Greipel s tretím triumfom. Sagan napriek celodennému úniku štvrtý

19.6.2015, 09:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Nedeľňajšia etapa ponúkala dva scenáre. Víťazstvo početnejšieho celodenného úniku alebo šprint rýchlych mužov. Peter Sagan potreboval urobiť správne rozhodnutie. Ísť alebo neísť do úniku. Ak áno, bolo otázkou, či ho konkurenti pustia. V každom prípade, v sobotu si ďalšou úžasnou jazdou zabezpečil veľkú psychickú pohodu a výhodu oproti konkurentom. Nikto mu dnes nemohol vyčítať pasívny prístup.
 
15. etapa Tour de France 2015 (UCI World Tour, Francúzsko)
19.7. nedeľa kopcovitá ciel rovina Mende > Valence 183 km cieľ cca: 17:15
 
 
Etapa odštartovala v 12-tisícovom meste Mende, ktoré leží blízko kaňonu rieky Lot vo zvlnenom regióne Gévaudan (podrobná trasa a pamätihodnoti na nej). Na trať sa vydalo 172 cyklistov o 13:00. Šprintérske tímy boli veľmi zvedavé, koľko a akí jazdci sa dostanú do úniku.
 
Pripomeňme, že okrem Greipela a Cavendisha v štrnástich etapách nezvíťazil žiadny iný šprintér, a to mohlo celky ako Giant-Alpecin, FDJ či Kaťušu (hoci Rusi dve víťazstva dosiahli) frustrovať. Tinkoff-Saxo už zvíťazilo zásluhou Rafala Majku, ale celok bol určite pripravený pomôcť Petrovi aj dnes. Slovenskými online médiámi včera preleteli senzačné titulky (hurá, získajme čo najviac klikov) o zmene taktiky v tíme. Odhliadnuc od takmer nulovej informačnej hodnoty tejto správy to prirodzene nemohlo žiadneho cyklistického fanúšika prekvapiť.
 
V úvode privítal konvoj ľahký dážď a trojkové stúpanie Côte de Badaroux, ktoré začalo takmer ihneď po štarte. Tam sa tvrdo bojovalo a bola to ideálna šanca pre vytvorenie úniku. Stúpanie malo 4600 metrov pri sklone 5,1 %.
 
Peter Sagan si dnes mohol "oddýchnuť" v pelotóne, keďže včera predviedol vynikajúcu jazdu. Bolo to však proti jeho srsti a hneď od štartu útočil. Práve v kopci sa vytvorila skupina 24 mužov. Pelotón sa však nemienil rýchlo vzdať a bola to pársekundová naháňačka.
 
Napokon sa vpredu usalašilo až 27 pretekárovAndrew Talansky, Ryder Hesjedal a Dylan van Baarle (Can-Garmin) Michal Kwiatkowski, Matteo Trentin a Rigoberto Urán (3x Etixx), Michael Rogers a Peter Sagan (2x Tinkoff), Winner Anacona a José Herrada (2x Movistar), Lars Bak a Thomas De Gendt (2x Lotto-Soudal), Cyril Gautier a Perrig Quémeneur (2x Europcar), Kristjian Durašek a Ruben Plaza (2x Lampre-Merida), Lieuwe Westra (Astana), Alexis Vuillermoz (Ag2r), Thibaut Pinot (FDJ), Simon Geschke (Giant), Joaquim Rodríguez (Kaťuša), Adam Yates (Orica), Steven Kruijswijk (LottoNL), Bob Jungels (Trek), Nicolas Edet (Cofidis), Paul Voss (Bora) a Serge Pauwels (MTN).
 
Zastúpenie malo 18 tímov. Až po troch pretekárov mali Garmiňáci a Etixxáci. Peťovi mohol pomôcť Michael Rogers. Vpredu sa nepredstavil žiadny pretekár tímov Sky, BMC, IAM a Bretagne. Pre francúzsky prokonti celok hotová katastofa. V trháku nebol však žiadny šprintér. Pre Petra Sagana boli rýchlostne najväčšími súpermi Kwiatek a Trentin z Etixxu a boli sme zvedaví, kto bude ťahať tempo v pelotóne.
 
Bola to Kaťuša, ktorá nechcela Saganovi dopriať ďalšie víťazstvo, hoci Purito mohol získať pár bodov vo vrchárskej súťaži. Po úvodných 30 kilometroch nebola naháňačka rozhodne na konci. Únik mal stále iba 25 sekúnd, teda bez kolóny mechaničákov medzi skupinami.
 
ÚNIK DŇA
sagan Peter Sagan
(Tinkoff-Saxo)
tinkoff Michael Rogers
(Tinkoff-Saxo)
fdj Thibaut Pinot
(FDJ)
kwiatek Michal Kwiatkowski
(Etixx)
etixx Matteo Trentin
(Etixx)
garmin Ryder Hesjedal
(Can-Garmin)
lotto Lars Bak
(Lotto-Soudal)
giant Simon Geschke
(Giant-Alpecin)
orica Simon Yates
(Orica)
Táto naháňačka nikam neviedla a Kaťuša únik dostihla. Lepšie povedané tých, ktorí sa boli ochotní vzdať. Sagan nie. Rovnako ako Pinot, Rogers, Bak, Yates, Geschke, Hesjedal, Kwiatkowski a Trentin.
 
Vpredu tak po 40-tich kilometroch bojov ostala vyššie vymenovaná deviatka. Pelotón mierne zvolnil a medzera sa zvýšila na 80 sekúnd. Zdalo sa však, že tento nový únik bude ľahším sústom pre šprintérske tímy v priebehu etapy. Ak by ich jazdci dokázali zdolať dvojkové stúpanie Col de l'Escrinet s vrcholom 56 km pred páskou. Dalo sa očakávať ešte mohutnejší boj Kaťuše.
 
Boje na čele vyvorili niečo ako grupetto za pelotónom. Z pretekárov, ktorí mohli dnes miešať karty, tam bol Mark Cavendish. Na 70. kilometri strácal na pelotón už 3:50, čo vyzeralo zaujímavo. Skupina s Petrom Saganom si už vydobila náskok 2:10. Kaťuša bola stále na čele hlavnej skupiny a razila tvrdé tempo. Očakávali sme, že po dvoch hodinách bude priemerná rýchlosť etapy na hranici 50 až 52 km/h.
 
Cavendishovci mali pomerne veľký problém, pretože dnešnú etapu organizátori vyhlásili za rovinatú s koeficientom 1, teda limit bol najmenší. Podľa času víťaza 7-10 %.
 
100 km pred cieľom teda bola situácia nasledovná. Vpredu deväťčlenná skupina s náskokom dvoch minút pred pelotónom. Partia okolo Cavendisha, Démara a Perauda strácala šesť minút na balík. Pred nami bola šprintérska prémia, vrchárska dvojka, zjazd z nej a boj o triumf.
 
Sagan, Kwiatek a Trentin boli v zjazde doslova brzdení zostavajúcou zostavou čelnej skupiny, no týchto ľudí potrebovali na to, aby mohla žiť ich šanca o etapový vavrín. Napriek šiestim brzdám po zjazde náskok zvýšili na 2:50, keďže na čele balíka zjazdovali jazdci Sky.
 
Stále bolo mimoriadne otázne, ako etapa dopadne. V pelotóne bol stále veľmi nebezpečný Greipel. Petrovi ubúdali sily pre jeho aktivitu v úniku. Mal však nadostrel minimálne 20-bodovú prémiu. Obavy sa naplnili a od stého kilometra opäť zabrala Kaťuša. Náskok šiel dole späť na hranicu tesne nad dvoma minútami.
 
Na prémii únik nešpurtoval. Peťo si vzal dvadsať bodov. Degenkolb bral šesť, Greipel päť. Peťov náskok sa teda zvýšil na 76 bodov. Pripomíname, že v cieli sa dnes udeľovalo až päťdesiat, takže bolo veľmi dôležité, aby sa Peter do dojazdu zapojil a istil svoju pozíciu. Najdôležitejšia však bola otázka - kde bude André Greipel? Prežije Col de l'Escrinet (7,9 km; 5,8 %)?
 
Michael Rogers a Ryder Hesjedal šli v kopci slušné tempo, no náskok 1:40 stále neveštil nič dobré. Šprintéri zatiaľ neodpadali. A ani k tomu nedošlo. Greipel sa prepadol ku koncu pelotónu, ale ostal tam a bolo jasné, že je razom najväčší favorit na etapový triumf. Znepríjemniť sa mu to snažil iba Roman Kreuziger, ktorý ako jediný mierne zvýšil tempo balíka, ale k ničomu to neviedlo. Pre Sagana veľmi zlá situácia. Okrem Cava s Démarom ostali všetci konkurenti v pelotóne a boli patrične oddýchnutí.
 
 
{module banner-article-skoda}
 
 
Tinkoff-Saxo bol v nezávidenia hodnej situácii. Ak by nasadili tvrdé tempo na čele pelotónu a snažili sa zbaviť šprintérov, s určitosťou by doskočili prvú skupinu. Tá to ale tak či onak mala zrátané. Dúfali sme, že Steven de Jongh aspoň zakáže Petrovi striedať v skupine.
 
To sa aj stalo a až na Mattea Trentina s Ryderom Hesjedalom, ktorí ostali vpredu, sa zostatok úniku 38 km pred páskou vrátil do pelotónu. To bol však zároveň aj moment technických problémov Petra Sagana. Musel vymeniť bicykel, a to ho stálo ďalšie množstvo síl. Zdalo sa, že vzhľadom na dojazd dnešnej etapy hrá všetko proti nemu. Do pelotónu sa následne dokázal vrátiť, ale vyhliadky na víťazstvo neboli veľmi dobré. V pelotóne sa nachádzalo veľké množstvo oddýchnutých ľudí, ktorí nešetrili sily iba dnes, ale aj polovicu Tour - viď. Kristoff.
 
Práve Nór vo farbách Kaťuše cítil dnes veľkú šancu na triumf. Rovnako ako Coquard, Degenkolb, Hagen a ďalší. Samotný Greipel bol mierne otázny, pretože v predchádzajúcich etapách sa necítil príliš dobre.
 
V poslednej hodine už držali v rukách tempo balíka borci Lotta s Europcarom. Bolo jasné, že sa bude špurtovať. Karty mohol premiešať aj kruhový objazd 250 metrov pred páskou. Pretekári išli hneď prvú odbočku vpravo.
 
6,8 km pred cieľom ešte symbolicky nastúpil Jan Bárta z Bory, ale zostava BMC ho veľmi rýchlo dostihla. Potom to skúšal ešte aj ďalší Čech Zdeněk Štybar (Etixx). Vyzeralo to slušne, ale zrejme dostal defekt.
 
Špurt vyhral znova André Greipel tesne pred Johnom Degenkolbom, Alexandrom Kristoffom a Peter Sagan po vyčerpávajúcej jazde v celej etape zaznamenal fantastické štvrté miesto.
 
Hromadný dojazd ukoristil tretíkrát na pretekoch André Greipel, nemecký jazdec v týchto koncovkách jednoducho nemá konkurenciu. Sklamaný musel zostať Alexander Kristoff, ktorého spolujazdci tvrdo jazdili na čele pelotónu a ich šprintérsky kapitán nakoniec obsadil tretie miesto.
 
Peter Sagan sa druhýkrát za sebou dostal do úniku a vyhral šprintérsku prémiu. Po náročných dňoch zo začiatku Tour de France zvolil komplikovanú cestu za ziskom bodov pre zelený dres a po týchto bojovných výkonoch má na svojom konte sľubný náskok. Za svoj pretekársky štýl bol ocenený honorom najbojovnejšieho jazdca etapy. Slovenský jazdec tak pokračuje v skvelých predstaveniach, ktoré dokáže zopakovať každý deň.
 
V celkovej klasifikácii sa nič nemenilo, všetci favoriti finišovali v hlavnej skupine. Zajtra ich čaká dramatický dojazd do cieľa, kde musia predviesť sústredený výkon.     
 
 
André Greipel (Lotto-Soudal): "Musel som byť koncentrovaný od začiatku etapy, moji kolegovia mi v tom veľmi pomáhali. Na konci som nemohol ísť rýchlejšie. V závere fúkal protivietor, ale aj tak som predviedol dobrý špurt. Záverečné stovky metrov som absolvoval naplno, som veľmi hrdý na seba a celý tím." 
 
Peter Sagan (Tinkoff-Saxo): "Mysleli sme si, že by to mohlo dnes vyjsť z úniku. Snažil som sa preto do neho dostať. Ďalšie tímy mali ale svoje záujmy a Kaťuša s Europcarom nas dostihli. Na koniec som sa snažil ešte zašpurtovať. Cítil som sa dobre, ale bohužiaľ, v poslednej zákrute to bolo také zmätené. Šli sme proti vetru. Miešalo sa to tam. Snažil som sa dostať dopredu, ale znova to bolo neskoro. Škoda. Ďakujem kompetentným za honor najbojovnejšieho jazdca. Je to pre mňa taká cena útechy. Určite lepšie ako nič."
 
 
 
 
VÝSLEDKY 15. ETAPY:
1. vlajka GREIPEL André LOTTO SOUDAL 3h 56' 35''
2. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - ALPECIN + 00' 00''
3. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM + 00' 00''
4. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
5. vlajka HAGEN BOASSON Edvald MTN - QHUBEKA + 00' 00''
6. NAVARDAUSKAS Ramunas TEAM CANNONDALE - GARMIN + 00' 00''
7. vlajka LAPORTE Christophe COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 00''
favoriti na celkové poradie + 00' 00''
 
 
tour-1
1. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING 59h 58' 54''
2. QUINTANA Naior MOVISTAR TEAM + 03' 10''
3. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 03' 32''
4. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 04' 02''
5. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 04' 23''
6. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 04' 54''
7. vlajka GESINK Robert TEAM LOTTO NL - JUMBO + 06' 23''
8. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 08' 17''
9. vlajka GALLOPIN Tony LOTTO SOUDAL + 08' 23''
10. vlajka MOLLEMA Bauke TREK FACTORY RACING + 08' 53''
11. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - ALPECIN + 11' 03''
12. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 13' 10''
13. vlajka FRANK Mathias IAM CYCLING TEAM + 13' 26''
14. vlajka SÁNCHEZ Samuel BMC RACING TEAM + 14' 21''
15. vlajka ROLLAND Pierre TEAM EUROPCAR + 14' 58''
16. vlajka TALANSKY Andrew TEAM CANNONDALE - GARMIN + 22' 18''
17. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 30' 57''
18. vlajka FUGLSANG Jakob ASTANA PRO TEAM + 35' 26''
39. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 1h 05' 34''
 
 
tour-02
1. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO 360 bodov
2. vlajka GREIPEL André LOTTO SOUDAL 316 bodov
3. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - ALPECIN 264 bodov
4. vlajka CAVENDISH Mark ETIXX - QUICK-STEP 192 bodov
 

tour-3
1. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING 61 bodov
2. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM 52 bodov
3. vlajka FUGLSANG Jakob ASTANA PRO TEAM 41 bodov
4. albansko PORTE Richie SKY PROCYCLING 40 bodov
 
 
tour-04
1. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM 60h 02' 04''
2. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - ALPECIN + 07' 53''
3. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 10' 00''
 
 

 
 
Horské a rýchlostné prémie:
3-20 173,5 km - Côte de Badaroux: 4,6 km (5,1 %) (2-1)
4-20 113,5 km - Col du Bez: 2,6 km (4,4 %) (1 bod)
4-20 109,5 km - Col de la Croix de Bauzon: 1,3 km (6,2 %) (1 bod)
sprint-20 75 km - Aubenas (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
2-20 56,5 km - Col de l'Escrinet: 7,9 km (5,8 %) (5-3-2-1)
body v cieli: 50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2
bonusové sekundy v cieli: 10-6-4
 
 
{module banner-article-skoda}
 
 
Krátke preview etapy:
Hľadať favorita pätnástej etapy nie je ľahká záležitosť, pretože profil je náročný pre klasických šprintérov, ktorí však vedia, že lepšiu príležitosť v nasledujúcich dňoch nedostanú. Prvé tri kopce nemusia byť náročnou záležitosťou, ale stúpanie druhej kategórie má potenciál oslabiť zloženie pelotónu. Dlhá rovina do cieľa ale znamená, že je tam pekná príležitosť na preskupenie, preto pelotón musí ísť rýchlo až na cieľovú pásku. Pre pretekárov typu Sagan, Degenkolb či Matthews je to dobrá príležitosť, ale ich spolujazdci musia zabrať proti utečencom.
 
Vedúca skupina sa môže tretíkrát za sebou tešiť z víťazstva, kľúčové však bude, kto bude tvoriť jej zloženie. Spomínaní jazdci majú víťazné ambície a na podujatí už nie je pre nich dostatok príležitostí, aby ich naplnili. Takže môžeme očakávať, že budú chcieť vidieť hromadný dojazd balíka. Do výsledkov by mohol prehovoriť aj Kristoff, ktorý bol doteraz neviditeľný. Pre Petra Sagana je to ďalšia vyhovujúca etapa, jeho lezecké nohy nemá nikto z rýchlych konkurentov. V balíku sa udrží až do samého konca a jeho pohľad bude smerovať dozadu, ktorý zo šprintérov má problémy. Keď po Col de l'Escrinet pomôžu aj jeho spolujazdci, na jeho konto môžu pribudnúť ďalšie body pre zelený dres. Ak máme povedať nejaké mená do úniku, tak treba spomenúť Thomasa Voecklera, ktorý je v tomto smere špecialista a na náročnejšie etapy asi nemá potrebnú formu. Na aktívnu cyklistiku by sa mohli vydať Westra, Avermaet, Kwiatkowski, Štybar, Bakelants, ale v zaujímavej etape si túto činnosť môže vybrať oveľa viac pretekárov.              
 
Krátky opis trasy:
V druhom týždni šprintéri nemajú lepšiu príležitosť, ako vyhrať etapu. Musia si však poradiť s pomerne náročnou prvou časťou pretekov. Pre nich nie je dobrou správou, že všetko snaženie po 126-tich kilometroch môže zmariť dlhé stúpanie druhej kategórie. Ak sa im po tejto prekážke podarí vydržať v balíku, utečenci to budú mať do cieľa náročné. Na druhej strane, keď sa na začiatku etapy vytvorí na čele väčšia skupina, šprintérske tímy možno ani nebudú kontrolovať početný brejk. Záverečných 60 kilometrov je úplne rovinatých, ale ak začne v údolí Rýna fúkať vietor, na cyklistov tam nečaká žiadna prechádzka.    
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS alebo online na tdf.rtvs.sk:
od 14:15 štúdio, 14:30 živý prenos, záverečné štúdio, koniec cca. 17:30
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor Cycling-Info.sk: Matej Vyšňa
hosť - spolukomentátor: Martin Velits
moderátor štúdia: Marcel Merčiak
 
 
tour-etapa-maly-15
 
 

 
 
OSTATNÉ ETAPY TOUR DE FRANCE 2015:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop