TdS: Špilak získal po dráme žltý dres, Sagan už myslí na MSR

5.6.2015, 08:54 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Posledná etapa mala rozhodnúť o celkovom víťazovi švajčiarskeho podujatia, čo sa mohlo podariť hneď niekoľkým pretekárom. Okrem toho bolo zaujímavé sledovať, kto bude na dlhej trati najrýchlejší  a kto ukáže pred Tour de Frane výbornú pripravenosť.
 
9. etapa Tour de Suisse 2015 (UCI World Tour, 79. ročník)
21.6. nedeľa indiv. čas ciel rovina Bern > Bern 38,4 km vitaz Dumoulin
uvod-k-pretekomstartova-listina ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8
 
Na začiatku sa všetka pozornosť sústredila na domáceho obľúbenca Fabiana Cancellaru, ktorý sa po zranení z jarnej časti sezóny ešte len dostáva do potrebného tempa. Jeho výkon v prológu však ukázal, že má dobrú formu, a to jasne potvrdil aj v dlhej časovke. Na všetkých medzičasoch bol suverénne najrýchlejší a v cieli pri jeho mene svietil výborný čas 48:55.
 
Najbližšie sa pri ňom dokázal udržať Danny Pate, ktorý zaostával o jednu minútu. Potom sa po trati preháňal Adriano Malori, ktorý mal patriť k Spartakovým hlavným vyzývateľom. Taliansky jazdec bol na méte 21 kilometrov rýchlejší o tri sekundy. Medzi čiernych koňov časovky mohol patriť Michal Kwiatkowski, ale poľský jazdec po 15-tich kilometroch stratil až 44 sekúnd, čím sa vytratil z bitky o pódiové umiestnenie.
 
Malori v druhej časti nedokázal udržať svoj vysoký štandard a púť kilometrov pred cieľom už strácal na Cancellaru trinásť sekúnd. Jazdec tímu Movistar si nakoniec pripísal stratu 15 sekúnd, ale na druhú priečku sa posadil neohrozene. Potom začal predvádzať svoje časovkárske schopnosti Peter Sagan. Po štyroch kilometroch strácal na
20°C
najlepších 18 sekúnd a dosiahol tu rovnaký čas ako Alexander Kristoff. V cieli sa objavil Michal Kwiatkowski, ktorý dosiahol o 2:05 pomalší čas ako priebežný líder časovky. Tretí najlepší čas dosiahol Camerom Mayer, ktorý dosiahol manko 48 sekúnd.
 
Peter Sagan na méte 21 kilometrov strácal 1:29, čo znamenalo priebežné štrnáste miesto. Na tomto meranom úseku mal pre zmenu rovnaký čas ako Matthias Barndle. Dobré výkony predviedli aj Silvan Dillier a Ben King, ktorí sa zaradili na piate, resp. šieste miesto. Čoskoro sa medzi nich dostal Martin Elmiger. Výbornú časovku ukázal Peter Sagan, ktorý zaostal o dve minúty a zaradil sa na trináste miesto pred Michala Kwiatkowskeho.
 
Na prvom meranom úseku dosiahli Thomas a Dumoulin rovnaký čas, Pinot strácal v tomto momente už 13 sekúnd. Parádnu jazdu proti chronometru predviedol Jerome Coppel, ktorý sa zaradil na priebežné tretie miesto s mankom 25 sekúnd. Dumoulin bol potom rýchlejší ako Cancellara na méte 15 kilometrov a v polovici časovky vytvoril opäť najrýchlejší čas. Lenže slovinský borec Simon Špilak a Geraint Thomas s ním dokázali udržať krok. Pinot výraznejšie strácal (60 sekúnd) a už pred druhou časťou prichádzal o vedenie v pretekoch.
 
Potom sa v cieli objavil Bob Jungels a tento talentovaný luxemburský jazdec sa zaradil na tretie miesto. Časovka sa vydarila aj Rafalovi Majkovi, ktorý sa dostal na priebežnú šiestu priečku s mankom 1:06. V druhej polovici ešte výraznejšie dupol do pedálov Špilak, ktorý chcel stiahnuť na Thomasa 13 sekúnd, aby mohol pomýšľať na celkový triumf na pretekoch. Misiu mal zatiaľ splnenú na polovicu.
 
Tom Dumoulin po veľmi dlhom čase vystriedal na čele pretekov Fabiana Cancellaru, pretože bol rýchlejší o 19 sekúnd. Za ním však mieril do cieľa Simon Špilak, ktorý po tridsiatich kilometroch vyrovnal svoju stratu na Thomasa, ale aj tak bol pomalší ako Dumoulin. Slovinský jazdec nakoniec stratil v cieli osemnásť sekúnd a zaradil sa na druhé miesto.
 
Potom netrpezlivo čakal na príchod Thomasa, pretože rozhodovala každá sekunda. Britský borec zaknihoval manko 36 sekúnd a to znamenalo, že päť sekúnd mu chýbalo, aby sa dostal na prvé miesto v GC. Skvelý trumf tak získal Simon Špilak. Thibautovi Pinotovi časovka vôbec nevyšla a stratil 1:50, vďaka čomu klesol na štvrtú priečku v klasifikácii.
 
Na konci podujatia sme videli poriadny nervák o celkové víťazstvo, ktoré sa podarilo ukoristiť Simonovi Špilakovi. Slovinský jazdec dlhú dobu atakoval aj etapové triumf, ale ten nakoniec získal Tom Dumoulin a opäť ukázal, že patrí do svetovej špičky najlepších časovkárov. Špilak bol poriadne motivovaný a na trati dokázal prelomiť odpor Gerainta Thomasa, za čo získal najlepšiu odmenu v podobe celkového triumfu. Po troch druhých miestach v Romandii v poslednom období sa konečne dočkal veľkého triumfu.
 
Smutný môže byť Geraint Thomas, ktorému pretieklo víťazstvo v GC pomedzi prsty, ale pred Tour ho musí tešiť, že ukázal výbornú formu. Tom Dumoulin dosiahol v ťažkých pretekoch výborné tretie miesto a ukázal veľkú jazdeckú kvalitu, ktorá nie je obmedzená len na časovku. Najväčším smoliarom dňa bol Thibaut Pinot, ktorý od začiatku záverečnej etapy predvádzal nesebavedomý výkon a nakoniec vypadol aj z miesta na pódiu.
 
Peter Sagan chcel aj dnes podať svoj najlepší výkon a strata cez dve minúty v takejto časovke a konkurencii je veľmi dobrou vizitkou. V celkovom poradí sa umiestnil na výbornom tridsiatom mieste, čo je na jeho pretekársku charakteristiku parádne. Získal dve etapy a triumf v bodovacej súťaži, pred Tour de France je teda všetko v najlepšom poriadku.
 
 
Peter Sagan (Tinkoff-Saxo): "Dnešná časovka bola veľmi ťažká. V konečnom dôsledku to boli dobré preteky pre mňa i pre celý tím. Som spokojný s dvomi víťaznými etapami, pretože boli výsledkom úsilia celého tímu. Som hrdý na mojich spolujazdcov, ktorí ma podporovali a mohli sme sa pobiť o výsledky, kedykoľvek to bolo možné. Možno som mohol vyhrať ešte jednu etapu, ale nie vždy to ide podľa vašich predstáv každý deň. Boli to moje prvé preteky po Kalifornii, preto som spokojný s mojou kondíciou a dostali sme aj silný morálny impulz pred Tour de France. Teraz si oddýchnem a začnem sa sústrediť na domáci šampionát, kde budem chcieť podať maximálny výkon."
 
Sean Yates (športový riaditeľ Tinkoff-Saxo): "Naším cieľom bolo s Petrom získať čo najviac víťazstiev a  poskytnúť Rafalovi dobrú príležitosť, aby zlepšil svoju výkonnosť. Peter získal dve pôsobivé víťazstvá, kde ukázal svoju triedu a tím mu poskytol výbornú podporu. V ďalších dvoch etapách skončil na druhom mieste. Raz začal špurtovať príliš skoro, neskôr mu k tomu nechýbalo veľa po tom, čo bol blokovaný. Ale vždy sa odohrajú etapy, keď sa vám všetko nepodarí. Videl som silný tím, ktorý pracoval pre dosiahnutie našich cieľov, a Petra, ktorý ukázal rovnakú kvalitu ako v Kalifornii. Nechceli sme čakať, že nám etapové triumfy padnú do lona, ale na čele balíka sme prebrali zodpovednosť tímovým úsilím."
 
Tom Dumoulin (Giant-Alpecin): "Trať mi vyhovovala, pretože bola technická a išlo sa hore-dole. Mám zmiešané pocity, lebo som si myslel, že môžem vyhrať aj celkove. No Špilak a Thomas boli silní. Ja som bol síce trošku lepší, ale nestačilo to, aby som sa dostal na prvé miesto. Urobil som pre to maximum. Ale som šťastný. Mojím hlavným cieľom bolo predviesť dve dobré časovky a obidve sa mi podarilo vyhrať."
 
 
VÝSLEDKY 9. ETAPY:
1. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN  48' 36''
2. vlajka ŠPILAK Simon KATUSHA TEAM + 00' 18''
3. vlajka CANCELLARA Fabian TREK FACTORY RACING + 00' 19''
4. vlajka MALORI Adriano MOVISTAR TEAM + 00' 34''
5. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 00' 36''
6. vlajka JUNGELS Bob TREK FACTORY RACING + 00' 41''
7. vlajka COPPEL Jerome IAM CYCLING TEAM + 00' 44''
8. albansko MAYER Cameron ORICA GREENEDGE + 01' 07''
9. vlajka MAJKA Rafal TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 26''
10. vlajka GESINK Robert TEAM LOTTO NL - JUMBO + 01' 32''
14. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 01' 50''
24. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 02' 19''
 
 
KONEČNÉ PORADIE:
1. vlajka ŠPILAK Simon KATUSHA TEAM 30h 15' 09''
2. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 00' 05''
3. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN + 00' 19''
4. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 00' 45''
5. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 02' 21''
6. vlajka JUNGELS Bob TREK FACTORY RACING + 02' 58''
7. LOPEZ Miguel Angel ASTANA PRO TEAM + 03' 06''
8. vlajka MORABITO Steve FDJ + 03' 17''
9. vlajka GESINK Robert TEAM LOTTO NL - JUMBO + 03' 19''
10. vlajka MAJKA Rafal TEAM TINKOFF - SAXO + 03' 20''
30. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 24' 29''
 
 
BODOVACIA SÚŤAŽ:
1. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO 43 bodov
2. vlajka LUTŠENKO Alexej ASTANA PRO TEAM 23 bodov
3. vlajka PINOT Thibaut FDJ 20 bodov
 
 
 
Krátke preview etapy:
Časovka sa odohrá na identickom okruhu ako predchádzajúca etapa. Nie je to jednoduchá záležitosť, preto bude mať zásadný vplyv na GC. Jasným favoritom je Tom Dumoulin, ktorý jazdí v dobrej forme a ktorý sa chce zo šiestej pozície posunúť čo najvyššie. Je to pre neho veľká výzva, ale dlhá trasa zvyšuje jeho šance proti ostatným pretekárom. Adriano Malori a Fabian Cancellara by mali takisto predviesť dobré výkony. Obidvom vyšiel prológ, takže potrebná výkonnosť tu je. Každým dňom bol silnejší Michal Kwiatkowski, Thomas de Gendt a Matthias Brandle by si mohli pripravený profil rovnako užiť. Thibaut Pinot musí udržať pomerne malý náskok pred Geraintom Thomasom, ktorý je vždy silný v tejto disciplíne. Nesmieme však zabúdať, že francúzsky jazdec sa v časovke viditeľne zlepšil. Uvidíme, či to bude stačiť. Predpoklady na dobrú jazdu má aj Simon Špilak, ktorý by si rád udržal pozíciu na pódiu. Medzi siedmim a dvanástym miestom sú len malé rozdiely, takže aj tu sa odohrajú zaujímavé súboje. Úlohou Petra Sagana je len prísť do cieľa, aby získal dres pre víťaza bodovacej súťaže. Ale možno sa rozhodne otestovať svoje nohy aj v tejto disciplíne a pôjde naplno. Na štart sa postaví o 16:16. Jazdci z najlepšej desiatky začnú pretekať o 16:41, Thibaut Pinot vyletí na trať o 16:59.          
 
 
Krátky opis trasy:
Na tomto podujatí nesmie chýbať časovka jednotlivcov, ale tentoraz pretekári absolvujú skutočne ťažkú jazdu proti chronometru. Úctyhodná dĺžka 38 kilometrov je sama o sebe poriadnou výzvou, ktorá sa odohrá na falošnej rovine. Na trati sú pripravené štyri krátke stúpanie, hneď to prvé je z nich najťažšie, pretože meria 800 metrov a dosahuje sklon 9,2 %. Tie ostatné sú miernejšie, no záverečná etapa je aj tak stvorená na ďalšie dôležité pohyby v celkovej klasifikácii.
 
 
etapa-9
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop