Záver ovládol Pinot, Quintana útočil, ale žltý zostáva Froome

19.6.2015, 12:10 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Posledné vrchárske dejstvo obsahovalo len dve stúpania, ale etapa bola veľmi krátka, takže útoky sme mohli očakávať v priebehu celého dňa. Froome sa nachádzal na pohodlnej pozícii, jazdci z Movistaru museli predviesť mimoriadny výkon, aby ho vyzliekli zo žltého trička.
  
20. etapa Tour de France 2015 (UCI World Tour, Francúzsko)
25.7. sobota horská ciel rovina Modane > Alpe d'Huez 110,5 km vitaz Pinot
 
Začiatok etapy sa neodohral vo vysokom tempe, aj keď sa chcelo do úniku dostať niekoľko jazdcov. Ani jeden z nich však nepatril medzi hlavných kandidátov pre dnešný finiš. V brejku sa nakoniec predstavili len štyria borci Lars Bak (Lotto-Soudal), Nicolas Edet (Cofidis), Alexandre Geniez (FDJ) a Ramunas Navardauskas (Can-Garmin), ktorým balík prenechal veľkú voľnosť. Tímy Sky išiel pomaly a na začiatku prvého kopca mali náskok sedem minút.
 
Mnohí pretekári si svoje pokusy nechávali až na samotné stúpanie Croix de Fer, takto sa pred balíkom vytvorila skupina Majka, Anacona, Barguil, Huzarski, Plaza a Grivko. Túto možnosť využili aj Kruijswijk, Sicard, van Baarle a Jungels, ktorí sa spojili s predchádzajúcou partiou. Vytvorenie takejto silnej skupiny však nehralo do kariet tímu Ag2r, ktorý potreboval na vrchole stúpania získať čo najviac bodov pre Romaina Bardeta. Preto sa išlo v pelotóne veľmi rýchlo.
 
Francúzska zostava za chvíľu chytila Majkovu partiu. Poľský jazdec sa však nechcel vrátiť do balíka, preto zrýchlil a udržali sa pri ňom len Anacona a Plaza. Medzitým začali
16°C
odpadať z pelotónu prví jazdci, Peter Sagan bol jedným z nich, ktorý chcel šetriť sily na zajtrajšiu etapu. V polovici stúpania sa nachádzali jednoduché úseky, preto sa do balíka vrátilo niekoľko jazdcov. Ag2r potom priviedol späť aj Majku a spol., pričom nechcel dovoliť odskočiť iným cyklistom.
 
Pred vrcholom stúpania začal tlačiť na pílu Movistar a mnohí jazdci sa dostali do problémov. Medzi inými aj Warren Barguil. V úniku bol najsilnejší Alexandre Geniez, ktorý sa striasol svojich troch kolegov. Potom vyrazil do úniku tretí muž poradia Alejandro Valverde, za ktorým sa nikto nevydal. Len tím Sky musel kontrolovať tento pohyb, Chris Froome mal pri sebe iba dvoch jazdcov. Za chvíľu sa za svojim kolegom vydal aj Nairo Quintana a preteky okamžite dostali zaujímavú zápletku.
 
Naháňačku odštartoval Porte, za ktorým sa udržali iba Froome, Nibali, Contador a Pinot. Medzitým sa na vrchole stúpania objavil Alexandre Geniez. Quintana a Valverde si nevybudovali veľký náskok, v zjazde si ich okamžite dobehli Froome a Nibali. Pred vrcholom začať strácať Contador, ktorý ani dnes nebol v potrebnej pohode.
 

 {module banner-article-skoda}
 
V členitom zjazde Frooma, Nibaliho, Quintanu a Valverdeho doplnili ďalší jazdci ako Contador, Rodríguez, Porte, Majka a začalo sa čakať na záverečné stúpanie. Tempo sa spomalilo a dopredu sa vydalo niekoľko jazdcov, ktorí nebojovali o celkovú klasifikáciu. Na Croix de Fer sme videli poriadnu akciu, keď zostali vpredu len najväčší favoriti, ale v zjazde sa do balíka vrátilo množstvo borcov a začínalo sa od začiatku.
 
Na čele sa stále udržiaval Alexandre Geniez, ktorý statočne bojoval proti presile prenasledovateľov. V skupine favoritov sa tím Sky nikam neponáhľal, preto sa pred nich dostalo sedem jazdcov. Pinot, Rolland, Hesjedal, Anacona, Serpa, Plaza a Navardauskas dobre spolupracovali a pred cieľovým kopcom si vypracovali minútový náskok. Táto skupina svoj náskok dokázala ešte zvýšiť, na jeho úpätí to boli dve minúty na najväčších favoritov.
 
Na začiatku stúpania menil bicykel Vincenzo Nibali, zatiaľ udávali tempo jazdci Movistaru a Sky.  Hneď na týchto úsekoch zrýchlil tempo Nairo Quintana, ale Richie Porte jeho snahu eliminoval. Medzitým sa Nibaliho strata vyšplhala na jednu minútu. Kolumbijský jazdec to skúšal aj naďalej. Opäť neúspešne. V skupine utečencov boli najsilnejší Pinot a Hesjedal, Geniez si naďalej udržiaval vedúcu pozíciu.
 
Do útoku potom zavelil druhý muž z Movistaru Alejandro Vlverde, ktorý chcel rozbiť dominanciu tímu Sky. Za chvíľu ho napodobnil Nairo Quintana a spoločne mierili do cieľa, ale Froome mal pred sebou stále dvoch kolegov. Takže odstupy neboli veľké. Dvojicu z Movistaru podporil aj Winner Anacona, Valverde sa potom stiahol.
 
Pinot a Hesjedal predbehli Genieza a kanadský jazdec chcel vyraziť do sólového úniku, ale Pinot veľmi túžil vyhrať etapu. Francúzsky borec nakoniec dokázal predviesť rozhodujúci útok a mal namierené k etapovému triumfu. Quintana si vytvoril pred Froomom náskok 30 sekúnd, čo v žiadnom prípade neohrozovalo pozíciu britského cyklistu. Okrem toho kolumbijský jazdec musel na rozbehnutého Pinota zmazať manko jednu minútu 5 km pred cieľom, ak chcel dnes zvíťaziť.
 
Nibali, Contador, Majka a Mollema sa nachádzali za skupinou Chrisa Frooma, kde jazdil aj Valverde, ktorý si tým pádom poisťoval pódium. Kilometer pred vrcholom mal Pinot k dobru 25 sekúnd a francúzsky jazdec mal namierené za druhým triumfom na Tour.
 
Thibaut Pinot bol na Alpe d'Huez najrýchlejší a po nevydarenom podujatí z jeho strany dosiahol aspoň etapový triumf, ktorý má však veľkú hodnotu. Kolumbijský jazdec sa objavil v cieli so stratou 17 sekúnd. Tretie miesto vybojoval Ryder Hesjedal. Chris Froome finišoval spoločne s Alejandrom Valverdem a jeho manko na Quintanu prekročilo jednu minútu. Ale to mu bohate stačilo, aby udržal žlté tričko. Contador, Nibali, Gesink, Bardet a Mollema dosiahli stratu 3:30.
 
Zdalo sa, že etapa sa zlomí už po prvom stúpaní, keď nastupovali najväčší favoriti, ale prichádzajúce jednoduché pasáže všetko upokojili. Keďže favoriti na GC sa navzájom strážili, dopredu vyrazili aj Pinot a Hesjedal, ktorí nakoniec bojovali o etapový triumf. Úspešnejší bol domáci jazdec, ktorému sa takto pošťastilo až na niekoľký pokus.
 
Aktívne sa predvádzala dvojica z Movistaru, ktorá atakovala už na Croix de Fer, ale silný tím Sky nedovolil rozbiť preteky tak skoro. Quintana preto musel čakať na záverečný kopec, kde bol silnejší ako Froome, ale nemohlo mu to stačiť, aby ho zosadil zo trónu. Veľmi dobrý výkon Quintanu mu napokon nestačil ani na etapový triumf. Spokojný musí byť aj Alejandro Valverde, ktorý sa prvý raz v kariére dostal na pódium Tour de France.
 
Víťaz pretekov Chris Froome musí ďakovať svojim spolujazdcom, ktorí mu v Alpách zariadili parádnu obranu a mohol si tak užívať náskok, ktorý dosiahol v predchádzajúcich dňoch. V tíme Sky presne vedeli, čo majú v záverečnom týždni robiť.
 
V najlepšej desiatke nastala len jedna zmena, keď si pozície vymenili Bauke Mollema s Matthiasom Frankom. Vrchársku súťaž nakoniec ovládol Chris Froome a to najmä vďaka tomu, že cieľové kopce majú dvojnásobné ohodnotenie.
 
Peter Sagan dnes rozumne šetril sily, aby bol pripravený na zajtrajšiu šprintérsku bitku, kde sa chce určite presadiť. Ak príde do cieľa etapy, zelený dres získa po štvrtý raz sa sebou. 
 
 
Peter Sagan (Tinkoff-Saxo): "Som rád, že som mohol obhájiť zelený dres. Teda, ak zajtra prídem do cieľa. Každý rok je niečím výnimočný. Tento rok som sa bil s Greipelom, ale nakoniec som získal náskok, tak som veľmi rád. Uvidíme, ako to zajtra dopadne, lebo som počul, že má pršať. A to si neviem ani predstaviť. V tomto roku bola Tour de France náročná, počas mojich účastí taký náročný profil ešte nebol. Ale po dnešnom dni je všetko v poriadku."   
       
Thibaut Pinot (FDJ): "Bola to veľmi ťažká etapa a som šťastný, že som tu mohol triumfovať. Na konci som bol nervózny, pretože som nepoznal rozostupy mojich súperov, ale keďže som mal stále za sebou auto, vedel som, že je to dobré. Vyhral som etapu už v roku 2012, preto je super, že sa mi to opäť podarilo. Na začiatku pretekov som mal smolu, ale neprestával som si veriť a bojovať o etapový triumf. To je niečo, čo si budem dlho pamätať."   
 
 
 
 
VÝSLEDKY 20. ETAPY:
1. vlajka PINOT Thibaut FDJ 3h 17' 21''
2. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 00' 18''
3. vlajka HESJEDAL Ryder TEAM CANNONDALE - GARMIN + 00' 41''
4. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 01' 38''
5. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 01' 38''
6. vlajka ROLLAND Pierre TEAM EUROPCAR + 01' 41''
7. albansko PORTE Richie SKY PROCYCLING + 02' 11''
12. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 03' 12''
14. vlajka MOLLEMA Bauke TREK FACTORY RACING + 03' 30''
15. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 03' 30''
16. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 03' 30''
18. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 03' 30''
20. vlajka GESINK Robert TEAM LOTTO NL - JUMBO + 03' 30''
23. vlajka FRANK Matthias IAM CYCLING TEAM + 04' 38''
98. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 21' 19''
 
 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 20. ETAPE
1. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING 81h 56' 33''
2. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 01' 12''
3. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 05' 25''
4. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 08' 36''
5. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 09' 48''
6. vlajka GESINK Robert TEAM LOTTO NL - JUMBO + 10' 47''
7. vlajka MOLLEMA Bauke TREK FACTORY RACING + 15' 14''
8. vlajka FRANK Matthias IAM CYCLING TEAM + 15' 39''
9. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 16' 00''
10. vlajka ROLLAND Pierre TEAM EUROPCAR + 17' 30''
11. vlajka TALANSKY Andrew TEAM CANNONDALE - GARMIN + 22' 06''
12. vlajka SÁNCHEZ Samuel BMC RACING TEAM + 22' 50''
13. albansko PAUWELS Serge MTN - QHUBEKA + 31' 03''
14. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - ALPECIN + 31' 15''
15. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 31' 39''
46. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 2h 14' 55''
 
 
tour-02
1. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO 420 bodov
2. vlajka GREIPEL André LOTTO SOUDAL 316 bodov
3. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - ALPECIN 281 bodov
4. vlajka CAVENDISH Mark ETIXX - QUICK-STEP 192 bodov
 

tour-3
1. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING 119 bodov
2. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM 108 bodov
3. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE 90 bodov
4. vlajka PINOT Thibaut FDJ 82 bodov
 
 
tour-04
1. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM 81h 57' 45''
2. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 14' 48''
3. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - ALPECIN + 30' 03''
 
 
 
Horské a rýchlostné prémie:
hc-20 50 km - Col de la Croix de Fer: 29 km (5,2 %) (25-20-16-14-12-10-8-6-4-2)
sprint-20 15 km - Bourg-d'Oisans (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
hc-20 Cieľ - Alpe d'Huez: 13,8 km (8,1 %) (50-40-32-28-24-20-16-12-8-4)
body v cieli: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1
bonusové sekundy v cieli: 10-6-4
 
 
{module banner-article-skoda}
 
 
Krátke preview etapy:
Len istá zhoda okolností zmení majiteľa žltého dresu, preto je dobré, že na konci pretekov číha stúpanie Alpe d'Huez. Na tomto kopci chcú vyhrať všetci cyklisti, v minulosti sa tu darilo veľkým šampiónom, preto sa môžeme tešiť na kvalitné predstavenie. Na prvé stúpanie sa začne liezť až po 30-tich kilometroch, to však neznamená, že úvodné pasáže budú jednoduché. Množstvo jazdcov sa bude chcieť dostať do úniku, no niektorí z nich si túto aktivitu nechajú až na Croix de Fer, najmä silní vrchári, takže v týchto momentoch môže nastať výrazné preskupenie síl. Samotné stúpanie začína tvrdou pasážou, ktorá má cez desať kilometrov, potom sa však na rovnakej dĺžke terén výrazne zmierni. Sedem kilometrov pred vrcholom sa potom priemerný sklon opäť zdvihne. Na cieľový kopec zostáva 40 kilometrov, čo je pomerne dosť, ale v krátkej etape to bude intenzívnym presunom. Na Alpe d'Huez sa nachádza niekoľko náročných úsekov, posledné tri kilometre však majú sklon päť percent.
 
Chris Froome má titul takmer vo vrecku. Ak sa nestane nič nepredvídané na Croix de Fer, na cieľovom stúpaní musí prežiť ohromnú krízu, aby stratil žltý dres. Avšak, jeho túžbou je víťazstvo na Alpe d'Huez. Preto bude jazdiť pozorne, aby mu Quintana neušiel, zároveň však bude striehnuť na svoju príležitosť. Včera bol síce kolumbijský jazdec rýchlejší, ale Froome má naďalej výbornú formu. Nairo Quintana vie, že na vedúcu pozíciu má príliš veľkú stratu. Bude atakovať, ale je takmer nemožné, aby ju anuloval. Preto sa aj on zameria na etapový triumf. Po včerajšku si Alejandro Valverde musí dať pozor na Vincenza Nibaliho, ale španielsky jazdec má obrovskú motiváciu, aby udržal vysnívané pódium. Nibali je momentálne veľmi silný, uvidíme, ako sa presadí v priamom súboji s najlepšími na cieľovom kopci. Ťažko pripustiť, že ho ostatní pustia do ďalšieho dlhého útoku. Ten by rád predviedol Alberto Contador, ale jeho hlava je silnejšia ako nohy. Jazdec tímu Tinkoff-Saxo prežíva náročné etapy, nepredpokladáme, že pred cieľom dokáže udržať za sebou svorku hladných vlkov. Preto možno dostane svoju šancu Rafal Majka. Skupina pretekárov, ktorí chcú veľmi vyhrať etapu, sa nemení. Rolland, Pinot, Talansky majú pred sebou poslednú šancu. To isté sa dá povedať aj o ďalších borcoch, únik bude teda zložený zo silných mien. Uvidíme, či záujmy jazdcov na GC nakoniec prekazia radosť utečencom. Alpe d'Huez rozhodne o vrchárskom drese, i keď dostatok bodov je aj na Corix de Fer. Bardet, Rodríguez, možno Fuglsang to budú mať veľmi ťažké proti Froomovi, na cieľovom kopci musia podať ohromný výkon.                             
 
 
Krátky opis trasy:
Organizátori majú radi krátke etapy z jediného dôvodu - skorý útok favoritov. Predposledný deň má len 110 kilometrov a dve ťažké stúpania, preto veria, že sa skutočná bitka odohrá už na Col de la Croix de Fer a na Alpe d'Huez potom uvidíme krásne a napínavé vyvrcholenie Tour de France. Je pravda, že takáto etapa môže niektorých cyklistov motivovať k veľkému útoku, ale to len za predpokladu, že v klasifikácii nebudú medzi jazdcami nezmazateľné rozdiely. V každom prípade je dobré, že preteky sú zakončené stúpaním ako Alpe d'Huez, kde sa zakaždým odohrajú tie najväčšie vrchárske súboje. Aj keď už nemusia nastať výrazné zmeny v GC, bude sa bojovať aspoň o prestížny etapový triumf. Pôvodne boli v plánoch zahrnuté Col du Télégraphe a Col du Galibier, ale zosuvy pôdy na jeho sklonoch prinútili organizátorov vytvoriť nový profil etapy.
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS alebo online na tdf.rtvs.sk:
od 13:05 štúdio, 13:20 živý prenos, záverečné štúdio, koniec cca. 17:20
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor Cycling-Info.sk: Lukáš Timko
hosť - spolukomentátor: Petr Vakoč
moderátor štúdia: Ján Hudok
 
 
tour-etapa-maly-20-new.jpg
 
 

 
 
OSTATNÉ ETAPY TOUR DE FRANCE 2015:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop