Čakatelia na Sagana a smutno-veselý Etixx - Quick-Step

9.7.2015, 19:10 | Preteky vo svete | Rasťo Boris
Pomalý a pokojný priebeh šiestej etapy sa v závere zmenil na chaos. Zdeněk Štybar na záverečnom kopčeku ukázal, prečo je viacnásobným majstrom sveta v cyklokrose. Pripísal si prvé víťazstvo na Tour de France, hneď pri prvej účasti. Čerstvý otecko synčeka Lewisa potvrdil, že po narodení prvého potomka majú cyklisti extra motiváciu a energiu. Minulý rok to predviedol Vincenzo Nibali, ktorý oslavoval s palcom v puse na počesť malej dcérky.
 
Štyby“ ale po šiestej etape necítil stopercentné šťastie. „Mám zmiešané pocity, pretože Tony Martin spadol. Zagratuloval mi k víťazstvu, ale nestihol mi povedať, ako veľmi je zranený. Je to fantastický pocit vyhrať etapu na Tour de France, podobný ako pri zisku titulu majstra sveta v cyklokrose v Tábore. Bolo to náročné obdobie, prejsť z cyklokrosu k cestnej cyklistike. Ďakujem môjmu tímu, že mi dal šancu. Dnes som si splnil sen, i keď posledných 10 kilometrov bolo poriadne bláznivých. Najprv som pomáhal Markovi Cavendishovi, ale potom nemal dosť síl. Zostal som vpredu za kolesami Van Avermaeta, Kristoffa a Sagana. Vyskúšal som všetko alebo nič, no a výsledok je naozaj skvelý,“ dodal cyklista tímu Etixx - Quick-Step.
 
Peter Sagan skončil opäť druhý, tretíkrát na tohtoročnej Tour de France a dvanásty raz v tejto sezóne. Chýbala mu tímová podpora, pričom na víťazstvo by mu stačil možno jediný vrchár. „Ukázal som, že mám dobré nohy, ale každý iba čakal, čo urobím. Človek musí zostať v pohode, pretože situácia sa niekedy vyvíja tak, ako nechcete. Štybar zaútočil na kopci a povedal som ostatným, že nebudem ťahať. Keby som začal ťahať, tak by som nevyhral šprint a neskončil ani druhý. Mojou stratégiou bolo byť vpredu a čakať na šprint, ale jednoducho nikto nezacelil medzeru za Štybarom. Aj tak som spokojný s druhým miestom, keďže som získal body, zatiaľ čo Greipel nie. Tiež som rád, že Alberto sa vyhol pádu,“ komentoval Sagan šiestu etapu s ideálnym profilom pre jeho cyklistické vlastnosti.
 
Športový riaditeľ Tinkoffu Steven de Jongh pochválil nášho zástupcu za druhé miesto v etape, ktoré si v podstate vybojoval na vlastnú päsť. „Dnes to bolo menej hektické ako v predchádzajúcich dňoch a naši chlapci to opäť zvládli. Sagan dostal voľné ruky, aby šiel pre etapový triumf, a ukázal, že je vo veľmi dobrej forme. Na záverečnom kopci sa dostal do perfektnej pozície a ukázal, že mal rýchlosť, aby bol v cieli prvý. Ale Štybar mal iné plány a urobil šikovný ťah, pokým šprintéri čakali, kto preberie zodpovednosť. Peter bol vtedy izolovaný, ale situácia je taká, aké je, zameriavame sa na Alberta. Niekoľko ľudí tam mala Kaťuša, ale asi nechceli zobrať zodpovednosť na seba. Peter nakoniec skončil na druhom mieste, čo je trochu škoda, ale sme radi, že sme sa nedostali do pádu."      
 
V záverečnom kilometri sa tesne za Saganom odohral pád, do ktorého sa zaplietli veľké mená ako Tony Martin, Chris Froome, Vincenzo Nibali, Nairo QuintanaWarren Barguil. „Mal som extrémnu smolu. Nepamätám si presne, ako sa to stalo. Dotkol som sa kolesa jazdca predo mnou. Toto je Tour de France. Šťastie a smola majú k sebe veľmi blízko. Dúfam, že môžem pokračovať. Počkáme a uvidíme, aké sú poškodenia,“ reagoval po dojazde Tony Martin. Pád vznikol po jeho kontakte s kolesom Bryana Coquarda. Vyšetrenia v nemocnici potvrdili, že držiteľ žltého dresu má zlomenú kľúčnu kosť a veselo-smutný tím Etixx - Quick-Step oznámil Nemcove odstúpenie z pretekov.
 
 
vlacik-eqs-tdf-2015-eqsf
Tímový vláčik s lídrom pretekov (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Žltý dres si tak v siedmej etape oblečie Chris Froome (Sky), ktorý prežil pád bez vážnejších následkov. „Udrel som si koleno a bolo tam trochu krvi, ale nič sa nestalo a som úplne v poriadku. Dúfam, že Tony bude v poriadku,“ reagoval britský favorit na celkový triumf. Nairo Quintana (Movistar) sa tiež vyhol vážnym následkom: „Je to povrchové zranenie a dúfam, že koleno bude zajtra v poriadku,“ reagoval útly vrchár.
 
Ďalší účastník pádu Vincenzo Nibali (Astana) sa tiež len udrel: „Znova chceli byť všetci vpredu, a potom je náročné udržať si dobrú pozíciu. Naozaj neviem, čo presne sa stalo, nerozumiem tomu. Osobne som v poriadku, len som sa trochu udrel.“ Jedenásty muž celkového poradia Francúz Warren Barguil (Giant-Alpecin) tiež nemá vážne následky, ale v závere nemohol pomôcť kolegovi Johnovi Degenkolbovi. Bez pádu mohli vyzerať výsledky trochu inak. Z veľkej štvorky favoritov sa vyhol pádu iba Alberto Contador (Tinkoff-Saxo).
 
K šťastným hrdinom šiestej etapy patrili aj členovia úniku Daniel Teklehaimanot (MTN - Qhubeka) a Perrig Quemeneur (Europcar). Prvý menovaný Eritrejčan sa dostal o jeden bod na čelo vrchárskej súťaže a ako historicky prvý cyklista čiernej pleti si oblečie vrchársky dres na Tour de France. „Som veľmi šťastný a nemôžem tomu uveriť. Bol to môj detský sen, získať bodkovaný dres na Tour de France, aj keby len na jediný deň. Pred ziskom posledného potrebného bodu som bol nervózny, pretože som mohol odísť s prázdnou náručou,“ reagoval bývalý kolega slovenského cyklistu Mareka Čaneckého z UCI kempu.
 
Perrig Quemeneur absolvoval tretí únik v priebehu šiestich dní, a preto si vyslúžil titul najbojovnejšieho jazdca šiestej etapy. „Mojou prácou je útočiť, baví ma to a tím je potom šťastný. Chceme ukázať, čo dokážeme, pretože náš sponzor končí na konci sezóny. Tri úniky počas piatich možných dní sú dobrým signálom, to znamená, že moje nohý sú v poriadku. Znova sa pokúsim o únik a dúfam, že raz to vyjde. V Pyrenejách budem podporovať kolegov Rollanda a Voecklera.“
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop