Favoriti neútočili, vyhral Majka. Sagan opäť zelený, chcel byť v úniku

19.6.2015, 09:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Výlet po Pyrenejách pokračoval etapou, ktorá nemusela prehovoriť do celkového poradia, ale obsahovala dve náročné stúpania, ktoré aj z dnešného dňa robili ťažkú previerku. Navyše v kopcoch malo byť veľmi teplo.
   
11. etapa Tour de France 2015 (UCI World Tour, Francúzsko)
15.7. streda horská ciel rovina Pau > Cauterets 188 km vitaz Majka
 
 
Pred začiatkom etapy prišla z tímu Astana zaujímavá správa, že šancu presadiť sa v celkovej klasifikácii dostáva Jakob Fuglsang. Podľa Alexandra Vinokurova sa Vincenzo Nibali musí dať dokopy, preto sa budú snažiť využiť dobrú formu dánskeho cyklistu, aby dosiahol kvalitný výsledok.
 
Ešte v neutrálnej zóne mal menší pád Joaquim Rodríguez, ale nebolo to nič vážne. Jedenásta etapa mohla byť úspešná pre utečencov, z toho dôvodu sme videli rýchly štart, pretože bol značný záujem o vytvorenie brejku. Ten nakoniec vytvoril Lieuwe Westra (Astana), ku ktorému sa pridali Michal Kwiatkowski (Etixx - Quick-Step), Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) a Bob Jungels (Trek).
 
Keďže do úniku sa chceli dostať aj niektoré iné celky, pelotón išiel veľmi rýchlo, aby dobehol vedúcu skupinu. Tento záujem mali Can-Garmin, Lampre-Merida, FDJ a Giant-Alpecin. Štvorica na čele si dokázala vybudovať maximálny náskok 40 sekúnd. Na začiatku prvého stúpania bol po tvrdej jazde prvý únik zlikvidovaný. A začalo sa od začiatku. Priemerná rýchlosť prvej hodiny bola 48 km/h.
 
Na vrchole úvodnej vrchárskej prémie sa objavil ako prvý Thomas Voeckler, jeden bod si pripísal aj Daniel Martin. Rýchla jazda potom rozdelila pelotón na dve časti. Vpredu sa udržalo len 60 jazdcov, rozdiel medzi skupinami bol 30 sekúnd. V tej
30°C
druhej sa nachádzal aj André Greipel, čo bola dôležitá informácia pred rýchlostnou prémiou. Ale jeho spolujazdci spojili rozdelený pelotón jeden kilometer pred šprintérskou prémiou. 
 
Nemecký jazdec aj tak nezvládol tento šprint, pretože za deviate miesto získal sedem bodov. Naopak, Peter Sagan skončil na prémii na druhej pozícii, čo znamenalo, že na jeho konto pribudlo 17 bodov a opäť mal získať zelený dres. Na Greipela mal náskok siedmich bodov. Najrýchlejším tu bol Matteo Trentin. Medzitým prišla informácia, že z pretekov odstúpil Dominik Nerz, ktorý bol lídrom tímu Bora - Argon18 na celkovú klasifikáciu.
 
Po druhej vrchárskej prémii sa vpredu objavila nová, 15-členná skupina, kde boli aj Pinot a Bardet. Za chvíľu k nim pribudlo ďalších sedem jazdcov, ale tím Sky im nedovolil odísť. Na treťom dnešnom stúpaní bol celý balík pohromade. Aj tu sa vytvorila na čele väčšia skupina, ale ani ona nedostala právo vzdialiť sa od pelotónu. Jazdci tak absolvovali veľmi rýchlych osemdesiat kilometrov a to sme mali pred sebou tie najťažšie kopce, kde si to mohli odniesť niektorí jazdci.
 
Pelotón potom konečne spomalil, to sa už vpredu nachádzali Voeckler, Majka, Pauwels, Morabito a Buchmann. Zdalo sa, že táto pätica dostala povolenie vytvoriť brejk. Pokúšali sa tam dostať dostať aj Démare a Simon. Do úniku sa tak dostal Thomas Voeckler, ktorý dôverne pozná tieto končiny, a mal záujem vyhrať svoju piatu etapu na Tour. Podobný zámer mal aj Serge Pauwels, ktorý včera podal veľmi dobrý výkon. Steve Morabito po Pinotovom zlyhaní dostal svoju šancu a talentovaný Emanuel Buchmann mohol predviesť svoj nemecký majstrovský dres. Boli sme však zvedaví, akú úlohu bude plniť Rafal Majka, či bude čakať na útok Alberta Contadora, alebo sa sám pokúsi o etapový triumf. Za chvíľu sa v úniku objavili aj Arnaud Démare a Julien Simon.
 
Pre tím Tinkoff-Saxo potom
pad-ikona PÁD
tinkoff Daniele Bennati
zranené koleno
prišla nepríjemná správa, že po páde musel opustiť preteky Daniele Bennati. Pred Col d'Aspin nastúpil z pelotónu aj Daniel Martin, ktorý v tom momente strácal na utečencov štyri minúty. Podobné úmysly mal aj Andrej Grivko z Astany. Hlavnému balíku sa postupne vzďaľovali uvedení pretekári, na prvú skupinu už strácali cez šesť minút. Thibaut Pinot potom dostal defekt a na úpätí  Col d'Aspin mal problémy vrátiť sa späť.
 
Daniel Martin sa na tomto kopci zbavil Andreja Grivka, írsky jazdec ešte potreboval preklenúť na čelo pretekov cez dve minúty. V pelotóne nasadil tempo tím Sky. Podľa očakávania z vedúcej skupiny vypadol ako prvý Arnaud Démare. Daniel Martin predvádzal výborný výkon a ešte pred vrcholom Col d'Aspin mal namierené medzi utečencov.                  
 
Partia Daniel Martin, Thomas Voeckler, Serge Pauwels, Rafal Majka, Julien Simon, Steve Morabito a Emanuel Buchmann v tomto podarí preťala pásku na Col d'Aspin. Najmä Martin bol hladný po väčšom ako 7,5-minútovom rozostupe.
 
V závere stúpania dostal defekt Peter Sagan. Keďže nasledoval zjazd, bolo zrejmé, že by sa do pelotónu mal vrátiť. Viacero pretekárov už bolo vzadu so stratou, a to ich čakal ešte Tourmalet a cieľové stúpanie.
 
 
{module banner-article-skoda}
 
 
V zjazde z Aspinu sa vrátil do čela aj Arnaud Démare, takže vpredu bolo osem ľudí. Zjazd im však príliš neprospel a náskok si nezväčšili. Práve naopak, Sky na čele balíka ich pod Tourmaletom stiahol na sedem minút.
 
Mýtický Col du Tourmalet 17,1 km (7,3 %) sme predstavili v dnešnom dopoludňajšom článku. Keďže dnes nebol na programe ako cieľový kopec, bolo ťažké predpokladať, čo sa na ňom bude diať. V prípade neútočenia medzi favoritmi by mala partia šancu na úspech. Najmä Daniel Martin sa musel zmieriť so skutočnosťou, že nebude bojovať o celkové poradie, Steve Morabito chcel po prestupe do FDJ ukázať svoju silu. Rafal Majka zrejme chcel bojovať o bodkovaný dres, hoci Aspinom prešiel až ako štvrtý.
 
Rovnako ako včera, francúzski hrdinovia vlaňajšieho roka Bardet (aj kvôli zdravotným problémom), Peraud aj Pinot odpadli z hlavného poľa ešte skôr ako Peter Sagan. Ten ich nasledoval zhruba v tretine stúpania. Už zámerne vypúšťal aj Joaquim Rodríguez, ktorý sa zjavne zameria na Alpy.
 
Vpredu atakoval Rafal Majka, ktorý mieril za 25 bodmi z Tourmaletu. Daniel Martin sa ho nechytil, ale šiel druhý. Zdalo sa, že táto dvojica bude bojovať o bodkovaný dres.
 
Medzi favoritmi vyšli na čelo borci Astany aj s Nibalim. Tým ale odpárali nového lídra ich tímu Fuglsanga, ktorý nestačil tomuto tempu. Zvláštne taktické manévre ďalšieho tímu jazdiaceho pod veľkým tlakom a veľkými vyhlásenami.
 
Vysoké horúčavy, náročnosť pretekov a zdravotné komplikácie dnes stáli za odstúpeniami Johanna Van Summerena, Ben Gastauer, Rein Taaramae a dokonca aj líder Lampre-Merida Rui Costa.
 
Po Astane sa do čela vydriapal Richie Porte a v skupine favoritov ostali títo borci Nibali, Kangert (2x Astana), Froome, Porte a Thomas (3x Sky), Contador (Tinkoff), Quintana a Valverde (2x Movistar), Van Garderen a Sánchez (2x BMC), Gallopin (Lotto), Rolland (Europcar), Gesink (Lotto-Jumbo), Mollema (Trek). Do vrcholu ostávali tri kilometre. Porte ale nenasadil zdrcujúce tempo a do skupiny sa vrátili Rogers, Ten Dam, Talansky aj Frank.
 
Majka bez problémov zvládol Tourmalet s pohodlným náskokom 5:30 na favoritov a bol najväčším kandidátom na víťazstvo v etape. Ako druhý prešiel vrcholom Pauwels pred Buchmannom a Martinom. Chris Froome si vyslovene prišiel po body a ôsme miesto. To zrejme znamená, že chce svoju veľkosť v Paríži dokumentovať aj cez tento dres. 26 bodov Martina i Pauwelsa ani 30 Majku z priebehu etapy nemohli 57-bodového Frooma pripraviť o vedenie v súťaži.
 
Predpoklady o neútočení na Tourmalete sa naplnili, takže Rafal Majka mal dnes šťastie ale aj dobré nohy na to, aby si pripísal tretí etapový triumf na Tour. Serge Pauwels na Poliaka desať kilometrov pred páskou strácal 70 sekúnd. Dlhoročný jazdec Pro tímov mal konečne na Tour voľnú ruku, ale dnes smolu na Majku v úniku.
 
majka-rafal-tdf-2015-2Dnes sme opäť mohli vidieť, prečo Richie Porte po sezóne odchádza z tímu Sky. Musel odtiahnuť na čele hlavnej skupiny poslednú hodinu dnešnej etapy. Tam sa ale nič nedialo. Dokonca partiu zozadu rozšíril aj Juhoafričan Janse Van Rensburg z MTN.
 
Rafal Majka si prišiel po jeho charakteristické víťazstvo po samostatnom úniku. Daniel Martin bral druhú pozíciu s minútovou stratou. Buchmann napokon vydrel tretiu priečku pred Pauwelsom.
 
Medzi vrchármi sa neútočilo ani v poslednom kopci. Zlomil to iba Bauke Mollema, ktorý Sky ani Movistar nezaujímal. Holanďan z Treku si prišiel aspoň po osemsekundovú výhodu pred favoritmi, ktorých do cieľa priviedol Valverde. Nibali stratil ďalších 50 sekúnd.
 
Favoriti sa teda bez problémov ustrážili a aspoň dnes sme mohli cítiť závan klamu, že štartové pole je vyrovnané a o celkové víťazstvo bude tuhý boj. Cenu pre najbojovnejšieho jazdca získal Daniel Martin. Peter Sagan dorazil do cieľa so stratou 24:40 a prevzal si zelený dres. Najmenej odolní jazdci strávili na trati ešte o osem minút viac.
 
Majka s Martinom sa dnes posnažili dostať do boja o bodkovaný dres. Ten však naďalej patrí Froomovi a Poliak stráca 25 bodov. Keďže je zajtra v cieli na Plateau de Beille opäť pripravená päťdesiatka, Brit by mal bodovať. Horšie to asi bude s jazdcom Tinkoffu, ktorý dnes zo seba vydal príliš veľa síl.
 
Dôvod na veľký smútok má najmä tím Astana, ktorý vstupoval do Tour s veľkými ambíciami Vincenza Nibaliho, ktorý vyfučal v polovici pretekov podobne ako na Vuelte pred štyrmi rokmi. Včera dostal na La Pierre-Saint-Martin narýchlo voľnú ruku Jakob Fuglsang a do dnešnej etapy už nastupoval ako líder družstva, ale nakoniec "nakúpil" 11 minút. Dnes mal zrejme najviac síl Tanel Kangert, no s polhodinovým zásekom toho už veľa neurobí. Oproti Giru vidíme totálne zdecimovaný tím so slabučkou výkonnosťou.
 
 
Peter Sagan (pre RTVS): "Od začiatku sa išlo rýchlo. Pred rýchlostnou prémiou bol dvojkilometrový kopec, kde sme išli úplne naplno a odtrhli šprintérov. Potom mi kolegovia pomohli udržať vysoké tempo a v šprinte som získal druhé miesto, predbehol ma jazdec z Etixxu. Bolo dobré, že sme vyhrali etapu. Myslím si, že je to veľmi dobré pre celý tím, máme späť zelený dres a vyhrali sme etapu s Rafalom. Škoda len, že Daniele Bennati spadol v občerstvovacej zóne a skončil."    
 
 
Peter Sagan (Tinkoff-Saxo): "Každý vie, že mojím súperom o zelený dres je André Greipel. Každý deň musím študovať profil etapy, aby som ho mohol poraziť. Dnes to bolo ťažké, ale možno to neplatilo pre Rafala. Na začiatku som sa snažil dostať do úniku, ale boli na mne nalepení všetci šprintéri. Na rýchlostnej prémii som stratil veľa energie, ale potom som absolvoval etapu v zadnej skupine, čo mi pomohlo odpočinúť si. Teším sa, že Rafal vyhral etapu. Je to podpora pre celý náš tím. Alberto je naďalej naším vodcom, stále môže niečo dosiahnuť."      
 
 
Rafal Majka (Tinkoff-Saxo): "Túto etapu som si nevyhliadol, ale vedel som, že je ťažká, pretože obsahovala Tourmalet. Mám rád takéto slnečné počasie. Dostal som možnosť ísť do úniku, preto som šťastný, že som vyhral. Pred Tour sa ma veľa ľudí pýtalo, či idem vyhrať bodkovaný dres, ale to vôbec nie je jednoduché, pretože tu mám iné úlohy. Toto víťazstvo chcem venovať Ivanovi Bassovi, Daniele Bennatimu, ktorý dnes spadol, a mojej manželke. Neprišiel som sa presadiť v celkovom poradí, ale pomáhať Albertovi. Máme pred sebou ešte niekoľko príležitostí, sú to dlhé preteky, musíme ísť na sto percent pre Alberta. Je to veľký šampión, vždy bojuje. Možno budeme musieť čakať na niekoho zlý deň, ale ja verím sa nám podarí vyhrať."   
 
 
 
 
VÝSLEDKY 11. ETAPY
1. vlajka MAJKA Rafal TEAM TINKOFF - SAXO 5h 02' 01''
2. vlajka MARTIN Daniel TEAM CANNONDALE - GARMIN + 01' 00''
3. vlajka BUCHMANN Emanuel BORA - ARGON 18 + 01' 23''
4. albansko PAUWELS Serge MTN - QHUBEKA + 02' 08''
5. vlajka VOECKLER Thomas TEAM EUROPCAR + 03' 34''
6. vlajka SIMON Julien COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 03' 34''
7. vlajka MOLLEMA Bauke TREK FACTORY RACING + 05' 11''
8. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 05' 19''
9. vlajka FROOME Christopher SKY PROCYCLING + 05' 21''
10. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 05' 21''
QUINTANA, SÁNCHEZ, VAN GARDEREN, THOMAS, GESINK
ROLLAND, GALLPIN, FRANK
+ 05' 21''
21. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - ALPECIN + 05' 53''
23. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 06' 11''
100. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 24' 40''
 
 
tour-1
1. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING 35h 56' 09''
2. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 02' 52''
3. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 03' 09''
4. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 03' 59''
5. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 04' 03''
6. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 04' 04''
7. vlajka GALLOPIN Tony LOTTO SOUDAL + 04' 33''
8. vlajka GESINK Robert TEAM LOTTO NL - JUMBO + 04' 35''
9. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - ALPECIN + 06' 44''
10. vlajka MOLLEMA Bauke TREK FACTORY RACING + 07' 05''
11. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 07' 47''
12. vlajka FRANK Mathias IAM CYCLING TEAM + 09' 26''
13. vlajka SÁNCHEZ Samuel BMC RACING TEAM + 10' 27''
14. vlajka ROLLAND Pierre TEAM EUROPCAR + 13' 57''
42. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 42' 46''
 

tour-02
1. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO 239 bodov
2. vlajka GREIPEL André LOTTO SOUDAL 232 bodov
3. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - ALPECIN 184 bodov
4. vlajka CAVENDISH Mark ETIXX - QUICK-STEP 172 bodov
 

tour-3
1. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING 57 bodov
2. albansko PORTE Richie SKY PROCYCLING 40 bodov
3. vlajka MAJKA Rafal TEAM TINKOFF - SAXO 32 bodov
4. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM 32 bodov
 
 
tour-04
1. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM 41h 06' 40''
2. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - ALPECIN + 03' 35''
3. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 18' 58''
7. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 39' 37''
 
 

 
 
Horské a rýchlostné prémie:
3-20 139,5 km - Côte de Loucrup: 2 km (7 %) (2-1)
sprint-20 131,5 km - Pouzac (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
4-20 126,5 km - Côte de Bagnères-de-Bigorre: 1,4 km (6,1 %) (1 bod)
3-20 113,5 km - Côte de Mauvezin: 2,7 km (6 %) (2-1)
1-20 71 km - Col d'Aspin: 12 km (6,5 %) (10-8-6-4-2-1)
hc-20 41 km - Col du Tourmalet: 17,1 km (7,3 %) (25-20-16-14-12-10-8-6-4-2)
3-20 3,5 km - Côte de Cauterets: 6,4 km (5 %) (2-1)
body v cieli: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1
bonusové sekundy v cieli: 10-6-4
 
 
{module banner-article-skoda}
 
 
Krátke preview etapy:
Finiš v predchádzajúcej etape bol nečakane ťažký, na klasifikácii zanechal veľkú stopu, ale sklamaní pretekári nedostanú žiadny priestor na vydýchnutie. Na dvoch najťažších stúpaniach musia rýchlo zmobilizovať svoje sily, ak sa chcú udržať v akej-takej pozícii. Nemusí to nevyhnutne znamenať, aby na Tourmalete útočili, jednoducho sa potrebujú dostať do žiadaného tempa a psychickej pohody.  Keďže Côte de Cauterets nie je ťažkým kopcom a dojazd vyhovuje výbušným jazdcom a rýchlym vrchárom, na konci by sme nemali vidieť veľkú bitku o GC. Ak vo včerajšej etape úradovala aj horúčava, dnes budú na trati rovnaké podmienky.
 
V pelotóne sa nachádza dostatok silných jazdcov, ktorí nebojujú o celkovú klasifikáciu, ale ich výkonnosť je na vynikajúcej úrovni. Do útoku môže zaveliť Rolland či Gallopin, ktorí patrili vo včerajšej etapa k najlepším. Výborne sa predviedol aj Simon Yates, ktorý spoločne s bratom Adamom bude naháňať etapový triumf pre Oricu. V úniku sa môžu ocitnúť Arredondo, Hesjedal, Ten Damm, Vuillermoz, Navarro, ale okruh kvalitných vrchárov pre túto činnosť je veľmi dlhý, preto budeme múdrejší na začiatku etapy. Jazdci na celkové poradie majú pred sebou náročnú previerku a môže sa stať, že na Tourmalete sa dostane niektorý z nich do problémov. Tím Sky nemusí plytvať silami a útočiť, na najťažších stúpaniach potrebuje len kontrolovať situáciu. Ak sa tam pôjde stabilné tempo, na vrchole Tourmaletu zostane v balíku aj 30-40 jazdcov. Potom uvidíme, či táto skupina bude chcieť získať etapu, alebo ju prenechajú utečencom. Dnešný finiš sa hodí pre takých jazdcov ako Valverde, Martin či Rodríguez, preto ich spolujazdci môžu zabezpečiť hromadný dojazd. Niektorý zo silných borcov môže zaútočiť aj na Tourmalete, ťažko povedať, či sa na to po včerajšom dni odváži nejaký favorit . Navyše, zajtra je na programe nesmierne náročná etapa, na ktorú treba nastúpiť v plnom zbroji, inak v tejto situácii zničí všetky nádeje na dobrý výsledok.                       
 
 
Krátky opis trasy:
V tomto ročníku nechýba v programe cyklistické srdce Pyrenejí, legendárny Tourmalet, ku ktorému sa pripája nemenej známe stúpanie Col d'Aspin. Práve tieto dva kopce budú tvoriť hlavnú os jedenástej etapy. Pre cyklistov je to ťažká kombinácia, ale vrchol Tourmaletu sa nachádza v dostatočnej vzdialenosti pred cieľom, aby tu rozdali karty adepti na celkový triumf. Od toho ich odrádza aj záverečné stúpanie Côte de Cauterets, ktoré nespĺňa ich kritériá na pravú vrchársku bitku. Navyše, tento kopec finišuje tesne pred cieľom a záverečné tri kilometre sa odohrajú na miernom sklone troch percent. Útočníci v kopcoch majú túto etapu vybranú za svoju trofej, únik sa môže tešiť na peknú príležitosť. Organizátor pretekov si želá, aby sa v ňom objavil aj silný jazdec, ktorý bude chcieť napraviť svoje predchádzajúce zlyhania.            
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS alebo online na tdf.rtvs.sk:
od 14:30 živý prenos, koniec cca. 17:35
komentátor RTVS: Ján Žgravčák
spolukomentátor Cycling-Info.sk: Matej Vyšňa
hosť - spolukomentátor: Jozef Regec
 
 
tour-etapa-maly-11
 
 

 
 
OSTATNÉ ETAPY TOUR DE FRANCE 2015:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21


 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop