Giro: Zvlnenú etapu vyhral po útoku Zakarin, poradie bez zmien

3.5.2015, 20:25 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Zvlnené etapy majú na tohtoročnom Gire poriadny šmrnc, tá dnešná sa mohla odohrať podľa viacerých scenárov. Finišovalo sa na ikonickom motoristickom okruhu v Imole, ale najväčšia dráma sa mala uskutočniť na predchádzajúcich kilometroch.
 
11. etapa Giro d'Italia 2015 (UCI World Tour, 98. ročník)
20.5. streda zvlnená ciel rovina Forlí > Imola 153 km vitaz Zakarin
historia-pretekovuvod-k-pretekomstartova-listina
 
Po vzore uplynulých dní sme videli veľmi rýchly začiatok etapy, pretože šprintérske tímy si nechceli nechať ujsť prvú rýchlostnú prémiu. V špurte balíka bol najrýchlejší a najviac bodov vybojoval Giacomo Nizzolo, za ním skončili Elia Viviani a Nicola Boem. Potom sa začala bitka o hlavný únik dňa, na prvom stúpaní sa najskôr dostali dopredu Rosa, Zakarin, Intxausti a Kruijswijk. Vrchársku prémiu vyhral Beňat Intxausti, ale táto partia nemala pred pelotónom veľký náskok, o čo sa postaral tím Tinkoff-Saxo.
 
Na náročných pasážach nasledoval okamžite ďalší kopec a dopredu sa podarilo dostať niektorým iným jazdcom. Úspešní boli Betancur, Montaguti, Pellizotti, Rutkiewicz, Fernandez a Hesjedal, ktorí  doplnili vedúcu štvoricu Rosu, Zakarina, Intxaustiho, Kruijswijka a začali budovať svoj odstup pred hlavným balíkom. V tých momentoch bolo tempo skutočne vysoké, preto sa pelotón rozdelil na dve skupiny. Tinkoff-Saxo ale
22°C
potom na týchto zvlnených úsekoch spomalil tempo a dovolil desiatim jazdcom na čele upevniť si pozíciu. Vďaka tomu sa do jeho radov mohli vrátiť cyklisti, ktorí vypadli z hlavného balíka.
 
Bolo prekvapením, že sa do brejku nedostal nikto z tímov BMC a Orica, preto sa dalo očakávať, že najmä austrálsky celok bude chcieť eliminovať utečencov a zariadiť špurt menšej skupiny, kde by mali šancu Gerrans a Matthews. Vedúca skupina potom získala na svoju stranu 3-minútový náskok. Opäť v nej nechýbal borec z Astany, dvojité zastúpenie tu mal Movistar, najvyššie postaveným pretekárom v GC bol Hesjedal, ktorý zaostával šesť minút a po dnešnej etapy chcel svoje manko vylepšiť. V konečnom dôsledku sa vytvoril silný únik, ktorý to mohol udržať až do cieľa. Na trati sa objavili prehánky.
 
Na druhej vrchárskej prémii bojovali o body Intxausti a Betancur. Na vrchole bol silnejší kolumbijský pretekár, ale Intxausti vyrovnal bodový zisk držiteľa bodkovaného dresu Simona Geschkeho. V týchto momentoch už v pelotóne pracoval na čele tím BMC, ktorý chcel pred cieľom pripraviť Gilbertovi čo najlepšiu pozíciu. Pretekári tak mali za sebou najťažšiu pasáž, ale v daždivých podmienkach boli náročné aj okruhy v okolí Imoly.
 
Na mokrých cestách sa v jednej chvíli rozdelil pelotón, vpredu zostali len celky BMC a Tinkoff-Saxo, ale ostatní favoriti si túto medzeru rýchlo dorazili. Ale niekoľko pretekárov, okolo 35, zostalo za hlavným balíkom. Keď pelotón prvýkrát prešiel cez vrchol Tre Monti, strácal na vedúcu skupinu 90 sekúnd. Tím BMC nasadil vysoké tempo, na čele mu robil spoločnosť Tinkoff-Saxo, ktorý udržiaval Alberta Contadora na bezpečných pozíciách. Hneď za nimi sa pohybovali Astana a Sky.
 
Utečenci v druhom kole zrýchlili a podarilo sa im navýšiť svoj odstup na 1:40. To však malo za následok, že z vedúcej skupiny vypadli Fernandez, Montaguti a Rutkiewicz. 30 kilometrov pred cieľom atakoval z pelotónu Stefan Kung (BMC) a jeho kolegovia prestali kontrolovať utečencov. To bol signál pre tím Orica, že musí začať jazdiť aktívne, a nič iné mu ani nezostávalo.
 
Tretí prejazd cez Tre Monti ukoristil Zakarin, ktorý pred vrcholom nastúpil svojim spolubojovníkom v úniku, a vybudoval si pred nimi pekný náskok. Pre Intxaustiho potom zostali dva body do vrchárskej súťaže, ale tie mu stačili na to, aby sa stal jej novým lídrom. Vedúca skupina sa tu rozdelila, pelotón strácal na Zakarina 1:18.
 
Ruskí borec si potom pred šiestimi prenasledovateľmi vybudoval už 40-sekundový náskok. Na cieľovej čiare, na konci predposledného kola spadol na mokrej ceste Rigoberto Urán, a okamžite musel dobiehať stratu 30 sekúnd. Ale podarilo sa mu to. Na vrchole posledného stúpania si po výbornej jazde Ilnur Zakarin vybojoval dostatočný odstup pred prenasledovateľmi a pelotónom, takže jazdec tímu Kaťuša si mieril pre etapové víťazstvo.
 
Hlavný balík tu nasadil pokojné tempo, Astana, Tinkoff len ochraňovali svojich lídrov. Ale tesne pred vrcholom atakoval Alberto Contador, na čo nedokázal reagovať Fabio Aru, hoci sa o to pokúšal. Za španielskym jazdcom sa však udržali iní borci. Contador jednoducho neodolal, aby si otestoval svojich súperov. V zjazde sa potom situácia medzi favoritmi upokojila.
 
Ilnur Zakarin udržal svoje vedenie na čele pretekov a po odvážnom útoku sa stal víťazom jedenástej etapy. Druhá skupina stratila v cieli 53 sekúnd, najrýchlejší bol Carlos Betancur. Tesne za nimi dorazil aj pelotón, špurt vyhral Juan José Lobato.
 
Ruský jazdec bol v dnešnom úniku jasne najsilnejším pretekárom, pretože nikto nedokázal zachytiť jeho atak 25 kilometrov pred cieľom. Aj keď za ním zostávala skupina šiestich jazdcov, neboli schopní ho priviesť späť. Po triumfe na Okolo Romandie je to pre 25-ročného borca výborná sezóna. Z víťazstva sa opäť tešil únik, tímy BMC a Orica nemali dostatočnú palebnú silu, aby eliminovali početnú vedúcu skupinu. 
 
Favoriti na celkové poradie dnešnú etapu zvládli bez ujmy. Najväčší vzruch spôsobil pád Rigoberta Urána a útok Alberta Contadora na záverečnom kopci. Ani jeden z týchto momentov však nemal vplyv na konečný výsledok. Jediná zmena v klasifikácii sa odohrala vo vrchárskej súťaži, kde sa do vedenia dostal Beňat Intxausti.
 
 
Ilnur Zakarin (Kaťuša): "Nemôžem tomu uveriť, že som vyhral etapu, na Gire, som veľmi šťastný. Dnes sme sa chceli dostať do úniku, preto sme striehli na svoju príležitosť. Mne sa nakoniec naskytla. V úniku sme pracovali dobre a spomenul som si na ôsmu etapu, kde som atakoval príliš skoro. Preto som si počkal na najlepší moment. V jednej chvíli sa zdalo, že nás pelotón dobehne, ale nestalo sa tak. Potom som zaútočil, všetko išlo dobre, vypracoval som si náskok, ale posledných desať kilometrov bolo veľmi ťažkých. Ale dokázal som to."     
 
 
VÝSLEDKY 11. ETAPY:
1. vlajka ZAKARIN Ilnur KATUSHA TEAM 3h 55' 08''
2. BETANCUR Carlos AG2R LA MONDIALE + 00' 53''
3. vlajka PELLIZOTTI Franco albansko + 00' 53''
4. vlajka INTXAUSTI Beňat MOVISTAR TEAM + 00' 53''
5. vlajka ROSA Diego ASTANA PRO TEAM + 00' 53''
6. vlajka KRUIJSWIJK Steven TEAM LOTTO NL - JUMBO + 00' 53''
7. vlajka HESJEDAL Ryder TEAM CANNONDALE - GARMIN + 00' 53''
favoriti na celkové poradie + 01' 02''
 
 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 11. ETAPE:
1. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO 46h 54' 19''
2. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 00' 03''
3. vlajka LANDA Mikel ASTANA PRO TEAM + 00' 46''
4. vlajka CATALDO Dario ASTANA PRO TEAM + 01' 16''
5. vlajka KREUZIGER Roman TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 46''
6. URÁN Rigoberto ETIXX - QUICK-STEP + 02' 10''
7. vlajka VISCONTI Giovanni MOVISTAR TEAM + 02' 12''
8. vlajka CARUSO Damiano BMC RACING TEAM + 02' 20''
9. AMADOR Andrey MOVISTAR TEAM + 02' 24''
10. vlajka KÖNIG Leopold SKY PROCYCLING + 02' 30''
 
 
CELKOVÁ SÚŤAŽ BODOVACIA SÚŤAŽ
tinkoff vlajka CONTADOR Alberto bardiani vlajka BOEM Nicola
TEAM TINKOFF - SAXO BARDIANI - CSF PRO TEAM
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ SÚŤAŽ DO 23 ROKOV
movistar vlajka INTXAUSTI Beňat astana vlajka ARU Fabio
MOVISTAR TEAM ASTANA PRO TEAM
        
 
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Včerajší deň potvrdil, že favoriti musia zostať obozretní každý deň, a to isté platí aj pre šprintérov. Jedenásta etapa je určite vhodná pre utečencov, ale jej veľmi ťažká prvá polovica môže dostať nejedného cyklistu do problémov. Tinkoff bude veľmi pozorný, koho pustí do úniku, Astana a už aj Sky môžu jazdiť agresívne. V podobných etapách sa na trati odohral veľký boj o vedúcu skupinu, do ktorej sa nakoniec dostalo množstvo pretekárov. Druhá časť etapy nie je veľmi náročná, preto by mala mať pokojnejší priebeh. Orica bude hrať znovu na dve karty, do útoku môžu ísť Clarke, Weening, na záverečný špurt budú čakať Matthews či Gerrans. V dojazde hlavného balíka sa môžu presadiť aj Felline, Gavazzi alebo Apollonio. Zvlnený terén je vhodný pre útok Gilberta, Ulissiho, niekoho z Movistaru a po včerajšom úspechu tímu Bardiani nebudú chcieť zostať pozadu ani ostatné domáce pro-konti celky.              
 
Krátky opis trasy:
Etapa zakončená štýlovým príchodom na autodróm v Imole zďaleka nemusí vidieť spoločný dojazd do cieľa. Jedenásty deň štartuje veľmi ťažkou sériou piatich krátkych stúpaní, ktorá okamžite uzemní klasických šprintérov. Do úniku sa tak môžu dostať len kvalitní vrchári, a keď sa im podarí vytvoriť silnú skupinu, môžu zostať na čele pretekov až do cieľa. Druhú časť etapy obstarajú štyri prejazdy cez okruh dlhý 15,4 km, ktorý zahŕňa aj kopec Tre Monti (4,4 km; 4,1 %). Toto stúpanie obsahuje na začiatku a konci 8-percentné pasáže a posledný prejazd je naplánovaný necelých osem kilometrov pred cieľom. Ak utečenci nebudú disponovať potrebnou kvalitou, uvidíme špurt okliešteného hlavného balíka, kde bude veľká bitka o bonusové sekundy. Odolní šprintéri a klasikári preto cítia ďalšiu korisť.          
 
 
giro-2015-etapa-11
 
 
ĎALŠIE ETAPY GIRO d'ITALIA 2015:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop