixx - Quick-Step a Tinkoff-Saxo. Aj keď mala táto zostava vpredu Kreuzigera, niektorí ďalší jazdci v úniku boli príliš nebezpeční, aby im nechali voľnosť. Z toho dôvodu začala v pelotóne pracovať aj Astana.
 
Pred stúpaním Passo del Termine si utečenci opäť začali nastupovať a aj samotný kopec bol dobrým miestom, ako sa zbaviť svojich súperov. Pelotón svoj odstup stále nezmenšoval. Ale potom začala na tomto kopci jazdiť tvrdé tempo Astana, ktorej sa podarilo okresať pelotón na približne 20 jazdcov, medzi nimi už chýbal Michael Matthews. V podstate tam zostali len všetci hlavní favoriti, ktorí mali pri sebe jedného-dvoch pomocníkov. No kazašský tím jazdil v piatich mužoch.
 
Na vrchole boli ako prví Formolo, Moinard, Zeits, Amador, Puccio, Monfort, s odstupom 25 sekúnd ich nasledovala skupina Romana Kreuzigera, v ktorej sa udržali Clarke, Visconti, Cháves, Sivtsov, Atapuma, Monsalve a Cataldo. Astana narobila v pelotóne poriadnu paseku a stratu na utečencov dokázala stiahnuť pod šesť minút. Do cieľa zostávalo necelých 50 kilometrov, preto sme čakali, či bude tento celok jazdiť naďalej tvrdo a bude sa snažiť využiť svoju početnú prevahu, aby dostal konkurentov Fabia Arua pod tlak.
 
Potom nasledovala v podstate klesajúca pasáž, ktorá mala priviesť pretekárov pod posledný kopec. Kreuziger a spol. sa dokázali spojiť s vedúcou skupinou. Za nimi v pelotóne mala prevahu v počtoch Astana. Contador mal pri sebe len Rogersa, pri Portem boli Konig a Nieve. Spolu s nimi sa tu udržali iba Caruso, Izagirre, Uran, van den Broeck, Cunego, Niemiec, Trofimov, Geniez a Fernandez. Prekvapujúco tu chýbali mená ako Basso, Hesjedal, Intxausti, Zakarin alebo Kruijswijk.
 
Tridsať kilometrov pred cieľom to prvýkrát začalo vyzerať, že utečenci to nepotiahnu až do cieľa, pretože ich spolupráca už nebola vzorová. Astana to dokázala stiahnuť pod tri minúty. Na začiatku posledného stúpania to bolo niečo cez jednu minútu. Vtedy atakoval Formolo, za ním sa vydali len Visconti a Moinard. Medzitým Astana ešte zvýšila svoje tempo, na čo doplatili ďalší jazdci, ktorí stratili kontakt s hlavným balíkom. Na najtvrdších úsekoch potom zaútočil Fabio Aru, za ktorým zostali len Contador, Porte a van den Broeck. A pridali sa ku Kreuzigerovi a spol.
 
Davide Fromolo si na vrchole stúpania vybudoval sľubný náskok, ktorý predstavoval 33 sekúnd pred Viscontim a Moinardom. Ďalšia skupina, kde sa nachádzali hlavní favoriti, zaostávala 50 sekúnd. Už tam ale nebol van den Broeck.
 
Mladý taliansky cyklista Davide Formolo nakoniec udržal svoj náskok až do cieľa a dosiahol svoj životný úspech. Za ním dorazila do cieľa malá skupina favoritov, kde bral druhé miesto Simon Clarke. Tretí skončil Yonathan Monsalve. Simon Clarke si aj vďaka dnešným bonusovým sekundám vybojoval ružový dres, ten tak naďalej zostáva v Orice.
 
22-ročný jazdec tímu Cannondale-Garmin predviedol výborný výkon v úniku, keď bol vpredu najsilnejší na Passo del Termine a potom pred posledným stúpaním sa nedal dobehnúť hlavným balíkom, ale zaútočil a svoj náskok udržal až do cieľa. Pre neho samotného to musí byť obrovským povzbudením a pre jeho tím náplasťou za dnešnú stratu Rydera Hesjedala (5:25).
 
Dnes sme videli fantastickú cyklistiku, o ktorú sa postarala najmä Astana. V druhej časti etapy kazašský celok doslova zmietol zo stola veľkú vedúcu skupinu a nielen to, ale aj niektorých svojich konkurentov v boji o celkový triumf. Celý tím podal veľmi silný výkon, ktorý chcel na záverečnom kopci vyšperkovať Fabio Aru útokom, ktorý však zachytili Contador a Porte. Ale táto zostava ukázala nesmiernu kvalitu, podobne ako včera Tinkoff-Saxo.
 
Rusko-dánsky celok mal pod kontrolou prvú časť etapy. Kreuziger sa nachádzal vo výbornej pozícii, ale do úniku sa dostalo niekoľko nebezpečných borcov, ktorí mohli ohroziť víťazné ambície Alberta Contadora, preto začali aktívne jazdiť aj v balíku. Keď sa v druhej časti zhostila tempa Astana, už sa jej nemohli vyrovnať v počtoch, ale stále sa mohli spoľahnúť na mimoriadne silnú dvojicu Contador - Kreuziger. Medzi najlepšími finišovali aj Richie Porte, Darwin Atapuma a Konstantin Sivtsov.
 
So stratou 1:04 na víťaza sme videli v cieli Rigoberta Urána, Jurgena van den Broecka, Leopolda Koniga, Mikele Landu, Genieza, Carusa, Monforta, Trofimova a Colbrelliho. Damiano Cunego si pripísal manko 1:22. Ďalší favorit na dobrý výsledok na GC Przemyslaw Niemiec zakončil deň so stratou 2:56, zle dopadla aj dvojica z Movistaru Ion Izagirre (4:22) a Beňat Intxausti (9:21). Odstupy Carlosa Betancura a Ilnura Zakarina prekročili 13 minút, takže sa môžu sústrediť len na etapový triumf. Včerajší hrdina Michael Matthews prišiel do cieľa v skupine s 20-minútovým mankom.
 
Davide Formolo (Cannondale-Garmin):"Dnes sme išli od začiatku na plný plyn. Na prvom stúpaní sa išlo veľmi rýchlo, chcel som sa dostať do úniku a našťastie sa vpredu ocitol aj Kreuziger, preto Tinkoff nepritiahol našu skupinu späť. Cítil som sa dobre, preto som sa pokúsil atakovať na predposlednom kopci. Keď sa mi to nepodarilo, vyskúšal som to na záverečnom a je úžasné, že som to dotiahol až do cieľa."
 
 
Večer budeme publikovať samostatný článok s vyjadreniami hlavných protagonistov...      
 
 
 
VÝSLEDKY 4. ETAPY:
1. vlajka FORMOLO Davide TEAM CANNONDALE - GARMIN 3h 47' 59''
2. albansko CLARKE Simon ORICA GREENEDGE + 00' 22''
3. MONSALVE Yonathan SOUTHEAST PRO CYCLING + 00' 22''
4. vlajka VISCONTI Giovanni MOVISTAR TEAM + 00' 22''
5. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE + 00' 22''
6. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 00' 22''
7. vlajka MOINARD Amael BMC RACING TEAM + 00' 22''
8. vlajka CATALDO Dario ASTANA PRO TEAM + 00' 22''
9. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 22''
10. albansko PORTE Richie SKY PROCYCLING + 00' 22''
11. vlajka SIVTSOV Konstantin SKY PROCYCLING + 00' 22''
12. ATAPUMA Darwin BMC RACING TEAM + 00' 22''
13. vlajka KREUZIGER Roman TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 22''
18. albansko VAN DEN BROECK Jurgen LOTTO SOUDAL + 01' 04''
21. URAN Rigoberto ETIXX - QUICK-STEP + 01' 04''
23. vlajka KÖNIG Leopold SKY PROCYCLING + 01' 04''
 
 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 4. ETAPE:
1. albansko CLARKE Simon ORICA GREENEDGE 11h 54' 48''
2. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE + 00' 10''
3. vlajka KREUZIGER Roman TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 17''
4. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 17''
5. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 00' 23''
6. vlajka CATALDO Dario ASTANA PRO TEAM + 00' 23''
7. vlajka VISCONTI Giovanni MOVISTAR TEAM + 00' 29''
8. vlajka MOINARD Amael BMC RACING TEAM + 00' 31''
9. vlajka FORMOLO Davide TEAM CANNONDALE - GARMIN + 00' 31''
10. albansko PORTE Richie SKY PROCYCLING + 00' 37''
      
 
formolo-giro-4-etapa-vitazstvo-tcgfv
Davide Formolo so životným víťazstvom (© Courtesy Slipstream Sports)
 
formolo-giro-4-etapa-podium-1-tcgfDavide Formolo na pódiu pre víťazov (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
 
 
Krátke preview etapy:
Etapa má podobné parametre ako včerajšia, len je trochu jednoduchšia na kontrolu celkového priebehu. Ak sa Tinkoff-Saxo znovu posadí na čelo hlavného balíka, pre utečencov bude náročné, aby im to vydržalo až do cieľa. Ale na podobnom type terénu majú vždy šancu na úspech. Etapa by mohla mať pokojnejší spád s vyvrcholením na záverečnom stúpaní. Tam môžu zaútočiť jazdci ako Gilbert, Ulissi, Cunego alebo niekto z Movistaru, ktorí by nechceli prísť na pásku so špurtérmi z tímu Orica. Keďže potom do cieľa nezostáva veľa kilometrov, motiváciu bude na ich strane veľmi veľká. Matthews a Gerrans majú určite formu na to, aby sa na poslednom kopci aj dnes udržali v hlavnom balíku. Keď príde do cieľa zredukovaný pelotón, presadia sa podobní jazdci, ktorým sa to podarilo včera.          
 
Krátky opis trasy:
Pelotón sa stále nachádza v Ligúrii a krátke kopce v tomto regióne pripravia obdobu ardenských klasík. Hlavný balík na takomto teréne ťažko kontroluje priebeh etapy, a to nielen vzhľadom k utečencom, ktorí sa vyčlenia po prvom kopci Colla di Velva (14,2 km; 3,5 %), ale aj k ostatným pretekárom. Krátke stúpania môžu na konci rozdeliť pelotón, v prípade daždivých podmienok je táto hrozba ešte akútnejšia. Prvou dôležitou výzvou bude stúpanie Passo del Termine, ale o víťazovi etapy rozhodne až záverečný kopec Biassa. Jeho posledný kilometer neklesne pod priemer desiatich percent, takže ponúka priestor pre výbušných jazdcov na útok. Do záverečného súboja sa tak dostane len obmedzená skupina pretekárov a adepti na celkový triumf dúfajú, že ani jeden z nich v nej nebude chýbať.             
 
Posledné stúpania:
Passo del Termine (8,8 km; 6,1 %; max. 10 %), 48 km pred cieľom
Biassa (3,5 km; 8 %; max. 14 %), 10 km pred cieľom
 
 
 
giro-2015-etapa-04
 
 
ĎALŠIE ETAPY GIRO d'ITALIA 2015:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop