Giro: Šprintéri vyšli prekvapujúco nazmar, vyhral Keisse po ataku

3.5.2015, 20:25 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Záverečná etapa v Miláne mala mať ceremoniálny charakter, posledné mestské okruhy však držali v napätí každého pretekára. Najviac motivovaní boli domáci šprintéri, pretože bodovacia súťaž ešte nepoznala svojho víťaza.
   
21. etapa Giro d'Italia 2015 (UCI World Tour, 98. ročník)
31.5. nedeľa rovinatá ciel rovina Turín > Miláno 178 km vitaz Keisse
historia-pretekovuvod-k-pretekomstartova-listina
 
Prvé kilometre prebiehali v pokojnom štýle, Alberto Contador a Tinkoff-Saxo oslavovali víťazstvo v celkovej klasifikácii, šampanské pri tom nemohlo chýbať. Predviedol sa aj majiteľ tohto celku Oleg Tinkov, ktorý pútal pozornosť svojimi prefarbenými vlasmi na ružovo. Na začiatku sme nevideli žiadne ataky, skutočné pretekanie malo začať len na okruhoch v Miláne. Z toho dôvodu prvé vzrušenie pripravila úvodná rýchlostná prémia, kde sa začala definitívna bitka o červený dres.
 
Tam sa podaril šikovný kúsok jazdcom z tímu BMC, ktorí si v trojici vyskočili pred pelotón a Philippe Gilbert tak mohol ukoristiť maximum
25°C
bodov. Týmto ťahom sa dostal na priebežné druhé miesto v bodovacej súťaži. O zvyšné body si potom vybehol len Sacha Modolo, Viviani a Nizzolo zostávali ukrytí v hlavnom balíku. Cyklisti si potom užívali voľnú jazdu, tú sa snažila nabúrať len dvojica z tímu Ag2r, ktorá vyrazila dopredu, ale Lampre-Merida ich za chvíľu priviedol späť. A pelotón sa opäť zoradil za borcami z Tinkoffu.
 
Táto situácia vydržala na trati veľmi dlho, ale hlavný balík sa postupne približoval k Milánu, kde sa mali odohrať zaujímavé ataky. Špurtérov zaujímala aj druhá rýchlostná prémia, na ktorej sme mali vidieť ostrejší súboj ako na tej predchádzajúcej. V Miláne bolo pripravených sedem okruhov, všetci dôležití pretekári sa tu dostali do potrebnej pohotovosti, a prvými útočníkmi sa stali Iljo Keisse (Etixx - Quick-Step) a Luke Durbridge (Orica). Dvojica si vybudovala 25-sekundový náskok, pelotón si zobral na starosti tím Sky. Na rýchlostnej prémii zostalo pre hlavný balík osem bodov, ktoré si vybojoval bez boja Giacomo Nizzolo.
 
15-kilometrov pred cieľom mal defekt Luka Mežgec a tento slovinský jazdec ako jeden z dnešných favoritov mal pred finále sťaženú pozíciu. Keisse a Durbridge si vybudovali 40-sekundový náskok. V pelotóne sa objavilo niekoľko defektov, zastavili sa aj Gilbert a Konig, a pred cieľom sa objavila zvyšujúca sa nervozita, čo hralo do kariet vedúcej dvojici. Na konci sme tak videli dramatickú naháňačku, s čím asi šprintéri vôbec nepočítali. V poslednom okruhu museli zmazať manko 30 sekúnd. Pokúšal sa o to tím Lampre-Merida.
             
Keisse a Durbridge nakoniec pripravili na záver Gira poriadne prekvapenie, keď svoj náskok udržali až do cieľa a bojovali o víťazstvo v etape. Na konci predvádzali taktickú bitku, v ktorej mal lepšie nervy Iljo Keisse! V závere si šprintérske celky neporadili s kvalitnou dvojicou na čele pretekov, chýbala im potrebná tempárska sila a lepšia organizácia. Po veľmi dlhom čase sme tak na konci GT nevideli špurt, ale víťazstvo úniku.  
 
Na treťom mieste finišoval Roger Kluge (IAM Cycling), spomedzi hlavných favoritov skončil najlepšie Giacomo Nizzolo na piatej priečke a udržal tak vedenie v bodovacej súťaži. Na konci sa vytvorilo niekoľko medzier v štartovom poli a so stratou cez jednu minútu sa v cieli objavil Leo Konig, ale organizátori mu nakoniec uznali stratu len deviatich sekúnd. Alberto Contador prišiel do cieľa v skupine, ktorá stratila na víťaza etapy 18 sekúnd, Aru a Landa finišovali o deväť sekúnd skôr.
 
Alberto Contador tak splnil prvú časť svojich cieľov v tejto sezóne. Na ceste za ďalším titulom na Gire prežil niekoľko dramatických situácii, vrátane pádov, ale ani raz necítil, že by jeho prvenstvo bolo ohrozené. Z jeho výkonov si predovšetkým zapamätáme ten na Mortirole a v časovke jednotlivcov, ale počas celých troch týždňov jazdil mimoriadne konzistentne. A to mu určite dodá sebavedomie pred blížiacou sa Tour de France.
 
Parádne preteky má za sebou Astana, ktorá si berie domov zvyšné miesta na pódiu a päť víťazných etáp. Najlepší tím do kopcov musí byť nadmieru spokojný s výsledkami, ktoré dosiahol, i keď sa im nepodarilo svoju prevahu využiť na získanie maglia rosa. Fabio Aru sa nevyhol menším výkyvom, ale jeho jazda v posledných dvoch horských etapách potvrdzuje, že má pred sebou skvelú budúcnosť. O tom istom nás presvedčil aj Mikel Landa, ktorý sa ukazoval ako najsilnejší vrchár na podujatí, a jeho meno si po týchto troch týždňoch všetci dobre zapamätajú.
 
Prekvapeniami v top 10 sú mená ako Andrey Amador, Alexandre Geniez či Jurij Trofimov. Ohromnú bojovnosť preukázal Ryder Hesjedal, ktorý by hádam privítal, aby Giro ešte pokračovalo jeden týždeň. Český jazdec Leo Konig v tíme Sky pohodlne vyplnil medzeru po Richiem Portem a na tretej GT v kariére sa dostal medzi najsilnejších cyklistov. Damiano Caruso potvrdil svoj zlepšujúci sa štandard, na svoje výkony z roku 2011 si spomenul Steven Kruijswijk, ktorý pretekal aktívnym spôsobom a v mnohých etapách bol viditeľný. Nesmieme zabúdať ani na Giovaniiho Viscontiho, ktorý sa prezentoval vo veľmi dobrom svetle a ktorý bol odmenený ziskom dresu pre najlepšieho vrchára. 
 
V nasledujúcich dňoch budeme pokračovať v spravodajstve z Gira a prinesieme ďalšie články...
 
 
VÝSLEDKY 21. ETAPY:
1. albansko KEISSE Iljo ETIXX - QUICK-STEP 4h 16' 37''
2. albansko DURBRIDGE Luke ORICA GREENEDGE + 00' 00''
3. vlajka KLUGE Roger IAM CYCLING TEAM + 00' 09''
4. vlajka PORSEV Alexander KATUSHA TEAM + 00' 09''
5. vlajka NIZZOLO Giacomo TREK FACTORY RACING + 00' 09''
  
 
KONEČNÉ CELKOVÉ PORADIE
1. vlajka CONTADOR Albert TEAM TINKOFF - SAXO 88h 22' 25''
2. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 01' 53''
3. vlajka LANDA Mikel ASTANA PRO TEAM + 03' 05''
4. AMADOR Andrey MOVISTAR TEAM + 08' 10''
5. vlajka HESJEDAL Ryder TEAM CANNONDALE - GARMIN + 09' 52''
6. vlajka KÖNIG Leopold SKY PROCYCLING + 10' 41''
7. vlajka KRUIJSWIJK Steven TEAM LOTTO NL - JUMBO + 10' 53''
8. vlajka CARUSO Damiano BMC RACING TEAM + 12' 08''
9. vlajka GENIEZ Alexandre FDJ + 15' 51''
10. vlajka TROFIMOV Jurij KATUSHA TEAM + 16' 14''
11. albansko MONFORT Maxime LOTTO SOUDAL + 17' 51''
12. albansko VAN DEN BROECK Jurgen LOTTO SOUDAL + 25' 12''
13. vlajka KANGERT Tanel ASTANA PRO TEAM + 28' 05''
14. URÁN Rigoberto ETIXX - QUICK-STEP + 28' 26''
15. vlajka MOINARD Amael BMC RACING TEAM + 30' 35''
   
 
CELKOVÁ SÚŤAŽ BODOVACIA SÚŤAŽ
tinkoff vlajka CONTADOR Alberto trek vlajka NIZZOLO Giacomo
TEAM TINKOFF - SAXO TREK FACTORY RACING
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ SÚŤAŽ DO 23 ROKOV
movistar vlajka VISCONTI Giovanni astana vlajka ARU Fabio
MOVISTAR TEAM ASTANA PRO TEAM
 
 
keisse-iljo-giro-2015-vitazstvo-eqsf
Iljo Keisse prekvapujúcim víťazom etapy (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Netradične veľká dĺžka záverečnej etapy môže aj na konci Gira pripraviť zaujímavé predstavenie, ale v konečnom dôsledku sa bude šprintovať. Trek a Giant-Alpecin majú poslednú možnosť, ako vyhrať etapu, preto budú jazdiť aktívne. V zálohe budú pripravení Lampre-Merida a Sky, ale utečenci im nič nedajú zadarmo. Záverečný špurt rozhodne o víťazovi bodovacej súťaže, kde živia svoje nádeje Nizzolo, Modolo a Viviani. Prvý menovaný predvádza v týchto koncovkách najstabilnejšie výkony, no Modolo má už dve vyhrané etapy. Lákavá bude aj druhá rýchlostná prémia, kde sú pripravené dôležité body. Jazdci z top 10 si na záverečných okruhoch budú musieť dať pozor na prípadné kolízie, preto môže byť aj dnešný finiš poznačený nervozitou.   
 
Krátky opis trasy:
Slávnostná ceremónia sa odohrá v Miláne, záverečné okruhy urobia z tohto mesta na jeden deň hlavné mesto cyklistiky. Šprintérov prinútila zostať na podujatí len táto možnosť bojovať o prestížny triumf, preto im to nikto neprekazí. Cyklisti si konečne užijú uvoľnenú atmosféru, jasavé davy fanúšikov a začnú sa tešiť na zaslúžený odpočinok. A maglia rosa zakotví u najsilnejšieho z nich. Vesmír je ružový.        
 
 
giro-2015-etapa-21
 
 
ĎALŠIE ETAPY GIRO d'ITALIA 2015:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop