Giro: Aru, Urán po časovke sklamaní, Contador zo seba prekvapený

3.5.2015, 20:25 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Najočakávanejšia etapa na Gire štartovala už po veľkom zemetrasení v poradí, ale aj tak mala obrovský potenciál ovplyvniť celkovú klasifikáciu. Len málo pretekárov malo potrebné skúsenosti s takouto dĺžkou, preto sme na konci mohli vidieť niekoľko prekvapení.
     
14. etapa Giro d'Italia 2015 (UCI World Tour, 98. ročník)
23.5. sobota indiv. čas. ciel rovina Treviso > Valdobbiadene 59,4 km vitaz Kiryienka
historia-pretekovuvod-k-pretekomstartova-listina
 
Obrovskú porciu kilometrov ešte sťažovali podmienky na trati, pretože opäť pršalo, čo robilo z dvoch zjazdov nepríjemnú záležitosť. Z prvých pretekárov dosiahol najrýchlejší čas Luke Durbridge. Austrálsky jazdec patrí medzi výborných tempárov a jeho časomiera sa zastavila na 1:19:38. Už len pohľad na tento výsledok potvrdzoval, že cyklistov čaká naozaj náročná previerka. Jeho hlavným vyzývateľom na trati bol Vasil Kiryienka, ktorý bol najrýchlejší na prvých dvoch medzičasoch.
 
Bieloruský jazdec nakoniec stanovil nový
18°C
najlepší čas, ktorý mal hodnotu 1:17:52. Na druhom miesta sa zatiaľ držal Patrick Gretsch z Ag2r, ktorý za ním zaostal o 23 sekúnd. Keď sa dostala na trať dvojica z tímu Sky Richie Porte a Leo Konig, bolo jasné, že už prichádzajú chvíle tých najlepších jazdcov. Pre austrálskeho jazdca to musela byť ťažká skúška po predchádzajúcich etapách, pretože na prvom medzičase zaostal za Kiryienkom o priepastných 1:57. Ani Konig tu nedosiahol výrazne lepší výsledok, pretože bol len o 20 sekúnd rýchlejší ako Porte.
 
Podľa vyjadrení niekoľkých tímov sa zmenili poveternostné podmienky na trati. Kým na začiatku jazdili pretekári po vetre, na hlavných favoritov začal fúkať bočný vietor, v prvej časti dokonca protivietor. Výbornú časovku potom predviedol Fabio Felline (Trek), ktorý sa zaradil na priebežné tretie miesto s mankom 1:26. S Portem to nevyzeralo vôbec dobre, na druhom medzičase mal stratu 3:23. Samozrejme, všetci cyklisti už dosahovali horšie časy ako Kiryienka, ale Konig tu zaostával o 2:24. Uránov prvý medzičas znamenal stratu 2:10.
 
Medzitým sa v cieli objavil Luis Leon Sánchez, ktorý sa s výsledným časom 1:18:04 zaradil na druhé miesto. Na prvom medzičase dosiahol skvelý výsledok Alberto Contador, ktorý zaostal za priebežným lídrom 1:06, čo znamenalo, že tu bol o 48 sekúnd rýchlejší ako Fabio Aru, ešte viac na neho stratili ostatní borci. Zlú časovku zatiaľ predvádzal Mikel Landa, ktorý tu zaostával už tri minúty.
 
Richie Porte dosiahol v cieli manko 4:20, a to nebol dobrý výsledok ani pri takýchto zmenených podmienkach. Leo Konig sa však vyburcoval k veľmi dobrému výkonu a v cieli stratil len 1:44. Contador pokračoval vo výbornej jazde a v polovici časovky predbehol Landu, ktorý štartoval tri minúty pred ním. Zaujímavý rozdiel sa odohral na druhom medzičase, kde Contador zvýšil svoj náskok pred Aruom na 1:45. V cieli sa potom objavil Jurgen van den Broeck, ktorý s mankom 1:25 predviedol jeden z najlepších výkonov spomedzi jazdcov na GC.
 
Na poslednom medzičase Contador zvyšoval svoj odstup pred svojím talianskym súperom, ktorý presahoval dve minúty. Rigoberto Urán v cieli zaostal za Kiryienkom o 2:45, ale jeho čas patril k tým veľmi dobrým. Dario Cataldo očakával od seba lepší výsledok, v cieli zaostal 3:34. Roman Kreuziger bol od neho pomalší o 18 sekúnd. Alberto Contador udržal svoju perfektnú jazdu až do cieľa, kde stratil na víťaza dnešnej etapy len 14 sekúnd a obsadil tretie miesto. Fabiovi Aruovi na konci dochádzali sily a pri jeho mene svietilo manko 3:01, čo znamenalo, že Contador na neho dnes získal 2:47. 
 
Vasil Kiriyenka podal výborný výkon a vyťažil aj z toho, že na trati sa zmenil vietor. Ale hrdinom dňa bol Alberto Contador, ktorý by mal šancu vyhrať etapu za rovnakých poveternostných podmienok. Aj tak však zajazdil jasne najlepšie predstavenie medzi jazdcami na GC a po jednom dni sa vrátil na vedúcu pozíciu v klasifikácii. Pistolero ukázal veľkú formu a odhodlanosť, pre jeho súperov je to veľmi zlá správa, že po ITT má v rukách ružový dres a s takým náskokom.
 
Fabio Aru veľmi statočne bojoval a predviedol veľmi dobrý výkon, ktorým sa vyrovnal takým borcom ako Urán či Cataldo, a bol dokonca lepší ako Porte. V konečnom dôsledku urobil veľký krok za druhým miestom na tomto podujatí. Taliansky pretekár sa s tým dnes veľmi dobre popasoval a aj keď bolo vidno, že na konci mal toho plné zuby, zajazdil určite lepší výsledok, ako sa očakávalo.
 
Medzi prekvapenia patrili Andrey Amador a Jurgen van den Broeck. Amador sa po časovke dostal na veľmi pekné miesto a uvidíme, ako sa s tým vyrovná v prichádzajúcich kopcoch. Van den Broeck má konečne pohodovú Grand Tour, a keď mu to vydrží aj v záverečnom týždni, môže sa pochváliť ďalším dobrým výsledkom. Úderka z Astany si mierne pohoršila, ale stále zostáva v top 10, čo je pre nich výbornou vizitkou. Tú uzatvára dvojica českých jazdcov, Leo Konig by sa mal stať jednotkou v tíme Sky a pokúsiť sa svoje umiestnenie ešte vylepšiť. Po dnešnom dni tak definitívne zhasli nádeje Richieho Porta.
 
Vasil Kiryienka (Sky):"Dave Brailsford povedal, že ideme vyhrať časovku. Nepovedal kto, ale že si ideme pre víťazstvo. Ráno mi oznámil, že dostanem svoju šancu. Počas posledných dní som sa cítil dobre a nakoniec mi všetko vyšlo. Mal som trošku šťastie, že sa zmenili podmienky. Vždy som jazdil dobre časovky, ale chýbalo mi veľké víťazstvo. Preto má to dnešné pre mňa veľkú cenu."
 
Alberto Contador (Tinkoff-Saxo):"Som veľmi šťastný. Moje nohy ma dnes úplne dostali. Na štarte som si nebol istý, ako to dopadne. Výsledok je pre mňa veľkým prekvapením. Celý čas som pozorne udržiaval správne tempo. Zmena vetra bola náročná situácia. Uvidíme, čo sa ešte stane v pretekoch. Existuje mnoho situácii, ktoré sa môžu odohrať. Astana má veľmi silný tím a pre mňa je niekedy ťažké udržať sa vzadu. No najlepšou formou obrany je niekedy útok. Keď som prvýkrát počul o tejto časovke, vedel som, že bude mať veľký vplyv na preteky a záležať bude aj na tom, ako človek regeneruje, pretože to mala byť štrnásta etapa v poradí. Ja osobne by som ju však do programu nezahrnul."
 
Fabio Aru (Astana):"Bola to dlhá časovka a množstvo úsilia. Ak mám byť úprimný, nie som spokojný s mojím výsledkom, ale ideme ďalej, Giro pokračuje. Alberto je veľký bojovník, dnes predviedol veľký výkon. Stále sa mám čo učiť v tejto disciplíne. Bude veľmi ťažké ho poraziť. Ale pred sebou máme ešte niekoľko horských etáp, posledný týždeň bude veľmi náročný. Rozhodne som nestratil nič zo svojej motivácie, tá zostáva rovnaká, ako predtým."
 
Rigoberto Urán (Etixx - Quick-Step):"Pre mňa to nebol dobrý deň. Od tejto časovky som čakal veľa, ale nemohol som nájsť správny rytmus a rýchlosť v prvej časti. Nebol som v najlepšej kondícii. Ovplyvnil ma pád, ktorý som utrpel pred niekoľkými dňami, a na bicykli som sa necítil pohodlne. V každom prípade som sebavedomý pred záverečným týždňom. Je tam niekoľko ťažkých horských etáp, kde budem chcieť zostať s najlepšími. Budem bojovať a na takomto podujatí sa všetko môže zmeniť v jednom okamihu. Verím, že na konci podám svoj najlepší výkon."
 
Andrey Amador (Movistar):"Vedel som, že na tomto profile môžem dosiahnuť dobrý výsledok, čo sa mi nakoniec podarilo. My sme mali na trati silný protivietor. Pre mňa je veľmi dôležité, že som sa dostal na tretie miesto. Pred nami je teraz niekoľko ťažkých dní a náročných kopcov, pred ktorými mám strach. Ale zároveň som z toho vzrušený, takže do toho pôjdem naplno. Budem bojovať."
 
Jurgen van den Broeck (Lotto-Soudal): "Rozhodol som sa začať rýchlo. Ak totiž nezačnete na sto percent, v náročnejšej druhej časti nezískate na svoju stranu nijaký čas. Chcel som jazdiť týmto tempom tak dlho, ako to bude možné. Nakoniec som sa nemusel k ničomu nútiť, išlo to hladko, jazdil som konštantne. Mal som dobrý pocit počas časovky, ale bol som prekvapený, že z jazdcov na GC sa predo mňa dostal len Contador. Som sebavedomý a chcem to potvrdiť v ďalších etapách. Teraz môžem jazdiť uvoľnenejšie."   
 
 
VÝSLEDKY 14. ETAPY:
1. vlajka KIRYIENKA Vasil SKY PROCYCLING 1h 17' 52''
2. vlajka SÁNCHEZ Luis Leon ASTANA PRO TEAM + 00' 12''
3. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 14''
4. vlajka GRETSCH Patrick AG2R LA MONDIALE + 00' 23''
5. vlajka KRUIJSWIJK Steven TEAM LOTTO NL - JUMBO + 01' 09''
6. vlajka KANGERT Tanel ASTANA PRO TEAM + 01' 17''
7. albansko VAN DEN BROECK Jurgen LOTTO SOUDAL + 01' 25''
13. vlajka KÖNIG Leopold SKY PROCYCLING + 01' 44''
15. AMADOR Andrey MOVISTAR TEAM + 01' 48''
23. URÁN Rigoberto ETIXX - QUICK-STEP + 02' 45''
29. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 03' 01''
38. vlajka CATALDO Dario ASTANA PRO TEAM + 03' 34''
43. vlajka KREUZIGER Roman TEAM TINKOFF - SAXO + 03' 52''
55. albansko PORTE Richie SKY PROCYCLING + 04' 20''
    
 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 14. ETAPE:
1. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO 55h 39' 00''
2. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 02' 28''
3. AMADOR Andrey MOVISTAR TEAM + 03' 36''
4. URÁN Rigoberto ETIXX - QUICK-STEP + 04' 14''
5. albansko VAN DEN BROECK Jurgen LOTTO SOUDAL + 04' 17''
6. vlajka CATALDO Dario ASTANA PRO TEAM + 04' 50''
7. vlajka LANDA Mikel ASTANA PRO TEAM + 04' 55''
8. vlajka CARUSO Damiano BMC RACING TEAM + 04' 56''
9. vlajka KREUZIGER Roman TEAM TINKOFF - SAXO + 04' 57''
10. vlajka KÖNIG Leopold SKY PROCYCLING + 05' 35''
17. albansko PORTE Richie SKY PROCYCLING + 08' 52''
 
 
CELKOVÁ SÚŤAŽ BODOVACIA SÚŤAŽ
tinkoff vlajka CONTADOR Alberto sky vlajka VIVIANI Elia
TEAM TINKOFF - SAXO SKY PROCYCLING
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ SÚŤAŽ DO 23 ROKOV
movistar vlajka INTXAUSTI Beňat astana vlajka ARU Fabio
MOVISTAR TEAM ASTANA PRO TEAM
 
 
                
Krátke preview etapy:
Ak sa pretekári mohli doteraz sťažovať na nepriazeň osudu, v individuálnej časovke budú mať všetko vo svojich rukách a na trati sa ukáže ich naozajstná výkonnosť. Nezvyčajne dlhú a už aj tak náročnú ITT určite poznačí chladné a daždivé počasie, ale aj doterajšia tvrdá jazda, ktorá stála cyklistov veľké množstvo síl. Predchádzajúcich trinásť etáp až príliš výrazne zatriaslo celkovým poradí, prognózy pred pretekmi hovorili, že len dnes malo začať skutočné Giro pre jazdcov na GC. Aj keď sú karty rozdané viac, ako sa čakalo, spomedzi nich by najviac profitovať z pripravenej trate Richie Porte a Rigoberto Urán. Najmä kolumbijský jazdec bude mať obrovskú motiváciu, pretože si môže výrazne polepšiť v klasifikácii. Jazdec tímu Sky pre zmenu zabojuje o etapový triumf. Najväčšia pozornosť bude smerovať na duel Aru - Contador, väčšie skúsenosti a kvalita stoja na strane španielskeho pretekára. Spomedzi ostatných cyklistov na celkové poradie sú dobrými časovkármi Cataldo, Konig, van den Broeck, dobrú výkonnosť môže ukázať aj Kreuziger.              
 
Krátky opis trasy:
Mamutia jazda proti chronometru bude mať kľúčový význam pre celkovú klasifikáciu, pretože medzi pretekármi vytvorí veľké rozostupy. Úvodných tridsať kilometrov je úplne plochých a časovkárski špecialisti tu dostanú príležitosť naplno rozbaliť svoje schopnosti. Druhá polovica je zvlnená, ale ani jedno z pripravených stúpaní nie je natoľko zložité, aby dostalo do úzkych skutočných majstrov v tomto obore. Obidva kopce obsahujú len veľmi malé časti s vyšším sklonom, preto pre vrchárov nie sú miestom na odplatu. Lenže tieto pasáže prichádzajú na konci dlhej a ťažkej skúšky, keď už bude každý jazdec unavený, preto môžu ovplyvniť záverečný rezultát. Pre favoritov s dobrou časovkou je trasa nepochybne obrovskou zbraňou.           
 
 
giro-2015-etapa-14
 
 
ĎALŠIE ETAPY GIRO d'ITALIA 2015:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop