15. etapa Gira: Astana a Contador si dávajú komplimenty

3.5.2015, 20:25 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Po ťažkej časovke bola na programe ťažká horská etapa, čo mohla byť pre niektorých cyklistov zradná kombinácia. V lyžiarskom stredisku Madonna di Campiglio sa na Gire finišovalo len raz v histórii, keď tu v roku 1999 zvíťazil Marco Pantani. Najmä domáci jazdci tak mali motiváciu navyše.
 
15. etapa Giro d'Italia 2015 (UCI World Tour, 98. ročník)
24.5. nedeľa horská ciel rovina Marostica > M. Campiglio 165 km vitaz Landa
 historia-pretekovuvod-k-pretekomstartova-listina
 
Po včerajšku bol sklamaný Richie Porte, ktorý stratil šancu na dobrý výsledok v klasifikácii a okrem toho sa sťažoval na bolesti v kolene, ktoré si zranil pri páde v trinástej etape. Po časovke dokonca pripustil možnosť, že na pretekoch skončí, ale dnes sa na štarte objavil. Ako už býva zvykom na Gire, začiatok etapy prebehol vo vysokom tempe s mnohými pokusmi o  vytvorenie úniku. Tie trvali až na úpätie prvej horskej prémie, pretože v pelotóne sa vždy nachádzalo dostatok celkov, ktoré neboli spokojné so zložením vedúcej skupiny.
 
Na začiatku stúpania sa vpredu objavili Giovanni Visconti (Movistar) a Ilnur Zakarin (Kaťuša), za chvíľu sa k nim pripojil aj Beňat Intxausti (Movistar). Na vrchol stúpania vyšla ako prvá táto trojica a španielsky jazdec si pripísal na svoje konto potrebné body do vrchárskej súťaže. Lenže ich vzdialenosť pred hlavným balíkom nebola veľká a to znamenalo,
14°C
že v zjazde sa k nim pridalo niekoľko ďalších jazdcov. Boli to Paulinho (Tinkoff), Sivtsov (Sky), Dupont, Montaguti (obaja Ag2r), Rosa (Astana), Gavazzi (Southeast) a Bookwalter (BMC).
 
Pre Tinkoff-Saxo a Astanu to bola výhodná situácia, pretože v úniku mali svojich zástupcov a v pelotóne mohli jazdiť pokojnejším tempom. Navyše, Paulinho a Rosa boli pre nich dobrou poistkou, ak by etapa explodovala na Passo Daone. Najvyššie postaveným jazdcom v úniku bol Visconti, ktorý strácal 6:04 na Contadora a ktorý sa mohol po úspešnom predstavení vrátiť do najlepšej desiatky. Jeho kolega Intxausti chcel zbierať vrchárske body, ale v skupine patril medzi najlepších vrchárov, ktorý za istých okolností mohol myslieť aj na etapový triumf. Dobrý deň mohli prežiť aj Sivtsov či nevyspytateľný Zakarin.
 
Medzitým sa tempo ukázalo byť privysoké pre Montagutiho, ktorý sa vytratil z vedúcej skupiny. Tam potom zavelil do útoku Visconti, ku ktorému sa pridali len Sivtsov, Bookwalter a Dupont. Zvyšní borci z úniku spomalili a rozhodli sa počkať na pelotón. Pred Passo Daone nasadil vysokú rýchlosť tím Tinkoff-Saxo, dopredu sa začali tlačiť aj ostatné celky, pretože všetci očakávali na tomto stúpaní veľkú bitku. Ako prvý pocítil jeho silu Bookwalter, ktorý vypadol z čelnej skupiny.
 
Na konci hlavného balíka sa ukazoval Richie Porte, pre ktorého to musela byť trýznivá situácia, pretože mal bojovať na úplne opačnej strane hlavného balíka. Ďalším nešťastníkom bol Rigoberto Urán, ktorý jazdil za pelotónom v spoločnosti spolujazdcov. Tempo udávala Astana, Aru a Contador striehli na čele balíka. Kým Basso a Kreuziger sa nachádzali na konci balíka a nakoniec s ním stratili kontakt, kazašský celok bol vpredu perfektne zoradený.
 
Na vrchole mali utečenci náskok 90 sekúnd pred pelotónom, kde sa udržalo len 25 jazdcov. Contador mal pri sebe už len Rogersa, Aru ako vždy dostatok spolujazdcov. Medzi nimi však nefiguroval Cataldo, takže po Uránovi, Kreuzigerovi bol ďalším borcom z top 10, ktorý sa dostal do ťažkostí. V zjazde sa skupina favoritov rozdelila po páde, vzadu zostali Rogers, Atapuma, van den Broeck a prichádzajúci Kreuziger, čiže vpredu zostalo len 15 jazdcov - Contador, Konig, Amador, Caruso, Kruijswijk, Betancur a Aru, ktorý mal stále mohutnú podporu.
 
Úplne na čele zostával už len Dupont, takže Alberto Contador si mohol vyraziť pre dve bonusové sekundy na rýchlostnej prémii, čo len svedčilo o tom, že jazdil v mimoriadnej pohode. Na začiatku cieľového stúpania ťahala prednú skupinu Astana, za nimi sa nachádzala partia ostatných favoritov, kde jazdili van den Broeck, Kreuziger, Rogers či Hesjedal. Kazašský celok nastavil na záverečnom stúpaní vysoké a pravidelné tempo, takže vedúca skupina sa pomaličky oslabovala.
 
Contador a Aru si užívali svoje preteky a čakali sme, kto z nich pred cieľom zaútočí ako prvý. Výborne sa držali aj Konig a Amador, ktorí si po dnešnej etape takisto polepšia. Tri kilometre pred vrcholom to bol nakoniec Mikel Landa, ktorého Contador nenechal ujsť. Aru trošku zaostával, preto Pistolero pokračoval v útoku. Za chvíľu sa však vytvorila na čele štvorica Contador, Aru, Landa a Trofimov.
 
Na konci mal najviac síl Mikel Landa, ktorý to zobral pred cieľom od podlahy, kým sa Contador a Aru strážili. Druhý preťal cieľovú pásku Jurij Trofimov, tretí skončil Alberto Contador. Ostatní jazdci si pripísali vysoké straty, z borcov na GC najlepšie obišli Andrey Amador, ktorý stratil 42 sekúnd, a Leo Konig s mankom jednej minúty. Ďalším dôležitým cyklistom bol v cieli Ryder Hesjedal, ale ten už zaostal tri minúty.
 
Mikel Landa v tomto roku už dosiahol etapový triumf v Baskicku, ale tento na Gire má určite väčšiu hodnotu. Pred cieľom bol skutočne veľmi silný, preto zaslúžene využil možnosť dosiahnuť veľký triumf. Contador a Aru tiež chceli ukoristiť dnešnú etapu, ale v konečnom dôsledku musia byť spokojní s tým, ako si poradili s týmto náročným dňom. Contador si ustrážil svoju pozíciu, aj keď stála proti nemu presila tímu Astana, Aru zase môže so svojou partiou ešte narobiť veľké problémy mnohým cyklistom.
 
Vo veľmi dobrých výkonoch pokračuje Andrey Amador, ktorý si udržiava tretiu pozíciu, ale za ním už číha Mikel Landa. Po dnešnom dni si polepšil Leo Konig, ktorý bez akýchkoľvek problémov dokázal zastúpiť Richieho Porta a pred posledným týždňom má pred sebou veľkú motiváciu posunúť sa ešte vyššie. V najlepšej desiatke sa naďalej nachádza Damiano Caruso, Trofimov, Monfort, Visconti a Geniez tam pre zmenu vleteli ako víchor.
 
Naopak, veľkým sklamaním sa skončila pätnásta etapa pre Rigoberta Urána, ktorý stratil v cieli rovných osem minút, smolu mal Jurgen van den Broeck, ktorý odpadol z vedúcej skupiny v  zjazde po predposlednom stúpaní a stratil 5:47. Roman Kreuziger mal stratu 5:33, Dario Cataldo dokonca 14:02. Všetci títo borci pritom figurovali pred dnešnou etapou v top 10. Richie Porte už skutočne nemá na tomto podujatí motiváciu, pretože dosiahol mimoriadne manko 27:04.
 
 
Mikel Landa (Astana): "Pred etapou sme hovorili o profile, ale cítil som sa lepšie ako Aru. Jednoducho som išiel na seba a jemu to nevadilo. Víťazstvo je pre mňa úľava a dúfam, že zostanem rovnako silný aj naďalej. Cítim sa skvele, ale stiahnuť päť minút na Alberta je nemožné. Je ľahšie obhajovať Aruho pozíciu a uvidíme, čo sa dá robiť v treťom týždni."
 
Fabio Aru (Astana): "Contador je v parádnej forme, ale je poraziteľný, pretože dnes sme ho porazili s Landom. Tím Astana vyhral ďalšiu etapu a to je dôležitá vec. Videl som, že Mikel išiel dobre, takže bol správny tip, aby niečo vyskúšal. Nebolo to nedorozumenie, ale  chceli sme, aby odtrhol Alberta a toho jazdca z Kaťuše." 
     
Alberto Contador (Tinkoff-Saxo): "V záverečnom špurte vždy chcete zobrať bonusové sekundy, pretože v ďalšom priebehu vás nestoja veľa energie. Každý chcel vyhrať etapu na takomto legendárnom mieste. Na konci som mal proti sebe presilu Astany a na jednoduchých sklonoch nebolo ľahké robiť rozdiely. Landa bol neuveriteľný. Myslím si, že bol silnejší ako Aru. Ten bol na svojom limite po svojom útoku, ale neviem, či to tak bude aj naďalej."  
 
 
VÝSLEDKY 15. ETAPY:
1. vlajka LANDA Mikel ASTANA PRO TEAM 4h 22' 35''
2. vlajka TROFIMOV Jurij KATUSHA TEAM + 00' 02''
3. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 05''
4. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 00' 06''
5. vlajka KRUIJSWIJK Steven TEAM LOTTO NL - JUMBO + 00' 38''
6. AMADOR Andrey MOVISTAR TEAM + 00' 42''
7. vlajka KÖNIG Leopold SKY PROCYCLING + 01' 00''
8. vlajka KANGERT Tanel ASTANA PRO TEAM + 01' 10''
9. vlajka GENIEZ Alexandre FDJ + 01' 49''
10. vlajka CARUSO Damiano BMC RACING TEAM + 02' 13''
      
 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 15. ETAPE:
1. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO 60h 01' 34''
2. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 02' 35''
3. AMADOR Andrey MOVISTAR TEAM + 04' 19''
4. vlajka LANDA Mikel ASTANA PRO TEAM + 04' 46''
5. vlajka KÖNIG Leopold SKY PROCYCLING + 06' 36''
6. vlajka TROFIMOV Jurij KATUSHA TEAM + 06' 58''
7. vlajka CARUSO Damiano BMC RACING TEAM + 07' 10''
8. albansko MONFORT Maxim LOTTO SOUDAL + 08' 20''
9. vlajka VISCONTI Giovanni MOVISTAR TEAM + 09' 53''
10. vlajka GENIEZ Alexandre FDJ + 10' 03''
 
 
CELKOVÁ SÚŤAŽ BODOVACIA SÚŤAŽ
tinkoff vlajka CONTADOR Alberto sky vlajka VIVIANI Elia
TEAM TINKOFF - SAXO SKY PROCYCLING
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ SÚŤAŽ DO 23 ROKOV
movistar vlajka INTXAUSTI Beňat astana vlajka ARU Fabio
MOVISTAR TEAM ASTANA PRO TEAM
 
 
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Časovka jednotlivcov do bodky splnila predpoklady a jasne určila poradie v klasifikácii, ale zďaleka nič definitívne nerozhodla. Počas nasledujúcich dní sa najviac tešíme na súboj Contador vs. Astana. Ten prvý sa odohrá už dnes. Kazašský celok sa bude nepochybne snažiť na Passo Daone izolovať Contadora od spolujazdcov, možno ich opäť uvidíme v úniku, aby sa Tinkoff-Saxo počas etapy unavil. Toto stúpanie prežije len skupina najsilnejších jazdcov, ale ťažko si predstaviť, že Pistolero sa dostane do problémov. Na cieľovom kopci sa musí španielsky cyklista sústrediť len na Arua, jeho sklony sú však príliš pohodlné, aby taliansky jazdec dokázal vytvoriť väčšiu medzeru. Pozornosť sa bude sústrediť aj na Amadora, ako dokáže ustrážiť svoju lichotivú pozíciu. Urán a van den Broeck sú k nemu veľmi blízko a obidvaja vedia, že pre nich je najvyšším možným cieľom zisk tretieho miesta v Miláne. Ale v ich dosahu sú Cataldo, Landa, Caruso a Kreuziger, takže záver etapy môže pozmeniť pomery v top 10. Uvidíme, ako sa zachová tím Sky, či sa začnú sústrediť na Lea Koniga, alebo jazdiť agresívne a naháňať etapové triumfy. Richie Porte po časovke premýšľal aj nad možnosťou, že na pretekoch to zabalí a bude sa zameriavať na Tour. Takáto etapa poskytuje priestor aj pre únik silných vrchárov, jeho úspešnosť však závisí od celkov Tinkoff-Saxo a Astana.                    
 
Krátky opis trasy:
Pretekári nedostanú ani chvíľu na zotavenie, pretože po náročnej časovke budú čeliť prvej skutočnej horskej etape. Ubolené nohy si najskôr rozcvičia na stúpaní La Fricca, ktoré ich musí dostať do lezeckej pohody, pretože nasledujúci hodnotený kopec Passo Daone už bude z iného súdka. Toto stúpanie patrí k najťažším v celom ročníku, pretože jeho sklon len málokedy klesne pod deväť percent. Pre mnohých cyklistov to môže byť po včerajšom dni konečnou zastávkou. Zdatní vrchári budú chcieť získať stratený čas po ITT a toto stúpanie je ideálne miesto na nastavenie tvrdého tempa, keďže cieľový kopec Madonna di Campiglio nespĺňa ich náročné požiadavky. Záverečné stúpanie má pravidelný sklon 6,5 %, ale posledné tri kilometre zvoľnia na tri percentá. Organizátori však chceli sťažiť príchod do cieľa, preto sa nebude finišovať v tomto lyžiarskom rezorte, ale o tri kilometre ďalej, avšak ani tento pridaný úsek neoplýva prudkým sklonom. Útok favoritov tak bude musieť prísť v polovici cieľového stúpania alebo už na Passo Daone.           
 
 
Hodnotené stúpania:
La Fricca (11,3 km; 5,1 %; max. 10 %), 105 km pred cieľom
Passo Daone (8,4 km; 9.2 %; max. 14%), 31 km pred cieľom
Madonna di Campiglio (15,5 km; 5,9 %; max. 12 %) 
giro-2015-etapa-15
 
 
ĎALŠIE ETAPY GIRO d'ITALIA 2015:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop