Sagan v ITT dominantne získal žltý dres, dnes ho chce brániť

5.5.2015, 16:20 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
V piatok prišiel na rad výnimočný deň. Asi priazeň osudu chcela Petrovi Saganovi priniesť možnosť trinástykrát v kariére dostať sa do líderského dresu pretekov, v ktorom doteraz strávil spolu 24 dní.
 
6. etapa Tour of California 2015 (UCI America Tour; 2.HC; 10. ročník)
15.5. piatok indiv. čas. ciel rovina Santa Clarita > S. Clarita 10,6 km vitaz Sagan
uvod-k-pretekomstartova-listina ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-7ikona-8
 
Organizátori sa kvôli nepriazni počasia rozhodli zmeniť časovku z 24 na 10,6 kilometra, a to bol dôvod na veľký optimizmus. Peter mal 29-sekundový náskok na najväčších súperov. Proti hrali najmä Toms Skujinš a nový časovkársky špeciál, s ktorým Peter stále nebol celkom zžitý.
 
Spomedzi pretekárov, ktorí v doterajšom priebehu pretekov stratili minútu a viac bol najrýchlejší Jos Van Emden z LottoNL. Zaznamenal čas 12:46. Jazdu nevypustil ani Mark Cavendish, ktorý na Holanďana stratil pol minúty. Martin Velits dokazuje svoju vernosť tímu v každej etape mohutnou prácou a vypúšťaním časovky, preto nie je prekvapením, že dostal manko 1:48.
 
Veľkým favoritom bol dnes veľký bojovník Daniel Oss, ktorý vyštartoval o 23:40 a pred dnešným dňom strácal deväť minút. Zaznamenal štvrtý najrýchlejší čas so stratou 13 sekúnd, čo bolo trošku sklamaním. Na tomto výsledku bola jasne cítiť snaha, ktorú tu už zanechal v predchádzajúcich dňoch.
 
Z pretekárov, ktorí na Peťa strácali pred dnešnou štartovou bránou 29 sekúnd, dosiahli najlepšie časy Joseph Rosskopf (+5sek), Sergio Henao (+11sek), Jay McCarthy (+11sek), Robert Gesink (+12sek). Porazil ich však tretí muž celkového poradia Julian Alaphilippe z Etixxu, ktorý zaostal za Van Emdenom iba o tri sekundy.
 
sagan-kalifornia-casovkaPotom však prišiel Peter Sagan, ktorý nedal súperom absolútne žiadnu šancu. Van Emdena porazil o šialených 15 sekúnd! Dosiahol priemernú rýchlosť 50,91 km/h. Skujinš bojoval ako to len šlo, ale na nového lídra stratil 46 sekúnd. Peter bol dnes extrémne motivovaný a dal do toho všetko. Pomohol mu aj fakt, že tu neštartovalo viacero špecialistov na túto disciplínu, ale zasa vyhral s obrovským náskokom. Zajtra po piatykrát v kariére ponesie žltý dres lídra Tour of California. Bude mať náskok 28 sekúnd na Tomsa Skujinša a 45 sekúnd na Juliana Alaphilippa. Prvý čistokrvný vrchárch Sergio Henao stráca 55 sekúnd.
 
Nemôžeme však uvažovať o tom, že Peter bude bojovať o celkové víťazstvo v pretekoch, pretože porcia Glendora Ridge (9 km, sklon 8,6 %) a dvojica, z ktorej sa už neklesá, Glendora Mt. (13,6 km, sklon 4,7 %) i Mt. Baldy (8 km, sklon 9,0 %) sú už pre čistokrvných vrchárov. Rovnaká etapa sa tu odohrala v roku 2012. Vyhral ju Robert Gesink pred vtedy neznámym Darwinom Atapumom. Pripomenúť si ju môžete tu.
 
Peter vyhral tretiu časovku vo svojom profesionálnom živote. Doteraz triumfoval v prológoch na Tour de Suisse 2012 a Tour of Alberta 2013. Mali zhodne 7,3 kilometra. Táto bola o 3300 metrov dlhšia a prvá v priebehu pretekov. Zajtra teda uvidíme Petra v drese lídra po 25-krát. V Kalifornii bude viesť preteky po piaty raz. Prvé štyri zárezy si odkrútil vo famóznom roku 2012, keď vyhral prvé štyri etapy.
 
Keďže Erik Baška v piatok vyhral etapu na pretekoch Tour de Berlin (UCI 2.2U), prvý raz v histórii slovenskej cyklistiky sa stalo, že dvaja Slováci v rovnaký deň vyhrali dve etapy na rôznych pretekoch pod hlavičkou UCI. Overovali sme to dlho do histórie. Trikrát to vyšlo obdeň.
 
 
sagan-p-audio VYJADRENIE PETRA SAGANA mikrofon
po 6. etape Okolo Kalifornie 2015
{play}images/music/sagan-2015/kalifornia-6-etapa.mp3{/play}
zdroj: P. Orphanidis / J. Korbel
 
 
Peter Sagan v televíznej reakcii tesne po dojazde:"Dnes bol mojím veľkým cieľom žltý dres. Bolo to iba 18 sekúnd a už som vyhral prológy na Tour de Suisse aj Tour of Alberta, niekedy som bol druhý-tretí. Snažil som sa dnes dať do toho všetko a som veľmi šťastný, že sa mi podarilo vyhrať aj získať žltý dres. Áno, tým, že zmenili trasu tejto časovky som bol ešte viac motivovaný. Dúfam, že aj zajtra dôjde k nejakým zmenám (smiech)."
 
Peter Sagan (pre Tinkoff-Saxo): "Cítil som sa vo výbornej kondícii a kratší kurz mi veľmi pomohol. Cítil som sa istý a veril som si, že by som to mohol dokázať. Išiel som za žltým dresom, ale nakoniec som získal aj etapové víťazstvo. Jazdil som na doraz a som spokojný s výsledkom. Cez zimu som časovku veľa trénoval a vykonal dosť testov v aerodynamickom tuneli Specialized, podobne som sa tomu v Európe venoval aj po Paríž - Roubaix. To malo bezpochyby vplyv na môj dnešný časovkársky výkon. Avšak, ak by tu bol Maciej Bondar, som si istý, že by vyhral on. V nasledujúcej etape sa budem snažiť jazdiť na čele a ísť na GC, ale neviem či to dokážem kvôli mojej hmotnosti."
 
Tristan Hoffman (športový riaditeľ Tinkoff-Saxo): "Peter bol veľmi motivovaný a vydal zo seba to najlepšie. Pre nás to bola dobrá trasa, nie veľmi technická, ale krátka a rýchla. A to Petrovi sedí. Dostal sa na čelo klasifikácie, ale nasledujúca etapa je veľmi ťažká. Verím tomu, že vzhľadom na jeho pozíciu sa bude snažiť v tejto skúške obstáť, ale zároveň viem, že je to trasa pre čistých vrchárov. Oni sa celý týždeň tešia na ten cieľový kopec. Peter sa cíti veľmi dobre, na predchádzajúcich stúpaniach ukázal, že sa dokáže udržať pri najlepších. Uvidíme, ako to dopadne, ale určite to bude ťažká a vzrušujúca etapa."                 
 
VÝSLEDKY 6. ETAPY:
1. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO 12' 31''
2. vlajka VAN EMDEN Jos TEAM LOTTO NL - JUMBO + 00' 15''
3. vlajka ALAPHILIPPE Julian ETIXX - QUICK-STEP + 00' 19''
4. vlajka ROSSKOPF Joseph BMC RACING TEAM + 00' 20''
5. vlajka BENNATI Daniele TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 22''
7. HENAO Sergio SKY PROCYCLING + 00' 26''
9. vlajka GESINK Robert TEAM LOTTO NL - JUMBO + 00' 27''
118. vlajka VELITS Martin ETIXX - QUICK-STEP + 02' 03''
 
 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 6. ETAPE:
1. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO 22h 15' 23''
2. vlajka SKUJINŠ Toms HINCAPIE RACING TEAM + 00' 28''
3. vlajka ALAPHILIPPE Julian ETIXX - QUICK-STEP + 00' 45''
4. vlajka ROSSKOPF Joseph BMC RACING TEAM + 00' 49''
5. HENAO Sergio SKY PROCYCLING + 00' 55''
6. albansko McCARTY Jay TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 56''
7. vlajka GESINK Robert TEAM LOTTO NL - JUMBO + 00' 56''
8. vlajka KING Benjamin TEAM CANNONDALE - GARMIN + 00' 58''
120. vlajka VELITS Martin ETIXX - QUICK-STEP + 33' 47''
 
 
CELKOVÁ SÚŤAŽ BODOVACIA SÚŤAŽ
sagan vlajka SAGAN Peter etixx vlajka CAVENDISH Mark
TEAM TINKOFF - SAXO ETIXX - QUICK-STEP
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ SÚŤAŽ DO 23 ROKOV
neznamy vlajka SKUJINŠ Toms etixx vlajka ALAPHILIPPE Julian
HINCAPIE RACING TEAM ETIXX - QUICK-STEP
 
 
sagan-kalifornia-podium-zlty-dres
Peter Sagan si mohol na pódiu obliecť vytúžený žltý dres
 
 
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Prvou z kľúčových etáp pre celkovú klasifikáciu bude časovka jednotlivcov. Tá zvyčajne býva v Kalifornii rýchlou záležitosťou, ktorá dáva veľké šance najlepším časovkárom spomedzi jazdcov na GC. Kvôli zlému počasiu sa však organizátori rozhodli boj proti chronometru presunúť do Santa Clarity a skrátiť z 24,2 na 10,6 kilometra. O to bude mať Peter Sagan väčšiu šancu dostať sa do žltého dresu.
 
 
sagan-kalifornia-deti-ttsf
Americké deti so svojim idolom (klik pre zväčšenie) (foto: Courtesy Tinkoff-Saxo)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop