Azerbajdžan: Jednotka z testu na Európske hry pre Firsanova + foto

6.5.2015, 08:35 | Preteky vo svete | Rastislav Boris, Baku
Na Námestí slobody, najväčšom námestí v Baku s rozlohou sedem hektárov, sa rozhodlo o definitívnych víťazoch Tour de Azerbajdžan 2015. Záverečná 144-kilometrová etapa zložená z ôsmych veľkých a troch menších okruhov po centre Baku mala aktívny priebeh.
 
5. etapa Okolo Azerbajdžanu 2015 (UCI Asia Tour, 2.1, 867 km, 4. ročník)
10.5. nedeľa zvlnená ciel rovina Baku > Baku 144 km vitaz Firsanov
uvod-k-pretekomstartova-listina ETAPY:ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4
 
Cyklisti opäť bojovali s miestnou špecialitou - vetrom, ale aj s krátkymi úsekmi dlažobných kociek, na ktorých sa vyskytlo zopár pádov. Spadol aj celkový líder Roglič, ktorý sa okamžite otriasol a znova nasadol na bicykel.
 
Po včerajšom víťazstve našej českej lokomotívy a celého tímu sme všetci veľmi motivovaní,“ uviedol pred štartom tím Cycling Academy Project. "V poslednej etape nás čaká bláznivých 144 kilometrov v rámci jedenástich okruhov po centre Baku. Každý okruh obsahuje náročný kopec a bude to sakramentsky zložité."
 
Slová o náročnosti etapy a tímovej motivácii sa potvrdili. Devätnásťročný Izraelčan Ido Zilberstein (Cycling Academy) nadviazal na úniky Daniela Tureka z predchádzajúcich dvoch dní a ukázal sa televíznym kamerám, keď dvakrát dobil vrchársku prémiu a jedenkrát šprintérsku. V úniku ho doplnili Griffin Easter (Airgas) a Alexander Jevtušenko (RusVelo). Pelotón vedený najmä tímami Adria Mobil a ParkHotel Valkenburg všetko včas zlikvidoval.
 
V záverečnom kole sa ale vyplavili nové útočné vlny a ofenzívnu náladu mal aj hviezdny veterán Chris Horner (Airgas). Vpredu sa napokon poskladala zaujímavá trojica v zložení Alexandr Šušemoin (Kazachstan), Sergej Firsanov (Rusvelo) a druhý muž celkovej klasifikácie Jasper Ockeloen (Valkenburg). Napokon sa opäť radoval únik, keď Firsanov zdolal o pár decimetrov Šušemoina. Šprint pelotónu ovládol tretí Matej Mugerli (Synergy Baku) pred Františkom Sisrom (Dukla Praha) a Chrisom Hornerom (Airgas).
 
Celkový líder Primož Roglič (Adria Mobil) sa po skúsenosti s nepríjemným pádom znova strachoval o modrý dres celkového lídra. Išlo do tuhého a v rozhodujúcich chvíľach zostalo všetko na jeho pleciach. Slovinec to zvládol, odstránil hrozbu a stal sa celkovým víťazom Tour of Azerbaijan 2015 (2.1). Minuloročný účastník Okolo Slovenska to dokázal pri výročí založenia jeho klubu. Adria Mobil má v tejto sezóne na konte už deväť triumfov. Celkovo druhý skončil Ockeloen, tretí Mugerli a štvrtý Horner.
 
Bodovaciu klasifikáciu ovládol Marko Kump (Adria Mobil) a v súťaži vrchárov zvíťazil Alexandr Surutkovič (Synergy Baku). Najlepším cyklistom do 23 rokov sa stal František Sisr (Dukla Praha) a najlepším tímom Synergy Baku Project, ktorý o mesiac zavíta aj na Okolo Slovenska. Slovenskí zástupcovia Ľuboš MalovecJozej Palčák skončili poslednú etapu s mankom 12:05 v poslednej skupine. Malovec pomáhal svojim lídrom. Miroslav Debnár a Lukáš Bátora odstúpili v priebehu dňa.
 
Záverečný azerbajdžanský deň bol zároveň veľkým testom pred súťažami v cestnej cyklistike na Európskych hrách 2015. V polovici júna sa na totožnej trati predstaví viac ako 220 cyklistov, vrátane viacerých hviezd z európskej špičky ako Štybara, Boonena, Terpstru či Meersmana.
 
Podľa víťaza bodovacej klasifikácie Okolo Azerbajdžanu Marka Kumpa je na trase v Baku dôležité šetrenie síl a vysoká odolnosť. „Takýto profil vyhovuje punčerom, napríklad jazdcom ako Philippe Gilbert alebo Greg Van Avermaet,“ uviedol slovinský šprintér. Slovensko bude mať troch reprezentantov v cestných pretekoch a jedného v časovke. V uplynulom týždni zažili premiéru v Azerbajdžane slovenskí cyklisti a rozhodca, no a v júni ju zažijú prvé Európske hry.
 
 
Primož Roglič, celkový víťaz: "Víťazstvo a následné udržanie dresu lídra bolo veľmi náročné, ale zvládol som to spoločne s tímom. V takom skvelom tíme je všetko oveľa jednoduchšie, a preto mu ďakujem a venujem tento triumf."
 
František Sisr, víťaz klasifikácie do 23 rokov: "Mal som v Azerbajdžane stabilné výsledky, keď som sa dostal trikrát do najlepšej desiatky. Najviac som chcel vyhrať etapu. Možno keby skončím až päťdesiaty  a vyhrám etapu, tak by to bolo lepšie. Dúfam, že tieto výsledky ma posunú ďalej, do lepšieho tímu. Možno mi aj zvýšia výplatu."
 
Roland Hoffer, čestný generálny tajomník Európskej cyklistickej únie (UEC), bývalý organizátor Okolo Švajčiarska alebo Okolo Nemecka: "Toto bol už štvrtý ročník podujatia Okolo Azerbajdžanu, ktoré každoročne zvyšuje svoju úroveň. Azerbajdžan má vytvorené všetky podmienky na kvalitnú organizáciu cyklistických pretekov. Perfektné cesty, hotely. Ani tímy Tour de France nebývajú v takých pekných hoteloch. Bezpečnosť cyklistov bola tiež výborná, za čo patrí poďakovanie polícii. Je tu ideálne prostredie pre Európske hry. Navyše, som si istý, že pri malom päťročnom jubileu Tour de Azerbajdžan v roku 2016 budú preteky znova na vysokej úrovni."
 
 
VÝSLEDKY 5. ETAPY:
1. vlajka FIRSANOV Sergej RUSVELO 3h 32' 10''
2. vlajka ŠUŠEMOIN Alexander KAZACHSTAN + 00' 00''
3. vlajka MUGERLI Matej SYNERGY BAKU PROJECT + 00' 01''
vlajka PALČÁK, MALOVEC CK BB / CYCLING ACADEMY + 12' 05''
DNF vlajka DEBNÁR, BÁTORA CK BANSKÁ BYSTRICA odstúpenie
   
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 5. ETAPE:
1. vlajka ROGLIČ Primož ADRIA MOBIL 20h 14' 42''
2. vlajka OCKELOEN Jasper PARHOTEL VALKENBURG + 00' 34''
3. vlajka MUGERLI Matej SYNERGY BAKU PROJECT + 00' 34''
4. vlajka HORNER Christopher AIRGAS SAFEWAY CYCLING + 00' 34''
5. vlajka FIRSANOV Segej RUSVELO + 03' 49''
 
 
azerbajdzan-5-etapa-vitaz
Sergej Firsanov z RusVela vyhral poslednú etapu (foto: © Stiehl Photography)
 
 
Fotogaléria z 5. etapy Okolo Azerbajdžanu 2015 (© Stiehl Photography):
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
Fotografia 1 z 15
 
 
etapa-5
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop