Ktorý z favoritov získa sebavedomie na Critérium du Dauphiné?

5.6.2015, 12:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Kým jedna časť pelotónu odpočíva po náročnom Gire, tá druhá už je pripravená na dôležitú generálku pred Tour. Podujatie Critérium du Dauphiné štartuje šialenstvo pred najdôležitejšími pretekmi v sezóne, tentoraz to bude v réžii Frooma, Nibaliho, Rodrígueza či Valverdeho. Tím Etixx - Quick-Step povolal na preteky aj Martina Velitsa.
 
Osemdňové etapové preteky v hornatom regióne Francúzska majú svoje miesto v profesionálnom kalendári. Keďže sa uskutočňujú tesne pred Starou dámou, jazdcom slúžia ako potrebný test výkonnosti, kde si okrem iného môžu okukať súperov. Po tom, čo sa dostali pod patronát spoločnosti A. S. O., ponúkajú niektoré identické etapy, aké sú pripravené na Tour, takže si ich jazdci môžu vyskúšať priamo v praxi. Critérium du Dauphiné je prestížnym podujatím, kde vyhrávali budúci šampióni Tour de France, takže tomu zodpovedá aj súťaživosť medzi cyklistami, ktorá je na vysokej úrovni.
 
 
Kopcov je dosť, vrchári si môžu vyberať
 
V tomto ročníku trasa jednoznačne favorizuje vrchárov, ktorí dostanú k dispozícii až štyri finiše na vrchole stúpania. A mnohých z nich musela potešiť aj skutočnosť, že v programe chýba výrazná časovka jednotlivcov, ktorú nahradila jej tímová variácia. Šprintéri pri optimistickom pohľade vyfasovali tri šance na etapový triumf. Hneď prvý deň môžeme uvidieť hromadný dojazd, ale okruhy v okolí mesta Albertville ponúkajú krátke stúpanie Côte du Villard (1,2 km; 8,7 %), ktoré môže zaskočiť nejedného rýchleho pretekára. Tí ani v druhej etape nedostanú nič zadarmo. Po sedemdesiatich kilometroch striehne na nich svižný kopec Col de Cuvéry (8,7 km; 6,7 %), ale potom zostáva do cieľa dostatok kilometrov, aby si ich spolujazdci poradili s utečencami.
 
Nasledujúca etapa už môže ovplyvniť priebeh podujatia. Tímová časovka s dĺžkou 24,5 km síce nerozhodne preteky, ale zlý výkon niektorého favorita ho dostane do nepríjemnej pozície. Pre jednotlivé formácie to bude zároveň dôležitá skúška tímovej zohratosti pred Starou dámou. Štvrtý deň je pripravená najľahšia etapa, ale pred cieľom si šprintéri musia dať znovu pozor na kratšie stúpanie Côte de la Marquise (1,3 km; 6,7 %). Potom si už prídu na svoje najlepší lezci, pretože od piatej etapy až do konca sa bude vždy finišovať na vrchole stúpania.
 
nibali-vincenzo-tdfNajskôr uvidíme presnú kópiu sedemnástej etapy na TdF, ktorá je zakončená dvomi kopcami Col d'Allos (14 km; 5,5 %) a Pra Loup (6,2 km; 6,5 %). Šiesty deň ponúka na konci útočný, zvlnený profil, ktorý môže byť vhodný pre utečencov, ale cieľové stúpanie VILLARD-DE-LANS (2,2 km; 6,2 %) vyhovuje výbušným jazdcom, ktorých je dostatok aj medzi favoritmi na GC. Najväčší potenciál rozhodnúť celkovú klasifikáciu má siedma etapa, ktorá obsahuje až päť stúpaní prvej kategórie. To posledné z nich Montée du Bettex (7 km; 7,7 %) má zaujímavé hodnoty, ale selekcia môže byť urobená už dávno predtým. Aby toho nebolo málo, záverečná etapa finišuje na kopci Modane Valfréjus (8,4 km; 5,7 %), kde po ťažkých dňoch nemôže ani jeden z favoritov nič podceniť.
 
 
Kto vyloží karty na stôl pred Tour?
 
O cenný triumf bude súperiť silné štartové pole, i keď je pravda, že niektoré z najväčších mien sem nemusia prísť v najlepšej forme. Hladný po úspechu bude Chris Froome, ktorý zatiaľ dosiahol len jeden triumf na začiatku roka na Ruta del Sol. Britský jazdec sa v tomto roku nedostal po poriadneho tempa, väčšinou kvôli zdravotným komplikáciám, preto prichádza tá časť sezóny, kde musí zabrať, aby bol stopercentne pripravený na Tour. Vyhovovať mu budú najmä dojazdy piatej a siedmej etapy, kde môže získať rozhodujúci náskok. V minulom roku tu predviedol parádne predstavenie s dvomi víťazstvami, avšak všetko pokazil nepríjemný pád. Pri sebe má silnú zostavu, ktorá dokáže kontrolovať priebeh etapy v kopcoch a pripraviť mu cestu na typický atak.
 
 
 
 
Na Dauphiné nebude chýbať ani jeho rival Vincenzo  Nibali, s ktorým sa stretne na francúzskej GT. Jazdec tímu Astana však po vzore z minulého ročníka zatiaľ výsledkovo mlčí a zdá sa, že všetku energiu sústredí výhradne na Tour. Nibali má za sebou tréningový tábor v nadmorskej výške a po týchto pretekoch smeruje na ďalší, takže jeho forma určite nebude stopercentná. Šancu na vlastný úspech by preto mohol dostať niekto z jeho spolujazdcov, napríklad Michele Scarponi.
 
Po fantastickej jarnej časti sa do súťažného rytmu vracia Alejandro Valverde a nestarnúci jazdec si určite nájde svoje miesto na pretekoch. Bude jasným lídrom tímu Movistar, keďže Quintana cestuje do Švajčiarska, preto istotne zabojuje o dobré miesto v klasifikácii či etapový triumf. Výbušný dojazd v šiestej etape by mu mal vyhovovať, keď si spomeniem na jeho výkony v Ardenách. Solídnu sezónu má za sebou Joaguim Rodríguez, ktorý síce nevyhral veľký triumf na spomínaných klasikách, ale ukoristil etapové podujatie Okolo Baskica. Ako špičkovému vrchárovi mu veľmi vyhovuje pripravená trasa, otázkou je, v akom štádiu formy sa na pretekoch predstaví. Možno si vyberie len čiastkové úspechy a najlepšiu výkonnosť ušetrí na Starú dámu.
 
 
Pripravia ďalšiu pohromu pre favoritov?
 
Obhajca prvenstva Andrew Talansky zatiaľ márne čaká na ročník bez problémov, tie ho tentoraz pribrzdili na Okolo Kalifornie. Ale vyzerá to tak, že sa mu už podarilo nabehnúť na správny rytmus, pretože sa stal americkým časovkárskym majstrom. Talansky je vhodným typom aj do kopcov, preto svojou agresívnou jazdou môže vyrobiť ďalšie prekvapenie. Na pretekoch si vyskúša spoločnú jazdu s Danielom Martinom, pričom aj írsky jazdec je silným adeptom na najlepšiu desiatku.
 
Tešíme sa, čo predvedú domáci jazdci. Najväčšia pozornosť sa bude sústrediť na tím Ag2r a Romaina Bardeta a Jeana-Christopha Perauda. Mladší z tejto dvojice sa v tomto roku opäť zlepšil, čo ukázal najmä na L-B-L a Okolo Romandie, kde patril k najaktívnejším pretekárom. Záverečné štyri etapy mu poskytujú dostatok možností, aby potvrdil tieto kvality. Peraud môže len ťažko hovoriť o dobrej sezóne, i keď vyhral Critérium International. 38-ročný cyklista je však dostatočne skúsený, aby svoju formu vyšperkoval v pravý čas. Francúzsku školu dopĺňa Pierre Rolland, ktorý sa chce čo najlepšie pripraviť na Tour.
 
Tejay van Garderen je vždy neznámou, na akú stranu sa prikloní jeho šťastie. Americký borec van-garderen-katalansko-2015trpí na nestabilnosť výkonov, aj keď je pravda, že jeho problémy mávajú väčšinou zdravotný charakter. Tohtoročná jar určite neprebehla podľa jeho predstáv, preto budeme zvedaví, ako sa pripravil na vrchol sezóny. Bauke Mollema sa zase môže pochváliť výbornými lezeckými výkonmi, ktoré predviedol na Tirrene, ale aj v Baskicku, kde však neskôr ochorel. Holandský jazdec tak v Dauphiné dostane spätnú väzbu, či jeho výkonnosť bude stačiť na najlepších vrchárov. Medzi favoritmi sa ocitajú aj Rui Costa, ktorý po troch triumfoch na Okolo Švajčiarska prichádza na toto podujatie, a jeho kolega Rafael Valls, ktorý si užíva veľmi priaznivý ročník. Ostatnými adeptmi sú Navarro, Kišerlovski či Frank.
 
Z mladých pretekárov sa tu predstavia súrodenci Yatesovci, ktorým môžu pomôcť k dobrému umiestneniu aj skúsenosti Oricy z tímovej časovky. Wilco Kelderman prichádza obhajovať svoje minuloročné štvrté miesto, tentoraz sem príde rozbiehať prípravu na Tour. Nesmieme zabudnúť ani na Juliana Alaphilippa, ktorý zažiaril na ardenských klasikách a Okolo Kalifornie. Ťažko povedať, či sa udrží na vysokých priečkach v GC, no etapový úspech by sa mu mohol podariť.   
 
Najlepším šprintérom by mal byť Nacer Bouhanni, ktorý sa chystá využiť všetky príležitosti, ktoré preteky ponúkajú. Jeho súperom bude Sacha Modolo, ktorý prichádza rozbehnutý z Gira, kde vyhral dve etapy. Na talianskej GT také šťastie nemal Simon Geschke, ale náročnejšie profily mu môžu viac vyhovovať. MTN-Qhubeka prináša svoju tradičnú zostavu na čele s Hagenom a Farrarom, Orica sa pre zmenu spolieha na menej skúseného Magnusa Corta. Súčasťou podujatia bude aj Martin Velits, pre ktorého to budú tretie preteky WT v sezóne. Slovenský cyklista bol pochválený za svoje výkony v Kalifornii, a keďže Etixx - Quick-Step tu nemá jasného lídra, možno sa mu podarí dostať do nejakého dôležitého úniku.
 
 
      
 
Critérium du Dauphiné 2014
celkové pódium bodovacia súťaž: súťaž do 25 r.:
vlajka TALANSKY Andrew vlajka FROOME Christopher vlajka KELDERMAN Wilco
vlajka CONTADOR Alberto vrchárska súťaž: naj. víťazstiev (2):
albansko VAN DEN BROECK Jur. vlajka DE MARCHI Alessandro vlajka FROOME Christopher
Critérium du Dauphiné 2013
celkové pódium bodovacia súťaž: súťaž do 25 r.:
vlajka FROOME Christopher albansko MEERSMAN Gianni albansko DENNIS Rohan
albansko PORTE Richie vrchárska súťaž: naj. víťazstiev (1):
vlajka MORENO Daniel vlajka DAMUSEAU Thomas osem cyklistov
Critérium du Dauphiné 2012
celkové pódium bodovacia súťaž: súťaž do 25 r.:
vlajka WIGGINS Bradley albansko EVANS Cadel link-ikonka link-ikonka vlajka KELDERMAN Wilco
albansko ROGERS Michael vrchárska súťaž: naj. víťazstiev (2):
albansko EVANS Cadel link-ikonka link-ikonka SARMIENTO Cayetano vlajka MORENO Daniel
 
  

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop