TdF: Šprintérsku etapu ukoristil Greipel, Sagan opäť tesne za ním

19.6.2015, 09:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Piata etapa bola pripravená pre šprintérov, jazdci na celkové poradie by boli radi, keby mohli na trase odpočívať. Ale posledné dni a ročníky týchto pretekov nás presviedčajú, že na podujatí sa odohráva len málo pokojných etáp, počas ktorých sa čaká na záverečný špurt.
 
5. etapa Tour de France 2015 (UCI World Tour, Francúzsko)
8.7. streda rovinatá ciel rovina Arras > Amiens 189 km vitaz Greipel
 
A hneď úvodné kilometre nám dokázali, že ani dnes nebude núdza o dramatické momenty, pretože na trati pršalo a fúkal silný vietor. Do úniku sa najskôr dostali dvaja jazdci Nicolas Edet (Cofidis) a Pierre-Luc Perrichon (Bretagne-Séché). Po dvanástich kilometroch sa v pelotóne odohral hromadný pád, do ktorého sa dostali aj štyria jazdci z Cofidisu, a najhoršie z nich obišiel Nacer Bouhanni, ktorého odviezla sanitka a preteky musel ukončiť. Zábery z kolízie ukazovali na jeho problémy so zápästím. Pre francúzskeho
pad-ikona PÁD
cofidis Nacer Bouhanni
zlom. zápästie
šprintéra je to druhá nepríjemná kolízia za posledné dni, pred Tour sa poriadne doudieral na domácich majstrovstvách. V problémoch sa ocitol aj druhý líder tohto celku Daniel Navarro.  
 
Potom sa odohral aj druhý pád, ale podľa všetkého sa nikomu nič vážne nestalo. Na zemi sa ocitli aj Pinot, Rolland, de Gendt, Valverde, Albasini, van Avermaet, v priebehu etapy sme sa mali dozvedieť viac informácii. Nervozita v pelotóne sa stupňovala, pretekárom do kariet nezahral ani silný bočný vietor, pri ktorom sa vpredu pohyboval tím Tinkoff-Saxo. Balík však jazdil pohromade, na čele pretekov sa nachádzal už len domáci jazdec Pierre-Luc Perrichon, ktorý mal náskok dve minúty.
 
Dnešná etapa prechádzala cez územie, kde sa bojovalo počas prvej svetovej vojny, preto Chris Froome a Peter Kennaugh pred jej začatím položili vence na pamätníku Commonwealth na vojenskom cintoríne v Arras. Jazdci tímu Orica si zase uctili padnutých krajanov čiernymi páskami na rukávoch.
 
V pelotóne prebiehala veľká pozičná bitka, každý jazdec sa chcel dostať na predné bezpečné miesta. Pršalo len zľahka, ale cesty boli mokré
19°C
a fúkal vietor. V ďalšom páde sa ocitli Mollema, Greipel a Roche. Najlepšiu pozíciu mal asi Pierre-Luc Perrichon, ale v takýchto podmienkach nemohol vpredu vydržať dlho. Balík potom spomalil tempo, ale všetci favoriti mali vpredu svojich pretekárov, ktorí kontrolovali situáciu. To využíval jediný utečenec, ktorý mal k dobru stabilných 90 sekúnd.
 
Menšie pády sa naďalej odohrávali v pravidelných intervaloch, do ďalšieho z nich sa zaplietli aj Majka, Machado, Pinot či Coquard, pre ktorého to bola dnešná druhá kolízia. Pelotón dostal čoskoro peknú príležitosť bojovať o 17 bodov na rýchlostnej prémii, ktorú preťali jazdci v poradí Greipel, Degenkolb, Cavendish a Sagan. Nás zástupca získal 11 bodov, ale vedúci muž tejto klasifikácie Greipel mal na svojom konte spomínaných sedemnásť bodov. 
 
V tej chvíli sa vrátil do pelotónu jediný utečenec Pierre-Luc Perrichon, niektorí jazdci naopak stratili kontakt s hlavným balíkom. Lenže rýchlosť v pelotóne na nasledujúcich úsekoch nebola veľmi veľká, preto sa všetci pretekári mohli vrátiť späť. Na čele sa ukazovali celky Tinkoff-Saxo, Sky a Etixx - Quick-Step.
 
Pri zmene smeru jazdy sa otočil vietor, čo využili celky Can-Garmin a BMC, ktoré rozdelili pelotón na dve časti. Vzadu zostali aj Rolland, Porte, Majka, Kennaugh, Hejsedal, Navarro a ich skupina strácala jednu minútu. V daždivom počasí mali pred sebou ťažkú jazdu,
ÚNIK DŇA
bretagne Pierre Perrichon
(Bretagne-Séché)
aby sa vrátili späť. Pre Pierra Rollanda to bola ďalšia tvrdá rana. Europcar neskôr zverejnil informáciu, že ich líder na GC sa dokázal vrátiť do hlavného balíka.
 
Zatiaľ sa nikto nepokúsil atakovať, do cieľa zostávalo 45 kilometrov. Avšak, len ťažko sme si vedeli predstaviť, že táto pokojná situácia vydrží až do cieľa, že špurtérske tímy nebude chcieť niekto pred finišom potrápiť. Mokré cesty poslali na zem opäť ďalších jazdcov, smola sa dnes nalepila na Pinota. Spolu s ním spadli aj Tosatto, Peraud, Scarponi, Pozatto či Hagen a na čele pretekov zostala razom len 30-členná skupina. Thibaut Pinot strácal jednu minútu, balík však nešiel príliš vysokým tempom, aby sa tam mnohí cyklisti nemohli vrátiť späť. Pinotovi a ďalším sa to podarilo.
 
Pred cieľom sme nevideli žiadne útoky, všetci jazdci si želali bezpečný dojazd do cieľa. Nakoniec pokojnú etapu vyhral v hromadnom špurte André Greipel, na druhom mieste opäť skončil Peter Sagan. Tretí finišoval Mark Cavendish.
 
Pretekári predviedli zaujímavý súboj, keď ako prvý začal šprintovať Kristoff, v tom momente bol Sagan zavretý medzi ostatnými a zdalo sa, že do koncovky sa ani nedostane. Potom sa rozbehli aj ostatní jazdci a najlepší dojazd ukázal André Greipel, ktorý vyhral svoju druhú etapu na podujatí. Slovenský šampión nakoniec vybojoval výborné druhé miesto, pretože za nemeckým borcom vyštartoval s veľkou stratou, a na páske chýbalo len máličko, aby ho predbehol.
 
V celkovom poradí sa nič nezmenilo, Tony Martin ako prvý v tomto ročníku udržal žltý dres. Upršaná a veterná etapa priniesla množstvo pádov, na čo doplatil Nacer Bouhanni, ktorý sa s podujatím rozlúčil. Ostatným borcom sa väčšie zranenia vyhýbali. Druhá časť etapy potom prebehla pokojnejším dojmom, keď pretekári dbali na bezpečný dojazd do cieľa.
 
Peter Sagan na konci doplatil na to, že pred páskou bol trošku zavretý, a jeho konkurenti vyštartovali skôr. Keď sa mu však otvorila cesta a dostal sa do samotného špurtu, jeho zrýchlenie a následná rýchlosť boli na skvelej úrovni, čo mu musí dodať energiu pred nasledujúcimi etapami. V bodovacej súťaži dnes André Greipel získal viac ako náš zástupca, ale vzhľadom na priebeh ostatných dní a jeho úlohu v tíme Tinkoff-Saxo sú jeho bodové zisky a koncovky etáp výborné.
 
 
Peter Sagan (pre RTVS): "Keď som začal šprintovať, bol som dosť vzadu. V cieli bol protivietor, ale podarilo sa mi to dobojovať na druhé miesto. Je to škoda, lebo som mal celkom dobrú rýchlosť, aby som sa dostal úplne dopredu. Ale som rád, že sme všetci z tímu prišli do cieľa v poriadku a skončil som na druhom mieste. Aj Greipel je len človek, ešte sme len začali. Uvidíme, čo sa môže ešte stať."  
 
Peter Sagan (Tinkoff-Saxo): "Bolo to dobré. Na posledných dvesto metroch som bol príliš vzadu, na takej desiatej pozícii. Za týchto okolností som rád, že som skončil na druhom mieste. A tiež bolo dobré, že sa nám podarilo dostať Alberta do cieľa bez problémov, keď pršalo, fúkal vietor a padalo sa. To je tá najdôležitejšia vec."
 
André Greipel (Lotto-Soudal): "Na konci ma Sieberg a Gallopin priviedli do popredia. Marcel Sieberg urobil prácu za troch a bola to výborná podpora. Normálne dokážem začal špurtovať tristo metrov pred cieľom, ale teraz som bol zavretý a myslel som, že je po mojich šanciach. No potom sa predo mnou vytvorila medzera. Vyhral som ôsmu etapu na Tour, to znamená, že mám viac triumfov ako Ullrich. Musím byť šťastný s tým, čo som dosiahol. Škoda, že na pódium pôjdem len sám, musím sa poďakovať svojim spolujazdcom."  
 
 
 
 
VÝSLEDKY 5. ETAPY:
1. vlajka GREIPEL André LOTTO SOUDAL 4h 39' 00''
2. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
3. vlajka CAVENDISH Mark ETIXX - QUICK-STEP + 00' 00''
4. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM + 00' 00''
5. vlajka HAGEN BOASSON Edvald MTN - QHUBEKA + 00' 00''
6. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - ALPECIN + 00' 00''
7. vlajka DÉMARE Arnaud FDJ + 00' 00''
8. vlajka COQUARD Bryan TEAM EUROPCAR + 00' 00''
favoriti na GC + 00' 00''
druhá skupina + 12' 23''
        
 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 5. ETAPE:
1. vlajka MARTIN Tony ETIXX - QUICK-STEP 17h 19' 26''
2. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 00' 12''
3. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 00' 25''
4. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 33''
5. vlajka GALLOPIN Tony LOTTO SOUDAL + 00' 38''
6. albansko VAN AVERMAET Greg BMC RACING TEAM + 00' 40''
7. URÁN Rigoberto ETIXX - QUICK-STEP + 00' 46''
8. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 48''
9. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 01' 15''
10. vlajka ŠTYBAR Zdeněk ETIXX - QUICK-STEP + 01' 16''
11. vlajka

BARGUIL Warren

TEAM GIANT - ALPECIN + 01' 19''
12. vlajka MOLLEMA Bauke TREK FACTORY RACING + 01' 44''
13. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 01' 50''
16. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 02' 03''
17. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 02' 08''
18. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 02' 12''
 
 
 
BODOVACIA SÚŤAŽ PO 5. ETAPE:
1. vlajka GREIPEL André LOTTO SOUDAL 151 bodov
2. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO 119 bodov
3. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - ALPECIN 89 bodov'
  
 
SÚŤAŽ DO 25 ROKOV PO 5. ETAPE:
1. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO 17h 19' 59''
2. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - ALPECIN + 00' 46''
3. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 01' 35''
 

CELKOVÁ SÚŤAŽ BODOVACIA SÚŤAŽ
etixx vlajka MARTIN Tony lotto vlajka GREIPEL André
ETIXX - QUICK-STEP LOTTO SOUDAL
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ SÚŤAŽ DO 25 ROKOV
katusha vlajka RODRÍGUEZ Joaquim sagan vlajka SAGAN Peter
KATUSHA TEAM TEAM TINKOFF - SAXO
 
 
Horské a rýchlostné prémie, bonusy:
sprint-20 100 km - Rancourt (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
body v cieli: 50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2
bonusové sekundy v cieli: 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Po hektických dňoch si môže pelotón vydýchnuť, pretože je pripravená klasická šprintérska etapa. Avšak, v prvej časti to môže byť nervózna záležitosť, ak sa na trati objaví dážď a bude fúkať silnejší vietor. Pravdepodobnosť tu je. Na zvlnenom teréne sa tak bude jazdiť obozretne. Na konci je pripravený dojazd pre šprintérov. Tí si musia dať pozor na pravotočivú zákrutu 500 metrov pred cieľom. Ostrá zatáčka nebude mať rozhodujúci vplyv na výsledok, ale pri zlej pozičnej jazde tu môže z okruhu favoritov vypadnúť niekoľko borcov. Celý deň bude aktivitou hýriť Etixx, ktorý musí obraňovať žltý dres a pripraviť špurt pre Cavendisha. Britský jazdec chce odčiniť zaváhanie z druhej etapy. V pelotóne bude mať záujem zariadiť hromadný dojazd aj Lotto-Soudal. André Greipel získal po víťazstve sebavedomie a chce čo najviac vyťažiť pre bodovaciu súťaž. Alexander Kristoff doteraz nemal príležitosť, aby ukázal svoju rýchlosť, dnes sa bude snažiť, aby to napravil. Posledná zákruta môže vyhodiť z rytmu Johna Degenkolba, ak zostane na čele, bude statným konkurentom. Domáci priaznivci sa budú spoliehať na Bouhanniho, Coquarda, Démara, najväčšie šance má prvý z nich, ktorý sa dokáže pred cieľom výborne zorientovať. Do dnešnej koncovky sa zapojí aj Peter Sagan. Slovenský šampión si dokáže majstrovsky ustrážiť pozíciu pred špurtom, záverečná zákruta je jeho výhodou. A keď dostane k dispozícii aj Bennatiho, môže nadviazať na vynikajúci špurt z druhej etapy.                  
 
 
Krátky opis trasy:
Po dvoch klasikárskych jazdách pelotón zvoľní tempo a predstaví sa na rovinatej trase v severnom Francúzsku. Šprintéri dobre vedia, čo to pre nich znamená. Na podujatí majú presne vymedzený počet príležitostí, preto ich stále čerství spolujazdci dostanú jasnú úlohu - pred cieľom dobehnúť utečencov. Jazdci na celkové poradie po včerajšej etape môžu počítať straty, ale musia byť pri tom obozretní, pretože na trati sa niekoľkokrát prudko zmení smer jazdy. Pri veternom počasí opäť číha hrozba tvorby terezínov.
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS alebo online na tdf.rtvs.sk:
od 14:30 živý prenos, koniec cca. 17:30
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor Cycling-Info.sk: Lukáš Timko
hosť - spolukomentátor: Peter Privara
 
 
tour-etapa-maly-05
 
 

 
 
OSTATNÉ ETAPY TOUR DE FRANCE 2015:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop