Na Európskych hrách súboj Boonena, Terpstru i slovenských mladíkov

19.6.2015, 22:00 | Preteky vo svete | Rastislav Boris
Na prvých Európskych hrách v Azerbajdžane sa predstaví viac ako 6000 športovcov, z toho cyklisti tvoria jednu z najväčších skupín s viac ako 300 účastníkmi v BMX, horskej cyklistike a kráľovskej cestnej cyklistike. Vrcholom "našej" časti programu budú nedeľňajšie cestné preteky. Predstaví sa 125 cyklistov a menšia časť z európskej špičky.
 
Mužov i ženy čaká rovnaká trasa zložená z okruhov po centre Baku so štartom i cieľom na Námestí slobody, ktoré leží pár metrov od Kaspického mora. Rozloha sedem hektárov mu udeľuje titul najväčšie námestie hlavného mesta. Mužov čaká porcia 215,8 kilometra a ženy 120,7 kilometra.
 
Jednotlivé okruhy obsahujú otvorené pasáže, ktoré môže ovplyvniť tradičný miestny vietor, ale aj uzavretejšie technické pasáže v historických úzkych uličkách, dokonca s niekoľkými úsekmi menších dlažobných kociek. Rovnaká trasa v štýle zvlnenej klasiky sa išla v záverečnej etape Okolo Azerbajdžanu 2015 (2.1) a najlepšie výsledky z aktérov EH dosiahli Slovinec Matej Mugerli (3.), Grék Ioannis Tamouridis (8.) a domáci Maxim Averin (11.), víťaz druhej etapy na Okolo Slovenska 2015.
 
"Takýto profil ako je v Baku vyhovuje punčerom, napríklad jazdcom ako Philippe Gilbert alebo Greg Van Avermaet,“ povedal po víťazstve v bodovacej klasifikácii tohtoročného podujatia Okolo Azerbajdžanu slovinský šprintér Marko Kump. Upozornil na dôležitosť odolnosti a šetrenia síl. Výhodou útokov bude tiež fakt, že jednotlivé krajiny budú mať maximálne šesť jazdcov. Z 38 krajín budú mať šesťčlenné zloženie Belgicko, Francúzsko, Taliansko, Poľsko, Rusko a Ukrajina. Pôvodne mali mať družstvá maximálne päť mužov, ale keďže Dáni, Nemci, Briti či Nóri do Baku neprišli vôbec a ďalšie národy kvóty nevyčerpali na sto percent, pelotón by bol príliš malý, tak sa organizátori rozhodli rozšíriť stavy a udeliť aj divoké karty pretekárom z Malty, Monaka a dokonca Kosova.
 
Najväčšími hviezdami a favoritmi sú Belgičan Tom Boonen, Francúz Julian Alaphilippe, Taliani Nizzolo, Viviani či Pozzato alebo Holanďan Niki Terpstra. Pôvodne mal štartovať aj Zdeněk Štybar, ale napokon uprednostnil Okolo Švajčiarska. Problémom podujatia je práve kolízia so švajčiarskym eventom a nie práve ideálny termín pred domácimi šampionátmi či Tour de  France. Spomedzi tímov s menej členmi disponujú veľkou silou Bielorusi v zložení Hutarovič, Kirienka a Sivtsov.
 
 
boonen-tom-ms-2014
Tom Boonen na MS 2014 v Ponferrade (foto: Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Slovensko spropaguje mladá trojica Michael Kolář, Erik Baška a Ľuboš Malovec. Posledný menovaný má tiež skúsenosť s trasou z Okolo Azerbajdžanu. "Pokiaľ by bol nejaký únik, tak si myslím, že by v ňom mohol byť Ľuboš Malovec. Pokiaľ sa bude rozhodovať v záverečnom špurte, tak majú šancu Erik Baška i Michael Kolář. Obaja patria medzi najrýchlejších jazdcov v Európe. Samozrejme, budú sa musieť dohodnúť, kto sa v danej chvíli cíti lepšie," povedal prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC) Peter Privara na začiatku júna pre agentúru TASR. Na Okolo Slovenska ukázal lepšiu formu Kolář, ktorý vyhral záverečnú etapu. Malovec sa ukázal v jednom úniku, Baškovi sa nedarilo.
 
Cyklistické Slovensko sa spomínalo už pri otvorení Európskych hier, keď prišiel na návštevu prezident Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) Brian Cookson. Okrem iného diplomaticky povedal: "Víťazstvo Maxima Averina v druhej etape Okolo Slovenska preukazuje vysokú úroveň pripravenosti azerbajdžanských cyklistov.“
 
Medzi ženami nás bude reprezentovať 19-ročná cyklistka bePink La classica Tereza Medveďová. Dnes dopoludnia sa postaví proti 67 súperkam zo silných aj exotických krajín. Po francúzke Lamboleyovej bude druhou najmladšou na štarte. Rodáčka z Čierneho Balogu ešte tento rok 120-kilometrovú etapu nedokončila a zabrzdila ju aj zlomenina ruky z Gracia Orlova na konci apríla. Preto by bolo úspechom, ak by prišla do cieľa v časovom limite, čo sa určite viacerým pretekárkam nepodarí.
 
 
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop