Na Gire vyhral najsilnejší jazdec, mohla Astana dosiahnuť viac?

1.6.2015, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Už dávno sme nevideli také súťaživé podujatie Grand Tour, aké sa odohralo v tomto ročníku na Apeninskom polostrove. Od prvej do poslednej etapy sa išlo takmer stále naplno a tieto momenty najlepšie zvládol ostrieľaný matador zo Španielska. Ale každý jazdec z najlepšej desiatky musel prejsť zaujímavú cestu za svojím úspechom.
 
 
Aru sa mohol od Contadora veľa naučiť
 
Contadorove víťazstvá na GT:
Tour 2007 Cadel Evans +0:23
Giro 2008 Riccardo Ricco +1:57
Vuelta 2008 Levi Leipheimer +0:46
Tour 2009 Andy Schleck +4:11
Tour 2010* Andy Schleck +0:39
Giro 2011* Michele Scarponi +6:10
Vuelta 2012 Alejandro Valverde +1:16
Vuelta 2014 Chris Froome +1:10
Giro 2015 Fabio Aru +1:53
Ohromné nasadenie v prvej polovici pretekov prežili len dvaja favoriti, Alberto Contador a Fabio Aru, do pozície ich adekvátneho partnera sa nominoval Mikel Landa, s ktorým pred podujatím nikto nerátal. Súboj generácii vyhrala tá skúsenejšia. Pistolero vystrelil na najvyšší stupienok GT v oficiálnom hodnotení siedmy raz, nikto z jeho súčasníkov sa nemôže pochváliť podobnými výsledkami. A práve tieto skúsenosti boli na trati rozdielom medzi živelnou jazdou mladých pušiek z Astany a niekoľkonásobným víťazom najťažších pretekov, ktorý presne vedel, čo má robiť.
 
Alberto Contador to však nemal jednoduché. Musel zvládnuť niekoľko krízových situácii (vykĺbené rameno, defekty v zlom momente), ale všetky tieto udalosti prekonal s noblesou a nikdy sa nedostal pod tlak. Z jeho pohľadu bolo kľúčové, že prežil nasledujúce etapy po zranení ramena, kde ukázal veľkú bojovnosť, ktorá bola silnejšia ako snaha súperov pokoriť ho. Tvrdohlavo išiel za svojím cieľom, a preto mohol potom ukázať fantastické výkony v individuálnej časovke a na Mortirole. Okrem toho dokázal pedantne využiť slabosti konkurencie, Aruho na Mortirole a celej Astany v osemnástej etape, čo ho dostalo do pohodlnej pozície, ktorú neohrozilo ani stúpanie Colle delle Finestre. Keď sa záverečný súboj o klasifikáciu zúžil len na neho a Astanu, nikdy nespanikáril a zakaždým si vedel vybrať toho správneho jazdca, ktorého má strážiť. Miestami sa zdalo, že je to práve Contador, kto určuje zvyšné poradie na pódiu.
 
Jazdec tímu Tinkoff-Saxo tak predviedol skutočný kumšt nielen po fyzickej, ale aj mentálnej a taktickej stránke. Neútočil živelne, pocitovo, ako to robil predtým, ale jeho ataky mali presné zameranie a vždy zasadili súperom úder. A to dokáže len skutočný šampión. I keď to bolo ovplyvnené Tour de France. "Ďakujem domácim za ich náklonnosť. Počas týchto tvrdých týždňov sa stalo asi všetko, čo si dokážeme predstaviť. Na začiatku pretekov som myslel na celkový triumf, svedomito som sa pripravoval, ale potom prišli niektoré problémy. Bolo to nádherné Giro, ktoré bolo pre mňa veľkým zážitkom. Teraz som veľmi unavený, neviem, ako dlho sa budem zotavovať, ale určite to bude trvať nejaký čas. Je pravda, že som momentálne splnil polovicu mojich plánov, a to je možno dôvod, prečo som jazdil pokojnejšie a viac som na trati premýšľal. Niektoré dni som mohol jazdiť ambicióznejšie, ale namiesto toho som sa rozhodol ísť takticky. A to bolo podľa mňa správne. Teraz sa už sústredím na Tour de France."
 
 
contador-giro-2015-oslava-ttsf
Alberto Contador po druhý/tretí raz vyhral Giro (© Tinkoff-Saxo / BettiniPhoto)
 
 
Fabio Aru sa od začiatku rozhodol pretekať na víťazstvo, preto Astana nasadila demolačnú stratégiu. Neskutočne silná zostava znepríjemňovala život každému pretekárovi, aby Aru získal pred časovkou čo najvýhodnejšiu pozíciu. Tam však stratil na Contadora tri minúty a bolo po šanciach. Jeho útočná cyklistika sa páčila všetkým talianskym fanúšikom, ale talentovaný pretekár sa neskôr presvedčil, že takýmto spôsobom sa nedá jazdiť tri týždne vkuse. A práve jeho slabosť na Mortirole a v ďalšej kopcovitej etape spôsobila, že Astana nemala proti Pistolerovi dve úderky, ale len jednu. Ak by si Aru udržal formu bez týchto výkyvov, s Ladnom mohli spoločne tiahnuť proti lídrovi pretekov a systematickou prácou ho dostať pod veľký tlak. Ale v tomto prípade si dvojica len prehadzovala úlohy, čo hralo do kariet Contadorovi.
 
Taliansky jazdec aj tak ukázal obrovskú kvalitu, ktorá má veľkú možnosť v budúcnosti vyhrať GT. Nebojí sa útočiť, je výborným vrchárom a jeho dva triumfy na konci svedčia o tom, že sa dokáže rýchlo dostať z nepríjemných momentov.  Ale ešte mu niečo chýba k úplnej dokonalosti. "Chýbajú mi skúsenosti. Získam ich v priebehu ďalších rokov a naďalej sa potrebujem učiť. Musím sa zlepšiť v časovke, ale to asi vo všetkom. Toto bol pre mňa špeciálny ročník, pretože som sa musel pripravovať so všetkou zodpovednosťou a tlakom. Tieto veci ma motivujú, ale je rozdiel nastúpiť na podujatie, keď nie je na vás kladená žiadna zodpovednosť... Počas pretekov som prežil niekoľko ťažkostí, ale dokázal som ich prekonať, čo je pre mňa spolu s víťaznými etapami ďalší veľký úspech."
 
 
giro-20-etapa-favoriti-tcgf
Kangert, Aru, Urán, Contador, Kruijswijk, Hesjedal (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Prekvapenia ako hrom 
 
Mikel Landa patril k tým jazdcom, ktorí si na Gire urobili obrovské meno. V prvom týždni vyzeral byť silným domestikom pre Arua, ktorý mu pripravuje pôdu pre útoky. Ale baskický pretekár si udržal svoju výkonnosť až do konca podujatia a podľa mnohých mu patrila pozícia najlepšieho vrchára. V kopcoch obhajoval tímové záujmy s ľahkosťou, ani raz tam neprežil veľkú krízu. Ukoristil dva etapové triumfy, keď mu ešte nikto nevenoval zvýšenú pozornosť. Potom sa stal druhým lídrom Astany, ktorý obsadil skvelú tretiu priečku v klasifikácii. Tímovým manažérom v závere zamotal hlavu, ale tí nakoniec stavili na Arua, i keď sa zdalo, že Landa je pre Contadora vyrovnanejším súperom. 25-ročný cyklista však aj tak dosiahol životný úspech a o jeho služby bude teraz veľký záujem, keďže mu končí zmluva.
 
Do kategórie prekvapení patrí aj Andrej Amador. Univerzálnemu pretekárovi z Kostariky vyšiel náročný prvý týždeň, keď sa usadil v top 10, ale nikto mu nedával veľké šance, že sa tam udrží aj po kľúčových etapách. Lenže 28-ročný borec predviedol výbornú časovku a potom v horských etapách dokázal zostávať pri najsilnejších. V jednom momente sa dokonca zdalo, že môže vystriedať na tretej priečke Fabia Arua, ale aj keď sa mu to nepodarilo, tento výsledok si zapamätá do konca kariéry. V jeho prípade je zaujímavé, že prvú krízu prežil na cieľovom stúpaní Cervinia, kde v roku 2012 vyhral etapu. O Amadorovi je známe, že veľmi rád jazdí aj po mačacích hlavách, ale po tomto úspechu bude mať s ním Movistar iné plány. Pochvalu mu vystrúhal aj samotný Eusebio Unzue: "Každým dňom sme zisťovali, že s Andrejom môžeme bojovať o celkovú klasifikáciu. Predviedol excelentnú časovku a do veľkých hôr vstúpil na fantastickej tretej pozícii. Potom stále finišoval s najlepšími, alebo v ich dosahu. Potvrdil, že už je dostatočne skúsený, aby sa zameral na tieto ciele a ukázal svoje skúsenosti. Nakoniec sme mohli snívať, že sa dostaneme na pódium."               
 
 
kruijswijk-amador-giro-2015-movf
Andrej Amador a Steven Kruijswijk (© Movistar Team)
 
 
Spanilá, bolestivá cesta medzi najlepších
 
Neuveriteľným posunom v klasifikácii sa prezentoval Ryder Hesjedal, ktorý bol po prvom týždni mnohými odpisovaný, ale kanadský jazdec dokázal vyskočiť na skvelú piatu priečku. Podarilo sa mu to účasťou v niekoľkých brejkoch a len tvrdošijnosť Astany a Tinkoffu mu zabránili vyhrať aj etapu. Po takýchto dlhých únikoch stále dokázal finišovať na predných pozíciách, z čoho nakoniec profitoval. Hesjedal je typom jazdca, ktorého keď vyhodíte von dverami, vráti sa vám späť oknom. "Som spokojný s týmto Girom. Chcel som ešte vyhrať etapu, ale vždy musíte byť spokojný, keď do toho dáte všetko. Zabával som sa. Sú to brutálne preteky. Útočil som aj v poslednej horskej etape, ale nie preto, aby som vyhral celé preteky, ale kvôli sebe samému. Stále som hľadal priestor, aby som sa posunul v poradí, preto tu boli pre mňa dva ciele: vyhrať etapu a polepšiť si v poradí."        
 
 
giro-hesjedal-posun
 
 
Podobne vzrušujúcu cestu do najlepšej desiatky absolvoval aj Steven Kruijswijk. Holandský cyklista bol nádejou tímu Lotto-Jumbo na dobré umiestnenie, a aj keď to najskôr vyzeralo ako z núdze  cnosť, na pretekoch patril k najlepším. Aj on stratil v úvodnom týždni, ale po niekoľkých únikoch a kvalitných výkonoch v kopcoch, ktoré udržiaval až do konca pretekov, zakotvil na siedmej priečke. Dokonca atakoval aj vrchársky dres, ale naháňať dva ciele bolo nad jeho sily. Určite si bude dlho spomínať, ako sa prvý vyštveral na Mortirolo. Keď manažér tímu Astana Guiseppe Martinelli čelil kritike za ich taktiku v prvom týždni, suverénne odpovedal, že sa im tam podarilo zbaviť silných jazdcov, a jedným z nich bol aj Kruijswijk, ktorý by im neskôr robil problémy.
 
 
Nenápadní, ale odolní
 
Medzi najlepšími sa ocitol Damiano Caruso, ktorý sa druhýkrát v kariére dostal do top 10 na Grand Tour. Aj keď nepatrí medzi útočiacich vrchárov, svojou konzistentnou jazdou dokáže prežiť aj tie najťažšie etapy. Životný úspech dosiahol Alexandre Geniez, ktorý sa v podobnej spoločnosti ocitol prvý raz. Rovnako spokojný môže byť Jurij Trofimov, ktorý v závere bojoval zo zdravotnými problémami, ale vpredu sa udržal. Pre zmenu Leo König už dosiahol najlepšiu desiatku na všetkých GT, na Gire to bolo výborné šieste miesto, hoci český jazdec si želal viac. Po odstúpení Richieho Porta zdvihol vlajku tímu Sky, ktorý sa na neho môže spoľahnúť na tých najťažších pretekoch. "Keby nebolo toho pádu v trinástej etape, mohol som byť v najlepšej päťke. Chcel som sa tam dostať, ale bude to môj cieľ pre ďalšie GT. Ale byť šiesty ako domestik Richieho Porta nie je vôbec zlé. Som šťastný, Giro sú preteky pre mňa. Mal som strach, aká bude moja forma tak skoro, ale dokázal som, že som jazdec na trojtýždňové preteky."                   
 
 
giro-top-7-straty-novy
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop