Na Tour je pripravený parádny súboj favoritov, kde sa zaradí Sagan?

30.6.2015, 09:03 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Na najväčšie cyklistické podujatie sa pravidelne schádzajú tí najlepší pretekári. Tentoraz sa na Tour de France zíde silná a široká konkurencia, kde by podľa predpovedí mali dominovať Contador, Froome, Nibali a Quintana. Ale na štarte sa objaví ďaleko viac pretekárov, ktorí majú potrebnú formu.
 
 
Veľká štvorka proti sebe ešte nejazdila
 
V minulom roku zostal Vincenzo Nibali v kopcoch osamotený, teraz dostáva motivovaných protivníkov. Jazdec tímu Astana nedosiahol v sezóne žiadne veľké výsledky, pretože všetku svoju energiu zameral iba na Starú dámu. Obhajoba talianskeho šampionátu je prvým signálom, že bude stopercentne pripravený opäť získať žltý dres. Nie je len klasickým vrchárom, ktorý čaká na vysoké kopce, aby mohol robiť rozdiely. Jeho agresívny štýl a univerzálne jazdecké zručnosti z neho robia nepríjemného súpera na každom teréne. Pred rokom úradoval na úsekoch pavé, podobný kúsok sa mu môže znovu podariť. Úvodný týždeň je nevyspytateľný a práve Nibali by to mohol z favoritov najviac využiť.
 
Veľkým testom pre neho budú horské etapy s ťažkými cieľovými kopcami. V plnej forme v poslednom období sa ešte nestretol s Contadorom, Froomom či Quintanom, uvidíme, ako si bude proti nim počínať. Nibali možno nebude úplne najsilnejším vrchárom na trati, hoci je v kopcoch silný, ale aj tak môže vyhrať Tour de France. Jeho odvaha a ochota riskovať môžu zaskočiť ostatných v momentoch, keď to budú najmenej očakávať alebo sa im nebude chcieť nasledovať tvrdohlavého talianskeho cyklistu. Jeho partia z Astany patrí k najsilnejším zostavám na Tour, ktorá má potenciál zopakovať skvelú podporu lídra, akú ukázala na Gire.
 
Najdôležitejšie preteky v kariére má pred sebou Alberto Contador. Viacnásobný víťaz GT má už zaistené miesto v histórii cyklistiky, ale pred ukončením aktívnej činnosti sa chce rozlúčiť parádnym spôsobom - vyhrať Giro a Tour v jednom roku. Talianske preteky už má vo vrecku, teraz zostáva otázkou, či bude schopný zopakovať prvotriedny výkon aj o niekoľko týždňov neskôr. Španielsky jazdec musel zvoliť špeciálnu prípravu, aby na Tour nezačal slabnúť v záverečnom týždni, ktorý bude pre neho kľúčový a zároveň najťažší. Ani sám Pistolero nemôže vedieť, ako to nakoniec dopadne, pretože v súčasnosti s takýmto projektom nemá nikto skúsenosti.
 
Nikto nepochybuje, že na štarte sa objaví v špičkovej forme, a teda ako jeden z najlepších vrchárov vôbec. Už síce nemusí predvádzať také zrýchlenie, ktorým pred niekoľkými rokmi ničil súperov, ale teraz je skúsenejší, a keď zaútočí, jeho útoky získavajú potrebné benefity. Okrem toho je rovnako súťaživý ako Nibali, nikdy neodmietne ponuku získať čas na svojich súperov. Ale najlepšie sa cíti v ťažkých horských etapách, kde sa dlho jazdí na limite výkonnosti. Najväčšie obavy má z etapy na mačacích hlavách, počas úvodných dní tak budú mať jeho spolujazdci plné ruky práce, aby mohol zažiariť v kopcoch. A tam si bude nesmierne dôverovať.
 
 
nibali-froome-tdf-2014-velky
 
 
Chris Froome sa v roku 2013 prezentoval ako najlepší jazdec na svete, ale odvtedy sa mu na Grand Tour nepodarilo zopakovať túto výnimočnosť. V tejto sezóne vyhral Ruta del Sol, potom skončil tretí v Romandii a nakoniec triumfoval na Dauphiné. S výnimkou prvého podujatia ani raz nepredviedol svoju niekdajšiu dominanciu, veď v minulosti dokázal v Romandii súperov bez problémov porážať. Sebavedomie mu zdvihla generálka na Tour, kde bol najsilnejší z pretekárov, ktorí ešte nejazdili v stopercentnej forme.
 
Aj keď chýbajú na trati časovky, nebude to Froomova nevýhoda. V minulosti ukázal, že patrí do najužšej vrchárskej špičky, a keď znovu dokáže predvádzať svoje zúrivé zrýchlenie, ostatní sa ho musia udržať zubami-nechtami, lebo inak ho už neuvidia. Jeho prvoradou úlohou je však prekonať prvý týždeň bez vážnejších komplikácii. Nevadí, ak tu stratí nejaký čas, pretože v kopcoch si ho dokáže zobrať späť. Nesmie mať však smolu alebo sa psychicky položiť, lebo Froome nemá veľmi rád chaotické preteky či príliš živelnú jazdu. Musí ho tešiť skutočnosť, že celý tím Sky sa dostáva do výbornej formy, a to je presne pozícia, v ktorej jazdí najradšej a ktorú dokáže patrične využiť. Jeho víťazná mentalita tak dostáva potrebný priestor, aby sa mohol realizovať.
 
Najmladším účastníkom spomedzi hlavných favoritov je Nairo Quintana, ktorý čaká na svoj triumf na Starej dáme. Kolumbijský pretekár bol silný v marci na Tirrene, ale v Baskicku a Romandii mu niečo chýbalo, aby pokračoval v nastolenom trende. Avšak nedávne testovacie súboje s Contadorom na Port de Balés ukázali, že v kopcoch bude spoľahlivý. A práve do Pyrenejí a Álp sa musí dostať v dobrej pozícii, aby rozbehol útočný ohňostroj. Quintana je vrchárom z kategórie najlepších, ktorý sa nebojí útočiť a zobrať na seba zodpovednosť. Navyše je psychicky odolný. Od neho sa očakáva, že bude v kopcoch aktívny a svojich skúsenejších súperov bude dostávať pod tlak.
 
Je otázkou, ako si poradí s etapou na mačacích hlavách a prekoná všetky nástrahy prvého pretekárskeho bloku, pretože má kvalitu, aby v horských etapách robil rozdiely. Jeho nevýhodou môžu byť chýbajúce skúsenosti, lebo ešte nikdy nejazdil v takýchto nabitých pretekoch ako líder tímu. Aj keď bude na jeho strane výborná výkonnosť, musí si nájsť cestu, ako ju na podujatí maximálne zúročí.
 
 
nibali-face-astana contador-alberto-face-new froome-chris-face quintana-face
forma *** ***** **** **
zvládanie tlaku ***** **** *** ***
sila tímu **** *** ***** ***
ITT ***
*****
*****
***
TTT ***
****
*****
****
pavé *****
***
***
**
1. týždeň OK ****
**
**
***
krátke kopce ***
****
****
***
dlhé kopce *****
*****
*****
*****
zjazdy *****
****
***
**
čerstvosť ****
**
****
*****
spolu 44*
41*
43*
35*
 
- je to nezáväzná tabuľka, ktorú vytvoril šéfredaktor, pokojne s ňou nemusíte súhlasiť, každý si vie urobiť svoju...
 
 
Zaručia dobré preteky, ale bude to stačiť na pódium? 
 
Movistar vysiela do Francúzska aj ďalšieho elitného borca Alejandra Valverdeho. Práve on by mal pomôcť Quintanovi prekonať najťažšie momenty. Nestarnúci matador nachádza v prvom týždni niekoľko príležitostí, ako vyhrať etapu, a nebolo by prekvapením, keby na jeho konci bol v GC vyššie ako Quintana. Aj keď si Valverde udržuje výbornú formu a klasikárske profily sú stavané na jeho schopnosti, musí vedieť, že kolumbijský jazdec bude v horských etapách lepšou možnosťou. Ale nepochybujeme o tom, že na pretekoch zanechá silnú pečať a v prípade nečakaných komplikácii Quintanu bude pripravený potiahnuť zostavu Movistaru.
 
Joaguim Rodríguez si nemohol želať lepšie postavenú trať. Množstvo horských etáp, výbušné dojazdy a bonusové sekundy to všetko sú atribúty, ktoré mu hrajú do kariet. Jedinú výnimku tvoria len mačacie hlavy. V sezóne dokázal triumfovať v Baskicku, ale na každých pretekoch ukazoval, že jeho miesto je v kopcoch. Tam si to bude užívať aj na Tour de France a potichu sa posúvať vyššie v klasifikácii. Tentoraz mu pri tom nebude asistovať Daniel Moreno.
 
Na veľké preteky sa chystá Tejay van Graderen. Americký jazdec má veľkú motiváciu vyšplhať sa na pódium. Jeho niektoré výsledky napovedajú, že v kopcoch nebol nikdy taký silný, ale netreba zabúdať, že počas sezóny predvádzal nevyrovnané výkony. Zažiaril najmä na Dauphiné, kde poriadne vytrápil Chrisa Frooma. Keď bol v poriadku, na stúpaniach pôsobil veľmi vitálne a nebál sa jazdiť aktívne. Práve van Garderen môže byť prekvapením celých pretekov.
 
Veľké veci sa očakávajú aj od domácich jazdcov. Thibaut Pinot zaznamenal prvé WT víťazstvá v kariére, obidve v kráľovských etapách. Ako výborný vrchár sa môže tešiť na druhú časť pretekov, kde má dostatok príležitostí na realizáciu. Medzi veľké domáce nádeje takisto patrí Romain Bardet. Aj on sa teší na kopce, ale dokáže sa presadiť aj v klasikárskych etapách, kde sa nebojí útočiť. Po boku Jean-Christophe Perauda môže opäť potrápiť väčšie cyklistické mená. Pre všetkých domácich jazdcov bude kľúčová tímová časovka, kde francúzske celky nedosahujú dobré výsledky.
 
Zostavu kvalitných cyklistov dopĺňa Rui Costa, ktorý počas troch týždňov dokáže jazdiť stabilne a silný je aj v horských etapách. Bauke Mollema sa bude usilovať tretíkrát v rade dostať do top 10, dvojica z Can-Garminu Talansky a Martin túži konečne po poriadnom úspechu na Tour de France. Zo zaujímavých jazdcov sa tu prestavia aj Kelderman, Barguil, Rolland, Frank, Navarro a všetci budú zvedaví , ako si s terénom poradia súrodenci Yatesovci.
 
 
valverde-val-sip-pekna-movf
Alejandro Valverde vyhráva Valónsky šíp (© Movistar Team)
 
 
Má Sagan predplatený zelený dres?
 
Peter Sagan sa predstaví v tíme, ktorý chce vyhrať celkovú klasifikáciu. Prvoradým cieľom Tinkoffu je žltý dres pre Alberta Contadora, ale ani takýto celok si nemôže dovoliť luxus, že Sagan pôjde na Tour len v podpornej úlohe. Slovenský šampión má za sebou perfektnú prípravu, ktorá ho dostala na jeho najlepšiu úroveň. Preto sa určite zameria na etapové triumfy. Vynikať by mal na krátkych cieľových stúpaniach a v špurtoch redukovaného pelotónu. Tinkoff-Saxo bude Contadora v každej etape držať na čele, čo bude hrať do kariet aj Saganovým osobným ambíciám. Iste, môže nastať situácia, že Pistolero sa dostane do komplikácii a hasiť oheň bude aj slovenský šampión. Ale v priebehu pretekov je dostatok príťažlivých etáp, ktoré si môže Sagan doslova vychutnať.
 
Otázkou zostáva, ako sa im podarí zosúladiť naháňačku za dvomi dresmi. Saganova konzistencia je nenapodobiteľná, môže zbierať body každý deň a určite to dokáže aj po Contadorovom boku. Podobný zámer deklaruje aj Kaťuša. Kristoff chce vyhrať bodovačku a Purito celkovú klasifikáciu. Nórsky jazdec musí zbierať body v rovinatých etapách, v súčasnosti neukázal nadštandardnú odolnosť v ťažšom teréne. Degenkolb je rýchly a zvláda aj kopce, len sa musí zlepšiť v koncovkách, kde dopláca na zlú pozičnú jazdu. Obidvaja dokážu poraziť Sagana v špurtoch, no ak chcú získať zelený dres, musia sa presadiť vo viacerých etapách.
 
Podobným štýlom ako náš borec sa prezentuje Michael Matthews. Austrálsky borec však nie je taký silný v klasických šprintoch a navyše to bude jeho premiéra na Tour, čo môže byť dôležitým faktorom. Do zaujímavej formy  sa dostal Boasson Hagen, ktorý bude na konci nepríjemný v zredukovanej skupine.  Z čistých šprintérov sa tu predstavia Cavendish, Greipel a Bouhanni, ktorí by mali mať najväčší záujem uspieť v rovinatých etapách.        
 
 
sagan-p 2014 2013 2012
zlty-dres 60. miesto zlty-dres 82. miesto zlty-dres 42. miesto
zeleny-dres 1. miesto zeleny-dres 1. miesto zeleny-dres 1. miesto
vitaz 0x vitaz 1x vitaz 3x
Top 5: 9x Top 5: 9x Top 5: 8x
Top 10: 11x Top 10: 9x Top 10: 11x
 
 
         

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop