Spod najväčšej vlajky sveta vyletel najrýchlejšie Kump

6.5.2015, 08:35 | Preteky vo svete | Rastislav Boris, Baku
Pár metrov od Kaspického mora, na námestí National Flag Square v Baku, odštartoval v stredu štvrtý ročník podujatia Tour de Azerbajdžan. Mnohonárodnostný 150-členný pelotón zahájil azerbajdžanské dobrodružstvo pod jednou z najväčších vlajok na svete, ktorá má rozmery 70 x 35 metrov, váži 350 kilo a vlaje na stožiari vo výške 162 metrov.
 
1. etapa Okolo Azerbajdžanu 2015 (UCI Asia Tour, 867 km, 4. ročník)
6.5. streda rovinatá ciel rovina Baku > Sumqayit 154 km vitaz Kump
uvod-k-pretekomstartova-listina ETAPY:ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5
 
Pelotón sa spod vlajky vydal na 154 kilometrov dlhú rovinatú etapu do tretieho najväčšieho mesta krajiny Sumgayitu. Išiel po viacprúdových nových cestách, okolo supermodernej, orientálnej i socialistickej tváre Azerbajdžanu. "Prechádzame okolo mnohých rafinérií. Niet divu. Azerbajdžan je veľkým vývozcom ropy už viac ako 100 rokov,“ znel komentár na Twitteri od izraelského tímu Cycling Academy.
 
Prvý stabilný únik vytvorila trojica Elchin Asadov (Synergy Baku Cycling Project), Zoltán Šipoš (Maďarská reprezentácia) a Christopher Williams (Team Novo Nordisk). Vybudovali si náskok viac ako päť minút, ktorý postupne sťahovali šprintérske tímy. Domáci Asadov vyhral jedinú horskú prémiu tretej kategórie a ako prvý si obliekol vrchársky dres. Dve šprintérske prémie ovládol Zoltán Sipos, ale na zelený dres to nestačilo.
 
Pôvodný únik skončil už 30 kilometrov pred cieľom a na čele ho vystriedala dvojica Andrej Krasilnikau (Minsk Cycling Club) a Radoslav Rogina (Adria Mobil). Ani oni si nevypracovali dostatočný náskok a posledné kilometre patrili pozičným bojom v podaní šprintérov.
 
Jednoznačne najrýchlejšie nohy predviedol Marko Kump zo slovinského tímu Adria Mobil, ktorý ako víťaz úvodnej etapy získal modrý dres celkového lídra aj zelený dres lídra bodovacej klasifikácie. Tím Adria Mobil splnil prvý stanovený cieľ, druhým zostáva umiestnenie v top trojke celkového poradia.
 
Druhé miesto v prvej etape obsadil ďalší bývalý jazdec World Tour tímu - Talian Francesco Chicchi z tímu Androni Giocattoli - Sidemec. Na tretej pozícii došprintoval Maxim Averin z domáceho tímu Synergy Baku Cycling Project.
 
Všetci šiesti cyklisti CK Banská Bystrica prišli do cieľa, ale traja z nich si pripísali menšie straty. Ďalší náš zástupca Ľuboš Malovec z Cycling Academy prišiel do cieľa bez straty na 74. mieste. Zajtra čaká pelotón 187-kilometrová cesta s kopcovitejším profilom do mesta Ismayilli.
 
 
Víťaz prvej etapy Marko Kump z tímu Adria Mobil: "Dnešná etapa bola rovinatá, trochu s vetrom, ale nič hrozivé. Celú etapu sme mali všetko pod kontrolou. V závere som cítil nervozitu, vyskytlo sa niekoľko pádov, ale spolujazdci mi pomohli. Nemal som perfektnú pozíciu na šprint, ale dostatočne dobrú. Prešli sme cieľovou čiarou viackrát v predošlých kolách, takže som vedel, ako mám zaútočiť. Zvládli sme to!"
 
 
VÝSLEDKY 1. ETAPY:
1. vlajka KUMP Marko ADRIA MOBIL 3h 36' 59''
2. vlajka CHICCHI Francesco albansko + 00' 00''
3. AVERIN Maxim SYNERGY BAKU PROJECT + 00' 00''
vlajka

MALOVEC, DEBNÁR, BÁTORA, VIGLASKÝ

+ 00' 00''
vlajka FRAŇO, PALČÁK, HRAŠKO CK BANSKÁ BYSTRICA malé straty
 
 
etapa-1-spurt
Víťazstvo Marka Kumpa v 1. etape (foto: © Tour d'Azerbaidjan)
 
 
azerbajdzan-1-etapa-rasto
Kúsok Baku za kúskom Kaspického mora (foto: Rastislav Boris)
 
 
etapa-1
 
 
Pelotón sa spod vlajky vydal na 154 kilometrov dlhú rovinatú etapu do tretieho najväčšieho mesta krajiny Sumgayitu. Išiel po viacprúdových nových cestách, okolo supermodernej, orientálnej i socialistickej tváre Azerbajdžanu. „Prechádzame okolo mnohých rafinérií. Niet divu. Azerbajdžan je veľkým vývozcom ropy už viac ako 100 rokov,“ znel komentár na Twitteri od izraelského tímu Cycling Academy. Normal 0 21 false false false SK X-NONE X-NONE

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop