Giro: Gilbert vyhral výbornú etapu, Contador sa nechcel pomstiť

3.5.2015, 20:25 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Osemnásta etapa znamenala predovšetkým stúpanie Monte Ologno, kde sa mali dohrať ďalšie zaujímavé lezecké súboje. Do cieľa potom nasledovalo technické klesanie, takže favoriti na GC mali pred sebou záver, kde museli zostať koncentrovaní.
 
18. etapa Giro d'Italia 2015 (UCI World Tour, 98. ročník)
28.5. štvrtok kopcovitá ciel rovina Melide > Verbania 170 km vitaz Gilbert
historia-pretekovuvod-k-pretekomstartova-listina
 
Dve tretiny dnešnej etapy sa uskutočnili na rovinatých úsekoch, ktoré prípadným utečencom poskytovali priestor, aby si pred pelotónom vytvorili pekný náskok. Lenže vedúca skupina sa formovala veľmi dlho, podarilo sa to až na méte 44 odjazdených kilometrov a to rovno štrnástim pretekárom. Boli to Haga (Giant-Alpecin), Villella (Can-Garmin), Busato (Southeast), Weening (Orica), Cunego (Nippo Fantini), Ferrari (Lampre-Merida), Chavanel (IAM Cycling), de la Cruz (Etixx - Quick-Step), Gilbert, Moinard (obaja BMC), Belkov (Kaťuša), Sivtsov (Sky), Bongiorno (Bardiani ) a Nocentini (Ag2r). Lenže v tejto skupine sa dostali do vzájomnej kolízie Cunego a Ferrari, pričom prvý menovaný musel kvôli zraneniam opustiť podujatie.
 
Náskok utečencov potom presiahol šesť minút, do tejto skupiny sa pokúšali dostať Fabio Felline (Trek) a Jesus Herrada (Movistar), ale ich odstup napovedal, že to nebudú mať jednoduché.
21°C
Pridal sa k nim aj Roberto Ferrari, ktorý po páde vypadol z čela pretekov. Táto trojica sa napokon vrátila do hlavného balíka, kde udával tempo Tinkoff-Saxo.
 
V úniku tak zostalo 12 cyklistov. Dobrú príležitosť na úspech mali Chavanel, Weening, Etixx chcel tiež vybojovať etapový triumf, preto vyslal dopredu vrchára de la Cruza, no pre každého z nich musel byť hrozbou Konstantin Sivtsov. Ak by Gilbert prežil záverečné stúpanie, jeho šance by rapídne stúpli, dobrým lezcom bol aj mladý domáci borec Davide Villela. Vedúca skupina si musela uvedomovať prichádzajúcu možnosť, keďže ich odstup pred pelotónom prekročil 11 minút.
 
Na prvej rýchlostnej prémii zobral najviac bodov Philippe Gilbert a mierne si polepšil v bodovacej súťaži. Na čele hlavného balíka bol naďalej zoradený len celok Tinkoff-Saxo, ale ten si nerobil žiadne starosti s dnešnými utečencami. Pred Monte Ologno mala vedúca skupina náskok, ktorý sa približoval k trinástim minútam, preto začali v pelotóne pracovať jazdci z tímu FDJ, aby ochraňovali deviatu pozíciu Alexandra Genieza. Amael Moinard totiž strácal na 15.mieste v klasifikácii 26:21, čo bolo na jeho francúzskeho kolegu 14 minút. FDJ tak potreboval dosiahnuť, aby náskok utečencov už nenarastal.
 
Hneď na začiatku stúpania odpadol z vedúcej skupiny Chad Haga a v hlavnom balíku sa odohral hromadný pád, do ktorého sa dostalo aj niekoľko jazdcov z tímu Sky, ale Konig sa medzi nimi nenachádzal. Vpredu sa dobre ukazoval David de la Cruz, ktorý svojím tempom rozdelil skupinu, a pri ňom zostali len Moinard, Bongiorno, Sivtsov a Gilbert.
 
Medzitým sme objavili za pelotónom aj Mikela Landu, ktorého zabrzdil pád, a v tom momente tlačil na pílu tím Tinkoff-Saxo. Tempa sa dokonca ujal Roman Kreuziger, ktorý rozbehol útok Alberta Contadora. Líder pretekov potom hneď na začiatku stúpania vyrazil do ataku a všetci pretekári ostali za ním. Aj Aru, aj Landa, ktorý stále jazdil za pelotónom.
 
Práve Landa musel začať hasiť túto situáciu a podarilo sa mu znížiť stratu na Contadora z necelých dvoch minút na 1:15, ale potom ich odstup zostával konštantný. Ale jazdec tímu Astana ukazoval kvality, ktoré ho dostali na druhé miesto v GC. Svojou aktivitou sa nakoniec dostal do skupiny, kde jazdil aj Fabio Aru a ďalší  jazdci, ktorí strácali na Contadora 1:10. Na čele pretekov sa stále výborne pohyboval de la Cruz, pri ktorom zostávali Moinard, Sivtsov a Bongiorno. Za nimi sa nachádzali Gilbert, Chavanel a Nocentini.
 
Na vrchole boli ako prví Bongiorno, Sivtsov, Moinard a de la Cruz, ich traja prenasledovatelia strácali 50 sekúnd. Potom nasledoval Alberto Contador s mankom 7:43, ku ktorému sa pridal Ryder Hesjedal. Za ním sa odohrávala zaujímavá situácia, pretože tam prebiehala bitka o tretie miesto, keďže Aru jazdil s veľkými ťažkosťami a Visconti udával vysoké tempo pre Amadora. Visconti mal potom defekt, musel meniť bicykel a na čelo sa poskladala Astana, ktorá už nešla tak rýchlo. Na vrchole stúpania strácali na Pistolera 67 sekúnd a v tejto skupine sa udržali Visconti, Amador, van den Broeck, König, Trofimov, Caruso, Zardini, Kruijswijk, Geniez, Elissonde, Landa, Aru a Kangert.
 
V náročnom zjazde dostal Contador vďačnú posilu v osobe kanadského pretekára, ktorý mal záujem ísť naplno, pretože mal šancu posunúť sa v klasifikácii aspoň o jedno miesto. Čoskoro sa k nim pripojil aj Davide Villela, ktorý bol v pôvodnom úniku a ktorý pre svojho lídra Hejsedala odvádzal výbornú robotu. Po skončení zvlnených pasáži a v samotnom zjazde bol ich odstup pred Astanou a spol. 1:40. Contador najskôr nechával jazdiť len túto dvojicu z Can-Garminu, ale v zjazde to roztočil naplno.
 
Dvadsať kilometrov pred cieľom sa obidve vedúce skupiny spojili a to využil Philippe Gilbert na útok, ktorým sa dostal na čelo pretekov. Posledných desať kilometrov začal s výhodou 35 sekúnd. Belgický jazdec potom neochvejne smeroval do cieľa.
 
Philippe Gilbert nakoniec doviedol svoj útok v zjazde do úspešného konca a mohol si vychutnať druhý triumf na podujatí. Druhé miesto vybojoval Francesco Bongiorno, tretí dorazil do cieľa Sylvain Chavanel, ktorý vyhral špurt skupiny prenasledovateľov. Contador a Hesjedal finišovali so stratou 6:05, hlavný balík nakoniec za nimi zaostal 73 sekúnd.
 
Gilbert položil základy svojho víťazstva na Monte Ologno, kde sa udržal na dostrel vedúcej skupiny, v ktorej sa nachádzali lepší vrchári ako on. Pred cieľom potom využil svoje skvelé zjazdárske schopnosti, ktorými sa nielen dostal do vedúcej skupiny, ale aj podnikol rozhodujúci úder. Po počiatočnom sklamaní z úvodu pretekov, keď mu uniklo niekoľko etáp, teraz dostal zaslúženú odmenu.
 
Oveľa väčšia dráma sa odohrala za pretekármi, ktorí bojovali o etapový triumf. Pred rozhodujúcim stúpaním sa dostal do problémov Mikel Landa, ktorého pribrzdil pád, a to hneď využil Alberto Contador, aby hneď na začiatku Monte Ologno vystrelil do útoku a vrátil tímu Astana požičané zo šestnástej etapy, keď využili jeho defekt na útok. Tentoraz musela začať stíhaciu jazdu dvojica Landa - Aru, ktorej výsledkom bolo ich manko presahujúce jednu minútu.
 
Aru nevyzeral na tom kopci vôbec sviežo, v jednom momente dokonca vypadol z hlavného balíka a len mechanické problémy Viscontiho mu umožnili vrátiť sa späť. Landa bol zase vyčerpaný po svojej naháňačke, kým sa vrátil do balíka, a potom nemal silu, aby viac potrápil Contadora. Treba však povedať, že obidvaja si udržali svoje pozície, na tú najvyššiu priečku už museli prestať pomýšľať.
 
Contador dnes predviedol jeden zo svojich živelných útokov, pri ktorom ani nepotreboval svojich spolujazdcov. V podstate 35 kilometrov bojoval pred hlavným balíkom a dostal pod poriadny tlak mladé pušky z Astany. A na konci si mohol vychutnávať pocit zadosťučinenia a všetkým definitívne ukázal, kto je tu boss. Jeho odstup by bol v cieli ešte väčší, ale pre ostatných bol veľkou hrozbou Hesjedal, ktorý sa posúval v poradí, preto viacerí jazdci začali za nimi tvrdú stíhačku. Nič to však nemení na tom, že kanadský borec sa rozjazdil k výborným výkonom a svoj apetít bude chcieť na trati ešte ukázať. 
 
 
Philippe Gilbert (BMC):"Pred etapou sme vedeli, že únik bude mať šancu. Vedel som, že bude v mojich silách, aby som na vrchole stúpania nestrácal príliš veľa na lídrov. De la Cruz tam išiel naplno, ale ja som zvolil vlastné tempo. A nemusel som ani pomáhať v mojej skupine, pretože som mal pred sebou Amaela. Na vrchole sme boli traja a ja som zaútočil na falošnej rovine. Podarilo sa mi dostať do vedúcej skupiny a takmer okamžite som vyrazil dopredu. Mohol som si to dovoliť, pretože ak by to nevyšlo, Amael by mi pomohol. Keďže som nevidel žiadne nepríjemné zákruty, mohol som riskovať." 
                
Alberto Contador (Tinkoff-Saxo): "Pred kľúčovým stúpaním sme jazdili na čele, pretože sme vedeli, že tam je priestor len pre dvoch jazdcov. Ak jazdíte vzadu, ušetríte síce energiu, ale zároveň sa vystavíte riziku pádov a prípadných strát. Išli sme radšej veľmi rýchlo, keď sme videli, že Aru nemá dobré nohy. A nakoniec sa to ukázalo ako dobré rozhodnutie. Nebola to pomsta. My sme na to mali iné dôvody. Potom som sa rozhodol ísť vlastným tempom, hoci bolo do cieľa množstvo kilometrov. Zároveň som vedel, že Hesjedal je v mojej blízkosti a mohol byť dobrým spojencom. Nakoniec sa aj to ukázalo ako správne rozhodnutie." 
 
Ryder Hesjedal (Can-Garmin): "Contador zaútočil príliš skoro, ja som najskôr vyčkával, čo urobia ostatní jazdci. Potom som si povedal, že by som to mohol rovnako vyskúšať. Tesne pred vrcholom som ho zbadal a sústredil som sa len na to, aby som ho dobehol. Nezaujímalo ma, čo sa deje za mnou. Neskôr sa k nám pripojil aj Davide Villela a potom sme jednoducho išli naplno. Som spokojný, ako jazdím v treťom týždni, ale zároveň je to pre mňa frustrujúce, keď sa pozriem, ako sa vyvíjali úvodné etapy. Ale je to v poriadku. Uvidíme, čo sa ešte stane na pretekoch."         
 
 
VÝSLEDKY 18. ETAPY:
1. albansko GILBERT Philippe BMC RACING TEAM 4h 04' 14''
2. vlajka BONGIORNO Manuel BARDIANI - CSF PRO TEAM + 00' 47''
3. vlajka CHAVANEL Sylvain IAM CYCLING TEAM + 01' 01''
4. vlajka BUSATO Matteo SOUTHEAST PRO CYCLING + 01' 01''
5. vlajka MOINARD Amael BMC RACING TEAM + 01' 01''
6. vlajka DE LA CRUZ David ETIXX - QUICK-STEP + 01' 01''
7. vlajka NOCENTINI Rinaldo AG2R LA MONDIALE + 01' 01''
8. vlajka SIVTSOV Konstantin SKY PROCYCLING + 01' 01''
11. vlajka HESJEDAL Ryder TEAM CANNONDALE - GARMIN + 06' 05''
12. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 06' 05''
14. vlajka GENIEZ Alexandre FDJ + 07' 18''
15. vlajka KRUIJSWIJK Steven TEAM LOTTO NL - JUMBO + 07' 18''
23. vlajka LANDA Mikel ASTANA PRO TEAM + 07' 18''
24. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 07' 18''

 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 18. ETAPE:
1. vlajka CONTADOR Albert TEAM TINKOFF - SAXO 72h 23' 09''
2. vlajka LANDA Mikel ASTANA PRO TEAM + 05' 15''
3. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 06' 05''
4. AMADOR Andrey MOVISTAR TEAM + 07' 01''
5. vlajka TROFIMOV Jurij KATUSHA TEAM + 09' 40''
6. vlajka KÖNIG Leopold SKY PROCYCLING + 10' 44''
7. vlajka CARUSO Damiano BMC RACING TEAM + 11' 05''
8. vlajka KRUIJSWIJK Steven TEAM LOTTO NL - JUMBO + 12' 53''
9. vlajka HESJEDAL Ryder TEAM CANNONDALE - GARMIN + 13' 01''
10. vlajka GENIEZ Alexandre FDJ + 14' 01''
   
 
CELKOVÁ SÚŤAŽ BODOVACIA SÚŤAŽ
tinkoff vlajka CONTADOR Alberto trek vlajka NIZZOLO Giacomo
TEAM TINKOFF - SAXO TREK FACTORY RACING
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ SÚŤAŽ DO 23 ROKOV
lottoj vlajka KRUIJSWIJK Steven astana vlajka ARU Fabio
TEAM LOTTO NL - JUMBO ASTANA PRO TEAM
 
 
hesjedal-contador-giro-2015-tcgf
Ryder Hesjedal a Alberto Contador (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Umiestnenie záverečného kopca je vhodné pre pôvodný únik, ktorý si môže na rovinatých úsekoch vypracovať väčší odstup, a  keď sa v ňom objavia dobrí vrchári, majú šancu udržať to do cieľa. Ak by sa ich púť skončila na prudkom finále, potom sa môžu do akcie dostať takí jazdci ako Visconti, Zakarin, Cunego, ktorí sa neboja útočiť a majú túžbu vyhrať etapu. Na Monte Ologno bude priestor aj pre zisk bodov do vrchárskej  súťaže, takže Kruijswijk, Intxausti a Betancur to môžu využiť. Samozrejme, najväčšia pozornosť bude smerovať na Contadora a Astanu. Španielsky pretekár sa musí sústrediť len na jediný kopec, čo by pre neho nemal byť problém, a je predpoklad, že to isté bude platiť aj pre jeho kolegov. Paradoxne, do problémov sa môže dostať na vrchole Monte Ologno, po ktorom nenasleduje klasický zjazd do cieľa, ale zvlnená pasáž, kde musí zostať ostražitý, ak si tu tím Astana vybuduje prevahu v počtoch. Uvidíme, či jeho jazdci budú chcieť atakovať už na záverečnom kopci, a ktorý z nich to vlastne bude. Landa má nepochybne lepšiu formu, ale Aru ako domáci bude chcieť dokázať, že ešte nie je mimo hry. Pritom však nesmie zabúdať, že ak prežije ďalší zlý deň, zo zadu sa na neho tlačí Amador, ktorý je pripravený vydobyť si tretiu priečku.                        
 
 
Krátky opis trasy:
Triptych rozhodujúcich etáp začína kopcovitou previerkou, kde jasne vyčnieva krásny kopec Monte Ologno. Je to výživné stúpanie, ktoré má skutočne náročné prevýšenie, ale vzhľadom na jeho umiestnenie tu neuvidíme bitku favoritov. Preto je etapa vhodná pre silných utečencov z radov vrchárov. Ologno však bude dobrou príležitosťou, ako oslabiť svojich súperov pred prichádzajúcimi horskými etapami, takže niektorý z tímov pri tomto výstupe určite nasadí vysoké tempo a budeme čakať, či si to odnesie daktorý z favoritov.             
 
 
Najťažšie stúpanie:
Monte Ologno (10,4 km; 9 %; max. 13 %), 36 km pred cieľom
 
 
giro-2015-etapa-18
 
 
ĎALŠIE ETAPY GIRO d'ITALIA 2015:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop