V Kalifornii budú Sagan a Cavendish hviezdami, Talansky a Henao o titul

8.5.2015, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Podujatie v Kalifornii si vybudovalo stabilné miesto v cyklistickom kalendári a pre mnohých pretekárov znamená začiatok poslednej fázy prípravy pred Tour de France. Tieto preteky sa stali obľúbenou destináciou aj pre Petra Sagana, ktorý sa na štarte prvýkrát objaví v drese Tinkoff-Saxo, kde mu bude robiť spoločnosť Michael Kolář. A našim tretím zástupcom tu bude Martin Velits.
 
 
Desiaty ročník s klasickou trasou
 
Tieto preteky boli vždy dobrou voľbou pre rýchlych cyklistov, ale organizátori sa snažili postupne pridávať náročné dojazdy, aby pritiahli stále lepších jazdcov. Aj keď sem málokedy zavítajú tí najsilnejší pretekári na GC, zakaždým vidíme dramatickú cyklistiku. Okolo Kalifornie je prestížnou záležitosťou najmä pre domácich borcov, ktorí sa chcú vytiahnuť na najlepších amerických pretekoch, ktoré získavajú stále väčší záujem zo strany domácich fanúšikov. Tentoraz o víťazovi podujatia rozhodne časovka jednotlivcov a náročný horský dojazd, takže hlavní adepti musia výborne zvládnuť obidva dni. Ani jeden z nich totiž neposkytuje výhradnú cestu za žltým tričkom.
 
Počas ôsmich dní si na svoje prídu predovšetkým rýchli jazdci, pre ktorých je vyčlenených hneď niekoľko etáp. Až v piatich prípadoch môžeme vidieť hromadný dojazd pelotónu, špurtérov môže z tejto porcie vystrašiť len piata etapa, kde je na scéne niekoľko krátkych, prudkých kopcov. Pre klasikárov s explozívnym finišom je pripravený tretí deň, ktorý je na konci náročnej etapy zakončený strmým stúpaním. Klasifikácia sa začne rozhodovať v 24-kilometrovej časovke jednotlivcov, ktorá nemá špeciálne zadanie, len ísť naplno od začiatku do konca. Silní vrchári potom dostanú k dispozícii horskú etapu. Tá najskôr obsahuje dve typické kalifornské stúpania s pravidelným tempom, ale je zakončená prudkým kopcom, ktorý na posledných kilometroch dosahuje 9-percentné sklony. Cieľové stúpanie Mount Baldy bolo naposledy použité v roku 2012 a prvých šesť jazdcov dokázalo finišovať v rozpätí 38 sekúnd.
 
 
 
 
Talansky a Henao do útoku
 
talansky-adrew-tdf-spinavyPohľad na štartové pole hovorí, že najlepším univerzálnym jazdcom je Andrew Talansky. Domáci borec mal v tejto sezóne zatiaľ smolu, ale Okolo Kalifornie je pre neho parádnou príležitosťou, ako úspešne odštartovať prípravu na TdF. Talansky je výborným časovkárom, ale v kopcoch dokáže takisto podávať kvalitné výkony. Táto kombinácie je pre tento druh pretekov ideálna, takže vzhľadom na konkurenciu má veľkú šancu presadiť sa na najväčšom americkom podujatí. Garde mu bude robiť jeho nový spolujazdec Joe Dombrowski, ktorý po príchode z tímu Sky stále čaká na dobrý výsledok.
 
Podobné ambície bude mať aj Sergio Henao, ktorý prežíva úspešný návrat do tímu Sky. V jeho prípade bude kľúčovým jediný horský dojazd, aby na ňom dokázal vynulovať prípadné straty z časovky. Henao sa dokáže výborne pohybovať na strmých pasážach, preto na Mount Baldy by v spoločnosti Petra Kennaugha mohol predviesť nebezpečnú akciu. Kaliforniu dôverne pozná Robert Gesink, ktorý tu v roku 2012 obsadil prvú priečku a vyhral etapu, ktorá končila na spomínanom cieľovom stúpaní. Holandský jazdec nemohol z rôznych príčin absolvovať plnohodnotnú sezónu, ale v Romandii už predviedol solídny výkon, ktorý môže znamenať, že sa postupne môže dostať na svoju bývalú úroveň. Lotto-Jumbo tu bude zastupovať aj Laurens ten Dam.
 
So zaujímavou dvojicou prichádza tím Giant-Alpecin, ktorý sa bude spoliehať na Warrena Barguila a Lawsona Craddocka. Barguil je talentovaným francúzskym vrchárom, ktorý sa veľmi teší na horskú etapu. Jeho kolega Lawson Craddock patrí do novej generácie amerických cyklistov, ktorí sú výbornými časovkármi a aj lezcami. V minulom roku tu vybojoval celkové tretie miesto, pri momentálnej konkurencii a s dobrou formou by mohol vyskočiť ešte vyššie.
 
Ďalším kandidátom na úspešný výsledok je Ben Hermans, ktorý bude viesť viac-menej domáci celok BMC. Belgický jazdec má za sebou výbornú sezónu, podarilo sa mu vyhrať Brabantský šíp a kvalitné výkony stabilne predvádza od začiatku roka. Ďalším americkým pretekárom, ktorý tu dostáva šancu, je Matthew Busche. 29-ročný jazdec v tíme Trek Factory pravidelne podporuje svojich lídrov, ale na domácich podujatiach dostáva šancu, aby sa presadil. V minulom roku mu len tesne unikla top 10. Na štarte bude motivovaný aj Janez Brajkovič, ktorý po prestupe do celku UnitedHealthcare má zažiariť práve na tomto podujatí.
 
 
Cavendish najrýchlejší, Sagan bude trénovať, ako vždy
 
podium-toc-posledna-etapaV šprintérskej časti sa bude pozornosť upierať na Marka Cavendisha, ktorý bude najrýchlejším jazdcom v pelotóne. Britský jazdec sa naposledy výborne prezentoval v Turecku a svoju formu plánuje využiť aj v Kalifornii. V jednoduchších etapách sa budú všetci spoliehať na jeho spolujazdcov, medzi ktorými sa po zranení objaví aj Martin Velits, aby kontrolovali priebeh etapy. Uvidíme, ako si s tým belgický celok poradí a do koľkých hromadných špurtov dokáže dostať svojho lídra. Pomocnú ruku mu musí podať tím MTN-Qhubeka, ktorý tu bude zastupovať silná partia Farrar, Bos, Goss a Ciolek.
 
V Kalifornii si výborné meno vyjazdil Peter Sagan, ktorý tu vyhráva etapy na počkanie a aspoň raz triumfoval vo všetkých piatich účastiach. Po dlhej a náročnej klasikárskej kampani to budú pre neho prvé preteky, na ktorých však zakaždým dokázal vyhrávať. V tomto ročníku by mu mal najviac vyhovovať dojazd tretej etapy, v ostatných prípadoch si môže dobre zapretekať proti Cavendishovi a zveľaďovať svoju výkonnosť pred Tour de France. Tentoraz si vyskúša spoluprácu aj s Michaelom Kolářom, ktorý v Turecku predviedol odvážne výkony a tie môžu v spolupráci so Saganom ešte nabrať na kvalite.        
         
 
kalifornia-etapove-vitazstva
Tour of California - etapové víťazstvá (účastníci ToC 2015 sú zvýraznení)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop