17. etapa: Geschke šokoval, Contador spadol, Sagan unikal a TVG odstúpil

19.6.2015, 09:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Pelotón sa presunul na rozhodujúcu fázu podujatia do Álp, kde si to pretekári mali rozdať v štyroch horských etapách. Tie poskytovali dostatok príležitostí, aby narušili doterajší suverénny výkon Chrisa Frooma. 
 
17. etapa Tour de France 2015 (UCI World Tour, Francúzsko)
22.7. streda horská ciel rovina Digne-Bains > Pra Loup 161 km vitaz Geschke
 
Sedemnásta etapa s dvomi zaujímavými kopcami na konci sľubovala dramatické finále, pretože bol predpoklad, že na trati sa objaví dážď. Na začiatku však znovu úradovalo horúce počasie. Mnohí pretekári považovali tento profil za vhodný pre utečencov, preto sme videli ostrý vstup do dnešného dňa. Do úniku sa pokúšali dostať Kruijswijk, Elmiger a opäť Peter Sagan, ale pelotón bol proti. V jednom momente sa vpredu objavila veľmi početná skupina, kde boli s aktívnym Saganom aj Rodríguez, Pinot či Talansky, ale ani tento pokus nebol úspešný.
 
Brejk nebol vytvorený ani na začiatku prvého stúpania, niektorí borci však vypadli z vedúcej skupiny, pretože sa išlo rýchlo s priemerom 48 km/h. Na Col des Lèques vyprovokovali ďalší útok Dani Navarro a Albert Timmer, za chvíľu sa k ním priadlo cez 30 jazdcov, medzi ktorými sa znovu objavili Sagan, Purito, Pinot. Táto partia si vybudovala 20-sekundový náskok. Ale skupina bola príliš veľká a nachádzali sa v nej aj iné silné mená ako Scarponi, Majka, Talansky, preto im hlavný balík nedovolil odskočiť. Kľúčové však bolo, že sa sem dostal Nairo Quintana, na čo musel tím Sky okamžite reagovať.
 
Po tomto divokom úvode sa v pelotóne nachádzalo len 50 jazdcov, bolo prekvapujúce, že medzi nimi chýbal tretí muž poradia Tejay van Garderen. Na vrchole prvého kopca jeho skupina strácala jednu minútu. Potom sa vpredu objavili Andrew Talansky a Steven Kruijswijk, vybudovali si malý náskok, a za chvíľu sa k nim pripojil aj Peter Sagan. Ich odstup bol však nedostatočný, aby sa mohli vpredu usadiť natrvalo. Navyše, pelotón išiel naďalej veľkou rýchlosťou, pretože Tejay van Garderen sa ocitol vo veľkých problémoch. Pred druhým stúpaním strácal už dve minúty. Americký jazdec si navyše vyžiadal pomoc lekárskeho vozidla.
 
Na druhom kopci sa situácia každú chvíľu menila, pelotón sa niekoľkokrát rozdelil, ale všetci hlavní favoriti zostávali pri sebe. Peter Sagan však vo svojej snahe nepoľavoval a vždy sa snažil skočiť do vedúcej partie. Pred vrcholom Col de Toutes Aures sa slovenský jazdec
29°C
objavil na čele pretekov v 28-člennej skupine, pelotón s jazdcami na GC zostával za nimi.
 
Nakoniec sa konečne vytvorila vedúca skupina, kde sa nachádzal aj Peter Sagan. Spolu s ním tam boli Teklehaimanot, Majka, Hesjedal, Castroviejo, Kangert, Quemeneur, Pauwels, Valls, Frank, Herrada, Uran, Izagirre, Durasek, Geschke, Losada, Cherel, Kruijswijk, Bakelants, Porte, Talansky, Vaugrenard, Pinot, Edet, Kudus, Adam Yates, Roche, Degenkolb.
 
Po druhom kopci sa situácia na trati upokojila, pelotón vedený tímom Sky nechával utečencom potrebný priestor. Pozícia Tejay van Garderena sa na trati neustále zhoršovala, podľa vyjadrenia predstaviteľov tímu BMC bol chorý, mal bolesti hlavy.
 
V úniku sa teda prestavil aj neúnavný Peter Sagan, ktorý mohol za istých okolností na konci pomôcť Albertovi Contadorovi. Veľkou podporou by bol pre neho najmä v záverečnom zjazde. Španielsky jazdec mal vpredu aj Rafala Majku. Ale v takejto pozícii sa nachádzali aj celky Sky a Movistar, ktorí mali na čele rovnako po dvoch jazdcov. V brejku sa zároveň ocitli cyklisti, ktorí chceli vyhrať dnešnú etapu a patria medzi kvalitných vrchárov, ktorými boli Pinot, Urán, Losada, Kruijswijk, Talansky, Yates či Hesjedal. Najvyššie postaveným mužom v úniku bol Matthias Frank, ktorý sa nachádzal na 13.priečke s mankom 14:23.
 
Pred stúpaním druhej kategórie už hlavný balík nešiel veľmi rýchlo, preto sa skupina van Garderena mohla vrátiť do centra diania. Práve na tomto kopci však atakoval Alberto Contador v spoločnosti Michaela Rogersa, čo zapríčinilo ďalší prepad spomínaného amerického jazdca. Prenasledovanie viedol tím Movistar. Španielsky jazdec bol dobehnutý a v skupine favoritov zostalo len 14 jazdcov. Tinkoff, Sky, Astanu a Movistar tu dopĺňali Mollema, Gesink a Barguil.
 
Pre Tejay van Garderena potom prišla krutá chvíľa, pretože bol prinútený odstúpiť z podujatia. Americký borec sa nachádzal na tretej priečke v GC a mal veľký cieľ, aby túto pozíciu obhájil aj v Paríži. Zradili ho však zdravotné komplikácie.
 
{module banner-article-skoda}
 
Po Contadorom útoku sa tempo favoritov spomalilo, preto sa tam vrátilo niekoľko jazdcov. Napínavá cyklistika však pokračovala naďalej, atakoval Rogers, ku ktorému sa pridal Malori. Na vrchole Colle-Saint-Michel si vyšli pre body Durašek, Herrada a Pauwels, ale veľký náskok si nevybudovali. Za vedúcou skupinou jazdili Rogers, Malori, Bárta, Feillu a Sicard. Pelotón strácal 3:30.
 
Utečenci si rozdelili body na rýchlostnej prémii, maximum vybojoval Benoit Vaugrenard, druhý skončil John Degekolb, Petrovi Sganovi sa tak ušlo 15 bodov. V konečnom dôsledku zvýšil svoj náskok v súťaži o zelený dres na 104 bodov. Pomalé tempo vedúcej skupiny využil na útok Simon Geschke. Nemecký jazdec získal na svoju stranu takmer 2-minútový náskok pred predposledným stúpaním. Druhá skupina sa medzitým delila, Peter Sagan zostával stále v jej prvej časti.             
 
Na samotnom kopci sa vedúca skupina znovu rozdelila, za Simonom Geschkem sa vydali Valls, Kangert, Yates, Kruijswijk, Roche, Pinot a Frank. Potom prišla informácia, že z pretekov odstúpil aj Michal Kwiatkowski. Na definitívny útok sme stále čakali, Peter Sagan sa momentálne pohyboval na zadnej strane, do atakov sa nezapájal.
 
Nakoniec sa vpredu ocitli Adam Yates a Steven Kruijswijk, za ktorými jazdil aktívne najmä Matthias Frank, ktorý chcel využiť veľkú stratu pelotónu, aby sa posunul na veľmi vysoké priečky v klasifikácii. Na to musel reagovať tím Trek Factory, aby chránil pozíciu Baukeho Mollemu. Veľkú snahu vyhrať etapu ukázal Thibaut Pinot, ktorý vytvoril skupinu spoločne s Talanskym, Frankom, Kruijswijkom a Yatesom. Pred cieľom si museli ešte poradiť so Simonom Geschkem. Francúzsky jazdec bol však veľmi silný a vydal sa do sólovej jazdy.
 
Medzitým v pelotóne zrýchlil celok Astana. Bardet, Peraud, Rodríguez už neboli v hlavnom balíku. Geschke si na vrchole pred Pinotom udržal náskok jednu minútu. Francúzsky jazdec mal však v klesaní menší pád. Astana zatiaľ robila v balíku veľkú škodu, v skupine favoritov zostalo len 12 jazdcov. Froome, Quintana, Valverde, Contador, Gesink a Nibali boli najlepšej pozícii v GC. 
 
Tesne pred vrcholom potom atakoval Nibali, za ním vyrazili Froome, Quintana, Valverde a Contador. Ďalšie zrýchlenie predviedol kolumbijský borec, ale ani on sa nezbavil svojich súperov. Z pôvodného úniku sa sem dostal Richie Porte a pomáhal svojmu kapitánovi. V klesaní sa tam zjavil aj Peter Sagan. Slovenský jazdec mal potom za úlohu dostať Alberta Contadora do skupiny favoritov, pretože španielsky jazdec mal pád. Všetci ostatní mu však unikali.
 
Na začiatku cieľového kopca sa na čele nachádzal Simon Geschke, ktorý mal pred Talanskym náskok okolo 90 sekúnd. Potom nasledovali Yates a Frank, za nimi Urán a až potom Pinot. Nemecký jazdec si vybojoval veľmi dobrý náskok, ktorý mohol vydržať až do cieľa. Medzitým Valverde, Quintana, Nibali a Froome sa blížili na toto stúpanie bez Contadora, ktorý bude jedným z hlavných porazených dnešného dňa. Jeho strata bola necelé dve minúty na túto partiu.
 
Simon Geschke nakoniec prežil záverečné kilometre na čele pretekov a dosiahol fantastické víťazstvo vo svojej kariére. Jeho základy položil ešte pred predposledným stúpaním, odkiaľ išiel do cieľa samostatne. Na jeho konte pribudlo aj ocenenie Souvenir Henri Desgrange, ktoré získa jazdec, ktorý príde ako prvý na vrchol najvyššieho kopca pretekov. Na druhom mieste finišoval so stratou pol minúty Andrew Talansky, tretia priečka pre Rigoberta Urána. Ďalšie miesta vybojovali Pinot a Frank
 
 
geschke-simon-tdf-2015-tgaf
Úžasný Simon Geschke (klik pre zväčšenie) (© CorVos / Team Giant-Alpecin)
 
 
Froome, Quintana, Valverde a Nibali prichádzali do cieľa vedľa seba, pred cieľom ešte atakoval kolumbijský borec, ktorého však Froome nikam nepustil. Potom sme čakali na Contadora, ktorý na svojich hlavných konkurentov získal stratu vyše dvoch minút.
 
Prvú alpskú etapu získali utečenci, v tejto skupine bol prekvapujúco najrýchlejší Simon Geschke. Nemecký jazdec nepatrí medzi vrchárov, preto pred cieľom stavil na statočnú sólovú jazdu, ktorá mu nakoniec zabezpečila najväčšie víťazstvo v kariére. Pre tím Giant-Alpecin je to prvý triumf na podujatí. Geschke si na konci poradil s takými borcami ako Talansky, Urán, Pinot či Frank, ktorí si nechali etapu ujsť pomedzi prsty. Toto nemusí trápiť Matthiasa Franka, ktorý sa v GC posunul z trinásteho na ôsme miesto.
 
Najväčší favoriti sa na predposlednom stúpaní a nasledujúcom klesaní postrážili. Jediným smoliarom bol Alberto Contador, ktorý spadol a bude mať ťažkú pozíciu, aby sa vôbec dostal na celkové pódium. Naopak, do výbornej pozície sa dostal Movistar, pretože Alejandro Valverde sa posunul na tretiu priečku s pekným náskokom. Chris Froome dnešnú etapu prežil bez problémov, vážnejšie ataky sa uskutočnili len predposlednom kopci, ale tie mu nenarobili problémy. Quintana a Nibali sa snažili, ale bolo to len symbolické.
 
Z najlepšej desiatky vypadol len Tejay van Garderen, ktorý ukončil podujatie po zdravotných problémoch. Po slabšom výkone sa výraznejšie zosunul aj Tony Gallopin, ktorý sa momentálne nachádza na šestnástej priečke.
 
Peter Sagan predviedol štvrtý raz po sebe aktívny výkon, pretože sa chcel znovu dostať do úniku, čo sa mu podarilo až na niekoľký pokus. Potom si na šprintérskej prémii vybojoval 15 bodov, čím ešte zvýraznil svoju dominanciu v bodovacej súťaži. Na konci bol ešte schopný pomôcť Pistorelovi, až kým jeho kolega nespadol. Potom už prišiel do cieľa vlastným tempom. Na jeho konte tak pribudlo ďalšie skvelé predstavenie.
 
 
Peter Sagan (Tinkoff-Saxo): "Chcel som sa dostať do úniku, aby som na konci pomohol Majkovi, Rogersovi alebo Contadorovi. Nakoniec sme sa našli v záverečnom zjazde, kde to bolo stresujúce, keď Nibali atakoval. Keď Alberto spadol, dal som mu môj bicykel, ktorý si potom vymenil pred záverečným kopcom. Mrzí ma, že sa mu nepodarilo získať späť stratený čas." 
 
Simon Geschke (Giant-Alpecin): "Chvíľu mi trvalo, kým som si v cieli uvedomil, čo som dosiahol. Bolo dôležité, aby som sa dostal do úniku. Potom sme museli vymyslieť, ako sa tam budeme správať. Bola to silná skupina, preto som musel niečo podniknúť, aby som mal šancu na dobrý výsledok. Na dlhom stúpaní som vyskočil do úniku, musel som sa chytiť svojej príležitosti. Keď som si vybudoval pekný náskok, vedel som, že mám nádej. Bolo to neuveriteľné. Toto je moje tretie víťazstvo v kariére, ale dosiahnuť ho na Tour takýmto spôsobom... Na tento moment som čakal 15 rokov."
 
 
 
 
VÝSLEDKY 17. ETAPY
1. vlajka GESCHKE Simon TEAM GIANT - ALPECIN 4h 12' 17''
2. vlajka TALANSKY Andrew TEAM CANNONDALE - GARMIN + 00' 32''
3. URÁN Rigoberto ETIXX - QUICK-STEP + 01' 01''
4. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 01' 36''
5. vlajka FRANK Matthias IAM CYCLING TEAM + 01' 40''
6. vlajka KRUIJSWIJK Steven TEAM LOTTO NL - JUMBO + 02' 27''
18. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 07' 16''
20. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 07' 16''
21. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 07' 23''
22. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 07' 31''
24. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 08' 18''
25. vlajka GESINK Robert TEAM LOTTO NL - JUMBO + 08' 32''
30. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - ALPECIN + 09' 21''
31. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 09' 33''
35. vlajka MOLLEMA Bauke TREK FACTORY RACING + 10' 10''
91. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 21' 05''
       
 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 17. ETAPE
1. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING 69h 06' 49''
2. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 03' 10''
3. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 04' 09''
4. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 06' 34''
5. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 06' 40''
6. vlajka GESINK Robert TEAM LOTTO NL - JUMBO + 07' 39''
7. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 08' 04''
8. vlajka FRANK Matthias IAM CYCLING TEAM + 08' 47''
9. vlajka MOLLEMA Bauke TREK FACTORY RACING + 11' 47''
10. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - ALPECIN + 13' 08''
11. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 16' 04''
12. vlajka TALANSKY Andrew TEAM CANNONDALE - GARMIN + 16' 25''
13. vlajka SÁNCHEZ Samuel BMC RACING TEAM + 17' 52''
14. vlajka ROLLAND Pierre TEAM EUROPCAR + 18' 37''
15. albansko PAUWELS Serge MTN - QHUBEKA + 20' 07''
29. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 1h 01' 35''
 
 
 
tour-02
1. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO 420 bodov
2. vlajka GREIPEL André LOTTO SOUDAL 316 bodov
3. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - ALPECIN 281 bodov
4. vlajka CAVENDISH Mark ETIXX - QUICK-STEP 192 bodov
 

tour-3
1. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING 61 bodov
2. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM 52 bodov
3. vlajka FUGLSANG Jakob ASTANA PRO TEAM 41 bodov
4. albansko PORTE Richie SKY PROCYCLING 40 bodov
 
 
tour-04
1. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM 69h 09' 59''
2. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - ALPECIN + 09' 58''
3. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 12' 54''
 
 
 
Horské a rýchlostné prémie:
3-20 121 km - Col des Lèques: 6 km (5,3 %) (2-1)
3-20 94 km - Col de Toutes Aures: 6,1 km (3,1 %) (2-1)
2-20 65 km - Col de la Colle-Saint-Michel: 11 km (5,2 %) (5-3-2-1)
sprint-20 50 km - Beauvezer (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
1-20 22 km - Col d'Allos: 14 km (5,5 %) (10-8-6-4-2-1)
2-20 Cieľ - Pra Loup: 6,2 km (6,5 %) (10-6-4-2)
body v cieli: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1
bonusové sekundy v cieli: 10-6-4
 
 
{module banner-article-skoda}
 
 
Krátke preview etapy:
Súperi Chrisa Frooma už nemajú na čo čakať, musia útočiť. Finále odštartuje najvyšší bod tohtoročnej edície Col d’Allos a konkrétne jeho záverečných šesť kilometrov, kde neklesne sklon pod sedem percent. Toto je najťažší úsek dnešnej etapy, práve tu začne dobýjanie pevnosti, v ktorej sa nachádza žlté tričko. Najväčšiu aktivitu očakávame od celkov Movistar a Tinkoff-Saxo, pre ktorých bude ideálne, keď sa im tu podarí izolovať Frooma. Nasledujúci zjazd trvá 15 kilometrov a je technickou záležitosťou, preto útoky na britského jazdca je možné vykonať aj na tomto mieste. Tento zámer umocňuje fakt, že je vysoká pravdepodobnosť, že na konci etapy bude pršať. Po klesaní sa okamžite začne stúpať na cieľový kopec. Ten nie je veľmi ťažký, ale dokáže udržať vybudovaný náskok. Samozrejme, únava a momentálna dispozícia jazdcov môžu robiť rozdiely.
 
Chris Froome sa musí najviac zamerať na Naira Quintanu, ale ani Valverde a Contador nebudú z jeho strany podcenení. Movistar a Tinkoff musia nasadiť vysoké tempo už na Col d’Allos, aby ich kapitáni dokázali pred vrcholom zaútočiť zo skupiny favoritov a lídra pretekov dostať pod tlak. Ak si jeden z nich vybuduje na vrchole pekný náskok, má veľkú šancu, že mu to vydrží až do cieľa. Keď však bude Froome dostatočne silný a tieto ataky budú z jeho strany pokryté, Valverde či Contador to musia skúsiť v zjazde. Nakoniec sa môže rozhodnúť aj na záverečnom kopci, kde bude favoritom práve britský jazdec. Stačí si spomenúť na minuloročné Dauphiné, aké obrátky dokázal roztočiť v druhej etape na Col de Béal, ktoré bolo rovnako ohodnotené druhou kategóriou. Zaujímavé bude sledovať, ako sa zachová tím BMC. Pre van Garderena sú obidvaja španielski cyklisti hlavnými súpermi o pódium, preto americká zostava môže takisto pokrývať ich útoky. Garderen pozná dnešný dojazd z tohtoročného Dauphiné, kde na Pra Loup podal výborný výkon. Potom sa tu budú nachádzať kvalitní jazdci, ktorí poškuľujú po etapovom triumfe. Rodríguez, Fuglsang, Bardet majú okrem toho dobrú pozíciu vo vrchárskej súťaži, preto môžu staviť na únik. Francúzsky jazdec má však na dosah top 10, preto bude ostro sledovaným pretekárom. Okrem toho môžeme spomenúť Pinota, Rollanda, Urána, niekoho z Can-Garminu, ktorí môžu rovnako vyraziť za víťazstvom. Toto bude motivácia aj pre Vincenza Nibaliho. Taliansky jazdec môže zaútočiť na vrchole Col d’Allos a vďaka výborným kvalitám v zjazde si vybojovať rozhodujúci náskok. Keďže už nie je nebezpečným borcom pre GC, môže sa mu podariť to, čo v predchádzajúcej etape. Avšak s pozitívnejším výsledkom.                         
 
 
Krátky opis trasy:
Prvá alpská etapa začne tromi prijateľnými stúpaniami a vyvrcholí príťažlivou kombináciou, kde sa môže odohrať viacero scenárov. Záverečný kopec Pra Loup síce favoritov nemusí vystrašiť, ale spoločne s predchádzajúcim výstupom na Col d’Allos to bude zaujímavý finiš. Druhá polovica Col d’Allos je ťažká a práve tu začne eliminačná cyklistika. Na jeho vrchole musí byť každý z favoritov vpredu, pretože technický zjazd dokáže rozdeliť balík alebo vytvoriť nebezpečný útok. Premiéra tejto etapy sa odohrala na Dauphiné, kde si v zjazde Romain Bardet vytvoril 80-sekundový náskok, ktorý na cieľovom stúpaní dokázal udržať. Pra Loup nedosahuje náročné hodnoty, takže útočníci majú šancu na úspech. Ak sa pelotón v klesaní rozdelí, pred cieľom to bude pekná naháňačka.         
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS alebo online na tdf.rtvs.sk:
od 14:30 živý prenos, koniec cca. 17:25
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor Cycling-Info.sk: Lukáš Timko
hosť - spolukomentátor: Ľudovít Lučanič
 
 
tour-etapa-maly-17
 
 

 
 
OSTATNÉ ETAPY TOUR DE FRANCE 2015:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop