Contador s Quintanom na generálke pred Tour bezchybní

22.6.2015, 09:29 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Nie vždy sa stane, že na pretekoch zaradených do nižšej kategórie sa predstavia dvaja veľkí favoriti na zisk žltého trička určeného pre víťaza Tour de France. Na podujatí s ľubozvučným názvom Route du Sud, konajúcim sa v južnom Francúzsku, sa tak stalo.
 
 
Preteky zaradené do kategórie 2.1 slúžili ako posledná príprava pred Starou dámu dvom známym tváram. Alberto ContadorNairo Quintana sa na rozdiel od ostatných cyklistov rozhodli pre "pokojnú prípravu". Ani Critérium du Dauphiné, ani Okolo Švajčiarska, ale Route du Sud im poslúžilo na absolvovanie posledných súťažných kilometrov.
 
 
O víťazovi rozhodla tretia etapa
 
Na podniku, ktorý oslávil v tomto roku svoju 39. edíciu, sa predstavilo päť Pro Tour celkov a kompletná francúzska ProKonti špička. Okrem dvoch spomínaných mien sa na štarte objavili napríklad Christopher Riblon, Bryan Coquard, Yukiya Arashiro, Ryder Hesjedal či český cyklista Karel Hník. Štyri etapy priniesli mená troch víťazov a celkové víťazstvo Pištoľníka.
 
"S týmto víťazstvom som maximálne spokojný, no nič to nemení vzhľadom k Tour de France. Bolo by chybou, keby som si myslel, že Route du Sud mi dodá väčšiu dôveru. Počas pretekov bolo horúco, no bolo to viac o kontrole ako o obrane mojej pozície. Tím pracoval tvrdo a rád by som sa mu za to poďakoval, som na spolujazdcov hrdý," uviedol víťaz posledných dvoch Grand Tours a dodal, že má ešte pár dní, aby sa dostal do tej najlepšej možnej formy.
 
Víťazstvo na tomto podujatí si zabezpečil ziskom etapového prvenstva v kráľovskej tretej časti mini etapáku, ktorú s náskokom 13 sekúnd ukoristil práve pred Nairom Quintanom. Kolumbíjčan stratil na Španiela celkovo ešte o štyri sekundy viac, no aj on bol so svojím výkonom spokojný.
 
"S tým ako to celé dopadlo som spokojný. Tretiu etapu som bral ako test, v ktorom som uspel, skrátka som cítil silu. Pripomínalo mi to klasický deň na Tour. Tinkoff bol veľmi rýchly a Contador v správnej chvíli zaútočil. Ja som spokojný s tým, že som dokázal na tento útok zareagovať. Náskok si vytvoril v zjazde, podľa mňa riskoval až príliš, nestojí to za ten hazard. Ako som povedal, som rád, pretože telo reaguje výborne," povedal Quintana po tretej etape.
 
 
 
 
Tím nášho Petra Sagana jazdil vo Francúzsku pod taktovkou športového riaditeľa Patxi Vilu.
 
"I keď sa možno na prvý pohľad zdalo, záverečná etapa nebola taká ľahká. Chlapci museli vynaložiť oveľa viac úsilia na to, aby sme poistili víťazstvo. S výsledkom nemôžeme byť nespokojní, bol to dobrý a plodný týždeň. Prišli sme sem vyhrať kráľovskú etapu a skončiť čo najlepšie v GC. Obe záležitosti sa podarili. Navyše bol Alberto vo výbornej kondícii. Dúfajme, že si formu udrží až do Tour," zhodnotil priebeh Patxi Vila. Uvedomuje si tiež, že Tour bude samozrejme úplne iná. Budú tam súperi, ktorí budú silní, navyše víťazstvo na Route Du Sud je výsledok tvrdej driny celého celku.
 
 
Coquardov tím zlepšuje záverečný dojazd
 
Druhým hrdinom jazdy po južnom Francúzsku sa stal domáci Bryan Coquard. Cyklista Europcaru dokázal vyhrať dve etapy. Najmä druhý víťazný zárez bol zásluhou perfektného zvládnutia záverečného vláčika v technicky náročnom dojazde v meste Gaillac, kde celé podujatie vyvrcholilo. Čoraz lepšie dojazdy Europcaru môžu onedlho znepríjemniť život i Petrovi Saganovi v boji o zelený dres. Okrem záverečnej etapy vyhral 23-ročný rodák zo Saint-Nazaire aj etapu číslo dva. O víťazstvo bojoval i v úvodný deň, no v závere mu "odišli nohy" a etapu vyhral 29-ročný Francúz Steven Tronet z celku Auber 93.
 
Mladý francúzsky cyklista, ktorý sa minulý rok prezentoval na Tour tretím miestom v bodovacej klasifikácii a viacerými dobrými výsledkami, sa po pretekoch vyjadril, že výsledky mohli byť ešte lepšie. "Toto je skrátka cyklistika. Treba sa však poučiť z chýb. Radšej ich urobím na Route, ako na Tour či majstrovstvách krajiny."
 
 
Preteky, ktoré tento rok odštartovali v pútnickom meste Lurdy, sa konajú už od roku 1977. Ich prvým víťazom sa stal Jacques Esclassan z tímu, ktorý podporovala domáca automobilová značka Peugeot. Podujatie často menilo názvy. Od svojho počiatku až po rok 1981 sa volalo Tour du Tarn. Šesť ročníkov sa volalo i Tour Midi-Pyrénées a až od roku 1988 má súčasný názov. Víťazstvom na týchto francúzskych cestách sa okrem iných môže pochváliť aj držiteľ titulu na Tour de France 1987 Ír Stephen Roche. Z nedávnej histórie sú to napríklad Sandy Casar (2005), Thomas Voeckler (2006, 2013), Daniel Martin (2008), Nairo Quintana (2012) či syn Stephena Rocha, Nicolas, ktorý tu zvíťazil minulý rok. No a po takmer 700 kilometroch, ktoré boli na programe v roku 2015, sa do histórie Route du Sud zapísal aj Alberto Contador.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop